I Eintracht Frankfurt finns en spännande målvaktstalang. I en lång intervju med EM-fotboll.se berättar nu den tysk-svenske målvakten Nils Ramming, 16, om tiden i storklubben och om att nu få dra på sig den blågula landslagströjan inför EM-kvalet i mars.

Han tillhör en av Tysklands största klubbar där han vanligtvis spelar med U19-laget. Men den svenske målvaktstalangen Nils Ramming, 16, har inte bara tränat med tonåringar. I höstas fick Ramming testa på att träna med Eintracht Frankfurts A-lag, och fick dessutom vara med på bänken under matcher i Europa Conference League. Det gör honom till en av Sveriges största talanger, inte minst på målvaktssidan.

Att talangfulla spelare väljer bort Sverige som landslag har blivit vanligt förekommande de senaste åren. Arber Zeneli, Sead Haksabanovic, Saman Ghoddos, Anel Ahmedhodzic och senast Montader Madjed är goda exempel på svenskar som valt spel i en annan landslagströja. Målvakten Filip Jörgensen, som valde bort Sverige för Danmark, är även han ett bra exempel. Men Nils Ramming har valt att göra tvärtom för nu: välja Sverige före Tyskland.

– Jag blev både överraskad och jättebegeistrad av att bli kontaktad och kallad till Bosön, säger Nils Ramming till EM-fotboll.se.

Tiden i Frankfurt

Nils växte upp i London där han bodde tillsammans med mamma, pappa och lillebror i tio år. Där började den unga fotbollskarriären i skollaget via provspel i Watford innan det blev ett par år i Leyton Orients akademi, där möten med Manchester City och Tottenham bland annat stod på agendan. Efter tio år i England fick hans pappa ett jobb i Tyskland och då gick flytten till Frankfurt där det till en början blev spel i klubben Hessen-Dreiech. Men i juli 2019, då som 12-åring, skedde flytten till storklubben Eintracht Frankfurt.
Genom vägen via ungdomsleden tog sig Ramming upp till U17-laget inför den här säsongen. Efter 14 segrar på 18 matcher och stora kliv i sin utveckling under hösten flyttades han upp ytterligare ett steg, till U19-laget, samma höst.

– När jag flyttade hit till Eintracht Frankfurt så visste jag inte hur stor klubben var. Men det blev tydligt för mig när jag kom hit som 12-åring och med tanke på Europa League-segern (2021/22) och med Champions League-gruppspelet (2022/23) så är det klart att Eintracht Frankfurt är en av de största klubbarna i Tyskland och också i världen. Så jag är stolt över att kunna säga att jag spelar för dem, säger Nils till EM-fotboll.se och fortsätter:

– I början av säsongen var jag med i U17 och tränade och spelade där. Då hade jag en bra start på säsongen, spelade bra och tränade bra. Det gav mig då möjligheten att träna med A-laget under landslagsuppehållet.

Precis som Nils själv berättar så kom ett häftigt besked i oktober, efter att han haft en fin utveckling under hösten. A-laget knackade på dörren under ett landslagsuppehåll där den svenska målvakten fick chansen att träna med ett av Tysklands bästa lag.

– Det var helt otroligt. Jag kommer ihåg när de sa det till mig. Först trodde jag att de skulle säga att jag skulle få träna med U19 men sen sa de att jag skulle få träna med A-laget, det var en stor chock för mig. Men jag blev såklart jätteglad. Det var verkligen en milstolpe för mig, det blev också en insikt för mig: att se var, förhoppningsvis, allt det hårda arbetet kommer att leda någon dag, säger han.

Att som 16-åring få vara uppe och träna med Eintracht Frankfurts A-trupp, samma lag som vann Europa League för två säsonger sedan, var något alldeles extra. Bland idel storstjärnor i truppen blev det mest prat med de som stod allra närmast för stunden.

– Jag pratade med Kaua Santos (målvakt) och målvaktstränaren Jan Zimmermann en del men jag var så exalterad och uppspelt att jag liksom bara kunde koncentrera mig på fotbollen och inte så mycket på det andra. Så jag var tyvärr inte så social, säger Nils och skrattar till.

Under hösten blev det två häftiga upplevelser för den svenska målvakten, där han fick vara med på bänken i cupmatchen mot Köln och i Conference League-mötet med HJK Helsingfors, där det sistnämnda framför allt var en stor grej.

-Jag kommer ihåg när målvaktstränaren ringde mig en eftermiddag när jag var på väg hem från skolan och frågade: ”Har du något för dig nästa vecka?”. Och jag sa nej, säger Nils Ramming och skrattar till lite igen.

– Då frågade han om jag ville följa med till Helsingfors. Och jag sa: jättegärna! Jag var väldigt glad och såklart chockad också, men det var glädjen som tog över.
– Hela resan var perfekt. Jag flög med laget, bodde på hotell och åt med dem. Jag fick verkligen se hur det är att vara proffs.

I Eintracht Frankfurts A-lag finns en annan svensk i form av Hugo Larsson, som anslöt till klubben förra sommaren. Pågen från Ystad var inte med under Nils Rammings första träning, men de fick lära känna varandra lite närmare under hösten.

