Fotbolls-EM 2024 ⚽ Sveriges guide till mästerskapet i fotboll
Fotbolls EM2023-11-14T14:35:51+01:00

Välkommen till Sveriges största guide om fotbolls-EM 2024. Här skriver vi om allt som handlar om herrarnas europeiska mästerskap i fotboll som den här gången spelas i Tyskland. På vår hemsida hittar du information som till exempel spelschemat för fotbolls EM, resultat och tv-tider för alla matcher samt allt du vill veta om det föreliggande kvalet.

Dessutom följer vi övriga svenska landslag i sina europeiska mästerskap, samt det svenska herrlandslaget i turneringen Nations League.

Europamästerskapet i fotboll 2024
Evenemangsfakta
Datum 14 juni-14 juli 2024
Värdnation Tyskland
Spelplatser 10 arenor i 10 städer
Nationer 24
Reg. Mästare Italien
Viktiga datum
Kval-lottning 9 oktober 2022
EM-kvalet 23 mars-21 november 2023
EM-lottning 2 december 2023
EM-playoff 21-26 mars 2024
Öppningsmatch 14 juni 2024 (München)
Final 14 juli 2024 (Berlin)

SENASTE NYHETER

Här är Sveriges trupp till F17-EM 2024 i Malmö och Lund

18 april, 2024 | 10:58|

Sveriges F17-landslag, med spelare födda 2007, spelar U17-EM på hemmaplan i Skåne i maj. Nu har förbundskapten Lovisa Delby presenterat den svenska EM-truppen. Nedan listar vi Sveriges trupp och spelschema i F17-EM. I maj månade, närmare bestämt den 5-18 maj [...]

Marika Domanski Lyfors drabbad av hjärntumör

17 april, 2024 | 13:30|

Den tidigare förbundskapten tillika dagens landslagschef för damlandslaget, Marika Domanski Lyfors, har drabbats av en hjärntumör. Hon har påbörjat sin behandling och tar paus från jobbet på SvFF. En av svensk fotbolls största profiler genom tiderna, inte minst på damsidan, [...]

Jonah Kusi-Asare missar P17-EM – borta flera månader

16 april, 2024 | 16:00|

Sveriges P17-landslag spelar U17-EM i sommar. Då får landslaget klara sig utan supertalangen Jonah Kusi-Asare. Anfallaren blir borta i tre-fem månader på grund av skada, skriver Bayern München. I sommar väntar ett häftigt mästerskap för P07-landslaget då U17-EM väntar på [...]

F19-landslaget missade EM – snubblade på målsnöret

10 april, 2024 | 13:40|

Sveriges F19-landslag spelar inte U19-EM i sommar. Detta står klart efter att Blågult förlorade gruppfinalen mot Tyskland i EM-kvalets sista omgång. Igår spelade Sverige F19 en ödesmatch mot Tyskland i kvalet mot F19-EM i sommar. Sverige behövde en seger för [...]

Kampanjer & erbjudanden

⚽ Din guide till fotbolls-EM 2024

Fotbolls EM 2024 kommer att arrangeras mellan den 14 juni och 14 juli i tio tyska städer. Detta blir den sjuttonde upplagan av mästerskapet och det första där publiken är tillbaka i full kapacitet efter pandemin.

Här på EM-fotboll.se hittar du all information om mästerskapet och vi hoppas att bli en självklar informationskälla till den som vill hålla koll på allting som sker i turneringen. Vi presenterar bland annat det kompletta spelschemat för fotbolls EM 2024, men samtliga sändningstider och kanaler. Du kan även följa den aktuella ställningen i tabellerna, som, kontinuerligt uppdateras efter att matcherna har spelats. Under matchens gång levererar vi dessutom livescore för samtliga möten. Dessutom skriver vi kontinuerligt nyheter kring allt som kretsar kring mästerskapet, samt listar de bästa EM-oddsen inför samtliga matcher.

Föredrar du att följa fotbolls EM på finska eller norska? Besök då någon av våra syskonsajter Jalkapallon-em.fi och Fotball-em.com, där bevakningen fokuserar mer på respektive nations egna EM-resa.

🏃 Hur spelas turneringen?

