UEFA Europa Conference League - Allt om ligan hos EM-fotboll.se
Europa Conference League 2023/20242023-10-20T10:30:01+02:00

UEFA Europa Conference League är den tredje största turneringen i Europeiska Fotbollsförbundets (UEFA) system för klubblag på herrsidan. UEFA Conference League grundades i maj 2021 och inledde sitt första kvalspel redan under hösten samma år. För att nå Conference League krävs kvalspel alternativt att åka ut ur Europa Leagues playoff-runda. Väl i Conference League spelas gruppspel om 32 lag som sedan växlar ut till ett slutspel.

Hur spelas Conference League?

Precis som övriga internationella ligor består Conference League av ett intensivt kvalspel, ett spännande gruppspel och ett direkt avgörande slutspel. Med hjälp av vår liga-guide kan du ta del av detaljerad information gällande respektive del, samt lagen som är med och kämpar i dessa.

Läs mer om UEFA Conference League 2023/2024

Spelschema

Spelschema Conference League

TV-tider

TV-tider Conference League

Tabellställning

Grupper & tabeller Conference League

Resultat

Resultat Conference League

Slutspel

Slutspel Conference League

Kval

Kval Conference League

Senaste nytt om Conference League

Vad är UEFA Europa Conference League?

UEFA Europa Conference League eller kort och gott ”Conference League” är en klubbtävling för fotbollslag för herrar. Conference League är UEFA:s nya addering till sitt ligasystem för europeiska klubblag på herrsidan och har spelats sedan hösten 2021. Conference League är det tredje steget i UEFA:s system för klubblag inom det europeiska fotbollsförbundets ramar, där Champions League och Europa League rankas högre.

Vad är skillnaden mellan Europa League och Europa Conference League?

Europa League är den näst bäst rankade klubbtävlingen i Europa och är ett steg före Conference League i den bemärkelsen. När Conference League grundades 2021 så var det för att hitta ett nytt komplement till de lag som åkte ut ur playoff-spelet i Europa League alternativt under kvalspelet. De får nu en andra chans till Europa-spel. I någorlunda klartext är Champions League högstadivisionen, Europa League andradivisionen och Conference League tredjedivisionen.

Hur hänger ligan ihop med Europa League och Champions League?

De tio lag som åker ut ur playoff-spelet i Europa League går automatiskt in till gruppspelet i Conference League. Men i övrigt så finns det under hela kvalspelet till Conference League en koppling till de högre rankade ligorna.

De lag som åker ut ur den allra första kvalrundan i Champions Leagues kvalspel går direkt till Conference Leagues andra kvalrunda och får därmed sin andra chans till att nå ett gruppspel. Även klubblag som förlorat den andra rundan i Champions Leagues kvalspel och sedan åkt ut ur Europa Leagues tredjerunda i kvalspelet kan hamna i playoff-spel till Conference Leagues gruppspel. Denna väg kallas ”Champions Path”.

Historia

Historian för Conference League är ännu väldigt kort. Turneringen grundades under våren 2021 och startade samma höst. Sedan dess har flera europeiska klubblag kunnat glädjas åt spel ute i Europa samtidigt som man spelar i sina inhemska ligor. Conference League har blivit en större ”hit” än vad många kunnat ana och hoppas på att fortsätta glädja fotbollsälskare runt om i världen för en lång tid framöver.

Beslut om att starta turneringen

Diskussionen om att starta en tredje klubbtävling inom UEFA:s system för klubblag för herrar startade redan 2015. Diskussionen intensifierades under 2018 och i december samma år meddelade UEFA att man tenderade att starta en tredje klubblagsturnering år 2021, dock utan något officiellt namn eller upplägg.

Officiell lansering

I maj 2021 kom den absoluta lanseringen av UEFA Europa Conference League. Då meddelade UEFA hur upplägget för turneringen skulle vara samt andra slutgiltiga detaljer såsom pokal, officiell logotyp och annat.

Namnet

I september 2019 offentliggjorde UEFA det nya namnet på sin tredje klubblagsturnering i systemet. Det nya namnet blev UEFA Europa Conference League. Namnet blev officiellt den 24 september 2019. I Sverige har turneringen mer gjort sig känd under enbart ”Conference League”. Arbetsnamnet för Conference League var under tre års tid ”Europa League 2”.

Pokal

Vinnarna av Europa Conference League får lyfta ”The Europa Conference League Trophy”. Pokalen väger enligt UEFA drygt 11 kilogram och och är 57.5 centimeter lång. De första att lyfta pokalen var den italienska storklubben AS Roma som under José Mourinhos ledning blev den första klubben någonsin att vinna UEFA Conference League. Trofén är skapad av det London-baserade företaget Pentagram.

