Under åren som EM arrangerats har Sverige medverkat i flera upplagor av det Europeiska mästerskapen i fotboll. En del gånger har man gått hela vägen till kampen om medaljerna, medans det i andra fall har tagit slut redan i gruppspelet. Här hittar du en summering av Sveriges tidigare deltagande i fotbolls EM.

Damernas EM 1984

Damernas EM 1987 i Norge

Damernas EM 1989 i Tyskland

Herrarnas EM 1992 i Sverige

Första gången som Sverige kvalificerade för EM-slutspel var när man själva stod värd för mästerskapet. Matcherna spelades här i fyra olika städer: Malmö, Göteborg, Norrköping och Stockholm. Finalen spelades på Ullevi i Göteborg, där Danmark besegrade Tyskland i finalen med 2-0 inför 37 800 åskådare.

För Sveriges del inledes EM med att man spelade 1-1 i första matchen mot Frankrike. I den andra gruppspelsmatchen vann Sverige med 1-0 mot Danmark. I gruppspelsfinalen mot England behövde Sverige minst spela oavgjort för att ta sig vidare i turneringen. Efter en mardrömsstart, där England gjorde matchens första mål redan i den fjärde minuten, kunde Sverige i andra halvlek vända till seger med 2-1. Svenska målskyttar var Jan Eriksson och Tomas Brolin. Med segern stod det klart att Sverige vann grupp 1 och gick till semifinal, där Tyskland väntade som motstånd.

Sverige förlorade dock semifinalen mot Tyskland med 3-2. I den svenska truppen från 1992 så var 16 spelare med att spela hem bronset i fotbolls-VM två år senare i USA. Bland spelarena fanns stjärnor som Tomas Brolin och Martin Dahlin. Svensk förbundskapten vid EM-1992 var Tommy Svensson.

Damernas EM 1995 i Tyskland

Damernas EM 1997 i Norge och Sverige

Herrarnas EM 2000 i Belgien och Nederländerna

Det här var första gången som Sverige lyckades kvalificerade till ett EM genom EM-kvalet. Detta var dessutom första gången som Uefa hade beslutat sig för att arrangera mästerskapet i två olika länder. Sverige lyckades kvala in turneringen efter att ha gjort ett makalöst fint kvalspel. Laget vann kvalgruppen hela nio poäng före England, som i ett playoffspel mot Skottland lyckades kvalificera sig till mästerskapet.

Sverige hamnade i samma grupp som värdnationen Belgien, Turkiet och Italien. Sveriges största stjärna vid denna tidpunkt var Fredrik Ljungberg. Ljungberg som hade bytt tryggheten i Halmstads BK till Arsenal som vid denna tidpunkt var en av Europas bästa klubbar. Henrik Larsson var en annan stjärna i det svenska laget. Trots att han dragit med en skada under hela våren fick han till slut en plats i Tommy Svenssons EM-trupp.

Sverige misslyckades totalt i EM-slutspelet. Efter att ha förlorat öppningsmatchen mot Belgien med 2-1, lyckades man aldrig resa sig igen. Det blev 0-0 mot Turkiet, innan man i den sista gruppspelsmatchen mot Italien förlorade med 2-1. Efter mästerskapet fick de svenska tränarna Tommy Svensson och Lars Lagerbäck kritik från spelarnas håll, för att man hade tränat alldeles för hårt mellan matcherna.

Damernas EM 2001 i Tyskland

Herrarnas EM 2004 i Portugal

Efter att ha vunnit sin EM-kvalgrupp före Lettland, så var det en stjärnfyllt svenskt lag som åkte ner till Portugal i juni 2004. Laget hade vid detta tillfälle tre stora stjärnor i laget: Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimović.

Sverige var lottade i samma grupp som Bulgarien, Danmark och Italien. Den första matchen mot Bulgarien lyckades Sverige vinna med hela 5-0. I den matchen gjorde samtliga av Sveriges storstjärnor mål. I mötet med Italien var det Zlatan Ibrahimović som med sitt klackmål i den 85:e spelminuten såg till att Sverige spelade oavgjort. Inför den avslutande matchen mot Danmark räckte det med oavgjort för att båda lagen skulle avancera till slutspelet Detta såg man till att lösa genom att spela 2-2.

Sveriges kvartsfinal mot Nederländerna blev sedan en rysare. Efter 0-0 både vid ordinarie matchtid samt förlängning väntade nu straffsparkar. Där blev Zlatan Ibrahimović och Olof Mellberg syndabockar och Sverige blev utslagna ur turneringen.

Damernas EM 2005 i England

Herrarnas EM 2008 i Österrike och Schweiz

Efter ett lyckat kvalspel för Sverige, där man bland annat besegrade Spanien på hemmaplan med 2-0 var laget nu redo för att återigen spela ett EM-slutspel. Turneringen hölls i Österrike och Schweiz där Sverige endast spelade matcher i Österrike. Laget fick en bra start på turneringen när man besegrade Grekland med 2-0. I den andra matchen var sedan laget nära att spela oavgjort mot Spanien, men ett sent mål av måltjuven David Villa gjorde att Spanien vann mötet.

I den avslutade gruppspelsmatchen mot Ryssland behövde Sverige spela minst oavgjort för att avancera till kvartsfinal. Tyvärr för Sveriges del tog turneringen slut när Andrej Arsjavin gjorde 2-0 till Ryssland tidigt i andra halvlek.

