Women's Nations League 2023/24 - Allt om damernas landslagsliga
UEFA Women’s Nations League 2023/20242023-09-20T11:36:09+02:00

Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 finns det även en liga för våra landslag som får namnet Nations League. Under hösten 2023 inleds den första upplagan på damsidan, där vi får se nya intensiva kamper mellan några av Europas främsta landslag. Nations League inleds under hösten med ett gruppspel, följt av ett slutspel på vårkanten. På jämna årtal spelar herrarna sitt gruppspel och på ojämna år, som 2023, är det damerna som bjuder publiken på riktigt högklassiga matcher.

Nations League består av fyra divisioner på herrsidan samt tre divisioner på damsidan, alla med flertalet grupper inom vardera division. De lag som gör bäst ifrån sig i sina grupper får äran att avancera till en högre division, samtidigt som de som underpresterar får degraderas till en lägre division. Lagen i den högsta divisionen har dessutom möjligheten att nå ett slutspel där ligatiteln står på spel.

Den föreliggande upplagan av Nations League ligger alltid till grund för vilken division lagen kommer att spela i vid den aktuella säsong. Inför den första upplagan delades lagen in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. De svenska herrarna startade i division B, gjorde ett avancemang upp till den högsta divisionen men har därefter fallit ner till division C som är den näst lägsta. Damlandslaget går i sin tur direkt in i division A utifrån sin topp-placering på världsrankingen.

Läs mer om Nations League 2023/2024

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Resultat

resultat

Tabellställning

podium

Slutspel

slutspel

Playoff till EM

playoff

Senaste nytt om Nations League

⚽ Hur spelas UEFA Nations League?

Divisioner och grupper

UEFA Nations League består av tre respektive fyra olika divisioner – A, B, C och D. I division A hittar vi de allra bästa lagen i Europa, samtidigt som de nästa bästa återfinns i division B och så vidare. Detta gör att vi under Nations League kan se fram emot en del jämna matcher där de mindre nationerna också får möjligheten att briljera, men även möten mellan de riktigt stora giganterna.

Huvudprincipen är att respektive division inkluderar sexton nationer som i sin tur delas upp i fyra grupper. Dessa grupper tilldelas namnen 1 till 4 och skiljs åt genom att man även nämner bokstaven för divisionen. För att få till ett jämnt upplägg kan dock antalet grupper inom en och samma division korrigeras beroende på hur många nationer som deltar. På herrsidan finns till exempel tillräckligt många lag för att en division D krävs, samtidigt som man på damsidan väljer att göra division C något större. Nedan kan du se mer detaljer kring denna uppdelning.

Divisioner för damernas Nations League 2023/2024
Division A: 16 lag indelade i fyra grupper med fyra
Division B: 16 lag indelade i fyra grupper med fyra
Division C: 19 lag indelade i fyra grupper med fyra, samt en sista grupp med tre lag

Divisioner för herrarnas Nations League 2024/2025
Division A: 16 lag indelade i fyra grupper med fyra
Division B: 16 lag indelade i fyra grupper med fyra
Division C: 16 lag indelade i fyra grupper med fyra
Division D: 7 lag indelade i en grupp med fyra, samt en grupp med tre lag

Vilka lag som deltar i respektive division hänger helt och hållet på lagens prestation under den föregående säsongen. Lite längre ner på sidan kan du läsa mer om systemet för förflyttningar mellan divisionerna.

Såhär delades herrlandslagen in i de fyra divisionerna inför den första upplagan 2018/2019, då man enbart tittade på den dåvarande UEFA-rankingen:

Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

På samma vis låg UEFA-rankingen till grund för damernas allra första upplaga av Nations League år 2023/2024. Då såg fördelningen ut på följande vis:

Division A: England, Tyskland, Frankrike, Sverige, Spanien, Nederländerna, Norge, Danmark, Italien, Belgien, Österrike, Island, Schweiz, Wales, Portugal och Skottland
Division B: Irland, Polen, Tjeckien, Finland, Serbien, Slovenien, Nordirland, Rumänien, Ukraina, Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Ungern, Grekland, Kroatien, Belarus och Albanien
Division C: Malta, Israel, Azerbajdzjan, Turkiet, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro,m Luxemburg, Estland, Moldavien, Litauen, Kazakstan, Lettland, Bulgarien, Cypern, Färöarna, Georgien, Armenien och Andorra

Under åren har lag flyttats upp och ner mellan divisionerna, där det ultimata målet är att stanna kvar i den högsta. Det är nämligen bara här som man har möjligheten att ta sig till slutspelet.

