Expekt

Förutom gruppspel sÄ bestÄr Àven Nations League av ett slutspel, dock i en betydligt mindre modell Àn det som förekommer i andra mÀsterskap eller ligor. HÀr deltar enbart fyra nationer och slutspelet i sig bestÄr dÀrmed bara av semifinaler, samt matcher för att ge lagen sina placeringar. Slutspelet för damernas sÀsong 2023/2024 kommer att Àga rum 21-28 februari 2024, vilket Àr drygt tre mÄnader efter att gruppspelet Àr avklarat.

Till nÀstkommande upplaga av herrarnas Nations League, som spelas under 2024 och 2025, kommer slutspelet att vÀxa till att inkludera Ätta landslag. Detta innebÀr att vi för första gÄngen fÄr uppleva kvartsfinaler i den europeiska landslags-ligans slutliga skede.

SLUTSPELSTRÄD NATIONS LEAGUE

NÀr lagen till slutspelet Àr klara kommer vi hÀr att presentera ett slutspelstrÀd dÀr du kan följa lagens vÀg mot Nations League-finalen.

SlutspelstrÀdet och spelschemat för samtliga matcher under slutspelet kommer att uppdateras nÀr det stÄr klart vilka lag som avancerar till respektive möte. Innan slutspelet startar kommer en lottning att avgöra vilka lag som möts i respektive semifinal.

SPELSCHEMA SLUTSPELET DAMERNAS NATIONS LEAGUE 2024

Datum Tid Match
TBA TBA Semifinal 1
TBA TBA Semifinal 2
TBA TBA Match om tredjeplats
TBA TBA Final

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i Nations League 2024

Slutspelet i Nations League Àr betydlig mindre Àn slutspelen i mÄnga andra turneringar. Kampen om titeln görs endast upp genom tvÄ semifinaler, samt tvÄ medaljmatcher. Lagen har lottats in i semifinalerna och segrarna hÀr gör slutligen upp om ligatiteln i den stora finalen.

JÀmfört med matcherna i gruppspelet, samt degraderingsmatcherna dÀr lagen förflyttas mellan divisionerna, sÄ sker mötena i slutspelet i form av enkla möten istÀllet för dubbelmöten dÀr poÀng och mÄl rÀknas samman.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Det Àr Ànnu inte klart var mötena i Ärets Nations League-slutspel kommer att hÄllas. Vanligast Àr att ett av de fyra kvalificerade lagen fÄr Àran att hÄlla i matcherna pÄ sin hemmaplan och dÀrmed fÄr vi vÀnta tills efter gruppspelet innan platsen blir spikad. Tidigare Är har Italien, Portugal och NederlÀnderna arrangerat slutspelen.

⚜ Vilka lag gĂ„r till Nations League-slutspelet?

Att ta sig hela vÀgen till Nations League-slutspelet Àr en rÀtt sÄ komplicerad historia. Det Àr enbart lagen som spelar i division A som har möjligheten att fÄ delta i Nations League-slutspelet. Hit kvalificerar sig nÀmligen de fyra nationer som vinner sina grupper och dÀrmed Àven sÀkrar sina platser i den högsta divisionen inför nÀsta sÀsong.

Detta innebÀr att lag i de lÀgre divisionerna först och frÀmst mÄste klÀttra upp i den högsta divisionen, för att sedan vinna sin grupp för att fÄ uppleva ett Nations League-slutspel. Man skulle kunna sÀga att detta Àr den ultimata kampen mellan de absolut bÀsta landslagen i Europa.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

Slutspelet i Nations League inleds som vi nÀmnt ovan med tvÄ semifinaler, vars datum Ànnu inte Àr fullt spikade. Vinnarna i dessa tvÄ kamper tar sig vidare till den stora finalen, men detta innebÀr inte att förlorarna fÄr avsluta sin kamp i turneringen. IstÀllet möts dessa tvÄ lag i kampen om Àra och tredjeplatsen. NÄgra datum för medaljmatcherna Àr Ànnu inte spikade, men klart Àr att slutspelet kommer att ske mellan 21 och 28 februari 2024.

  • Februari 2024 Semifinal 1
  • Februari 2024 Semifinal 2
  • Februari 2024 Match om tredjeplats
  • Februari 2024 Final

đŸ„‡ Final Nations League 2024

Den slutliga kampen i hela turneringen Àr den stora finalen, dÀr den allra första kvinnliga segraren av Nations League kommer att utses. NÀr och var Ärets slutspelsmatcher kommer att spelas ÄterstÄr att se.

đŸ„… Vilka lag möts i Nations League-slutspelet?

Vilka lag som möter varandra i de tvÄ semifinalerna avgörs vid en lottning som sker kort efter att gruppspelet Àr klart. Lagen seedas inte, utan lÀggs alla in i samma pott vilket gör att det finns alla möjligheter för lagen att möta varandra. I och med att lagen spelat i olika grupper under gruppspelet har lagen inte mött varandra tidigare under sÀsongen.

