Videodomarsystemet, mer känt som VAR (Video Assistant Referee), har blivit en integrerad del av fotbollens värld, inklusive den prestigefyllda Champions League-turneringen. Sedan dess introduktion har VAR haft en betydande inverkan på spelets dynamik, vilket har lett till både beröm och kritik från olika håll. Denna artikel kommer att djupdyka i VAR:s roll i Champions League, dess effekter på spelet och de kontroverser det har orsakat.

VAR:s introduktion i Champions League

VAR introducerades först i Champions League under knockoutfasen av säsongen 2018/2019. Detta efter en framgångsrik användning av tekniken under fotbolls-VM 2018 och andra inhemska ligor runt om i världen. UEFA:s beslut att införa VAR i Champions League kom som ett svar på krav från klubbar, spelare och fans att förbättra rättvisan i matcherna genom att minimera mänskliga fel från domare.

Hur fungerar VAR i Champions League?

I Champions League används VAR för att stödja domaren i fyra avgörande situationer: mål, straff, direkt rött kort och misstag i val spelaridentitet för exempelvis gult eller rött kort. När en sådan händelse inträffar, granskar VAR-teamet, som består av en huvuddomare i videorummet och tre assistenter, händelsen med hjälp av videobilder. Om de finner att det finns ett klart och uppenbart fel i domarens ursprungliga beslut, informerar de domaren via headset. Domaren kan sedan antingen ändra sitt beslut baserat på VAR-teamets information eller granska händelsen själv på en monitor vid sidlinjen innan han eller hon fattar ett slutgiltigt beslut.

Effekterna av VAR i Champions League

Sedan dess introduktion har VAR haft en betydande inverkan på Champions League. Det har hjälpt till att korrigera felaktiga domslut, vilket har lett till rättvisare resultat. Till exempel, under kvartsfinalen 2019 mellan Manchester City och Tottenham Hotspur, hjälpte VAR till att upptäcka ett offsidemål av Manchester City i de sista minuterna, vilket resulterade i att Tottenham avancerade till semifinalen, även om Raheem Sterling i det läget var knappt offside. Manchester City firade målet som i det läget gav dem en semifinalplats men efter en VAR-check dömdes målet bort och Etihad Stadium fick istället se Tottenham kriga till sig en plats i CL-semifinalerna.

VAR har också lett till flera kontroverser. Kritiker hävdar att det stör spelets flöde och tar bort spontaniteten och passionen från spelet. Dessutom har det varit flera fall där VAR:s beslut har varit omtvistade, vilket har lett till debatter om teknikens effektivitet och tillförlitlighet. Lägg därtill firanden av mål som blivit mer osäkra då man vet att det kan ha funnits en situation innan målet som leder till ett VAR-beslut.

VAR-kontroverser i Champions League

En av de mest omtalade VAR-kontroverserna i Champions League inträffade under CL-åttondelsfinalen 2020 mellan Paris Saint-Germain och Manchester United. I matchens sista minuter tilldelades Manchester United en straff efter att VAR upptäckt en hands av en PSG-spelare. Många ansåg att beslutet var kontroversiellt eftersom spelaren hade vänt ryggen mot bollen och inte hade någon avsikt att använda sin hand. Trots detta, straffen omvandlades till mål av Marcus Rashford och Manchester United vann matchen och gick vidare till nästa omgång.

Trots dessa kontroverser har UEFA stått fast vid sin användning av VAR i Champions League, med argumentet att tekniken i slutändan bidrar till att göra spelet rättvisare. Medan debatten om VAR fortsätter, finns det ingen tvekan om att det har förändrat fotbollen i Champions League på ett betydande sätt.

Uppdaterad 25 oktober, 2023