Gruppspel och slutspel

Precis som så många andra ligor består UEFA Nations League av två delar – ett gruppspel och ett slutspel. Under hösten pågår ett intensivt gruppspel inom de olika divisionerna, där lagen gör sitt allra bästa för att nå en tillräckligt bra position för att antingen avancera till nästa säsong, eller bibehålla sin placering i den nuvarande divisionen. Lagen möter här varandra i matcher på både hemma- och bortaplan vilket ger lagen fyra eller sex matcher att spela.

För lagen i de lägre divisionerna, B och C samt division D på herrsidan, belönas varje gruppvinnare med ett avancemang till den högre divisionen. Då lagen i division A inte kan nå högre än så handlar kampen här istället om vilka lag som tar sig till Nations League-slutspelet. Hit tar sig nämligen de lag som vinner respektive grupp i högstadivisionen. Från och med säsong 2024/2025 inkluderar herrarnas slutspel åtta lag istället för fyra, vilket gör att även grupptvåorna når slutspel.

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut så kan lag klättra mellan dessa om de gör bra ifrån sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högre division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid gruppseger, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

Från och med säsongen 2023/2024 är det dock inte bara vinnarna av respektive grupp som får se fram emot en förflyttning. Numera har även grupptvåorna möjligheten att klättra, samtidigt som grupptreorna kan riskera att degraderas precis som gruppfyrorna. Detta avgörs genom en Nations League-playoff som kan leda till ytterligare förändringar i divisionerna. Playoff-matcherna spelas under samma tidsperiod som slutspelet.

Vilka lag som automatiskt får flyttas, samt vilka som spelar playoff skiljer sig något åt mellan divisionerna, vilket vi tydliggjort i listan nedan.

Avancemang och nedflyttningar i damernas Nations League 2023/2024

Division A

  • Gruppettorna behåller sin plats i divisionen och avancerar till slutspel
  • Grupptvåorna behåller sin plats i divisionen
  • Grupptreorna spelar playoff mot lag från division B
  • Gruppfyrorna degraderas till division B

Division B

  • Gruppettorna avancerar till division A
  • Grupptvåorna spelar playoff mot lag från division A
  • Grupptreorna rankas internt, där de tre främsta spelar playoff mot lag från division C. Den sämsta grupptrean degraderas till division C
  • Gruppfyrorna degraderas till division C

Division C

  • Gruppettorna avancerar till division B
  • Grupptvåorna rankas internt, där de tre främsta spelar playoff mot lag från division B
  • Grupptreorna och fyrorna behåller sin plats i divisionen

Avancemang och nedflyttningar i herrarnas Nations League 2024/2025

Division A

  • Gruppettorna behåller sin plats i divisionen och avancerar till slutspel
  • Grupptvåorna behåller sin plats i divisionen och avancerar till slutspel
  • Grupptreorna spelar playoff mot lag från division B
  • Gruppfyrorna degraderas till division B

Division B

  • Gruppettorna avancerar till division A
  • Grupptvåorna spelar playoff mot lag från division A
  • Grupptreorna spelar playoff mot lag från division C
  • Gruppfyrorna degraderas till division C

Division C

  • Gruppettorna avancerar till division B
  • Grupptvåorna spelar playoff mot lag från division B
  • Grupptreorna behåller sin plats i divisionen
  • Gruppfyrorna rankas internt, där de två främsta behåller sina platser i divisionen samtidig som de två sämsta degraderas till division D

Division D

  • Gruppettorna avancerar till division C
  • Grupptvåorna, treorna och fyrorna behåller sina platser i divisionen

Ligans utveckling under åren

Under de ändå få åren som gått sedan Nations League startades upp har upplägget förändrats vid ett antal tillfällen. Detta för att anpassa antalet divisioner och grupper till den mängd lag som deltar.

Till en början bestod de fyra divisionerna av fyra grupper med tre eller fyra lag i varje, där lagen i den högsta divisionen hade färre matcher att spela än lagen i de lägre. Inför upplagan 2020/2021 ändrades upplägget något och divisionerna A, B och C består numera av fyra grupper med fyra lag i vardera, samtidigt som division D består av en grupp med fyra lag samt en grupp med tre lag.

På samma vid har antalet lag som förflyttas ändrats från år till år, allt för att anpassa divisionerna till det nya upplägget. Nu kommer det bli betydligt fler förflyttningar av lag, vilket även motiverar lagen till att verkligen ge sitt allt i dessa matcher. Ett Nations League-gruppspel har nu samma tyngd som vilket EM- eller VM-kval som helst.