Fotbolls EM är den största och mest prestigefyllda fotbollsturneringen i Europa och arrangeras av det Europeiska Fotbollsförbudet UEFA. Herrarnas europeiska mästerskap i fotboll har plats för 24 nationer att delta, som alla tagit sig hit genom det föreliggande EM-kvalet. Det är endast värdnationen, i detta fall Tyskland, som på förhand är klara för mästerskapet.

Själva turneringen inleds med ett gruppspel där lagen delas in i sex grupper om fyra. Inom grupperna möter lagen varandra innan de två bästa lagen ifrån varje grupp avancerar till slutspelet, tillsammans med de fyra främsta grupptreorna. Vilka dessa blir får man fram genom att sammanställa lagens poäng och mål i en egen tabell, varifrån de fyra mest framgångsrika får avancera.

Slutspelet startar därefter med åttondelsfinalerna, där vinnarna tar sig vidare till kvartsfinal. Vid en seger här är man garanterad en plats på prispallen, som sedan kan leda till en medalj. Den stora EM-finalen avrundar mästerskapet på Olympiastadion i Berlin.

Här är datumen som gäller för de olika matcherna som spelas under turneringen:

  • Gruppspelsomgång 1: 14-18 juni 2024
  • Gruppspelsomgång 2: 19-22 juni 2024
  • Gruppspelsomgång 3: 23-26 juni 2024
  • Åttondelsfinalerna: 29 juni-2 juli 2024
  • Kvartsfinalerna: 5-6 juli
  • Semifinalerna: 9-10 juli
  • EM-finalen: 14 juli

Regler för EM-slutspelet

Skulle en slutspelsmatch sluta oavgjort så väntar förlängning i 2 x 15 minuter. I förlängningen har varje lag rätt till ytterligare ett byte. Skulle ingen vinnare koras efter ordinarie speltid eller förlängningen så väntar straffsparkar. Här skjuter lagen fem skott vardera och det lag som får till flest fullträffar vinner matchen. Om det fortfarande skulle stå lika mellan lagen efter dessa skott så får man skjuta ytterligare varsin straff fram tills att ett av laget har ett målövertag.

Hittills har EM-finalen avgjorts på straffsparkar vid två tillfälle. Första gången var 1976 när Tjeckoslovakiens herrar besegrade Västtyskland efter straffsparkar. Även den första finalen på damsidan fick avgöras på detta sätt, där Sverige till slut stod som segrare efter en tuff kamp mot England.

Att avgörandet sker via förlängning är dock en betydligt vanligare företeelse vad gäller EM-finaler. Detta skedde på herrsidan under EM 1960, 1996, 2000 och 2016. För damerna har detta i sin tur skett två gånger, där man vid det ena spelade enligt första målet vinner-principen. Den gången var det faktiskt Sverige som stod i final, men man fick här se sig besegrade av Tyskland i den 98:e minuten.

💰 Prispengar i fotboll EM – Damerna långt bakom herrarna

Förutom äran står en stor summa pengar på spel för landslagen som medverkar i Europamästerskapet. Vilka summor som kommer att delas ut under fotbolls EM 2024 är ännu okänt, men det är inte ovanligt att prissummorna ökar från år till år. EM 2020 var inget undantag gällande detta. Alla lag som medverkade i turneringen fick en summa på 9,25 miljoner Euro som skulle täcka kostnaderna kring mästerskapet, såsom resor och hotell. Under gruppspelet kunde lagen sedan belönas med 1,5 miljoner Euro per seger, samt 750 000 Euro per oavgjort möte.

För de lag som gick till slutspelet belönades man med 2 miljoner Euro om man nådde åttondelsfinalen, ytterligare 3,25 miljoner Euro om man nådde kvartsfinalen samt ytterligare 5 miljoner Euro för lagen som tog sig till semifinal. Italien som tog hem EM-guldet belönades sedan med 10 miljoner Euro i prispengar, samtidigt som silvermedaljören England tog hem 7 miljoner kronor. Som mest kunde laget som vann Europamästerskapet få med sig 34 miljoner Euro, om laget dessutom vann samtliga gruppspelsmatcher. Italien lyckades göra just detta och guldet gav därmed rejält med klirr i kassan för nationens fotbollsförbund.