Hur fungerar Conference League?

Efter avslutad Europa Conference League-final, som spelas i normala fall i slutet på maj eller i början av juni varje år, så börjar blicken genast att riktas mot nästa säsongs Europa Conference League. Kvalspelet inleds redan i juli och pågår fram till slutet av augusti i normala fall, innan gruppspelet tar vid. Gruppspelet spelas mellan september och december månad vanligtvis. Conference League har sedan uppehåll under årets första månad och påbörjar sin slutspelsfas i februari. Alltså är ligan en pågående kamp under hela året, där ett hundratal klubblag är med och kämpar.

Kval

Ett långt kvalspel inleder den absoluta början mot Conference Leagues gruppspel vilket är slutmålet för alla lag som kvalar. Inget lag är direktkvalificerade för Conference League utan samtliga lag som spelar i gruppspelsfasen till slut har tagit sig dit via något form av kvalspel. Till gruppspelet ska 22 lag gå från Conference Leagues kvalspel. Övriga tio lag platser till gruppspelet går till förlorarna i playoff-spelet till Europa Leagues gruppspel. Totalt 135 lag startar i kvalspelet till Conference League säsongen 2023/24. Kvalspelet spelas mellan juni och augusti.

Omgång 1:
I denna fas går 62 lag in i kvalspelets allra första runda. Lagen består av nationella cupvinnare från olika länder (lägre rankade) samt tabelltvåor från lägre rankade inhemska ligor. Vinnarna i varje kvalmatch går vidare till omgång 2. Förlorarna i kvalmötet avslutar sitt Europa-äventyr och har ingen mer chans att nå något gruppspel.

Omgång 2:
Här delas kvalspelet upp i ”Main Path” och ”Champions Path”, vilket är två olika vägar som sedan följer under resten av kvalspelet. I Main Path tävlar de 31 vinnarna från omgång 1 tillsammans med 59 nya lag som går in i turneringen, 59 lag från olika inhemska ligor och tabellplaceringar beroende på ranking på ligan. I Champions Path tävlar 16 lag i denna omgång. Tre av dessa 16 lag kommer från förkvalet till Champions Leagues första kvalrunda och övriga 13 lag från Champions Leagues första kvalrunda, där man förlorat sina matcher och därmed hoppet om Champions League-gruppspel. Vinnarna i varje kvalmatch går vidare till omgång 3 och förlorarna åker ut ur Conference League.

Omgång 3:
Här fortsätter ”Main Path” och ”Champions Path”. Till Main Path fortsätter de 45 vinnarna från föregående omgång och får sällskap av nio nya lag, däribland cupvinnare från högt rankade länder och så vidare. 54 lag tävlar i Main Path i omgång 3. När det gäller Champions Path så tar sig de åtta vinnarna från omgång 2 till omgång 3 i vanlig ordning, samtidigt som två lag tillkommer. De två lag som tillkommer till omgång 3 i Conference League är de två bäst rankade lagen som åkt ut ur Champions Leagues första kvalrunda. Tio lag tävlar därmed i Champions Path i omgång 3.

Playoff:
Den allra sista kvalomgången innan gruppspelet. De lag som vinner sina playoff-möten når gruppspelet i UEFA Europa Conference League. Nu återstår bara 44 lag som ska bli 22. Till ”Main Path” går 27 vinnare från omgång 3 vidare och sedan tillkommer fem lag som går in i den sista kvalrundan, däribland Ligacupvinnarna från England men också vissa lag från andra toppligor i Europa. Dessutom tillkommer två lag från Europa League-kvalet till Main Path, två lag som åkt ut ur Europa Leagues tredje kvalrunda (Main Path även där). Till ”Champions Path” går de fem vinnarna från omgång 3 vidare tillsammans med fem förlorare från Europa Leagues tredje kvalomgång av ”Champions Path” samt två förlorare från Europa Leagues tredje kvalomgång (högt rankade).
Från Main Path går 17 playoff-vinnare till Conference Leagues gruppspel.
Från Champions Path går 5 playoff-vinnare till Conference Leagues gruppspel.