🔥 Nations Leagues koppling till EM och VM

När den europeiska landslags-ligan först presenterades var det många som var skeptiska till upplägget. Varför skulle lagen göra upp under en hel säsong utan att någonting egentligen stod på spel? Under åren har dock prestationerna i Nations League fått betydligt mer tyngd och är nu en möjlighet för lag att få en andra chans till att nå mästerskapsspel.

Vid såväl herrarnas fotbolls EM 2020 och 2024 var nämligen prestationen i Nations League direkt avgörande för om lagen skulle få en andra chans att nå EM-spel eller inte. Lagen som gick vinnande ur sina grupper, inom samtliga divisioner, hade nämligen varsin direktplats till EM-playoffen om de inte lyckades ta sig till Europamästerskapet genom det vanliga kvalet. Även i kvalet till VM 2022 hade Nations League en roll i det hela. Då var det de två främsta gruppvinnarna som ännu inte nått VM som avancerade till VM-playoffen. På samma vis kommer Nations League-säsongen 2024/2025 kopplas samman med kvalet till fotbolls VM 2026.

För damernas del är kopplingen än tydligare än så. Kvalificeringen till damernas fotbolls EM 2025 i Schweiz baseras nämligen helt och hållet på de divisions-förflyttningar som sker efter Nations League-säsongen 2023/2024. EM-kvalet kommer att spelas med samma typ av divisioner, där lagen i den högsta divisionen har en enklare väg till att nå Europamästerskapet. Genom en stark insats i Nations League kan lagen alltså sätta sig i en betydligt bättre position inför mästerskaps-kvalificeringen.

📆 När spelas Nations League 2023/2024?

Torsdagen den 21 september är det avspark i den allra första gruppspelsmatchen, som följs av möten under hela hösten. I början av december spelas de sista matcherna och därefter ser vi vilka lag som avancerar till slutspelet i februari 2024.

🌍 Var spelas matcherna i Nations League

Mötena mellan lagen spelas över hela vår kontinent, likt matcherna under kvalen till EM och VM. För svenska damlandslagets del väntar resor till Spanien, Italien och Schweiz som ingår i deras grupp.

🏆 Vem kommer vinna ligatiteln?

Det är nationerna som befinner sig i division A som har chansen att ta hem segern. De fyra gruppvinnarna avancerar till slutspelet där semifinaler och den stora finalen spelas.

🇸🇪 Sverige i Nations League

Det svenska herrlandslaget inledde sitt deltagande i Nations League i division B, där man genast lyckades avancera till den högsta divisionen. Vistelsen där blev dock inte långvarig, utan laget skickades genast tillbaka till den ursprungliga divisionen. Detta följdes upp av ett nytt nederlag när en jumboplacering i division B flyttade ner laget till den näst lägsta divisionen.

Nations League 2018/2019: Vinnare av grupp B2
Nations League 2020/2021: Fjärdeplats i grupp A3
Nations League 2022/2023: Fjärdeplats i grupp B4

Damlandslaget kliver i sin tur in i den högsta divisionen när den förta upplagan på damsidan hålls under säsongen 2023/2024.

📖 Tidigare upplagor av ligan

Det var på UEFA:s kongress i mars 2014 som förslaget för en europeisk liga för landslag klubbades igenom. Därmed kunde Nations League se dagens ljus under hösten 2018 då de allra första matcherna gick av stapeln. Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations League finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar av världen om man så vill det. Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. På herrsidan har till exempel lag i de lägre divisionerna garanterade platser i EM-playoffen, vilket för många lag är den enda möjligheten att nå ett mästerskap.

Här listar vi alla tidigare vinnare av herrarnas Nations League

2018/2019: Portugal
2020/2021: Frankrike
2022/2023: Spanien

🏅 Medaljligan i Nations League

För lagen som befinner sig i division A finns möjligheten att avancera till slutspelet, där fyra lag gör upp om ligatiteln. Här presenterar vi vilka lag som lyckats ta sig hit, samt gått hela vägen till seger.

Herrar

Lag Vinnare Tvåa Trea Fyra
🇪🇸 Spanien 1 (2023) 1 (2021)
🇵🇹 Portugal 1 (2019)
🇫🇷 Frankrike 1 (2021)
🇳🇱 Nederländerna 1 (2019) 1 (2023)
🇭🇷 Kroatien 1 (2023)
🇮🇹 Italien 2 (2021, 2023)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England 1 (2019)
🇨🇭 Schweiz 1 (2019)
🇧🇪 Belgien 1 (2021)

Uppdaterad 20 september, 2023

Till toppen