När man pratar om sitt lag använder trogna supportrar ofta speciella namn för att tydliggöra vilket lag de talar om, istället för att bara säga nationens namn. Vi svenskar brukar till exempel slänga oss med de blågula när vi pratar om vårat landslag, men vilka namn kör egentligen de andra nationerna med? Vi har sammanställt de olika smeknamn som används folkmun när man pratar om de 24 EM-lagen.

Grupp A

Tyskland

De fotbollstokiga tyska supportrarna har flera smeknamn på sitt landslag, som alla ändå är relativt lika varandra:

  • Nationalelf (National-elvan)
  • DFB-Elf (DFB-elvan, där DFB står för Deutscher Fussball-Bund)
  • Die Nationalmannschaft (Landslaget, kort och gott)

󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skottland

Skottlands landslag har egentligen inget officiellt smeknamn, men de otroligt hängivna fansen brukar gå under namnen The Tartan Army efter lagets VM-låt från 1978. Ordet tartan refererar till det typiska rutiga mönstret som ofta förknippas med skotsk klädsel.

Ungern

Magyarerna är den etniska grupp som är infödd i Ungern och nationen kallar sig själva för Magyarország. Ungrarna brukar dock referera till landslaget som magyar válogatott eller, enklare uttryckt, válogatott (landslaget)

Schweiz

Flerspråkiga Schweiz har tre vanligt förekommande smeknamn som funkar i samtliga språk som talas i landet:

  • A-Team
  • Nati (Nationella laget)
  • Rossocrociati (Röda korsen)

Grupp B

Spanien

Spanien gick tidigare under namnet La Furia Española, det spanska vredet, efter lagets starka insatser vid OS 1920. Numera har namnet kortats ner till La Roja, som kort och gott betyder ”de röda”.

Kroatien

På 90-talet myntades namnet Vatreni efter fotbollslåten 11 Vatrenih, som betyder de elva eldiga. Även Kockasti (de rutiga) har förekommit i vissa sammanhang.

Italien

Italienarna refererar till sitt landslag som de blåa, Gli Azzurri, eller La Nazionale (landslaget).

Albanien

Precis som andra land, förknippas Albaniens smeknamn till deras klädsel och nationens flagga:

  • Kuqezinjtë (De röda och blåa)
  • Shqiponjat (Örnarna)

Grupp C

Slovenien

Sloveniens landslag kallas oftast bara för landslaget, som på det nationella språket heter Reprezentanca.

Danmark

Danskarna kallas som oftast, även av oss svenskar för de rödvita (De Rød-Hvide). Ett annat namn är Danish Dynamite efter EM-låten från 1984.

Serbien

Serbien är ytterligare ett lag som kalas för örnarna, Orlovi, även detta från landets flagga.

󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿England

Three Lions får ses som ett av de mest kända smeknamnen inom den internationella fotbollens värld, där namnet kommer från fotbollsförbundets symbol. Tre lejon är även en symbol som syns inom det brittiska kungahuset.

Grupp D

Polen

Här har vi ytterligare fotbolls-örnar i Polens lag som kallas för Orły (örnarna). Ett annat namn är de vit-röda (Biało-czerwoni) som precis som för Danmark refererar till flaggan och truppstället.

Nederländerna

Det holländska landslaget bär den något annorlunda färgen orange på sina kläder, vilket återspeglas i namnet Oranje (de orangea). Under lagets starka framfart med två raka VM-silver på 70-talet kom även namnet Clockwork Orange, men detta namn brukar inte användas speciellt ofta idag.

Österrike

Österrike går rakt på sak och kallar sitt lag för Das Team.

Frankrike

Fransmännen kallar sitt lag för de blåa, Les Bleus, utifrån färgen på deras klädsel.

Grupp E

Belgien

I Belgien används smeknamnet ”de röda jävularna”, som på de tre officiella språken i landet översätts till De Rode Duivels (holländska), Les Diables Rouges (franska) och Die Roten Teufel (tyska).

Slovakien

Mycket fåglar bland smeknamnen, men för Slovakien är det inte snack om några örnar utan snarare falkar. Sokoli (falkarna) och Repre (representanterna) är de namn som brukar användas av såväl fans som media.

Rumänien

Rumäniens flagga innehåller svart, rött och bult, vilket givit laget smeknamnet Tricolorii (de trefärgade).

Ukraina

Precis som vi här hemma kallar vårat landslag för de blågula, gör ukrainarna detsamma med sitt Synio-Zhovti. Färgerna ska enligt UEFA representera den blå himmelen och de gula sädesfälten.

Grupp F

Turkiet

Turkarna lånar även de från sin flagga och kallar sitt lag för Halvmånen och stjärnorna (Ay-Yıldızlılar). Ibland används även namnet Bizim Çocuklar som betyder våra pojkar.

Georgien

Georgiens mannar kallas som oftast för korsriddarna (Jvarosnebi) som en blinkning till det medeltida kungariket Georgiens religiöst inspirerade strider.

Portugal

Portugiserna har tre vanligt förekommande smeknamn:

  • A Seleção (Urvalet)
  • Equipa das Quinas (Sköldarnas lag)
  • Lusos (Lusitanierna)

Sköldarnas lag refererar till de fem sköldar som förekommer på landslagets emblem. Lusitanien är en romersk provins som idag är en del av både Portugal och Spanien.

Tjeckien

Även Tjeckiens supportrar har tre namn att välja mellan:

  • Národní tým (Landslaget)
  • Repre (Representanterna)
  • Hrdí lvi (Stolta lejonen)

Národní tým (eller kort och gott Národ’ák) används ofta tillsammans med Repre, som är en förkortning av Reprezentace. Namnet de stolta lejonen har nyligen introducerats i samband med att två maskotar togs fram för landslaget, som en blinkning till det tjeckiska nationalvapnet.

Källor: UEFA, Wikipedia