Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 finns det ävens en liga för våra landslag som får namnet Nations League.

Vad är Nations League?

Nations League består av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebär att de bästa europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda på riktigt högklassiga matcher. Den föreliggande upplagan av Nations League ligger sedan till grund för vilken division lagen kommer att spela i vid nästkommande säsong.

Inför upplagan 2020/2021 ändras upplägget något och divisionerna A, B och C kommer då bestå av fyra grupper med fyra lag i vardera, samtidigt som division D består av en grupp med fyra lag samt en grupp med tre lag.

Läs mer om Nations League 2020/2021

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll på tv ikon

Resultat

resultat ikon

Tabellställning

podium ikon

Slutspel

slutspel ikon

Playoff till EM

playoff ikon

Hur spelas ligan?

Under perioden september-november spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, där lagen möts på såväl borta- som hemmaplan. De fyra lag som vinner grupperna i division A spelar under juni månad året därpå final i Nations League som inleds med semifinaler där segrarna tar sig till den stora finalen. Dessutom går samtliga gruppvinnare i alla fyra divisionerna vidare till en playoff där lagen får en chans att ta hem en biljett till fotbolls EM. Detta gäller dock endast de år som ligan spelas inför ett europeiskt mästerskap.

Såhär delades lagen in i de fyra divisionerna inför den första upplagan 2018/2019:
Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Playoff – Kvala till fotbolls EM 2020

Nations League blir dessutom en ny väg att ta sig till det europeiska mästerskapet. Fyra av de 24 EM-biljetterna är nämligen säkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan.

De 16 lag som vinner sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel där 4 EM-biljetter står på spel. Dessa matcher tar plats i mars 2020, när det vanliga kvalet redan är avklarat. Om något av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan har fått en plats i EM, går turen istället till det lag som rankar sig bäst inom den respektive divisionen.

Lagen ifrån samma division lottas in i par som spelar en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte går vidare till ett nytt kvalmöte, så att det till slut endast är ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönas med varsin plats i EM.

Huruvida detta kvalupplägg även kommer att användas inför fotbolls VM är någonting som UEFA inte tagit något beslut kring.

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut så kan lag klättra mellan dessa om de gör bra ifrån sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högra division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid vinst, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

I och med förändringarna av ligan som införs till säsongen 2020/2021 kommer endast två lag flyttas ner från division C till division D. Vilka dessa blir avgörs genom en playoff där de fyra lagen som förlorar sina grupper i division gör upp om vilka som får stanna kvar och vilka som degraderas.

Vilka är fördelarna med Nations League?

Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations league finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar av världen om man så vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som är placerade på ranking 40-55 är garanterade att få spela i EM, någonting som inte sker så ofta annars.

Här listar vi alla tidigare vinnare av Nations League
2018/2019: Portugal