Betsson

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Glasgow i Skottland för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Glasgow

Foto: Pixabay

Glasgow är Skottlands största stad och Storbritanniens tredje största stad med cirka 1,8 miljoner invånare i storstadsområdet. Det är dock inte landets huvudstad utan det är Edinburgh.

Glasgow är en gammal stad rik på historia och unik arkitektur.

Skottland har en lång fotbollstradition och är än idag landets mest populära sport tillsammans med Rugby. Glasgow har två stora fotbollslag Celtic och Glasgow Rangers.

EM-matcherna som spelas i Glasgow

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Hampden Park under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp D kommer att hållas här, samt att åttondelsfinalen mellan 1:an i grupp E och 3:an i någon av grupp A/B/C/D kommer mötas på arenan. Grupp 3:an är beroende på vilken av grupperna som har de bästa Grupp 3:orna.

  • Måndag 14 juni kl. 15:00: Skottland-Tjeckien

  • Fredag 18 juni kl. 18:00: Kroatien-Tjeckien

  • Tisdag 22 juni kl. 21:00: Kroatien-Skottland

  • Tisdag 29 juni kl. 21:00: Åttondelsfinal Vinnare grupp E – Tredjeplacerade i grupp A/B/C/D

Hampden Park

Hampten Park, invigd redan 1903 och som fram till 1950 var världens största fotbollsstadion. Efter renoveringar på senare tid och att ståplats försvunnit från arenan så rymmer den idag 52 000 personer. Arenan är nationalarenan för det skotska landslaget.

Arenan är hyfsat centralt belagd, från centrum tar det ungefär en timme att gå till arenan. Vill man inte få finns bussförbindelser och pendeltåg som stannar vid Mount Forida och Kings Park som är stationerna närmast Arenan.

Adress: Glasgow G42 9BA, Storbritannien
Koordinater: 55.825945, -4.252048

Fan Zone i Glasgow

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Glasgow kommer vara i centrala Glasgow. Det är ännu inte officiellt exakt vart den kommer äga rum. Vi kommer gå ut med exakt plats när vi har mer information. Där kommer Uefa Football Village att vara tillgängligt under hela EM samt en Fan Zone som är öppen då matcherna i Glasgow kommer spelas samt dagarna då Skottland spelar matchen.

Football Village där kommer man kunna kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar under hela EM.

Res till Glasgow

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Glasgow antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

Mer information kommer snart

Res med flyg

Glasgow har två flygplatser, Glasgow Airport är den mer centrala och större flygplatsen. Sedan finns Glasgow Prestwick som ligger ungefär 6 mil norr om staden. Kommunikationerna mellan Glasgow och Edinburgh (4 mil avstånd) gör även att flygplatsen till Edinburgh är ett annat bra alternativ att välja.

Det går inga direktflyg från Sverige varken till Glasgow Airport eller Glasgow Prestwick.

Norweigan och SAS flyger direktflyg från Arlanda till Edinburgh och Ryanair flyger från Göteborg och Stockholm-Skavsta med direktflyg till Edinburgh.

Norweigan, Ryanair och EasyJet flyger även alla tre med direktflyg från Kastrup i Köpenhamn till Edinburgh.

Flygtiden från Sverige till Skottland är ca 2 timmar och 15 minuter.

Boende i Glasgow

Glasgow är en stad fylld med hotell, hostels, och lägenheter att hyra. Centrum är betydligt dyrare att bo i än om du väljer att bo i något av närområdena runt om kring. Ett tips är att jämföra priserna med vad du är ute efter, vill du ha nära till stadion, kommunikationer, centrum eller mycket restauranger? Var ute i god tid då de flesta boendet kommer båda bli fulla snabbt och stiga i pris.Booking.com

Bra att veta om Glasgow

Språk: Engelska
Valuta: Pund, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor, alternativt kan du använda ditt bankkort i stort sett överallt
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Skottland
Tidszon: GMT+1 under sommaren, så en timme efter Sverige

Användbara fraser

Hej – Hello
Hur mår du? – How are you?
Jag pratar inte engelska – I do not speak english
Heja Sverige! – Go Sweden!

 

Ta dig runt i staden

Lokaltrafiken är väl utbyggd i Glasgow och det finns en mängd olika alternativa resesätt. Förutom tunnelbana finns både pendeltåg, spårvagn och buss där du kan ta dig runt staden och områden runt omkring.

Glasgow är även ett nav när det kommer till tåg så du kan enkelt ta dig med snabb tåg från Glasgow till Edinburgh och flera städer i England.

Sevärdheter

I Glasgow finns mycket historia i väggarna, här kan du strosa runt och titta på fantastiska byggnader med enastående arkitekturer. Kelvingrove Art Gallery är ett välbesökt museum med över 8000 objekt att spana in. Många hus i Glasgow har även gatukonstverk målade på sig och nära Glasgow Katedralen finns de största målningarna att bevittna.

Glasgow Katedralen i säg är också den värd ett besök då det är en byggnad från medeltiden.

En annan sak som hör till när man är i Glasgow är att gå på pubrunda, besök en av staden alla pubar och testa dig fram bland skotsk whiskey eller ta en pint öl med lokalborna.