Sedan lÀnge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. FrÄn och med 2018 finns det Àvens en liga för vÄra landslag som fÄr namnet Nations League.

Vad Àr Nations League?

Nations League bestÄr av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrÄn sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebÀr att de bÀsta europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda pÄ riktigt högklassiga matcher. Den föreliggande upplagan av Nations League ligger sedan till grund för vilken division lagen kommer att spela i vid nÀstkommande sÀsong.

Inför upplagan 2020/2021 Àndras upplÀgget nÄgot och divisionerna A, B och C kommer dÄ bestÄ av fyra grupper med fyra lag i vardera, samtidigt som division D bestÄr av en grupp med fyra lag samt en grupp med tre lag.

LĂ€s mer om Nations League 2020/2021

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll pÄ tv ikon

Resultat

resultat ikon

TabellstÀllning

podium ikon

Slutspel

slutspel ikon

Playoff till EM

playoff ikon

Hur spelas ligan?

Under perioden september-november spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, dÀr lagen möts pÄ sÄvÀl borta- som hemmaplan. De fyra lag som vinner grupperna i division A spelar under juni mÄnad Äret dÀrpÄ final i Nations League som inleds med semifinaler dÀr segrarna tar sig till den stora finalen. Dessutom gÄr samtliga gruppvinnare i alla fyra divisionerna vidare till en playoff dÀr lagen fÄr en chans att ta hem en biljett till fotbolls EM. Detta gÀller dock endast de Är som ligan spelas inför ett europeiskt mÀsterskap.

SÄhÀr delades lagen in i de fyra divisionerna inför den första upplagan 2018/2019:
Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och NederlÀnderna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, RumÀnien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, FÀröarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Playoff – Kvala till fotbolls EM 2020

Nations League blir dessutom en ny vÀg att ta sig till det europeiska mÀsterskapet. Fyra av de 24 EM-biljetterna Àr nÀmligen sÀkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan.

De 16 lag som vinner sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel dÀr 4 EM-biljetter stÄr pÄ spel. Dessa matcher tar plats i mars 2020, nÀr det vanliga kvalet redan Àr avklarat. Om nÄgot av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan har fÄtt en plats i EM, gÄr turen istÀllet till det lag som rankar sig bÀst inom den respektive divisionen.

Lagen ifrÄn samma division lottas in i par som spelar en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte gÄr vidare till ett nytt kvalmöte, sÄ att det till slut endast Àr ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönas med varsin plats i EM.

Huruvida detta kvalupplÀgg Àven kommer att anvÀndas inför fotbolls VM Àr nÄgonting som UEFA inte tagit nÄgot beslut kring.

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut sÄ kan lag klÀttra mellan dessa om de gör bra ifrÄn sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högra division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen sÀkrar man sin plats vid vinst, pÄ samma sÀtt som att man stannar kvar i den lÀgsta divisionen om man förlorar sin grupp.

I och med förÀndringarna av ligan som införs till sÀsongen 2020/2021 kommer endast tvÄ lag flyttas ner frÄn division C till division D. Vilka dessa blir avgörs genom en playoff dÀr de fyra lagen som förlorar sina grupper i division gör upp om vilka som fÄr stanna kvar och vilka som degraderas.

Vilka Àr fördelarna med Nations League?

Tidigare har landskamper och trÀningsmatcher som lagen spelar mellan mÀsterskapen och kvalen inte haft nÄgon större betydelse. Genom Nations league finns det poÀng att plocka i nÀst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos sÄvÀl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mÀngd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att sjÀlva planera in extra trÀningsmatcher mot lag ifrÄn andra delar av vÀrlden om man sÄ vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lÀgre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som Àr placerade pÄ ranking 40-55 Àr garanterade att fÄ spela i EM, nÄgonting som inte sker sÄ ofta annars.

HĂ€r listar vi alla tidigare vinnare av Nations League
2018/2019: Portugal