Nations League

/Nations League
Nations League2018-08-23T14:46:50+00:00

Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 kommer det även att finnas en liga för våra landslag som får namnet Nations League.

Vad är Nations League?

Nations League består av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebär att de bästa europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda på riktigt högklassiga matcher.

Division A och B består av fyra grupper med tre lag i vardera, division C i en grupp om tre lag samt tre grupper om fyra lag och division D i fyra grupper om fyra lag.

Läs mer om Nations League 2018/2019

Spelschema

TV-tider

Resultat

Tabellställning

Slutspel

Playoff till EM

Hur spelas ligan?

Under perioden september-november 2018 spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, där lagen möts på såväl borta- som hemmaplan. När dessa matcher är avklarade så avgör lagens placering i de olika tabellerna vilken division de kommer att spela i under den nästkommande säsongen. Dessutom har samtliga gruppvinnare chans på en biljett till EM 2020.

De fyra lag som vinner grupperna i division A spelar under juni 2019 final i Nations League som inleds med semifinaler där segrarna tar sig till den stora finalen. Vilka lag som möter varandra i semin avgörs av en lottning.

Såhär delades lagen in i de fyra divisionerna:
Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut så kan lag klättra mellan dessa om de gör bra ifrån sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högra division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid vinst, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

Kvala till EM via Nations League

Nations League blir dessutom en ny väg att ta sig till det europeiska mästerskapet. Fyra av de 24 EM-biljetterna är nämligen säkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan.

De 16 lag som vinner sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel där 4 EM-biljetter står på spel. Dessa matcher tar plats i mars 2020, när det vanliga kvalet redan är avklarat. Om något av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan har fått en plats i EM, går turen istället till det lag som rankar sig bäst inom den respektive divisionen. Lagen ifrån samma division lottas in i par som spelar en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte går vidare till ett nytt kvalmöte, så att det till slut endast är ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönas med varsin plats i EM.

Vilka är fördelarna med Nations League?

Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations league finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar av världen om man så vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som är placerade på ranking 40-55 är garanterade att få spela i EM, någonting som inte sker så ofta annars.

Genom att du fortsätter att använda denna sajt så godkänner du användningen av Cookies. Mer info

Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

Stäng