Uppdaterad 8 juli, 2022

Här kommer ni kunna se resultaten ifrån samtliga matcher som spelas under damernas europeiska mästerskap i fotboll. Under sommaren 2022 kommer 16 landslag få resa till England och göra upp om den trettonde europeiska titeln. Att man lyckas bra i matcherna är otroligt viktigt, då de påverkar lagens möjlighet att avancera i tabellen och slutligen förtjäna en plats i slutspelet.

Förutom vanliga resultat presenterar vi även livescore i samband med att matcherna äger rum. På så sätt kan du i realtid hänga med i vad som händer i de spännande mötena i damernas Europeiska mästerskap i fotboll.

Livescore & Liveresultat för Fotbolls-EM

FOTBOLLS EM 2022 RESULTAT

🔢 Resultat Fotbolls EM 2022 – Så fördelas poängen

Det europeiska mästerskapet i fotboll för damer inkluderar 31 spännande matcher, där utgången kommer resultera i en ny mästare. Vi på EM-fotboll.se bevakar samtliga matcher under turneringen och här på sidan presenterar vi resultaten för alla möten. Resultaten hämtas från UEFA så fort matcherna är avklarade.

Vi har dessutom en liveresultat-funktion där du i realtid kan följa utvecklingen i de pågående matcherna. Här kan du se hur långt matchen har hunnit med att spelas, samt hur många mål som respektive lag har gjort.

Under gruppspelet belönas lagen med poäng utifrån sina prestationer i de olika mötena. Lyckas man vinna en match får man tre poäng, samtidigt som en förlust inte ger några poäng alls. Skulle ett möte sluta oavgjort får bägge lagen en poäng vardera. De två lag ifrån varje grupp med mest poäng avancerar sedan till slutspelet.

Att en match kan sluta oavgjort i ett EM är någonting som endast förekommer under gruppspelet. Skulle detta ske i turneringens senare skede fortsätter man matchen med en förlängning.

⚽ Förlängning och straffläggning under damernas fotbolls EM

Under gruppspelet avrundas samtliga matcher i fotbolls EM efter de ordinarie 90 minuterna och poängen delas här mellan lagen om de lyckats göra lika många mål. Men när turneringen går in i slutspels-fasen måste man få fram en vinnare i varje möte. Detta betyder att en match kan fortsätta med såväl förlängning och straffläggning för att kunna kröna en vinnare.

En förlängning i dam EM består av två perioder på 15 minuter vardera. Oavsett vad som sker på planen under dessa två perioder så spelas alltid denna fulla tid innan man förhoppningsvis kan få fram en segrare. Det är alltså inte första målet vinner som gäller här, utan det kommer alltid finnas 30 minuter att inta en ledning på. Skulle det fortfarande inte gå att skilja lagen åt i denna stund får man ta mötet vidare till straffar.

I straffläggningen så ska varje lag bestämma fem straffskyttar, som alla får skjuta varsitt skott på motståndarnas målvakt. Lagen turas om att lägga sina straffar, vilket gör att det kan bli avgjort redan innan alla tio straffar har lagts. Skulle till exempel ett lag missa sina tre första skott samtidigt som motståndarna sätter sina så är saken klar redan där.

Om inte fem straffar räcker till så fortsätter man med ett ytterligare försök per lag, fram tills att någon har gjort ett mål mer än den andra. Det är endast det vinnande målet som räknas in i det slutliga matchresultatet.

⏰ När spelas Fotbolls-EM 2022?

Europamästerskapet för damlandslagen startar den 6 juli 2022 i England. Då kommer värdnationen att sparka igång gruppspelet med en match mot Österrike. Finalen spelas den 31 juli. Detta bäddar upp för ännu en härlig mästerskapssommar med svenska ögon.

📣 Hur följer jag EM-matcherna i realtid?

Antingen streamar du alla matcher hos C More, eller så följer du vår liverapportering här på Em-fotboll.se

🏟 Var spelas matcherna i Fotbolls-EM 2022?

England står som värd för turneringen och här kommer matcher spelas på nio arenor i åtta olika städer. Den stora finalen spelas på Wembley Stadium i London, där 90 000 åskådare får plats.

🥇 Vilket lag har tagit hem flest EM-guld på damsidan?

Flest EM-guld genom tiderna har Tyskland med sina åtta tagna. Vårt grannland Norge har tagit två guld medan Sverige har vunnit en guldmedalj 1984. Nederländerna är det fjärde landet som vunnit EM. Förutom Tyskland, Norge, Sverige och Nederländerna så har inget land lyckats vinna Europamästerskapen för damer.

📣 Följ fotboll via vår livescore

Ett härligt verktyg för dig som vill följa flera matcher åt gången är Livescore. Denna funktion sammanställer den aktuella ställningen i alla pågående matcher och uppdateras ständigt i samband med att saker sker i mötena. Du kan här se allt ifrån vilka spelare som gjort mål, när kort delas ut eller om ett lag får till ett farligt anfall. Det allra bästa med liveresutat är att man inte själv behöver hålla på och uppdatera sidan för att se när saker händer, utan detta löser tjänsten på egen hand.

