Sveriges damlandslag gör sitt elfte EM någonsin i England 2022. Nedan går vi igenom de tio föregående Europamästerskapen för Sverige och dess utgångar.

Sverige har ett bra landslag på damsidan och har så haft i alla år. Sedan EM:s start 1984 för damlandslag så har Sverige deltagit i EM vid tio tillfällen. De som var med redan 1984 minns att Sverige då tog EM-guld efter Pia Sundhages straffavgörande i finalen. Men hur har det gått i alla turneringar sedan dess? Se nedan.

EM 1984

Upplägget var annorlunda när EM-slutspelet för damlandslag sparkades igång 1984. Då hade redan fyra kvalgrupper om fyra lag kvalat där vinnaren i varje kvalgrupp tog sig till EM-slutspel och semifinal direkt. Där ställdes Sverige mot Italien i två möten. Sverige tog en seger direkt på bortaplan i Rom med 2-3 och vann returmötet på Folkungavallen i Linköping med 2-1. EM-finalen spelades även det i ett dubbelmöte där Sverige ställdes mot England. Inför drygt 5500 personer på Ullevi så vann Sverige det första mötet med 1-0. England vann sedan med 1-0 under ordinarie matchtid i returmötet, vilket direkt ledde till en straffläggning. Där satte Sverige sina fyra straffar medan England bara gjorde tre mål, vilket fastställde att Sverige var Europas första mästare på damsidan och tog därmed sitt första EM-guld.
Placering: 1

EM 1987 i Norge

Sverige tog sig till EM-slutspel även 1987 där England väntade i semifinalspelet. Denna gång så hade UEFA dock slopat dubbelmöten och enkelmöten fick avgöra vardera semifinal. 2-2 efter full tid och en spännande drabbning bäddade för förlängning. I förlängningen så kunde Gunilla Axén avgöra matchen för Sverige med sitt andra mål, och skicka Blågult till ännu en EM-final. I finalspelet så väntade värdnationen Norge, ett norskt landslag som hade slagit ut Italien i sin semifinal. Hemmanationen blev för svår för Sverige som förlorade med 2-1 och Blågult fick därmed nöja sig med ett EM-silver denna gång.
Placering: 2

EM 1989 i Västtyskland

Jodå, Sverige var ett av Europas fyra bästa landslag även 1989 då man kvalade in till EM-semifinal igen efter kvalspelet. Där väntade grannlandet Norge ännu en gång, men denna gång i semifinal alltså. Och än en gång så fick Lena Videkull och hennes lagkamrater se sig besegrade av norskorna, efter norsk seger med 1-2. Norge gick sedan och förlorade EM-finalen mot Västtyskland med 1-4. För Sveriges del så blev det EM-brons efter seger mot Italien i matchen om tredjepris där Helen Björk (tidigare Johansson) avgjorde för Sverige i förlängning.
Placering: 3

EM 1995

Efter två missade EM-slutspel 1991 och 1993 så dök Sverige upp 1995 igen som en av fyra semifinalister. Då hade dubbelmöten än en gång införts, där Sverige ställdes mot Norge i semifinalspelet. På bortaplan så förlorade Sverige med 4-3 efter en målrik tillställning men under returmötet i Tipshallen (Jönköping) så var det Sverige och Lena Videkull som fick sista ordet. Videkull gjorde tre mål när Sverige vann med 4-1 i returen och tog sig till EM-final. I finalen så blev dock Tyskland alldeles för tunga. Tyskorna fick spela finalen på hemmaplan i Kaiserslautern och besegrade Sverige med 3-2 till slut.
Placering: 2

EM 1997 i Norge & Sverige

Europamästerskapet 1997 var första gången som gruppspel infördes i EM-sammanhang på damsidan. Två grupper om fyra lag deltog i turneringen där Sverige ställdes mot Ryssland, Frankrike och Spanien i sin grupp. Tre raka segrar för Sverige bäddade för en semifinalplats, dock mot mardrömsmotståndet Tyskland. Tyskorna var snäppet vassare och slog Sverige med 0-1. Det svenska EM-äventyret tog därmed slut, och man tilldelades en delad tredjeplats tillsammans med Spanien.
Placering: 3

EM 2001 i Tyskland

Sverige gjorde en stark turnering i Tyskland 2001, där man ställdes mot värdnationen redan i gruppspelet och premiären. Förlust mot tyskorna i premiären av Grupp A följdes upp av segrar mot Ryssland och England vilket bäddade för en svensk semifinalplats. I semifinalen väntade Danmark, där Sverige vann med 1-0 efter ett tidigt mål från Tina Nordlund. I finalen väntade sedan värdnationen och bjässen Tyskland. Efter en mållös match under ordinarie matchtid så avgjorde Claudia Müller med ett Golden Goal i matchminut 98, vilket bärgade ännu ett tyskt EM-guld och ett svenskt EM-silver.
Placering: 2

EM 2005 i England

Damlandslaget tillhörde Grupp A under EM 2005, där värdnationen återfanns samt Danmark och Finland. Efter två oavgjorda resultat mot de nordiska motstånden i inledningen av gruppspelet så tog Sverige en viktig match mot England i gruppomgång tre, vilket gav Sverige gruppsegern och en semifinalplats. Trots två mål från Hanna Ljungberg i semifinalen mot Norge så vann norskorna med 2-3 efter mål i förlängningen av Solveig Gulbrandsen. Uttåg i semifinal för Sverige och en delad tredjeplats i mästerskapet.
Placering: 3

EM 2009 i Finland

Sverige fick spela tre gruppspelsmatcher i Åbo under EM-slutspelet 2009, där EM hade utökat till 12 deltagande länder. Blågult tillhörde Grupp C där de ställdes mot Italien, England och Ryssland. Sverige stod som gruppsegrare efter sju inspelade poäng och tog sig till kvartsfinal. Där ställdes Sverige mot en av de två bästa grupptreorna i form av Norge, en mardrömsmotståndare för Sverige som blev alldeles för tuff. Sverige åkte därmed ut i kvartsfinal och fick ett tidigt avslut på turneringen.
Placering: Topp 8

EM 2013 i Sverige

Sju svenska värdstäder arrangerade EM 2013, med ett formstarkt svenskt landslag. Motståndet i Grupp A stod Italien, Danmark och Finland för. Två segrar mot Finland och Italien och oavgjort mot Danmark lade grunden för en svensk gruppseger och en kvartsfinalplats. Island väntade i kvartsfinalen där Sverige enkelt städade av matchen med 4-0 och tog sig till semifinal. Där väntade tuffast möjliga motstånd i form av Tyskland, som gjorde matchens enda mål i första halvlek och krossade Sveriges drömmar om ett EM-guld på hemmaplan. Sverige slutade delad tre med Danmark. Tyskland vann EM till slut efter finalseger mot Norge inför över 40 000 åskådare på Friends Arena.
Placering: 3

EM 2017 i Nederländerna

Europamästerskapet expanderade till 16 landslag 2017, då mästerskapet anordnades i Nederländerna. Sverige tog sig vidare från gruppen där man fick se sig omkörda av Tyskland trots ett oavgjort resultat mot de regerande mästarna. Men efter seger mot Ryssland och förlust mot Italien så fick Sverige nöja sig med en andraplats från gruppen. Det gav Sverige en tuff kvartsfinal mot värdnationen Nederländerna, en match som Sverige förlorade med 2-0. Uttåg i kvartsfinal alltså.
Placering: Topp 8

Uppdaterad 12 juli, 2022