UEFA Champions League 2023/24

UEFA Champions League 2023/242024-04-09T12:02:19+02:00

Expekt

UEFA Champions League är den största turneringen i Europeiska Fotbollsförbundets (UEFA) system för klubblag på herrsidan. Champions League grundades 1992 i sin nuvarande form men spelades innan dess som sin förlaga Europacupen och inledde sitt första gruppspel under hösten 1992 för att sedan spelas 1992/93. För att nå Champions League krävs kvalspel eller att lagen spelat till sig en bra position i några av Europas toppligor för att få direktplatser in till CL-gruppspelet. Väl i Champions League spelas gruppspel om 32 lag som sedan växlar ut till ett slutspel för att kora Europas bästa klubblag för den aktuella säsongen.

Streama hela Champions League hos TV4 Play

Få tillgång till alla matcher för 299 kr/mån i 6 månader med TV4 Play+ Sport (ord. pris 399 kr/mån).

Läs mer om UEFA Champions League 2023/2024

Spelschema

Spelschema Champions League

TV-tider

TV-tider Champions League

Tabellställning

Grupper & tabeller Champions League

Resultat

Resultat Champions League

Slutspel

Slutspel Champions League

Kval

Kval Champions League

Senaste nytt om Champions League

Vad är UEFA Champions League?

UEFA Champions League eller kort och gott ”Champions League” är en klubblagstävling för fotbollslag på herrsidan. Champions League är UEFA:s äldsta- och största addering till sitt ligasystem för europeiska klubblag på herrsidan och har spelats sedan hösten 1992. Innan det hette Champions League så spelade Europas mästare i Europacupen mellan 1955-1992. UEFA Champions League är det första- och mest prestigefyllda steget i UEFA:s system för klubblag inom det europeiska fotbollsförbundets ramar, där Europa League och Conference League rankas lägre.

Hur hänger Champions League ihop med Europa League och Conference League?

De lag som åker ut ur den allra första kvalrundan i Champions Leagues kvalspel går direkt till Conference Leagues andra kvalrunda och får därmed sin andra chans till att nå ett gruppspel. Även klubblag som förlorat den andra- och tredje rundan i Champions Leagues kvalspel kommer att få chanser till att kvala in till Europa League och Conference League. De som åker ut ur Champions Leagues andra kvalrunda kan via förlust i Europa League-kvalet gå ner till Conference Leagues playoffrunda. Om man förlorar tredje kvalrundan till Champions League-gruppspelet så får man spela playoff till Europa Leagues kvalspel. Förlorar man fjärde kvalrundan i Champions League så får man direkt spela gruppspel i Europa League.

Vinnaren av Europa League under en aktuell säsong kommer att spela gruppspel i Champions League året därpå. Europa League-vinnarna från 2022/23 (Sevilla) kommer alltså spela gruppspelet i Champions League 2023/24 på grund av sin titel i Europa League under den föregående säsongen, vilket också är en koppling turneringarna emellan.

Historia Champions League

Historian för Champions League är ännu ganska kort. Turneringen grundades under våren 1992 och startade samma höst. Sedan dess har flera europeiska klubblag kunnat glädjas åt spel ute i Europa samtidigt som man spelar i sina inhemska ligor. Att spela i Champions League som individuell spelare är något av det allra största man kan uppleva. Den tidigare Europacupen var stor i sig men sedan Champions Leagues lansering och den europeiska toppfotbollens marsch mot att bli mer kommersiell så är Champions League den största fotbollsscenen för fotbollsspelare tillsammans med ett världsmästerskap.

Beslut om att starta turneringen

Beslutet om att starta en officiell klubblagsturnering för europeiska klubblag kom 1955 redan, men då under Europacupen. Under våren 1955 beslöts att 16 klubbar skulle få delta på mötet med UEFA under samma sommar och till hösten var turneringen igång. Beslutet om att ändra namnet till UEFA Champions League kom alltså till säsongen 1992/93. Gruppspel och slutspel introducerades först säsongen 1991/92.

Officiell lansering

UEFA ville kommersialisera Europacupen mer och år 1991 så vända man sig till ett bolag för hjälp med detta. Och i och med att man fick tillbaka logotyper, hymn, bolltypen och hela baletten så kunde UEFA lansera UEFA Champions League för första gången under våren 1992.

Namnet

Namnet ändrades som sagt från Europacupen till Champions League 1992. Från och med 1992 fram till och med säsongen 1997/98 så spelade bara ”champions” i turneringen med de allra bästa mästarna från Europas toppligor. Men sedan 1997/98 har fler lag än de inhemska ligamästarna kunnat delta i Champions League.