Även för damernas mästerskap har prissummorna höjts jämfört med tidigare upplagor, men samtidigt är summorna som man pratar om långt ifrån samma pengar som herrarna kan ta del av. Till EM 2022 hade UEFA avsatt sammanlagt 16 miljoner Euro som fördelades mellan de 16 nationerna utifrån deras prestationer. Detta går att jämföra med den totala prissumman från EM 2017 som låg på 8 miljoner Euro – alltså mindre pengar än vad varje enskild nation i herrarnas turnering är garanterade att få.

🎓 Historian om Fotbolls EM

Var fjärde år avgörs det europeiska mästerskapet i fotboll, där några av världens främsta fotbollsnationer gör upp mot varandra. Turneringen är otroligt populär och matcherna följs av fans ifrån hela världen. Den allra första upplagan på herrsidan ägde rum 1960 och sedan dessa har en mängd olika nationer fått äran att ta hem den ärofyllda titeln.

Det är mycket som har hänt med mästerskapets utformning under åren. Antalet lag har utökats och upplägget för turneringen har förändrats ett flertal gånger. Mellan 1960 och 1976 räknades endast slutspelet med fyra deltagande lag som det faktiska mästerskapet, samtidigt som de föreliggande mötena sågs som ett EM-kval. Under 1980 års turnering som spelades i Italien ökades antalet lag till 8, samtidigt som ett gruppspel introducerades. De åtta kvalificerade lagen delades in i två grupper där de två främsta lagen var klara för EM-slutspel. 1996 skedde nästa stora förändring när man dubblerade EM-platserna till 16 och kvartsfinalerna blev en del av slutspelet.

Vid fotbolls EM 2016 i Frankrike utökade UEFA antalet deltagande nationer från 16 till 24, vilket är det antal lag som även gäller vid 2024 års mästerskap. Denna förändring näst intill dubblerade antalet matcher i turneringen, från 31 till 51 stycken.

Damerna och juniorernas EM

1984 fick Europas damlandslag också ett mästerskap, som alltid spelas året efter herrarnas. År 2022 kom damernas fotbolls EM att arrangeras i England, där Sverige lyckades ta sig hela vägen till en delad tredjeplats. Det svenska damlandslaget har under åren tagit hem ett guld, tre silver och ett brons, där medaljen av högsta valör plockades hem i den allra första turneringen.

Även på ungdomssidan spelas EM med jämna mellanrum. U21 EM är det mer kända av dessa och är en turnering som arrangeras så ofta som vartannat år. Här får vi se framtidens stjärnor visa upp sina talanger och det är ofta här som publiken får upp ögonen för nya namn i fotbollsvärlden. Nästa upplaga av U21 EM spelas under sommaren 2023, då som ett delat mästerskap i Rumänien och Georgien. Dock får vi inte se de svenska herrarna här, då de missade att kvalificera sig hit. Det svenska U21-landslaget har fostrat flera av de stora stjärnor som idag spelar i svenska landslaget och har lyckats ta hem ett EM-guld samt ett EM-silver under åren.

Andra Europamästerskap som spelas med ett tätare intervall är U19 och U17 EM som årligen arrangeras för såväl pojkar som flickor. I dessa turneringar har de svenska damerna lyckats bäst där man knipit medalj i såväl F19 EM som F17 EM under åren. Flera spelare som gjort starka intryck i dessa mästerskap har slutligen nått en plats i seniorlandslaget, vilket nog är en dröm för många unga spelare.

🏅 Kvalet till Fotbolls EM 2024

För att kvalificera till EM-turneringen så behöver samtliga lag kvala sig till en plats. Antingen kan man nå en plats genom det vanliga EM-kvalet, eller via Nations Leagues playoff. Fokuset mot Europamästerskapet skiftas snabbt om för de europeiska lagen efter att fotbolls VM 2022 är avklarat.

Kvalet till EM 2024 startar i mars 2023 och avrundas i november samma år. Totalt deltar 53 länder i kvalet, där lagen är uppdelade i tio stycken grupper. Lagen möter här varandra i landskamper på hemma- och bortaplan där viktiga poäng står på spel. De två bästa nationerna från vardera grupp belönas sedan med en EM-biljett.

