Nu börjar det närma sig. Dagarna till EM-premiären börjar att ticka ner och det svenska landslaget förbereder sig i Göteborg med förberedelser som Janne Andersson och hans ledarstab aldrig varit med om tidigare. Betyder det att vi bör sänka våra förväntningar på landslaget? Absolut inte. Vi behöver bara hjälpa till med att ro båten i hamn.

Visst börjar EM-hajpen att börja ta sig ordentligt i vårt avlånga land. Altaner och balkonger börjar bli prydda med blågula flaggor, för att i första hand visa stöd mot Sverige, men för att i andra hand förmodligen täcka de bravader som försiggår bakom skynket. 

Ute i den stora vida världen internet har ett dussintal artistgrupper släppt EM-låtar, gärna med lite gung, pricksäkra formuleringar och den viktiga textraden “tjalala”. Nog för att den unga artistkåren gör ett bra jobb, men ingen inofficiell eller officiell EM-låt kommer någonsin att slå högre än Staffan Hellstrands “Explodera” från 2000, i min bok.

EM-febern börjar verkligen växa till sig och inga är nog gladare än det svenska landslaget, för det stöd som kommer hemifrån. Åtminstone det positiva stödet. 

Förväntningarna på Sverige

Det svenska landslaget, lett av vår allas Janne Andersson, har fått sig en hyfsad grupp till EM. Med Spanien, Slovakien och Polen i gruppspelet får man och bör man anse att Sverige åtminstone bör knipa en andra- eller tredjeplats i gruppen, där man som trea i sådana fall behöver skrapa ihop lite poäng och en bra målskillnad för att ge sig chansen till åttondelsfinal.

Vi har fått glädjas åt landslagets framgångar sedan bytet av förbundskapten 2016. Det som från början såg ut att vara ett klassiskt 4-4-2 med långbollar och en säker defensiv har nu utvecklat sig till ett lite mer offensivt orienterat Sverige. Med det sagt kan Andersson och hans mannar fortfarande spela längre bollar upp mot forwards, för att trycka upp laget och vinna andrabollar, men Sverige är ett betydligt mer flexibelt och varierat lag än tidigare.

Just variationen gör att detta svenska lag kan spela mot vilket landslag som helst, och föra fram en potentiellt framgångsrik matchplan till varje enskild match.

I premiären mot Spanien gissar jag på att Sverige kommer att ställa upp med en något defensiv formation, och ligga lägre till en början. Det viktiga är dock att våga utmana spanjorerna offensivt, att våga hitta rättvända spelare i ytan bakom Spaniens mittfält, och inte enbart tjonga långt vid bollvinst. Den taktiska periodiseringen blir viktig för Sverige, inte minst i premiärmatchen.

Mot Slovakien bör svenskarna vara mer framåtlutade. Slovakerna har ett bra lag och är inte på något sätt ofarliga, inte minst på grund av att de har ett par spelare som är okända för den breda fotbollsvärlden. Men att kräva en vinst mot de blåa krigarna, ledda av svenskbekantingen Marek Hamsik samt mittbacksstjärnan Milan Skriniar, är inte att kräva för mycket.

Det polska motståndet i gruppspelets sista match blir något av Sveriges största test i turneringen enligt mig. Polen är inte helt olikt Sverige med sin storstjärna Robert Lewandowski på topp, samt ett starkt lagbygge bakom honom. Här ställs förbundskaptenen och Sverige på störst prov, då man behöver fundera på hur man vill lägga fram sin matchplan på bästa sätt. Det finns ingen tydlig hierarki lagen emellan som får det ena eller andra laget att ta taktpinnen.

Med allt sammantaget ska Sverige efter gruppspelet göra sig redo för åttondelsfinal, allt annat vore alldeles för dåligt för detta samspelta landslag. I en potentiell åttondelsfinal, så finns det gott om motstånd som Sverige kan få möta med en bra slutplacering i gruppen. Utan några jämförelser i övrigt, så ska Sverige kunna ordna en kvartsfinalplats i detta mästerskap. Något som skulle göra mig stolt, och som borde göra alla svenskar stolta. Allt bättre än kvartsfinal för Sverige är en ren bonus, men också relativt osannolikt, då många landslag har ett minst lika bra lagbygge som Sverige plus en bättre offensiv kvalitet.

Sveriges största motståndare är Sverige

Glöm Spanien i EM-premiären. Det är inte det tuffaste motståndet för Sverige i denna turnering. Den största motståndaren är de 26 spelare plus ledarstaben på plats, samt de miljontals tittarna i tv-sofforna runt om i landet. Vi som fans till det svenska landslaget ansvarar för att ge Sverige de förberedelserna och det lugn som krävs för att genomföra ett framgångsrikt mästerskap.

När Sverige helt osannolikt och på ett magiskt sätt tog sig till VM 2018, befann sig undertecknad på Malta för att bevittna matchen på en bar. Jag och två vänner var de enda svenskarna där inne, tillsammans med enbart italienska fans. 

Efter slutsignalen i Milano och 90 minuter av svettdroppar rinnandes från svanken ned till shortslinningen, mimade vi fram vår glädje för att respektera italienarna. 

När vi sedan räckte över våra kondoleanser till de nedbrutna italienarna var svaret tydligt: “Vi skiter väl i er. Italien mötte inte Sverige idag, Italien mötte Italien.”

Det fanns inget otalt från italienarnas håll mot Sverige, utan det fanns något otalt från Italien till Italien. Istället för att Buffon, Bonucci och Chiellini gick ut med klara huvuden till kvalmötena med Sverige, gick de ut med den största möjliga pressen.
Det är en känsla som vi har anammat i Sverige också. Oavsett vilka som står på andra sidan i ett mästerskap, så ska bara Sverige vinna, utan att vi väger in tusentals olika faktorer som bevisar att Sverige inte bör vinna.

Men kanske är det så det ska vara, att vi ska ställa höga krav på vårt stolta svenska landslag. Men vi har också ett ansvar.

När Sverige går ut på planen för att göra det de gör allra bäst, så ska de få göra det i tryggaste form. Efter att en av Sveriges stjärnor, Dejan Kulusevski, i dagarna testades positivt för Covid-19 kom hatet på sociala medier. 

Sociala medier är som vi alla vet en fara för mycket. Det är enkelt att sprida ett negativt budskap utan några som helst konsekvenser för en själv, men kanske för andra.
Om vi ställer krav på Sverige i detta EM, så bör vi också ställa krav på oss själva. Vi bör ställa krav på att pusha detta landslag framåt. Om vi ställer kravet att Sverige ska spela semifinal och/eller final i London i början på juli, så får vi se till att ta varsin åra och ro båten dit tillsammans.


Viaplay
Skottland - Portugal
Viaplay