Pokal, Champions League

Vinnarna av UEFA Champions League får lyfta ”UEFA Champions League Trophy” kort och gott. Pokalen är 73.5 centimeter hög och väger 7.5 kilogram. Real Madrid är ägare av originalet sedan 1967 men pokalen har sedan dess genomgått fem förändringar i sin nuvarande design. Sedan 1968 har UEFA beslutat att om en klubb vinner CL vid fler än fem tillfällen eller vid tre gånger i rad så får man ett original till sitt klubbrum. Real Madrid, Ajax, Bayern München, AC Milan och Liverpool är därmed de enda klubbar som har ett original av Champions League-pokalen på sina respektive hemmaplaner. Champions League-trofén designades av Jürg Stadelmann.

Hur spelas Champions League? Här är hela upplägget.

Efter avslutad Champions League-final, som spelas i början av juni varje år, så börjar blicken vändas mot nästa säsongs UEFA Champions League. Kvalspelet inleds redan i slutet av juni och pågår fram till slutet av augusti innan gruppspelet tar vid. Gruppspelet pågår sedan mellan september och december månad innan Champions League påbörjar slutspels-fasen i februari året därpå.

Kvalet till Champions League

Ett långt kvalspel inleder den absoluta början mot Champions Leagues gruppspel vilket är slutmålet för alla lag som kvalar. Flera lag är dock direktkvalificerade för Champions League-gruppspelet. Hela 26 lag har fått en direktplats till gruppspelet 2023/24 medan sex lag till slut har tagit sig dit via kvalspel och playoff. Fyra vinnare från Champions Paths playoff-spel når gruppspelet tillsammans med två vinnare från League Paths playoffmatcher. Kvalspelet spelas mellan juni och augusti.

Preliminära omgången:
I denna fas går fyra lag in och tävlar om en plats till kvalomgång 1. De fyra lägst rankade nationerna enligt UEFA:s koefficientranking släpper in sina mästarlag i denna lottning. Vinnaren i kvalfinalen (spelas i semifinaler och final) går till omgång 1 medan de tre förlorarna får gå in i Conference League-kvalets andra runda.

Omgång 1:
I denna fas går 30 lag in i kvalspelets allra första officiella runda. Lagen består av nationella ligavinnare från olika länder från rankingplatser 22-51 (inklusive Sveriges representant). Hit går dessutom vinnaren av preliminära kvalomgången (se ovan). Vinnarna i varje kvalmatch går vidare till omgång 2. Förlorarna i vardera kvalmöte får spela i Conference Leagues andra kvalrunda och påbörja ett nytt kvalspel där.

Omgång 2:
I denna fas spelar totalt 24 lag. Här delas kvalspelet upp i ”League Path” och ”Champions Path”, vilket är två olika vägar som sedan följer med under resten av kvalspelet. I League Path inleder fyra tabelltvåor från länder rankade 12-15. I Champions Path tävlar 20 lag i denna omgång med fem vinnare från länder rankade 17-21 samt de 15 segrarna från omgång 1. Vinnarna i varje kvalmatch går vidare till omgång 3 och förlorarna går in i Europa Leagues tredje kvalomgång.

Omgång 3:
I denna fas spelar totalt 20 lag. Här fortsätter ”League Path” och ”Champions Path”. Till League Path fortsätter de två vinnarna från föregående omgång och får sällskap av sex nya lag, däribland tabelltvåor och tabelltreor från högt rankade länder. När det gäller Champions Path så tar sig de tio vinnarna från omgång 2 till omgång 3 i vanlig ordning, samtidigt som två lag tillkommer. De två lag som tillkommer till omgång 3 i Champions Path är två ligasegrare från länder rankade 15-16. Vinnarna i vardera kvalmatch här går till playoff-spelet och har därmed säkrat minst gruppspel i Europa League men drömmer såklart om ett Champions League-gruppspel. Förlorarna i Champions Leagues kvalspel omgång 3 får spela playoff-spel till Europa Leagues gruppspel.

Playoff:
Den allra sista kvalomgången innan gruppspelet. De lag som vinner sina playoff-möten når gruppspelet i UEFA Champions League. Två mästare från länder rankade 13-14 går in här direkt och gör sällskap med de sex vinnarna från Champions Path i omgång tre. I Champions Path tävlar åtta lag om två platser till gruppspelet i CL. I League Path tävlar de fyra vinnarna från omgång 3 om två platser till CL-gruppspelet. Förlorarna i playoff-spelet går till Europa Leagues gruppspel.