– Efter att han kom tillbaka från landslagsuppehållet så skrev vi lite på Instagram. Han hade hört att en svensk målvakt hade varit uppe och tränat med A-laget, säger Nils och fortsätter:
– Så efter det, när jag var med på cupmatchen i Köln, så träffade jag honom för första gången. Han är jättesnäll, jättetrevlig.

Var han förvånad över att du var svensk, eller att det fanns en till svensk i klubben?
– Jag tror det. Men vi hade ju skrivit lite på svenska redan innan det.

Ett annat speciellt möte var med en av Nils Rammings förebilder i form av den tyska målvakten Kevin Trapp. 33-åringen har cirka 300 Bundesliga-matcher på kontot och likaså nio tyska landskamper samt ett utlandsäventyr i den franska storklubben Paris Saint-Germain att skryta med. Att få dela träningsplan med Kevin Trapp gav även det en liten ögonöppnare för den unge Nils Ramming.

Året innan, i U16, var vi bollkallar och jag stod alltid bakom hans mål. Men denna gången var det ingen stor arena utan träning, så det kändes lite speciellt. Så jag kommer ihåg en gång på träningen där vi efter en helt normal övning skulle samla in bollarna. Och då sa jag till mig själv: du sköt precis en boll till Kevin Trapp, säger Nils med ett leende och fortsätter: 
– Det var sjukt. Jag lärde mig mycket från honom då. Att se hans professionalitet och disciplin. Han är en stor förebild för mig.

Men det finns också andra målvakter som varit förebilder genom åren, inte minst en annan tysk stormålvakt. En målvakt som enligt Nils själv påminner en del om honom. En målvakt som älskar att ta risker och som använder sig mycket av mod i sitt spel.

– När jag var yngre så tittade jag mycket på Manuel Neuer, en av de bästa målvakterna i historien. Och sen nu: i Premier League är det Alisson Becker. Jag är begeistrad i honom. Jag älskar att kolla på fotboll. Så när jag tittar på en fotbollsmatch så försöker jag att hitta någonting från målvakterna som jag ser, och det är också en del som jag försöker addera till mitt spel, säger Nils Ramming.

Man kan kalla Manuel Neuer för en risktagare, är ni ganska lika i ert spel?
– Jag tror det. Jag skulle säga att jag är en modern målvakt som gillar att vara med i speluppbyggnaden, som gillar att dominera matchen och dominera straffområdet genom att plocka inlägg. Jag älskar egentligen att vara målvakt på alla sätt.

För Nils Ramming, som alltså började säsongen 2023/24 i U17-laget, blev det en flytt upp till U19-laget i början av 2024. Han har nu axlat rollen som förstemålvakt för U19-gänget där han fortfarande är den yngsta spelaren i truppen, den enda som är född 2007. Det har därmed blivit lite av en raketkarriär för svensken som alltså fått träna och sitta på bänken med A-laget samt flyttas upp ett hack i hierarkin till förstemålvakt för U19-laget, som just nu ligger på fjärdeplats i Bundesliga Syd/Sydväst.

– När jag hör från andra så är det kanske lite annorlunda, men jag är bara jättetacksam för att jag fått uppleva så mycket på så kort tid, säger han.

Valet av Sverige

Nils Ramming har aldrig bott i Sverige. Han har en tysk pappa men en svensk mamma. Ynglingen pratar dock en smått perfekt svenska, vilket han till mångt och mycket kan tacka släkten från Göteborg och Stockholm för. Även om mamma från början är från Småland.

– Min mamma är svensk och kommer från Mullsjö. Men sedan jag var liten så har vi spenderat alla sommarlov och jular i Göteborgs skärgård, där min mormor bor på en ö som heter Hönö. Som sagt: varje sommar och varje vinter åker vi dit. Nästan hela min släkt är från Göteborg och vi har mycket familj i Sverige, säger han.

Så när Roger Franzén, förbundskapten för det svenska P17-landslaget, ringde i oktober 2023 och frågade om Nils ville komma till Bosön och visa upp sig så var det inget snack om saken av flera skäl.

– Jag blev både överraskad och jättebegeistrad av att bli kontaktad- och kallad till Bosön. Det var fantastiskt roligt och jag var jättetacksam och de var först med att bjuda in mig till att delta i en landskamp. Och så fick jag även göra min första landskampsdebut och starta matcherna mot Polen och Tjeckien, säger Nils Ramming.

En bra scouting från Svenska Fotbollförbundets håll gav Nils Ramming chansen i det svenska P07-landslaget. Detta även fast han själv inte riktigt vet hur de hittade honom, då han i de flesta sammanhang står som tysk medborgare och där han aldrig bott- eller spelat fotboll i Sverige.

– Jag antar att förbundet hade hört att det var en svensk målvakt i Eintracht Frankfurt. Först kom de i kontakt med klubben och sen kontaktade de mig direkt. Han ringde mig i oktober. Det är en ganska lik historia som den med Helsingfors, att jag var på väg tillbaka hem från skolan och fick ett samtal. Jag blev lite överrumplad men jag var hundra procent med och sade direkt: Jag kommer. Jag var tacksam för inbjudan och ville visa mitt bästa och efter träningslägret på Bosön fick jag indikationer att jag skulle få följa med till La Nucia (för landskamperna mot Polen och Tjeckien, reds anm.).