UEFA Country Coefficients

För att placera klubblag i olika turneringar och i olika seedningspotter inför lottningar och kvalspel så har UEFA en koefficient-tabell att räkna utifrån. Baserat på resultat för klubblag i Europa-spel och på de olika ländernas framgångar i klubblagsspel i Champions League, Europa League och Conference League så får UEFA-länderna olika poäng i systemet. Efter varje avslutad klubbsäsong under UEFA:s tak räknas tabellen om och till nästa säsong kan länderna förbättra eller försämra sina placeringar i koefficient-tabellen och därmed utöka platserna för sina klubblag exempelvis, eller placera sina klubblag i bättre lottningsläge. Sverige hade exempelvis säsongen 2022/23 en 22:a plats i tabellen. Detta gav Sverige fyra platser till Europa-spelet. Skulle Sverige få en bättre placering i koefficient-tabellen så skulle man förbättra de svenska klubblagens läge i kvalspelet och möjligen förflytta ett svenskt klubblag till att inleda sitt kvalspel i omgång 3 snarare än omgång 2 exempelvis. För detta krävs dock svenska framgångar i de olika klubblagsturneringarna på herrsidan.

Gruppspel

Totalt 32 lag deltar i gruppspelet av UEFA Europa Conference League. De 32 lagen lottas in i åtta olika grupper om fyra lag i varje grupp i Grupp A till Grupp H. De lag som kvalificerar sig till gruppspelet i Conference League är de 22 lag från kvalspelet som vunnit sina playoff-möten samt de 10 lag som förlorat playoff-matcherna till gruppspelet i Europa League. Lottningen till gruppspelet i Europa Conference League sker allt som oftast i slutet av augusti, detta tätt efter avslutat playoff-spel.

Lottningen sker utifrån fyra stycken seedningspotter. Ett lag från seedningspott 1 kan inte lottas in i samma grupp som ett annat lag från seedningsgrupp 1 och så vidare. Seedningspotterna är främst utformade utifrån lagens klubbkoefficienter, vilket är baserat på klubbarnas respektive länder och dess ranking i UEFA:s klubbsystem. Två klubbar från samma land kan inte lottas in till samma grupp.

Gruppspelet i Conference League pågår oftast från september till november/december.

Slutspel

När gruppspelet är avslutat så tar slutspelet vid. Hit går totalt 16 lag, alltså ettan och tvåan från varje grupp (Grupp A-H). Slutspelet i Conference League tar dock även emot åtta lag från Europa League. De åtta lag som slutar på en tredjeplats i Europa Leagues åtta grupper får spela 16-delsfinal i Conference League. Där ställs Europa League-lagen mot en av Conference Leagues alla grupptvåor för att avgöra vilka åtta lag som går till åttondelsfinal. I åttondelsfinal väntar nämligen Conference League-gruppernas gruppettor. Detta innebär att om man vinner sin grupp i Conference League (likt Djurgårdens IF 2022/23) så hoppar man över sextondelsfinalerna och går direkt till åttondelsfinal. Grupptvåorna går till sextondelsfinal.

Sextondelsfinaler:
Hit går åtta grupptvåor från Conference Leagues gruppspel (A-H). Hit går dessutom åtta grupptreor från Europa Leagues gruppspel (A-H). Lagen ställs mot varandra i hemma- och bortamöten och lottas mot varandra. Alltså: Lagen från Europa League ställs inte mot varandra utan mot lagen från Conference League, där de sistnämnda är seedade i lottningen framöver. Dubbelmöten.

Åttondelsfinaler:
Hit går alla gruppettor från Conference Leagues gruppspel (A-H) och hoppar över sextondelsfinalerna. Åttondelsfinalerna inleds i mars månad. Alla gruppettor får varsin åttondelsfinal där man ställs mot någon vinnare från sextondelsfinalerna. Dubbelmöten.

Kvartsfinaler:
Alla åtta vinnare från vardera åttondelsfinal går vidare till kvartsfinal. Hit sker en klassisk och hederlig lottning mellan de åtta åttondelsfinalvinnarna. Kvartsfinalerna spelas i april månad och lottas direkt efter åttondelsfinalerna i mars. Dubbelmöten.

Semifinaler:
Samma sak som föregående omgång. De fyra vinnarna av vardera kvartsfinal kommer att placeras i två semifinaler. Lottningen till semifinalerna sker dock samtidigt som kvartsfinalerna lottas, alltså i mars månad. Lagen vet därmed redan i mars vilka man kan ställas mot i semifinal-spelet som spelas i maj. Dubbelmöten.

Final:
Vinnarna av vardera semifinal placeras i den stora finalen. Ett drygt år av Conference League-spel ska sammanfattas i en enda stor final på en neutral arena i Europa. Finalen spelas i början av juni. Enkelmöte.

Mer om Conference League

Conference League final

Det många drömmer om i en fotbollskarriär är att någon gång spela final i en stor internationell turnering. För klubblag är finalen i Champions League den allra största finalen att spela eller vinna. Men att spela eller vinna en final i Conference League är också stort, och nästan också unikt. I och med turneringens korta historia finns det få spelare som har fått lyfta pokalen men förhoppningsvis många framöver.