Hur funkar Champions League – Gruppspel och slutspel

Gruppspel

Totalt 32 lag deltar i gruppspelet av UEFA Champions League. De 32 lagen lottas in i åtta olika grupper om fyra lag i varje grupp i Grupp A till Grupp H. De lag som kvalificerar sig till gruppspelet i Champions League är de sex lag från kvalspelet som vunnit sina playoff-möten samt de 26 lag som via sina goda rankingpoäng (nationellt räknade) tagit en direktplats till gruppspelet. Lottningen till gruppspelet i Champions League sker allt som oftast i slutet av augusti, detta tätt efter avslutat playoff-spel.

Lottningen sker utifrån fyra stycken seedningspotter. Ett lag från seedningspott 1 kan inte lottas in i samma grupp som ett annat lag från seedningsgrupp 1 och så vidare. Seedningspotterna är främst utformade utifrån lagens klubbkoefficienter, vilket är baserat på klubbarnas respektive länder och dess ranking i UEFA:s klubbsystem. Två klubbar från samma land kan inte lottas in till samma grupp.

Gruppspelet i Champions League pågår oftast från september till november/december och spelas i dubbelmöten (hemma/borta) mot varje lag i gruppen.

Slutspel

När gruppspelet är avslutat så tar slutspelet vid. Hit går totalt 16 lag, alltså ettan och tvåan från varje grupp (Grupp A-H). Till skillnad från Europa League och Conference League så har Champions League ett enkelt system med att de två bästa lagen från varje grupp går till åttondelsfinal. Därifrån börjar slutspelsträdet i februari varje år och sedan spelas den stora finalen allt som oftast tidigt i juni månad.

Åttondelsfinaler:
Hit går alla gruppettor och grupptvåor från Grupp A – Grupp H. Dubbelmöten.

Kvartsfinaler:
Alla åtta vinnare från vardera åttondelsfinal går vidare till kvartsfinal. Hit sker en klassisk och hederlig lottning mellan de åtta åttondelsfinalvinnarna. Kvartsfinalerna spelas i april månad och lottas direkt efter åttondelsfinalerna i mars. Dubbelmöten.

Semifinaler:
Samma sak som föregående omgång. De fyra vinnarna av vardera kvartsfinal kommer att placeras i två semifinaler. Lottningen till semifinalerna sker dock samtidigt som kvartsfinalerna lottas, alltså i mars månad. Lagen vet därmed redan i mars vilka man kan ställas mot i semifinal-spelet som spelas i maj. Dubbelmöten.

Final:
Vinnarna av vardera semifinal placeras i den stora finalen. Ett drygt år av Champions League-spel ska sammanfattas i en enda stor final på en neutral arena i Europa. Finalen spelas i början av juni som ett mycket omtalat enkelmöte.

UEFA Country Coefficients

För att placera klubblag i olika turneringar och i olika seedningspotter inför lottningar och kvalspel så har UEFA en koefficient-tabell att räkna utifrån. Baserat på resultat för klubblag i Europa-spel och på de olika ländernas framgångar i klubblagsspel i Champions League, Europa League och Conference League så får UEFA-länderna olika poäng i systemet. Efter varje avslutad klubbsäsong under UEFA:s tak räknas tabellen om och till nästa säsong kan länderna förbättra eller försämra sina placeringar i koefficient-tabellen och därmed utöka antalet platser, eller placera sina klubblag i bättre lottningsläge. Sverige hade exempelvis säsongen 2022/23 en 22:a plats i tabellen och till säsongen 2023/24 en 23:e plats. Detta gav Sverige fyra platser till Europa-spelet. Skulle Sverige få en bättre placering i koefficient-tabellen så skulle man förbättra de svenska klubblagens läge i kvalspelet och möjligen förflytta ett svenskt klubblag till att inleda sitt kvalspel i omgång 3 snarare än omgång 2 exempelvis. För detta krävs dock svenska framgångar i de olika klubblagsturneringarna på herrsidan.

Mer om Champions League

Vem vann Champions League 2016?

23 oktober, 2023 | 17:46|

Champions League 2016 var en händelserik och spännande fotbollssäsong som kulminerade i en intensiv final mellan två spanska giganter, Real Madrid och Atletico Madrid. Det [...]

Vem vann Champions League 2015?

23 oktober, 2023 | 16:02|

Champions League 2015 var en av de mest spännande och minnesvärda säsongerna i turneringens historia. Det var året då FC Barcelona, ett av världens mest [...]