🏆 Vilka vann Nations League 2023?

Spanien blev det tredje landslaget nÄgonsin att vinna Nations League, vilket man gjorde efter en spÀnnande strafflÀggning mot Kroatien.

🇾đŸ‡Ș Har Sverige vunnit Nations League?

Sveriges herrlandslag har inte lyckats ta sig till slutspelet, men spelade i den högsta divisionen under sÀsongen 2020/2021. Dock kom man hÀr sist i sin grupp har sedan dess degraderats till division C. De svenska damerna kliver in i division A till sÀsongen 2023/2024 och har dÀr stora chanser att gÄ hela vÀgen.

⚜ Vilka lag möts i Ă„rets slutspel?

Detta avgörs först efter att gruppspelet Àr fÀrdigt.

⭐ Tidigare slutspel i Nations League

Även fast en titel i Nations League inte vĂ€ger lika tungt som en vinst i EM eller VM, Ă€r ligasegern Ă€ndĂ„ en stor bedrift inom europeisk fotboll. HĂ€r listar vi tidigare slutspel som spelats under ligans, Ă€n dĂ„ lĂ€nge, korta historia.

SĂ€songen 2018/2019

I den första upplagan av ligan var det Portugal, Schweiz, NederlÀnderna och Englands herrar som kvalificerade sig till slutspelet. I den första semifinalen besegrade Portugal Schweiz med 3-1. Matchen mellan NederlÀnderna och England fick i sin tur avgöras pÄ övertid, dÀr ett engelskt sjÀlvmÄl samt ett mÄl ifrÄn nederlÀndskt hÄll avgjorde mötet.

Matchen om tredjeplatsen blev pÄ ordinarie tid mÄllös och fick sÄledes avgöras pÄ straffar. HÀr var det England som lyckades bÀst genom att sÀtta sina samtliga sex straffar. Finalmötet mellan Portugal och NederlÀnderna avgjordes i den sextionde minuten, dÀr Gonçalo Guedes satte matchens enda mÄl och gjorde Portugal till ligans första segrare.

SĂ€songen 2020/2021

Belgien, Spanien, Frankrike och Italiens herrlandslag vann alla sina grupper i den högsta divisionen under hösten 2020 och var dÀrmed kvalificerade för slutspelet under 2021. I den första semifinalen föll hemmanationen Italien tungt mot Spanien, som kunde inta en 2-0 ledning redan i den första halvleken. Mot slutet av matchen kunde Italien sprÀcka nollan, men detta rÀckte inte för att vinna mötet. Frankrike var det andra laget att fÄ till final efter att ha besegrat Belgien med 3-2, allt tack vare ett sista mÄl frÄn Theo Hernandez i den 90:e minuten.

I bronsmatchen fick Italien revansch och lyckades vinna över Belgien med 2-1. Finalmötet mellan Spanien och Frankrike blev en nagelbitare, dÄ det första mÄlet i mötet kom frÄn spanskt hÄll först efter 64 minuter. Det dröjde inte lÄngt innan motstÄndarna kvitterade och med tio minuter kvar kunde Kylian Mbappé bli stor hjÀlte nÀr han satte den avgörande bollen för Frankrike, som dÀrmed innehöll titeln som vÀrldsmÀstare och Nations League-mÀstare pÄ samma gÄng.

SĂ€songen 2022/2023

I herrarnas tredje upplaga av Nations League lyckades Spanien och Italien Äterigen nÄ slutspel, detta i sÀllskap av Kroatien och NederlÀnderna. Det blev det sistnÀmnda laget som arrangerade matcherna, dÀr vÀrdarna dessvÀrre fick se sig utslagna redan i den första kampen. I semifinalen mot Kroatien lyckades NederlÀnderna fÄ till en kvittering pÄ tillÀggstid och ta matchen till förlÀngning. HÀr kunde dock motstÄndarna sÀtta tvÄ vinnande mÄl. Den andra semin blev i sin tur en repris pÄ fjolÄrets möte, dÀr Spanien Ànnu en gÄng lyckades besegra Italien.

Men i kampen om bronset fick Italien revansch. Med 3-2 lyckades laget besegra NederlÀnderna, som alltsÄ slutade sist i hemma-turneringen. Finalen mellan Kroatien och Spanien blev i sin tur inte en fullt lika mÄlrik fest. Inget av lagen lyckades göra mÄl pÄ ordinarie tid eller förlÀngning, vilket gjorde att finalen fick avgöras pÄ straffar. Fyra av fem fulltrÀffar lyckades bÄda lagen fÄ till, vilket tog avgörandet till en sjÀtte straffomgÄng. HÀr kunde Dani Carvajal sÀtta det mycket viktiga mÄlet för Spanien som gav laget deras första Nations League-titel.

Uppdaterad 5 september, 2023