Var spelas finalen?

Den allra första Conference League-finalen i historien spelades i Albanien. I huvudstaden Tirana och Arena Kombëtare kunde AS Roma lyfta The European Conference League Trophy för första gången. Den andra finalen i Conference League-historien spelades på Fortuna Arena i Prag.

Säsongen 2023/24 avgörs under sommaren 2024 och Conference League-finalen spelas då på Agia Sofia Stadium i den grekiska huvudstaden Aten. Finalarenan under säsongen 2024/25 blir Stadion Wroclaw i polska Wroclaw.

Vad händer om man vinner Conference League?

I grund och botten får man på allra mest prestigefulla sätt lyfta The European Conference League Trophy. Det finns fyra klubbtitlar under UEFA:s system att tävla om under en klubblagssäsong: Supercupen, Champions League, Europa League och Conference League och lyckas man med att knipa en av dessa troféer under en säsong så ska man vara stolta.

I konkreta drag så tilldelas man som sämst en plats i Europa Leagues gruppspel till nästa säsong om man vinner Conference League. Beroende på det aktuella klubblagets placeringar i sin inhemska liga eller dylikt så kan naturligtvis klubblaget äntra Champions League också, via kvalspelet. Men med seger i Conference League-finalen det aktuella året så är man garanterad en plats i Europa Leagues gruppspel säsongen efter.

Prispengar i Conference League

Det blir naturligtvis lite klirr i kassan för vinnarna av Conference League också. Förutom att man i varje runda får prispengar för deltagande och avancemang så finns det en summa att vinna som mästare av Conference League. Prispengen för vinnarna av Conference League ligger i skrivande stund på 5 miljoner euro vilket motsvarar drygt 56 miljoner svenska kronor. Lägg då alltså till att den vinnande klubben i ett varje steg in till finalspelet har fått prispengar för sitt deltagande på vägen.

Prispengar:
Utslagen i första kvalrundan: €150.000
Utslagen i andra kvalrundan: €350.000
Utslagen i tredje kvalrundan: €550.000
Utslagen i playoff: €750.000
Kvalificerad för gruppspel: €2.940.000
Kvalificerad för sextondelsfinal: €300.000
Kvalificerad för åttondelsfinal: €600.000
Kvalificerade för kvartsfinal: €1.000.00
Kvalificerad för semifinal: €2.000.000
Tvåa i turneringen: €3.000.000
Conference League-mästare: €5.000.000

Vunnen match i gruppspel: €500.000
Oavgjord match i gruppspel: €166.000
Etta i sin grupp: €650.000
Tvåa i sin grupp: €325.000

€ = Euro
1 € = 11.21 svenska kronor.

Tidigare vinnare av Conference League

Säsongen 2021/22: AS Roma (Italien)
Säsongen 2022/23: West Ham United (England)

Priser för individuella spelare

Bästa spelare:
2021/22: Lorenzo Pellegrini (AS Roma)
2022/23: Declan Rice (West Ham)

Bästa målskytt:
2021/22: Cyriel Dessers, 10 mål (Feyenoord)
2022/23: Arthur Cabral (Fiorentina) & Zeki Amdouni (Basel), 7 mål

Bästa unga spelare:
2021/22: Luis Sinisterra (Feyenoord)
2022/23: Andy Diouf (Basel)

Svenska lag i Conference League

Sverige har minst tre lag som inleder ett kvalspel till Conference League (utifrån koefficienttabellen) och hela fyra lag kan kvalificera sig till gruppspelet om vinnaren av Allsvenskan slås ut ur Champions League och Europa League. Under de två upplagor som varit (2021/22 och 2022/23) så gick de svenska lagen in i kvalomgång 2. Under den första säsongen gick Hammarby och Elfsborg vidare från den andra kvalomgången medan BK Häcken åkte ur direkt. Både Hammarby och Elfsborg gick sedan till playoffspel där båda lagen dock åkte ut och missade därmed gruppspelet 2021/22. I och med att Malmö FF kvalificerade sig för Champions League-spel under samma säsong gick inga svenska lag till Conference League-gruppspelet den säsongen.

Det första lag att kvalificera sig för gruppspelet i Conference League var Djurgårdens IF säsongen 2022/23. Stockholmsgänget gjorde dessutom succé när man vann sin grupp (Grupp F) och avancerade till åttondelsfinal där dock polska Lech Poznan blev för svåra. Djurgården hann dock med att charma vissa delar av fotbollseuropa på vägen och dessutom spela in en del prispengar.

Uppdaterad 20 oktober, 2023

Till toppen