Damernas EM 2009 i Finland

Herrarnas EM 2012 i Polen och Ukraina

Återigen gjorde Sverige ett starkt EM-kvalspel. Laget tog 24 av 30 poäng vilket gjorde att Sverige blev bästa grupptvåa och på så sätt kvalificerade sig direkt till det Europeiska mästerskapet.

Sverige hade blivit lottade in i en stark grupp med hemmanationen Ukraina, England och Frankrike. Öppningsmatchen spelades mot Ukraina och det var Sverige som gjorde matchens första mål genom Zlatan Ibrahimović. Ukraina kunde dock vända mötet och vann till slut med 2-1 efter det att stjärnan Andrij Sjevtjenko gjort två mål. I den andra matchen så hade Sverige även här ledningen en bit in i andra halvlek, men återigen så skulle det sluta med förlust efter det att Danny Welbeck gjort 3-2 till England.

Sverige var redan utslagna ur turneringen innan mötet med Frankrike, men trots detta gjorde lagen en sista kraftinsats. Laget vann matchen med 2-0 efter att Zlatan Ibrahimović bjudit på en fantastisk cykelspark.

Damernas EM 2013 i Sverige

Herrarnas EM 2016 i Frankrike

Efter att ha hamnat bakom både Österrike och Ryssland i EM-kvalgruppen, fick Sverige en ny chans att kvalificera sig till mästerskapet genom ett playoffspel mot Danmark. Här visade Sverige klass och vann dubbelmötet med 4-3 och blev därmed klara för sitt femte raka EM-slutspel.

EM-slutspelet blev dock ingen större succé. Efter att ha spelat 1-1 i öppningsmatchen mot Irland förlorade Sverige med 1-0 både mot Italien och Belgien. Detta blev det sista vi fick se av flera svenska stjärnor i landslagströjorna, däribland Zlatan Ibrahimović. Totalt gjorde Zlatan Ibrahimović 62 landslagsmål och spelade 116 landskamper.

Damernas EM 2017 i Nederländerna

Det svenska damlandslaget kunde kvalificera sig till sitt tionde EM efter att ha vunnit sin kvalgrupp, där man mötte på Danmark, Polen, Slovakien och Moldavien. Lagets enda förlust kom mot Danmark på bortaplan, men redan innan mötet var laget klara för avancemang.

Som näst högst seedade lag placerades man i grupp B, där man fick ta sig an Ryssland, Italien och giganterna Tyskland. Det inledande mötet med regerande mästarna slutade mållöst från bägge håll, vilket jämnade ut tabellen och gav laget ett helt annat läge för avancemang. I matchen mot Ryssland fick man med sig en trepoängare efter att Lotta Schelin och Stina Blackstenius skrivit in sig i målprotokollet. Båda tjejerna nätade även mot Italien, men trots detta blev man utan poäng i mötet som slutade 2-3. Poängen räckte dock för att avancera till slutspelet. Här tog dock redan slut i den första matchen då man slogs ut av värdnationen Nederländerna.

Herrarnas EM 2020 i Europa

Turneringen som egentligen skulle ha spelats under 2020 fick flyttas till sommaren 2021 då coronaviruset spred sig i världen under våren 2020. Sverige kvalade in till turneringen genom att sluta på andra plats i kvalgrupp F bakom Spanien. Laget blev klara som grupptvåor efter att ha besegrat Rumänien på bortaplan med 2-0. I den sista EM-kvalmatchen mot Färöarna lät förbundskaptenen Janne Andersson flera nya spelare få chansen i landslagströjan.

Slutspelet inleddes med ett oavgjort möte med Spanien på motståndarnas hemmaplan, följt av segrar mot såväl Polen som Slovakien. I och med att Spanien tappade poäng mot Polen kunde det svenska laget något oväntat inta gruppens förstaplats. I sin första EM-åttondel någonsin (då man inte kvalificerat sig från gruppspelet under de år som åttondelarna tidigare spelats) ställdes man mot Ukraina, ett motstånd där de flesta räknade med en enkel vinst. Men någon seger blev det inte, utan Ukrainas avgörande mål i förlängningen sköt Sverige ut ur turneringen.

Damernas EM 2022 i England

Dam EM skulle ursprungligen ha spelats under sommaren 2021, men i och med att herrarnas mästerskap flyttades framåt i tiden påverkade detta även damernas turnering. Det svenska damlandslaget lyckades knipa en direktplats efter att ha vunnit sin kvalgrupp med poäng i samtliga matcher och en målskillnad på 40-2.

I mästerskapets gruppspel ställdes laget mot tufft motstånd i form av Nederländerna i en inledande match som slutade 1-1. De två efterföljande mötena med Schweiz och Portugal resulterade i trepoängare, där en stark målskillnad tog laget till tabellens topp. Kvartsfinalen mot Belgien blev en riktig nagelbitare, men på tilläggstid kunde Linda Sembrant säkra Sveriges avancemang. Mot självaste hemmanationen England fick man det dock tuffare i semifinalen där man föll tungt med 0-4. En delad bronspeng får ändå ses som en stark insats i turneringen där många nya stjärnor fick möjligheten att glänsa.

Uppdaterad 6 mars, 2023