Att uppleva ett fotbolls EM på plats är en fantastisk upplevelse som inte så många får chansen att vara med om. När mästerskapet arrangeras under sommaren 2024 kommer matcherna att spelas i 10 olika städer runtom i Tyskland, vilket gör att det finns flera destinationer som känns lockande att besöka.

Med hjälp av vår reseguide hoppas vi underlätta din resa till någon av EM-städerna, då vi sammanställt en mängd användbar information som kan behövas inför och under resans gång.


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Upplev fotbolls EM 2024 på plats – Tips när du planerar din resa

När du har bestämt dig för att du kommer göra en resa till någon av de tio destinationerna, gäller det att sätta igång med planeringen kring det hela. I och med mästerskapets storhet så är trycket på hotell, resor och liknande mycket stort vilket gör att man behöver vara ute i god tid om man ska få tag på det man söker.

Dessutom kan det vara bra att ha ett öppet sinne för alternativa boenden och resesätt om till exempel boenden i en viss del av staden är fullbokade, eller att flygbiljetterna är slut. Till exempel finns det privatpersoner som hyr ut sina boenden till turister under perioden, där konkurrensen om utbudet inte brukar vara lika stor. På samma vis kan en tågresa till destinationen vara enklare att komma över, samtidigt som man gör miljön en stor tjänst.

Bra att veta om Tyskland

Språk: Tyska
Valuta: Euro, denna går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Tyskland
Tidszon: Samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Hallo
Hur mår du? – Wie geht es dit?
Jag pratar inte tyska – Ich spreche kein Deutsch
Heja Sverige! – Los, Schweden!

Få tag på matchbiljetter

Många av de som reser till någon av värdstäderna under mästerskapet vill då gärna se någon av matcherna på plats. För att kunna göra detta måste du få tag på EM-biljetter, vilket du kan göra via UEFA:s hemsida. Det krävs först och främst att du anmäler intresse för att få köpa biljetter och att du sedan blir utvald till att få chansen att göra detta. I vår biljettguide hittar du mer information om hur försäljningen av biljetter till fotbolls EM går till.

Fånga fotbolls-yran i fan zone

När man är på plats i någon av EM-städerna finns det så mycket mer än bara matcherna att uppleva. Till exempel arrangerar UEFA en speciell fan zone i samtliga städer, där fotbollsfans kan samlas för att tillsammans titta på matcherna på storbildsskärm. Att gå in på fan zone är helt gratis och man behöver inte ha en matchbiljett för att komma in. Utöver fan zone kommer de olika städerna också ha ett speciellt fan festival, där man förutom att titta på matcherna kan ta del av andra aktiviteter för fans i alla åldrar.

Här arrangeras Fan Festival under fotbolls EM 2024:

  • Exakta platser har ännu inte presenterats

Förutom de arrangemang som UEFA står bakom är det många lokala arrangörer som ställer till med saker som ska ge besökarna en ännu bättre upplevelse av staden. Till exempel kan det finnas restauranger och barer som blir självklara mötesplatser för fans ifrån en specifik nation.

Boka paketresor till fotbolls EM

För den som vill slippa all planering kan en färdig paketresa till mästerskapet vara ett alternativ. Idag finns det en mängd olika resebyråer som arrangerar resor där allt ifrån boende, resan tur och retur och ibland även matchbiljett ingår. I många fall blir priset något högre för en paketresa än om du skulle sätta ihop det hela på egen hand, men samtidigt vet du att du har kunnig personal på plats som kan hjälpa dig med allt du undrar över.

RESEGUIDER TILL FOTBOLLS EM 2020

Inför herrarnas EM 2020, som arrangerades över hela Europa skapade vi reseguider för respektive värdstad, där vi sammanställde alltifrån hur du tog dig till dessa, information om matcherna som spelades här samt saker som kunde vara bra att ha koll på när man reser till de olika destinationerna. Välj stad nedan för att läsa mer. Sveriges matcher spelades i spanska Sevilla, samt ryska Sankt Petersburg.

Varför ett EM i flera länder?

Anledningen till upplägget med matcher i flera olika länder var att turneringen firade 60 år under 2020. UEFA vill då låta en större del av vår kontinent ta del av evenemanget på nära håll. Trots att turneringen flyttades fram ett år på grund av Coronapandemin höll man fast vid upplägget, men med ett par ändringar då vissa värdstäder inte kunde leverera den önskade publikmängden utifrån rådande restriktioner. Sverige och Stockholm var länge en av de städer som visade intresse för att få hålla i matcher, men fick till slut se sig bortvald.

Bilbao

Spanien

Sankt Petersburg

Ryssland

London

England

Köpenhamn

Danmark

München

Tyskland

Rom

Italien

Glasgow

Skottland

Dublin

Irland

Baku

Azerbadjan

Budapest

Ungern

Bukarest

Rumänien

Amsterdam

Nederländerna

Uppdaterad 6 september, 2023