Champions League final

Det många drömmer om i en fotbollskarriär är att någon gång spela final i en stor internationell turnering. För klubblag är finalen i Champions League den allra största finalen att spela eller vinna. Hymnen, loggan, känslan och stämningen är något utöver det vanliga för en fotbollsspelare.

Var spelas finalen?

Den allra första Champions League-finalen i historien spelades på Olympiastadion i München 1993. Men den allra första Europacup-finalen spelades 1956 på Parc des Princes i Paris där Real Madrid bärgade den allra första europatiteln för ett klubblag.

Under säsongen 2023/24 spelas Champions League-finalen på en så klassisk mark som Wembley Stadium i London. Det är sedan tidigare klart att Champions League finalen 2024/25 spelas på Allianz Arena i München.

Vad händer om man vinner Champions League?

I grund och botten får man på allra mest prestigefulla sätt lyfta The Champions League Trophy. Det finns fyra klubbtitlar under UEFA:s system att tävla om under en klubblagssäsong: Supercupen, Champions League, Europa League och Conference League och lyckas man med att knipa en av dessa troféer under en säsong så ska man vara stolta. Men lyckas man vinna Champions League, ja då kan man titulera sig Europas bästa klubblag under den aktuella säsongen.

I konkreta drag så tilldelas man som sämst en plats i Champions Leagues gruppspel till nästa säsong om man vinner turneringen året dessförinnan, oavsett insatser i den inhemska ligan. Det blir också en del prispengar till klubben.

Prispengar i Champions League

Det blir naturligtvis lite klirr i kassan för vinnarna av Champions League också. Förutom att man i varje runda får prispengar för deltagande och avancemang så finns det en summa att vinna som mästare av Champions League. Prispengen för vinnarna av Conference League ligger i skrivande stund på 5 miljoner euro vilket motsvarar drygt 56 miljoner svenska kronor. Lägg då alltså till att den vinnande klubben i ett varje steg in till finalspelet har fått prispengar för sitt deltagande på vägen. Nedan listar vi prispengarna för vad man samlar in per omgång. Alltså vinner man en kvartsfinal får man 10.6 miljoner euro men man har även tillgång till pengarna från vunna åttondelsfinalen och så vidare.

Prispengar:
Utslagen i playoff: €5.000.000
Kvalificerad för gruppspel: €15.640.000
Kvalificerad för åttondelsfinal: €9.600.000
Kvalificerade för kvartsfinal: €10.600.000
Kvalificerad för semifinal: €12.500.000
Tvåa i turneringen: €15.500.000
Champions League-mästare: €20.000.000

Vunnen match i gruppspel: €2.800.000
Oavgjord match i gruppspel: €900.000

€ = Euro
1 € = 11.65 svenska kronor. Observera att Euron kan skifta.

Tidigare vinnare av Champions League

Säsongen 1992/93: Marseille
Säsongen 1993/94:
AC Milan
Säsongen 1994/95:
Ajax
Säsongen 1995/96:
Juventus
Säsongen 1996/97:
Borussia Dortmund
Säsongen 1997/98:
Real Madrid
Säsongen 1998/99:
Manchester United
Säsongen 1999/00:
Real Madrid
Säsongen 2000/01:
Bayern München
Säsongen 2001/02:
Real Madrid
Säsongen 2002/03:
AC Milan
Säsongen 2003/04:
FC Porto
Säsongen 2004/05:
Liverpool
Säsongen 2005/06:
FC Barcelona
Säsongen 2006/07:
AC Milan
Säsongen 2007/08:
Manchester United
Säsongen 2008/09:
FC Barcelona
Säsongen 2009/10:
Inter Milan
Säsongen 2010/11:
FC Barcelona
Säsongen 2011/12:
Chelsea
Säsongen 2012/13:
Bayern München
Säsongen 2013/14:
Real Madrid
Säsongen 2014/15:
FC Barcelona
Säsongen 2015/16:
Real Madrid
Säsongen 2016/17:
Real Madrid
Säsongen 2017/18:
Real Madrid
Säsongen 2018/19:
Liverpool
Säsongen 2019/20:
Bayern München
Säsongen 2020/21:
Chelsea
Säsongen 2021/22:
Real Madrid
Säsongen 2022/23: Manchester City