EM-fotboll.se har försökt få tag på förbundskapten Roger Franzén angående just frågan hur de fick nys om målvaktstalangen men utan någon återkoppling. Men något som står klart är att det inte fanns något som kunde få Nils Ramming att tacka nej till det svenska landslaget i det läget.

– Nej, får man en fråga om att få vara med och spela en landskamp, så är det ingen tvekan. Jag var positivt överraskad av att bli inbjuden till Bosön och få kontakt med Svenska fotbollsförbundet som frågade mig först, och då var det självklart att tacka ja.

Det ska läggas till att Nils Ramming varit med och tränat med Tysklands U-landslag så sent som i vintras. Men efter lägret på Bosön med Sverige i november och sedan fyrnationsturneringen i La Nucia i februari, där Nils fick göra sin landslagsdebut i målet mot Polen och Tjeckien, så har det blivit Sverige för Nils del där ett EM-kval väntar i mars. Då det inte finns några tidigare intervjuer med målvakten och inte heller mycket att göra research på så var det någorlunda förvånande att han är så pass svensk som han faktiskt är, sett till hans tyska medborgarskap och tiden i England.

– Ja, jag har mycket kärlek för Sverige och jag känner mig som svensk, också. Det är lite därför som jag ville göra det här (intervjun) på svenska.. Det är viktigt för mig, säger han.

Drömmen om U17-EM

I veckan (20-26 mars 2024) lämnar Nils Ramming hemmet i Frankfurt-området för att åka till Stockholm där han möter upp det svenska U17-landslaget innan en flygresa till Rumänien. Landslaget, med spelare födda 2007, har förhoppningen om att spela U17-EM på Cypern i maj och juni. För att göra det krävs gruppseger eller att komma tvåa (sju av åtta grupptvåor når mästerskapet) i kvalspelet. Läs mer om truppen och spelschemat här, som bland annat innehåller Neo Jönsson och Jonah Kusi-Asare, två andra svenska stortalanger.

– Jag är stolt över att få bli uttagen. Jag ser mycket fram emot det. Vi har ett jättebra lag och jag tror att vi har bra chanser att gå vidare till EM. Jag tror att det är det enda målet, att komma vidare och få spela ett EM i maj, säger Nils Ramming.

Hur tror du att det skulle kännas att spela EM med Sverige?
Det var bara en milstolpe för mig att få vara med i La Nucia och få spela mina första landskamper där. Så nej, jag tror att det skulle vara en obeskrivlig känsla att få representera Sverige i ett EM. Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Även om det är svårt att skildra i en text så pekar allt på att Nils Ramming är en mogen och väldigt ödmjuk kille, alltid med ett leende på läpparna. Den kloka svensken har uppnått A-lagsdebut, uppflyttning inom hierarkin i världens största multisport-förening (med ett professionellt fotbollslag) och landslagsdebut inom loppet av bara några månader. Men trots det tänker han inte längre än på nästa viktiga milstolpe i livet.

– Just nu ska jag försöka ta studenten till sommaren och avsluta skolan på ett bra sätt. Sen är det bara fortsätta träna och spela bra. Nästa år kan jag fokusera mer på fotboll och sen är målet bara att vara den bästa möjliga spelaren som jag kan, säger han.

Finns det ingen dröm där bakom?
– Jo. Min dröm är att bli en professionell fotbollsspelare och att få spela på de största arenorna i världen och att få spela de största matcherna.

Trots de svenska somrarna och jularna har inget svenskt favoritlag riktigt satt sig i den svenska fotbollen än, även om Nils Ramming gärna följer landslaget en del. Inte ens morfars favoritlag har etsat sig fast än, där fotbollsromantikern Nils inte hinner med alltför mycket svensk fotboll varken via TV:n eller på plats.

– Jag har tyvärr inte följt så mycket Allsvenskan. Men jag har tittat på Gothia Cup en del i Göteborg och jag vet mycket om IFK Göteborg. Min morfar var ett stort Blåvitt-fan, det passar ju lite bra med Hönö och Göteborg. Jag har varit förbi Ullevi många gånger men jag har tyvärr inte sett en live-match än, säger han.

Är IFK Göteborg ditt lag i Sverige då?
– Mest morfars. Jag är lite neutral. Jag gillar att titta på all fotboll, avslutar Nils Ramming till EM-fotboll.se med ett brett leende.

I mars väntar alltså EM-kval med Sverige för Nils Ramming där P07-landslaget siktar på en plats till EM-slutspelet på Cypern i maj och juni 2024. Matcherna spelas mot Bulgarien, Wales och Rumänien den 20:e, 23:e respektive 26:e mars och sänds i vanlig ordning på Svenskfotboll.se. Du kan även läsa matchrapporter här på EM-fotboll.se i samband med matcherna.

Uppdaterad 23 mars, 2024