Nations League2021-12-15T21:05:09+01:00

Betsson

Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 finns det ävens en liga för våra landslag som får namnet Nations League.

Vad är Nations League?

Nations League består av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebär att de bästa europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda på riktigt högklassiga matcher. Den föreliggande upplagan av Nations League ligger sedan till grund för vilken division lagen kommer att spela i vid nästkommande säsong.

Läs mer om Nations League 2022/2023

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Resultat

resultat

Tabellställning

podium

Slutspel

slutspel

Playoff till EM

playoff

Senaste nytt om Nations League

Hur spelas ligan?

Under perioden juni-september 2022 spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, där lagen möts på såväl borta- som hemmaplan. Lagen som vinner respektive grupp avancerar till en högre division, samtidigt dom lagen som kommer sist i grupperna degraderas till nästkommande säsong. De fyra lag som vinner grupperna i division A får dessutom spela slutspel i juni 2023 där ligatiteln delas ut.

Till en början bestod de fyra divisionerna av fyra grupper med tre eller fyra lag i varje. Inför upplagan 2020/2021 ändrades upplägget något och divisionerna A, B och C består numera av fyra grupper med fyra lag i vardera, samtidigt som division D består av en grupp med fyra lag samt en grupp med tre lag.

Såhär delades lagen in i de fyra divisionerna inför den första upplagan 2018/2019:

Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut så kan lag klättra mellan dessa om de gör bra ifrån sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högre division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid vinst, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

I och med förändringarna av ligan som infördes till säsongen 2020/2021 kommer endast två lag flyttas ner från division C till division D. Vilka dessa blir avgörs genom en playoff där de fyra lagen som förlorar sina grupper i division C gör upp om vilka som får stanna kvar och vilka som degraderas.

Playoff – Kvala till fotbolls EM 2024

Nations League blir dessutom en ny väg att ta sig till det europeiska mästerskapet. Ett antal av de 24 EM-biljetterna är nämligen säkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan. Hur upplägget av kvalificeringen kommer att fungera inför EM 2024 är ännu inte presenterat, men nedan följer information om hur lagen kunde kvala till EM 2020.

De 16 lag som vann sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel där 4 EM-biljetter stod på spel. Dessa matcher tog plats i mars 2020, när det vanliga kvalet redan var avklarat. Om något av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan hade fått en plats i EM, gick turen istället till det lag som rankar sig bäst inom den respektive divisionen.

Lagen ifrån samma division lottades in i par som spelade en match mot varandra. De lag som sedan vann detta möte gick vidare till ett nytt kvalmöte, så att det till slut endast fanns ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönades med varsin plats i EM.

Även vid kvalificeringen till Fotbolls VM spelar den föregående säsongen av Nations League roll. Till VM-kvalets playoff tar sig nämligen de två bästa lagen ifrån Nations League, som inte tar en direktplats till världsmästerskapet genom det vanliga kvalet. Inför VM 2022 var det Österrike och Tjeckien som tog dessa platser.

Vilka är fördelarna med Nations League?

Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations league finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar av världen om man så vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som är placerade på ranking 40-55 är garanterade att få spela i EM, någonting som inte sker så ofta annars.

Här listar vi alla tidigare vinnare av Nations League

2018/2019: Portugal
2020/2021: Frankrike

Till toppen