Svenska lag i Champions League

Sverige har minst ett lag som går in till Champions Leagues kvalspel varje år, det lag som vinner Allsvenskan under föregående säsong. Allt som oftast så når inte svenska lag gruppspelet i Champions League och numer är det allt svårare att nå dit med endast sex kvalplatser att slåss om. Men det finns lag som har lyckats genom åren. Första gången ett svenskt lag spelade ett Champions League-gruppspel var säsongen 1996/97 när IFK Göteborg tog sig dit. Ett par år senare (1999/2000) var det AIK:s tur att visa upp sig i Europa där många säkert minns Nebojsa Novakovic drömmål mot FC Barcelona på Råsunda. Säsongen efter, 2000/2001, var det Helsingborgs IF som provade lyckan i gruppspelet av Champions League. Sedan dröjde det mer än tio år innan ett nytt skånskt gäng började ta sig in i Europa när Malmö FF startade sin väg i Europa med att kvalificera sig till Champions League-gruppspelet två gånger i rad (2014/15 och 2015/16). Ett svenskt lag har aldrig tagit sig vidare från gruppspelet i Champions League men Malmö FF har nått final i Europacupen (innan CL).

Alla lag i Champions League 2023/24

Spanien: (5)
FC Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Real Sociedad
Sevilla

England: (4)
Manchester City
Arsenal
Manchester United
Newcastle United

Italien: (4)
Napoli
Lazio
Inter
AC Milan

Tyskland: (4)
Bayern München
Borussia Dortmund
RB Leipzig
Union Berlin

Frankrike: (3)
Paris Saint-Germain
Olympique Marseille
RC Lens

Portugal: (3)
SL Benfica
FC Porto
SC Braga

Nederländerna: (2)
PSV Eindhoven
Feyenoord

Österrike: (2)
Red Bull Salzburg
Sturm Graz

Skottland: (2)
Celtic
Glasgow Rangers

Serbien: (2)
Röda Stjärnan
TSC Backa Topola

Ukraina: (2)
Shakhtar Donetsk
Dnipro-1

Belgien: (2)
Royal Antwerp
Genk

Schweiz: (2)
Young Boys
Servette FC

Grekland: (2)
AEK Aten
Panathinaikos

Tjeckien: (1)
Sparta Prag

Norge: (1)
Molde

Danmark: (1)
FC Köpenhamn

Kroatien: (1)
Dinamo Zagreb

Turkiet: (1)
Galatasaray

Cypern: (1)
Aris Limassol

Israel: (1)
Maccabi Haifa

Sverige: (1)
BK Häcken

Bulgarien: (1)
Ludogorets Razgrad

Rumänien: (1)
Farul Constanta

Azerbajdzjan: (1)
Qarabag

Ungern: (1)
Ferencvaros

Polen: (1)
Rakow Czestochowa

Kazakstan: (1)
Astana FC

Slovakien: (1)
Slovan Bratislava

Slovenien: (1)
Olimpija Ljubljana

Belarus: (1)
BATE Borisov

Moldavien: (1)
Sheriff Tiraspol

Litauen: (1)
Zalgiris

Bosnien & Hercegovina: (1)
Zrinjski Mostar

Finland: (1)
HJK Helsingfors

Luxemburg: (1)
FC Swift Hesperange

Lettland: (1)
Valmiera FC

Kosovo: (1)
FC Ballkani

Irland: (1)
Shamrock Rovers

Armenien: (1)
Urartu FC

Nordirland: (1)
Larne

Albanien: (1)
FK Partizani

Färöarna: (1)
KI

Estland: (1)
Flora Tallinn

Malta: (1)
Hamrun Spartans

Georgien: (1)
Dinamo Tbilisi

Nordmakedonien: (1)
FC Struga Trim-Lum

Wales: (1)
The New Saints (TNS)

Gibraltar: (1)
Lincoln Red Imps

Island: (1)
Breidbablik

Montenegro: (1)
Buducnost Podgorica

Andorra: (1)
Atletic Club d’Escaldes

San Marino: (1)
Tre Penne

Vilka lag går till Champions League?

Till Champions League kvalificerar sig de allra främsta klubbarna från Europa. Varje nation har ett antal platser att fylla, där deras UEFA-ranking avgör i vilket stadier av turneringen som lagen kliver in. Vissa lag får direkt en plats i gruppspelet, medans andra måste genomgå ett långt avancemang i kvalet för att nå dit.

Hur många lag går till Champions League?

Sammanlagt är det 32 klubbar som når den faktiska turneringen, som spelas med ett inledande gruppspel och ett efterföljande slutspel.

Vilka svenska lag får spela i Champions League?

För Sveriges del är det ett lag som får möjligheten att nå den europeiska högstaligan. Denna plats går till laget som vinner Allsvenskan, som då kliver in i det omfattande CL-kvalet.

Uppdaterad 9 april, 2024

Till toppen