Såhär ser kvalgrupperna ut till EM 2024:

Grupp A: Spanien, Skottland, Norge, Georgien och Cypern
Grupp B: Nederländerna, Frankrike, Irland, Grekland och Gibraltar
Grupp C: Italien, England, Ukraina, Nordmakedonien och Malta
Grupp D: Kroatien, Wales, Armenien, Turkiet och Lettland
Grupp E: Polen, Tjeckien, Albanien, Färöarna och Moldavien
Grupp F: Belgien, Österrike, Sverige, Azerbajdzjan och Estland
Grupp G: Ungern, Serbien, Montenegro, Bulgarien och Litauen
Grupp H: Danmark, Finland, Slovenien, Kazakstan, Nordirland och San Marino
Grupp I: Schweiz, Israel, Rumänien, Kosovo, Belarus, Andorra
Grupp J: Portugal, Bosnien & Hercegovina, Island, Luxemburg, Slovakien och Liechtenstein

Det svenska laget lottades från seedningsgrupp 3, vilket innebär att man får möta på två lag som rankas högre än de själva. Det gäller därmed att laget gör mycket bra ifrån sig från start för att kunna ha en chans att nå mästerskapet.

Playoff-kval via Nations League

Ytterligare tre stycken länder kvalificerar sig till mästerskapet genom turneringen Nations League. Playoff-kvalificeringen till EM kommer att äga rum i mars 2024, alltså bara månader innan mästerskapet går av stapeln.

Totalt 12 nationer deltar i EM-playoffen och vilka dessa blir baseras på slutliga ställningen i Nations League säsongen 22/23. De högst rankade lagen ifrån division A, B och C, som inte tar sig till EM genom det vanliga kvalet får en ny chans i dessa matcher. De fyra lagen inom varje division lottas här in i par som möter varandra i playoff-semifinaler. Segrarna i dessa matcher möts därefter i de sista matcherna, där vinnaren tar hem en plats i fotbolls EM 2024.

🏆 Tidigare vinnare av Europamästerskapet i Fotboll – Hela Medaljligan

Tyskland och Spanien är de två landslag som lyckats ta hem EM-guldet vid flest tillfällen på herrsidan. Hela tre gånger har lagen vunnit turneringen. Därefter följer Frankrike och Italien på en andraplats med två segrar vardera. Här nedanför listar vi samtliga medaljer som delats ut i herrarnas mästerskap.

Sedan 1984 spelar man inte längre om bronset, utan tredjeplatsen delas mellan lagen som förlorar de två semifinalerna. De lag som tog hem bronsmedaljer under de tidiga åren (Tjeckoslovakien år 1960 och 1980, Ungern år 1964, England år 1968, Belgien år 1972 och Nederländera år 1976) är därmed del av en mycket exklusiv skara lag med ett EM-brons i medaljskåpet.

Lag Guld Silver
Tyskland 3 3
Spanien 3 1
Italien 2 2
Frankrike 2 1
Sovjetunionen 1 3
Tjeckien 1 1
Portugal 1 1
Nederländerna 1 0
Danmark 1 0
Grekland 1 0
Jugoslavien 0 2
Belgien 0 1
England 0 1

🌍 Var spelas 2024 års EM-matcher?

Jämfört med 2020 års turnering kommer fotbolls EM 2024 att arrangeras av en enskild nation, nämligen Tyskland. Landet har många gånger tidigare hållit i stora mästerskap som dessa och har därmed flera stora arenor att tillgå. Här listar vi städerna och arenorna som fotbollsvärldens blickar riktades mot mot under sommaren 2024.

Nio av de utvalda tio arenorna var med och höll i matcher under VM 2006, samtidigt som den tionde arenan, Merkur Spiel-Arena i Düsseldorf, varit spelplats för världsmästerskapet på 70-talet. En annan rolig fakta är att Allianz Arena i München höll i EM-matcher så sent som 2020 och får därmed äran att hålla i matcher under två raka EM, lite såsom Wembley Stadium i London höll i finalen under såväl herrarnas EM 2020 och damernas EM 2022.

