Antalet lag i fotbolls EM har nu minskat från 24 till 16 inför det stundande slutspelet. Några av lagen hade fördelen att lottats in i sina grupper som det starkaste laget, samtidigt som andra lyckats kämpa sig vidare mot alla odds.

Vi har tittat på hur lagen seedades inför lottningen till EM och där kan man se att tio av de avancerade lagen återfanns i de två skålarna med de bäst rankade lagen. Att dessa lag skulle lyckas ta sig vidare var kanske ingen större överraskning, men samtidigt hade till exempel Ryssland som missade avancemang oddsen på sin sida inför turneringens start. Även Polen såg ut att kunna göra ett bra EM, men slutade trots detta sist i sin grupp.

Här ser ni seedningen inför EM, där de fetmarkerade lagen tog sig vidare:
Pott 1: Belgien, Italien, England, Tyskland, Spanien och Ukraina
Pott 2: Frankrike, Polen, Schweiz, Kroatien, Nederländerna och Ryssland
Pott 3: Portugal, Turkiet, Danmark, Österrike, Sverige och Tjeckien
Pott 4: Wales, Finland, Nordmakedonien, Ungern, Slovakien och Skottland

På samma sätt som många räknar med att få se de högst rankade lagen i slutspelet, brukar avancemang ifrån de lägst rankade lagen kunna komma som en överraskning. Wales var på förhand underdog i grupp A, men kunde segla uppåt i tabellen i och med segern mot Turkiet, som i sin tur inte alls presterade som många hade trott. Tack vare en bättre målskillnad än Schweiz kunde man slutligen hamna på en andraplats, vilket gjorde att laget blev klart för EM-slutspel.

Hur såg det ut vid förra EM?

Att lag ifrån flera olika potter tar sig vidare i turneringen hör dock inte till ovanligheterna. Detta märker man till exempel om man tittar på hur det såg ut när EM spelades senast. Samtliga lag ifrån pott 1 kunde då kvalificera sig, samtidigt som hela fyra av sex lag i den lägsta potten tog sig vidare. Detta går även att jämföra med VM för tre år sedan, där 13 av de 16 lagen i de två högsta potterna lyckades gå till slutspelet. Här kan du se alla lag som tog sig vidare ifrån respektive seedningsgrupp vid fotbolls EM 2016. Lagen som avancerade är fetmarkerade.

Pott 1: Frankrike, Spanien, Tyskland, England, Portugal, Belgien
Pott 2: Italien, Ryssland, Schweiz, Österrike, Kroatien, Ukraina
Pott 3: Tjeckien, Sverige, Polen, Rumänien, Slovakien, Ungern
Pott 4: Turkiet, Irland, Island, Wales, Albanien, Nordirland

Om man jämför listorna mellan de två turneringarna, så är det tio lag som spelat åttondelsfinal båda åren. Polen, Slovakien och Ungern avancerade senast, men fick nu se sig utslagna i gruppspelet. Irland, Island och Nordirland tog sig inte till EM den här gången.