Av de 16 deltagande landslagen under EM 2022 i England så har alla en varsin förbundskapten på tränarbänken. Nedan listar vi samtliga förbundskaptener i turneringen tillsammans med en liten kommentar.
Dam-EM 2022 är i full gång och den första gruppspelsomgången är spelad för samtliga deltagare. Med de fyra grupperna igångsatta så tar EM-fotboll.se ett grepp om alla tränare i turneringen. Se samtliga förbundskaptener i Europamästerskapet nedan. Sverige har flest förbundskaptener med i mästerskapet med tre svenska representanter. Förutom Sveriges egna Peter Gerhardsson så är Anna Signeul (Finland) och Martin Sjögren (Norge) med och basar över varsina landslag under turneringen.
Grupp A
Österrike:
Irene Fuhrmann
En tidigare spelare i den inhemska ligan och även för landslaget med 22 landskamper för Österrike. Har i stort sett spenderat hela sin tränarkarriär (sedan 2008) inom det österrikiska förbundet. Utsågs till förbundskapten för två år sedan efter några år som assisterande.
England:
Sarina Wiegman
Succétränaren från Nederländerna. Tog sitt kära hemland till ett överraskande EM-guld på hemmaplan 2017 som bekant och fick ta över som engelsk förbundskapten 2021 efter Phil Neville. Ett kvitto som väger väldigt tungt i dagens damfotboll.
Nordirland:
Kenny Shiels
En väldigt erfaren herre som är 66 år fyllda. Har varit fotbollstränare sedan 30 år tillbaka och tagit hand om herrlag först och främst. Sedan 2019 så är det dock Nordirland som gäller, där han tog landet till EM och landets första mästerskap på damsidan.
Norge:
Martin Sjögren
Gimo-sonen Sjögren basar över Norges så spännande landslag. 45-åringen är ett välbekant inom svensk fotboll då han vunnit tre SM-guld, två med LdB Malmö (tidigare Rosengård) och ett med Linköping. Förbundskapten för Norge sedan 2016.
Grupp B
Danmark:
Lars Søndergaard
En dansk med stark relation till Hasse Backe (C Mores expert). Började sin tränarkarriär bakom Backe i Danmark innan han följde med till Österrike och fortsatte densamma. Har sedan dess byggt sig ett namn i både Österrike och Danmark där han nu basar över det danska landslaget sedan EM-silvret 2017.
Finland:
Anna Signeul
En av tre svenska förbundskaptener i detta mästerskap. Den 61-årige dalkullan är ganska okänd i den svenska tv-soffan då hon varit förbundskapten för Skottland i tolv år innan hon hoppade på uppdraget i Finland 2017. Har stormat lite kring Signeul i början av EM efter att hennes tidigare högra hand Maiju Ruotsalainen riktat stor kritik mot svenskan.
Tyskland:
Martina Voss-Tecklenburg
En tidigare tysk storspelare med stora meriter. 125 landskamper och fyra EM-guld som spelare. Basar över ett spännande tyskt lag utan de riktiga självklara storstjärnorna. Tillträdde som förbundskapten 2019 och gör därmed sitt första EM som tränare för Tyskland. Har tidigare tränat Schweiz i sex år.
Spanien:
Jorge Vilda
En ung tränare som har växt upp i den spanska förbundsfotbollen och sett den spanska utvecklingen på damsidan i vitögat. Varit med och vunnit U17-EM och U19-EM med spanska ungdomslandslag och tagit med några spelare upp i det stora landslaget sedan han tillträdde som förbundskapten 2015.
Grupp C
Nederländerna:
Mark Parsons
Medan England plockade en nederländsk förbundskapten så tog Nederländerna och gjorde det motsatta, plockade in en engelsk herre. Mark Parsons är dock mest välbekant i USA där han spenderat tio år innan detta uppdrag, med goda resultat.
Portugal:
Francisco Neto
En ung tränare i sammanhanget (40 år) och som redan fått stort genomslag i hemlandet. Med kvalifikation till landets första EM 2017 och nu 2022 (på Rysslands bekostnad) så är Neto uppskattad i Portugal, som har ett spännande landslag för framtiden.
Sverige:
Peter Gerhardsson
Sveriges succétränare. Peter Gerhardsson är uppväxt i Uppsala men förknippades som spelare mest med Hammarby IF där han var verksam i elva år till slutet på 80-talet. Började sin tränarkarriär i Upsala IF (på herrsidan). Via BKV Norrtälje och Bälinge IF fick Gerhardsson uppdrag som assisterande i Enköping SK och sedermera Helsingborgs IF. 2009 så tog Gerhardsson över BK Häckens herrar där han under sju års tid formade en offensiv identitet på Hisingen-klubben, något som många anser står till grund för klubbens framfart än idag. Tog över som förbundskapten för Sverige 2017 och har sedan dess lett landslaget till ett VM-brons 2019 och ett OS-silver 2021.
Schweiz:
Nils Nielsen
Den danska tränaren leder nu Schweiz. Nils Nielsen basade över Danmarks landslag till och med 2017 där han tog landet till EM-silver 2017. 2018 tillträdde han som förbundskapten för Schweiz och har lett landslaget sedan dess. Få se vad Nielsen kan göra för underverk med Ramona Bachmann och hennes lagkamrater.
Grupp D
Belgien:
Ives Serneels
Förbundskapten för Belgien sedan 2011 och aldrig varit tränare utanför hemlandet. Ganska hyllad i Belgien sedan sitt inträde som förbundskapten och har hela tiden fått nytt förtroende från förbundet.
Frankrike:
Corinne Diacre
Tidigare storspelare för Frankrike med 121 landskamper på kontot. Slutade spelarkarriären 2005 och blev assisterande förbundskapten 2007. Efter två sejourer i klubbsammanhang parallellt med uppdraget så blev Diacre förbundskapten 2017. Har varit en del kontroverser kring Diacre och hennes ledarskap under tiden som förbundskapten, som det ska vara när det gäller fransk landslagsfotboll.
Island:
Thorsteinn Halldorsson
Den 54-årige islänningen har en god historia hos Breidablik, där han och klubben gjort succé på isländsk mark men med goda resultat även i Europa. Tillträdde 2021 som ny förbundskapten och många ser på isländsk landslagsfotboll med en ljus framtid, med växande talanger och med Halldorsson vid rodret.
Italien:
Milena Bertolini
Tog Italien till sitt första VM på 20 år 2019 och har ett gott rykte hemma. Präglas av långa sejourer i klubbsammanhang som tränare för både Reggiana och Brescia. Frågan är hur länge sejouren i landslaget blir (startade 2017). Mycket beror nog på sommarens resultat i EM.
Uppdaterad 11 juli, 2022
Sportjournalist
hampus@sportnyhet.com
Skriv en kommentar