Nations League2023-02-27T12:27:18+01:00

Unibet

Uppdaterad 27 februari, 2023

Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 finns det även en liga för våra landslag som får namnet Nations League. Nations League består av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebär att de bästa europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda på riktigt högklassiga matcher.

De lag som gör bäst ifrån sig i sina grupper får äran att avancera till en högre division, samtidigt som de som underpresterar på degraderas. Den föreliggande upplagan av Nations League ligger på så vis till grund för vilken division lagen kommer att spela i vid nästkommande säsong.

Läs mer om Nations League 2022/2023

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Resultat

resultat

Tabellställning

podium

Slutspel

slutspel

Playoff till EM

playoff

Senaste nytt om Nations League

⚽ Hur spelas ligan?

Under perioden juni-september 2022 spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, där lagen möts på såväl borta- som hemmaplan. Lagen som vinner respektive grupp avancerar till en högre division, samtidigt dom lagen som kommer sist i grupperna degraderas till nästkommande säsong. De fyra lag som vinner grupperna i division A får dessutom spela slutspel i juni 2023 där ligatiteln delas ut.

Till en början bestod de fyra divisionerna av fyra grupper med tre eller fyra lag i varje. Inför upplagan 2020/2021 ändrades upplägget något och divisionerna A, B och C består numera av fyra grupper med fyra lag i vardera, samtidigt som division D består av en grupp med fyra lag samt en grupp med tre lag.

Vilka lag som deltar i respektive division hänger helt och hållet på lagens prestation under den föregående säsongen. Såhär delades lagen in i de fyra divisionerna inför den första upplagan 2018/2019, då man enbart tittade på den dåvarande UEFA-rankingen:

Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Under åren har lag flyttats upp och ner mellan divisionerna, där det ultimata målet är att stanna kvar i den högsta. Det är nämligen bara här som man har möjligheten att ta sig till slutspelet.

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut så kan lag klättra mellan dessa om de gör bra ifrån sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högre division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid vinst, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

I och med förändringarna av ligan som infördes till säsongen 2020/2021 kommer endast två lag flyttas ner från division C till division D. Vilka dessa blir avgörs genom en playoff där de fyra lagen som förlorar sina grupper i division C gör upp om vilka som får stanna kvar och vilka som degraderas.

🔥 Playoff – Kvala till fotbolls EM 2024

Nations League blir dessutom en ny väg att ta sig till det europeiska mästerskapet. Tre av de 24 EM-biljetterna är nämligen säkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan. Dessutom är det resultatet i Nations League som ligger till grund för lottningen av hela EM-kvalet.

De 12 lag som inner sina grupper i Nations League-divisionerna A, B och C kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel där 3 EM-biljetter står på spel. Dessa matcher planeras att spelas i mars 2024, efter att det vanliga kvalet redan är färdigt. Om något av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan hade fått en plats i EM, går turen istället till det lag som rankar sig bäst inom den respektive divisionen.

Lagen ifrån samma division lottas in i par som spelade en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte går vidare till ett nytt kvalmöte, så att det till slut endast finns ett lag ur varje division kvar. Dessa tre lag belönas med varsin plats i EM 2024 i Tyskland.

Även vid kvalificeringen till Fotbolls VM spelar den föregående säsongen av Nations League roll. Till VM-kvalets playoff tar sig nämligen de två bästa lagen ifrån Nations League, som inte tar en direktplats till världsmästerskapet genom det vanliga kvalet. Inför VM 2022 var det Österrike och Tjeckien som tog dessa platser.

📆 När spelas Nations League 2022/2023?

Onsdagen den 1 juni är det avspark i den allra första gruppspelsmatchen, som följs av möten i såväl juni och september månad. Den 27 september spelas de sista matcherna och därefter ser vi vilka lag som avancerar till slutspelet i juni 2023.

🌍 Var spelas matcherna i Nations League

Mötena mellan lagen spelas över hela vår kontinent, likt matcherna under kvalen till EM och VM. För Sveriges del väntar resor till Norge, Serbien och Slovenien som ingår i deras grupp.

🏆 Vem kommer vinna ligatiteln?

Det är nationerna som befinner sig i division A som har chansen att ta hem segern. De fyra gruppvinnarna avancerar till slutspelet där semifinaler och den stora finalen spelas.

🇸🇪 Sverige i Nations League

Det svenska herrlandslaget inledde sitt deltagande i Nations League i division B, där man genast lyckades avancera till den högsta divisionen. Vistelsen där blev dock inte långvarig, utan laget skickades genast tillbaka till den ursprungliga divisionen. Detta följdes upp av ett nytt nederlag när e jumboplacering i division B flyttade ner laget till den näst lägsta divisionen.

Nations League 2018/2019: Vinnare av grupp B2
Nations League 2020/2021: Fjärdeplats i grupp A3
Nations League 2022/2023: Fjärdeplats i grupp B4

📖 Tidigare upplagor av ligan

Det var på UEFA:s kongress i mars 2014 som förslaget för en europeisk liga för landslag klubbades igenom. Därmed kunde Nations League se dagens ljus under hösten 2018 då de allra första matcherna gick av stapeln. Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations league finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar av världen om man så vill det. Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som är placerade på ranking 40-55 är garanterade att få spela i EM, någonting som inte sker så ofta annars.

Här listar vi alla tidigare vinnare av Nations League

2018/2019: Portugal
2020/2021: Frankrike

🏅 Medaljligan i Nations League

För lagen som befinner sig i division A finns möjligheten att avancera till slutspelet, där fyra lag gör upp om ligatiteln. Här presenterar vi vilka lag som lyckats ta sig hit, samt gått hela vägen till seger.

Lag Vinnare Tvåa Trea Fyra
Portugal 1 (2019)
Frankrike 1 (2021)
Nederländerna 1 (2019)
Spanien 1 (2021)
England 1 (2019)
Italien 1 (2021)
Schweiz 1 (2019)
Belgien 1 (2021)

Till toppen