Nations League

Sedan länge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. Från och med 2018 kommer det även att finnas en liga för våra landslag som får namnet Nations League.

Nations League består utav fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delas inför den första upplagan in i divisionerna utifrån sin FIFA-ranking och lottas sedan in i respektive grupp, där tre eller fyra lag ingår. Detta innebär att de bästa europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda på riktigt högklassiga matcher.

Lagen delas in i de fyra divisionerna enligt följande upplägg:
Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

>> Här hittar du grupperna för Nations League
>> Här hittar du spelschemat för Nations League
>> Här hittar du tv-tiderna för Nations League
>> Här hittar du resultaten för Nations League

Division A och B kommer delas in i fyra grupper om tre lag, division C i en grupp om tre lag samt tre grupper om fyra lag och division D i fyra grupper om fyra lag.

Hur spelas Nations League?
Under perioden september-november 2018 spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper där lagen möts på såväl borta- som hemmaplan. När dessa matcher är avklarade så avgör deras placering i de olika tabellerna vilken division de kommer att spela i under den nästkommande säsongen. Dessutom har samtliga gruppvinnare chans på en biljett till EM 2020.

De fyra lag som vinner grupperna i division A spelar under juni 2019 final i Nations League som består utav semifinaler där vinnarna sedan får göra upp om titeln. Vilka lag som möter varandra i semin avgörs utav en lottning.

>> Här kan du läsa mer om final-spelet i Nations League

Kvala till EM via Nations League
Nations League blir en ny väg att ta sig till det europeiska mästerskapet. Fyra utav de 24 EM-biljetterna är nämligen garanterade till de lag som kvalificerar sig till mästerskapet via turneringen.

De 16 lag som vinner sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett playoff spel där 4 EM-biljetter står på spel. Dessa matcher tar plats i mars 2020, när det vanliga kvalet redan är avklarat. Om något utav de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan har fått en plats i EM, går turen istället till det lag som rankar sig bäst inom den respektive divisionen. Lagen i varje playoff-grupp lottas in i par som spelar en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte spelar en ny match mot varandra, så att det till slut endast är ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönas med varsin plats i EM.

>> Här kan du läsa mer om playoff-spelet i Nations League

Avancemang och nedflyttning
De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högra division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen säkrar man sin plats vid vinst, på samma sätt som att man stannar kvar i den lägsta divisionen om man förlorar sin grupp.

Vilka är fördelarna med Nations League?
Tidigare har landskamper och träningsmatcher som lagen spelar mellan mästerskapen och kvalen inte haft någon större betydelse. Genom Nations league finns det poäng att plocka i näst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos såväl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mängd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att själva planera in extra träningsmatcher mot lag ifrån andra delar utav världen om man så vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lägre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett utav de lag som är placerade på ranking 40-55 är garanterade att få spela i EM, någonting som inte sker så ofta annars.

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.