Dam EM 2017

Året efter att herrarnas mästerskap hålls så är det dags för Europas damlandslag att ställas mot varandra. Det europeiska fotbollsmästerskapet för damer är en turnering som har funnits sedan 1984, då den gick under namnet European Competition for Women’s Football. På den tiden hölls turneringen inte på en och samma plats, utan matcherna spelades på borta- och hemmaplan runtom i vår världsdel. Dessutom hölls turneringen så ofta som vartannat år, fram tills 1997 när man införde det upplägg som man använder än idag.

År 2017 hålls turneringen i Nederländerna och detta mellan datumen 16 juli – 6 augusti. Detta blir det tolfte mästerskapet i raden och Sverige är ett utav lagen som kvalificerat sig hit. Under åren som gått har det svenska damlandslaget tagit hem turneringen en gång (1984) och utöver det har man vunnit tre silver och fyra brons. Senast turneringen spelades så skedde detta på svensk mark.

Totalt deltar sexton nationer i turneringen och såhär ser grupperna ut:
Grupp A: Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge
Grupp B: Tyskland, Italien, Ryssland och Sverige
Grupp C: Österrike, Frankrike, Island och Schweiz
Grupp D: England, Portugal, Skottland och Spanien

Etter att gruppspelet är över går de två bästa lagen ur varje grupp vidare till kvartsfinal, varifrån man sedan avancerar eller åker ur turneringen.

Sveriges spelschema ser ut som följer:
17 juli kl. 20:45 Tyskland – Sverige
21 juli kl. 18:00 Sverige – Tyskland
25 juli kl. 20:45 Sverige – Italien

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.