  • Berlin (Olympiastadion, 70 000 åskådare)
  • Köln (Cologne Stadium, 47 000 åskådare)
  • Dortmund (BVB Stadion Dortmund, 66 000 åskådare)
  • Düsseldorf (Düsseldorf Arena, 47 000 åskådare)
  • Frankfurt (Frankfurt Arena, 46 000 åskådare)
  • Gelsenkirchen (Arena AufSchalke, 50 000 åskådare)
  • Hamburg (Volksparkstadion Hamburg, 50 000 åskådare)
  • Leipzig (Leipzig Stadium, 42 000 åskådare)
  • München (Munich Football Arena, 67 000 åskådare)
  • Stuttgart (Stuttgart Arena, 54 000 åskådare)

📆 När spelas Fotbolls EM 2024?

Den 14 juni inleds Europamästerskapets gruppspel, som pågår till den 26 juni. Därefter följer slutspelet som avrundas den 14 juli. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen

🌍 Var spelas Fotbolls EM 2024?

Matcherna i mästerskapet spelas i Tyskland, där tio städer ställer upp med arenor.

🏆 Vem kommer att vinna Fotbolls EM 2024?

🎫 Hur köper jag biljetter till Fotbolls EM?

Biljettförsäljningen till mästerskapet drar igång när kvalificeringen lider mot sitt slut. På vår biljettsida kan du läsa mer om detta.

Kan man betta på Fotbolls-EM?

Det går att spela på Fotbolls-EM både på vinnare, matchodds och mycket mer. Hos Bettingstugan kan ni hitta speltips, odds, bonusar och kampanjer till Fotbolls-EM.

⚽ Europeisk fotboll – den bästa i världen

När man tänker på fotboll generellt, såväl när det kommer till landslag och klubbar, så återkommer man som oftast till lag på vår egen kontinent. I såväl herrarna som damernas världsmästerskap har majoriteten av medaljerna gått till just europeiska landslag. Detsamma gäller för klubblags-VM där näst intill samtliga finaler inkluderat ett europeisk lag. Det är till Europa som stjärnor från hela världen riktar sina blickar när de drömmer om att spela i en storklubb, vilket även ger ett ökat intresse från den internationella supporterskaran.

Bakom europeiska fotbollens framgångar står det Europeiska fotbollsförbundet UEFA, som arrangerar såväl fotbolls EM som Nations League och flera stora ligamästerskap som följs av publik från alla världens hörn. Den turnering som många då tänker på är Champions League, där de främsta lagen från ligor som Premier League, Bundesliga, La Liga och Serie A gör upp mot varandra. Här kan vi ta del av riktiga dröm-möten där några av de största stjärnorna ställs mot varandra – något som även sker under fotbolls EM men då i landslagssammanhang.

Men man får heller inte förglömma de europeiska ligorna Europa League samt det nyare tillskottet Conference League, som för många svenska spelare blir det första klivet ut i internationellt spel. Just när det kommer till svenska lag så är chanserna större att få följa dessa just i Conference League, dit tvåan och trean i Allsvenskan kvalificerar sig tillsammans med vinnaren av Svenska Cupen. Numera finns inga direktplatser för svenska klubbar i Europa League.

Casino i samband med Fotbolls-EM

Att spela på fotboll har länge varit ett sätt att addera lite extra spänning när man följer ett stormöte ifrån tv-soffan. Idag sker detta främst online där det finns en mängd olika aktörer att välja mellan. Hos bettingbolagen finns i många fall även möjligheten att spela på casino.

Tidigare var det en del jobb för att skapa konto hos onlinecasinon. Det skulle skapas konton manuellt med e-post och fylla i alla dina personuppgifter och ladda upp kopior på ID-handlingar för att verifiera din identitet. I värsta fall kan du lite för lång tid på dig och blev du “utloggad” och var tvungen att starta om. Idag behöver du bara ett Bank-ID och lika enkelt som när du loggar in på ett bankkonto så skapar du ett konto på en casinosajt. Det är så enkelt så att det nästa är ett casino utan registrering. Men det kanske är mer passande att kalla det för för ett casino utan krånglig registrering eller kanske bästa casino utan licens.

Sedan kan man i många fall swisha in pengar och vara igång. Lika snabbt går det sedan att få ut eventuella vinster. Men kontrollera alltid innan vad som gäller för just det casino som du vill spela på, detta då upplägget kan variera. Men kan sticka ut hakan och säga att alla casino i Sverige har dessa möjligheter idag. Om ej, så är det enbart en tidsfråga innan det är på plats.

Uppdaterad 14 november, 2023

Till toppen