Här på Em-fotboll.se har vi en livescore-funktion som presenterar den aktuella ställningen i samtliga matcher. Under EM 2022 så hoppas vi att detta ska bli en hjälpsam funktion, speciellt under  den sista gruppspelsomgången då matcher i samma grupp spelas samtidigt. För att då följa matcherna parallellt är Livescore en perfekt lösning.

Livescorefunktion hos spelbolagen

Även hos spelbolagen brukar det finnas en mycket utförlig liveresultat-sida där du kan följa matcher ifrån en mängd olika mästerskap och sporter på en och samma gång. Denna tjänst brukar vara hjälpsam för den spelintresserade, som är ute efter kortare spel där man inom en relativt kort stund får reda på om man har vunnit eller ej. Det kan då handla om spel som vem som gör nästa mål eller hur många hörnor som sker under en specifik halvlek.

🇸🇪 Svenska damlandslagets matchresultat i tidigare EM

Det svenska damlandslaget i fotboll har varit med i flera upplagor av fotbolls EM och här hunnit med en mängd matcher. Här hittar du matchresultaten för samtliga möten som Sverige har spelat i tidigare Europamästerskap för damer.

1987 i Norge

Sverige-England 3-2 e.förl (Semifinal)
Sverige-Norge 1-2 (Final)

1989 i Västtyskland

Sverige-Norge 1-2 (Semifinal)
Sverige-Italien 2-1 e.förl (Bronsmatch)

1995 i England, Norge, Tyskland och Sverige

Sverige-Norge 3-4 (Semifinal match 1)
Sverige-Norge 4-1 (Semifinal match 2)
Sverige-Tyskland 2-3 (Final)

1997 i Sverige och Norge

Sverige-Ryssland 2-1 (Gruppspel)
Sverige-Spanien 1-0 (Gruppspel)
Sverige-Frankrike 3-0 (Gruppspel)

Sverige-Tyskland 0-1 (Semifinal)

2001 i Tyskland

Sverige-Tyskland 1-3 (Gruppspel)
Sverige-England 4-0 (Gruppspel)
Sverige-Ryssland 1-0 (Gruppspel)

Sverige-Danmark 1-0 (Semifinal)
Sverige-Tyskland 0-1 (Final)

2005 i England

Sverige-Danmark 1-1 (Gruppspel)
Sverige-Finland 0-0 (Gruppspel)
Sverige-England 1-0 (Gruppspel)

Sverige-Norge 2-3 e.förl (Semifinal)

2009 i Finland

Sverige-Ryssland 3-0 (Gruppspel)
Sverige-Italien 2-0 (Gruppspel)
Sverige-England 1-1 (Gruppspel)

Sverige-Norge 1-3 (Kvartsfinal)

2013 i Sverige

Sverige-Danmark 1-1 (Gruppspel)
Sverige-Finland 5-0 (Gruppspel)
Sverige-Italien 3-1 (Gruppspel)

Sverige-Island 4-0 (Kvartsfinal)
Sverige-Tyskland 0-1 (Semifinal)

2017 i Nederländerna

Sverige-Tyskland 0-0 (Gruppspel)
Sverige-Ryssland 2-0 (Gruppspel)
Sverige-Italien 2-3 (Gruppspel)

Sverige-Nederländerna 0-2 (Kvartsfinal)

💥 Tidigare EM-resultat i siffror

År 1982, alltså för 40 år sedan, så kom idén om ett officiellt europamästerskap för kvinnor till för första gången. 1984 anordnades sedan den första turneringen i Italien, Danmark, England och Sverige där vårt kära svenska landslag vann det första EM-slutspelet någonsin. Totalt så har 12 europamästerskap spelats genom åren och mästerskapet i England blir det 13:e i ordningen.

Ett EM brukar spelas var fjärde år med vissa undantag. Totalt har endast fyra länder lyckats med bedriften att vinna turneringen då Tyskland har vunnit EM hela åtta gånger (en gång som Västtyskland). Tyskland leder dessutom maratontabellen med 82 poäng tagna under alla år. Tvåa ligger Norge med sina 53 poäng följt av Sveriges 51 poäng.

Den högsta publiksiffran i EM på damsidan var 2013 då mästerskapet spelades i Sverige. Finalen spelades på Friends Arena i Solna emellan Tyskland och Norge där 41 301 personer fanns i publiken. Ett rekord i EM-historien alltså. Detta kan jämföras med det näst bästa publikspektaklet på 29 000 personer i Manchester 2005. Men räkna med att rekordet slås under EM 2022 i England.

De två som gjort flest mål totalt i EM-sammanhang är de två tyska drottningarna Birgit Prinz och Inka Grings. Duon har gjort totalt 10 mål för sitt Tyskland i EM-sammanhang. Inka Grings är den som gjort flest mål under en och samma turnering med sina sex mål under EM 2009 i Finland. Näst bäst i historien är Sveriges Lotta Schelin som gjorde fem mål under hemma-EM 2013.