Sedan lÀnge har klubblag i Europa spelat i olika nationella och internationella ligor. FrÄn och med 2018 kommer det Àven att finnas en liga för vÄra landslag som fÄr namnet Nations League.

Vad Àr Nations League?

Nations League bestÄr av fyra divisioner med fyra grupper i vardera. Lagen delades inför den första upplagan in i divisionerna utifrÄn sin FIFA-ranking och inom divisionerna lottas lagen sedan in i ett antal grupper. Detta innebÀr att de bÀsta europeiska lagen spelar i en och samma division, vilket kan komma att bjuda pÄ riktigt högklassiga matcher.

Division A och B bestÄr av fyra grupper med tre lag i vardera, division C i en grupp om tre lag samt tre grupper om fyra lag och division D i fyra grupper om fyra lag.

LĂ€s mer om Nations League 2018/2019

Spelschema

TV-tider

Resultat

TabellstÀllning

Slutspel

Playoff till EM

Hur spelas ligan?

Under perioden september-november 2018 spelar lagen matcher mot varandra inom respektive grupper, dÀr lagen möts pÄ sÄvÀl borta- som hemmaplan. De fyra lag som vinner grupperna i division A spelar under juni 2019 final i Nations League som inleds med semifinaler dÀr segrarna tar sig till den stora finalen. Dessutom gÄr samtliga gruppvinnare i alla fyra divisionerna vidare till en playoff dÀr lagen fÄr en chans att ta hem en biljett till fotbolls EM 2020.

SÄhÀr delades lagen in i de fyra divisionerna:
Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och NederlÀnderna
Division B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet
Division C: Ungern, RumÀnien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen
Division D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, FÀröarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar

Playoff – Kvala till fotbolls EM 2020

Nations League blir dessutom en ny vÀg att ta sig till det europeiska mÀsterskapet. Fyra av de 24 EM-biljetterna Àr nÀmligen sÀkrade för lag som kvalificerar sig genom den nya ligan.

De 16 lag som vinner sina grupper i Nations League kvalificerar sig till ett speciellt playoff spel dÀr 4 EM-biljetter stÄr pÄ spel. Dessa matcher tar plats i mars 2020, nÀr det vanliga kvalet redan Àr avklarat. Om nÄgot av de lag som kvalificerat sig till playoff-spelet redan har fÄtt en plats i EM, gÄr turen istÀllet till det lag som rankar sig bÀst inom den respektive divisionen.

Lagen ifrÄn samma division lottas in i par som spelar en match mot varandra. De lag som sedan vinner detta möte gÄr vidare till ett nytt kvalmöte, sÄ att det till slut endast Àr ett lag ur varje division kvar. Dessa fyra lag belönas med varsin plats i EM.

Avancemang och nedflyttning

För att divisionerna inte alltid ska se likadana ut sÄ kan lag klÀttra mellan dessa om de gör bra ifrÄn sig i ligan. De lag som vinner sina grupper flyttas upp till en högra division, medans de som förlorar flyttas ner. I den högsta divisionen sÀkrar man sin plats vid vinst, pÄ samma sÀtt som att man stannar kvar i den lÀgsta divisionen om man förlorar sin grupp.

Vilka Àr fördelarna med Nations League?

Tidigare har landskamper och trÀningsmatcher som lagen spelar mellan mÀsterskapen och kvalen inte haft nÄgon större betydelse. Genom Nations league finns det poÀng att plocka i nÀst intill samtliga matcher som lagen spelar, vilket kan göra att engagemanget hos sÄvÀl spelarna som publiken kommer att bli större.

Den mÀngd matcher som lagen i ligan spelar ger dessutom utrymme till att sjÀlva planera in extra trÀningsmatcher mot lag ifrÄn andra delar av vÀrlden om man sÄ vill det.

Dessutom möjliggör kvalet en större chans för lag som har en lÀgre ranking att faktiskt ta sig till EM. Ett av de lag som Àr placerade pÄ ranking 40-55 Àr garanterade att fÄ spela i EM, nÄgonting som inte sker sÄ ofta annars.