Förlusten mot Schweiz i fredags innebär att Sverige för första gången sedan 1996 missar ett OS, men kvällens match var trots det allt annat än oviktig.

Sverige stod med ett pressat läge inför kvällens match i Málaga mot världsmästarna Spanien. Efter Italiens bortavinst betyder mötet mycket, där blågult måste lyckas hålla sig kvar på en andraplats i Nations League gruppen för att inte riskera att behöva spela nedflyttnings-playoff och i värsta fall ha ett betydligt sämre utgångsläge i EM-kvalet som inleds i vår.

Landskampen som kommer att bli den sista för Sveriges lagkapten Caroline Seger inleds med en svensk hörna som ger 0-1 efter bara 41 sekunder, där en nick från Julia Zigiotti Olme är det avgörande för att bollen ska träffa nätet. Det syns långa vägar att siktet är inställt mot vinst och en betydligt mer offensiv fotboll än tidigare visas upp, med många vinster av första boll.

Spanien står inte utan läge, utan har flera farliga situationer där djupledsbollar på kanterna visar på deras snabbhet och individuella skicklighet. I minut 7 är det nära en kvittering i matchen, efter ett skott i ribban. Strax därefter trillar ett alldeles för lätt spanskt mål in, där en helt fri Salma Paralluelo får tid på sig att nicka in bollen. Det dröjer dock inte länge innan blågult svarar med 1-2, efter ett fint instick från Blackstenious till Asllani som chippar bollen över målvakten. 13 minuter spelade och tre mål visar på de båda lagens vilja att spela en hungrig fotboll.

Det är små marginaler som är avgörande i varenda situation och det ställs höga krav på att inte släppa några meter åt slumpen. För publiken är det onekligen en underhållande match, men för Sverige lyser stressen igenom och de får inte mycket vila med bollen. Spanien pressar hårt och högt. Men när Sverige är som bäst ger det utdelning, och i minut 29 får Blackstenius sätta 1-3 efter fint spel passningsspel i tredje ytan. Kaneryd assisterade till målet. 

Det är fullt ös under de viktiga slutminuterna i första halvlek, som blågult trots en hörna och frispark mot sig, lyckas hålla greppet om. Halvleken blåstes av med en tvåmålsledning för svenskorna.

Andra halvlek

Andra halvlek rullades igång med ett fortsatt högt tempo. Inga ändringar på planen har gjorts men trots det är det pigga ben vi får se. Offensivt visar man prov på den effektivitet som saknades mot Schweiz. Det svenska passningsspelet är bättre än vad vi sett på länge och bollen spelas många gånger på ett tillslag. Blågult har mycket boll men när Spanien hittar varandra på planen är mycket farliga, och i minut 51 svarar de efter en snabb omställning. Det är en fri Athenea del Castillo som står för 2-3.

Rött står för allt mer bollinnehav och gör två taktiska byten tidigt i halvleken. Sverige har inte många anfall utan fokus ligger allt mer på försvarsspel. Peter Gerhardsson genomför två byten för att försöka svara på det höga tempot, där Jonna Andersson kommer in för Amanda Nildén och Hanna Bennison ersätter Filippa Angeldahl. Trots bytena är det hela tiden nära en kvittering för Spanien och laget räddas flera gånger om av en storspelande Jennifer Falk i målet.

Det är inte ett lika organiserat Sverige som vi får se i andra halvlek. Presspelet är mindre aggressivt och det ges en yta till Spanien som är direkt avgörande. I minut 78 lyckas inte den svenska truppen att stå emot längre och kvitteringen kommer genom Mariona Caldentey som sätter bollen i krysset. Målet följs av ytterligare ett, bara tre minuter senare. Den spanska mittfältaren Fiamma Benitez Iannuzzi kommer fri mot Falk och ledningen är nu hemmalagets. 

Sverige tappar alltmer greppet om matchen mot världsmästarna som håller mycket hög kvalitet på sitt spel. Efter ytterligare ett baklängesmål av Mariona Caldentey står det klart att Sverige behöver kvala för att hålla sig kvar i Nations Leagues A-division.

Det kan också konstateras att Caroline Seger inte kommer göra fler matcher i den blågula tröjan och slutar på hela 240 landskamper. 

Spanien – Sverige , 5-3 (1-3)

’1 0-1 Julia Zigiotti Olme
’11 1-1 Salma Paralluelo
’14 1-2 Kosovare Asllani
’29 1-3 Stina Blackstenius
’51 2-3 Athenea del Castillo
’78 3-3 Mariona Caldentey
’81 4-3 Fiamma Benitez Iannuzzi
’89 5-3 Mariona Caldentey

Så startade Sverige

Jennifer Falk

Hanna Lundkvist (ut ’82), Amanda Ilestedt, Linda Sembrant (ut ’82), Magdalena Eriksson

Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl (ut ’63), Julia Zigiotti Olme

Amanda Nildén (ut ’62), Stina Blackstenius, Johanna Rytting Kaneryd

Inhoppare:
Jonna Andersson  (’62), Hanna Bennison (’63), Josefine Rybrink (’82), Madelen Janogy (’82),  

Uppdaterad 5 december, 2023