VAR kommer att användas i sommarens Europamästerskap. Systemet, som är till för att hjälpa domarna, kommer att användas vid samtliga gruppspelsmatcher. Nedan går vi igenom hur systemet funkar och varför VAR finns till.

Redan i september 2018 bestämde UEFA:s exekutiva kommitté att VAR (Video Assistant Referee) skulle vara en del av sommarens EM, för första gången i EM-historien.

VAR har varit en del av den europeiska fotbollen sedan våren 2018. Det testades på riktigt i ett stort sammanhang under VM 2018 i Ryssland och har sedan dess funnits med i samtliga turneringar som UEFA styr över, därmed kommer hjälpmedlet att finnas till även under EM.

Målet med att införa VAR från början var att felaktiga domslut ska minska, samt att minska situationer där spelare fuskar eller filmar. En viktig del i VAR-systemet är offside-avblåsningarna. Om en av de assisterande domarna inte vinkat vid offside när ett mål görs, kan VAR-teamet kolla situationen igen i sitt rum.

Domarteamet uppe i VAR-rummet kan också hjälpa domarna ute på planen med att kolla på situationer där ett rött kort kan vara aktuellt, eller om det luktar straff vid någon situation.

VAR-teamet kan informera sin domare om att en VAR-check görs. Om domarteamet i VAR-rummet upplever att en straffsituation bör tittas på så kan domaren på planen gå ut till sin tv-skärm och ta beslutet där. Det slutgiltiga beslutet tas alltid av domaren på planen.

Så funkar VAR

VAR-teamet som följer matchen kommer konstant under matchens gång att kolla efter tydliga och uppenbara fel som är relaterade till dessa fyra matchavgörande situationerna.

1) Mål
2) Situationer i straffområdet
3) Röda kort
4) Om fel spelare fått gult eller rött kort

  • VAR-teamet kommer att kontrollera alla situationer som kan förändra en match, men kommer bara att ingripa för tydliga och uppenbara misstag. Domaren kan stoppa spelet medan ett beslut granskas.

  • Om VAR-granskningen ger tydliga bevis för ett allvarligt misstag i en av de spelförändrande situationerna kan VAR sedan be domaren att genomföra en granskning på fältet. Det slutliga beslutet kan endast fattas av domaren som då får se på en TV-skärm för att fatta ett beslut.
  • VAR kan ta hänsyn till alla överträdelser som kan ha ägt rum i den omedelbara uppbyggnaden av händelsen (den attackerande fasen av spelet). 

  • För vissa beslut (t.ex. offside, foul inom eller utanför straffområdet) kan VAR helt enkelt informera domaren om dessa fakta och tv-skärmen till domarens hjälp, kanske inte behövs. Men det är alltid domaren som tar det slutgiltiga beslut.

  • Granskningsprocessen som görs kommer att kommuniceras på arenan med antingen arenaskärmarna eller det offentliga meddelandesystemet.

Källa: UEFA