Unibet

Uppdaterad 2 juni, 2022

Att få se en match under fotbolls EM på plats är en mycket unik upplevelse som många fotbollsfantaster drömmer om att få vara med om. För att kunna få tag på biljetter till fotbolls EM 2022 så är det till UEFA:s hemsida som man får vända sig. I den här guiden hittar du mer information om hur biljettförsäljningen till EM 2022 går till.

Det finns inga möjligheter att köpa biljetter via EM-fotboll.se, all försäljning sker hos UEFA eller andra ombud

Såhär får du tag på biljetter till fotbolls EM 2022

De svenska fotbollsfansen som vill resa till EM har blivit tilldelade ett visst antal biljetter som man kan ansöka om hos UEFA. För att kunna ansöka om biljetter krävs det att man är medlem i Supporterklubben. Hälften av de biljetter som Sverige har tilldelats kommer gå till de medlemmar med flest lojalitetspoäng. Resterande biljetter lottas ut bland övriga medlemmar som ansökt om biljetter.

Utöver denna kvot kommer UEFA ha en egen intresseansökan för biljetter, där fans från hela världen kan ansöka om biljetter till de 31 matcherna. Längre ner på sidan kan du läsa mer om detta.

Detta krävs för att kunna ansöka om Sveriges biljetter till fotbolls EM 2022

  • Bli Guldmedlem i Supporterklubben (OBS! alla som är med på ansökan måste vara guldmedlemmar)
  • Ansök om biljetter hos UEFA under ansökningsperioden 29 oktober-1 november 2021 klockan 13:00.
  • Efter släppet kommer UEFA återkomma till de som får möjligheten att köpa biljetter.
  • De som blivit utvalda har sedan fram till och med den 11 november 2021 klockan 19:00 på sig att köpa sina tilldelade biljetter på UEFAs hemsida.

Att du gör en ansökan om att få biljetter till EM garanterar inte att du faktiskt får en biljett till mästerskapet, utan visar endast att du är intresserad av biljetter. Efter att ansökningsperioden är över sker en lottning bland alla ansökningar, där ett utvalt antal personer får chansen att köpa biljetterna som de visade intresse för. Är man då intresserad får man under en begränsad tid chansen att köpa biljetterna man ansökt om. Sammanlagt kommer det finnas drygt 3 miljoner biljetter till matcherna under årets fotbolls EM. För att ansöka om biljetter måste du vara över 18 år och varje person kan ansöka om högst 4 biljetter till en och samma match.

Kommande biljettsläpp till EM 2022

Fredagen den 29 oktober öppnar ansökningsperioden där man som svensk supporter kan ansöka om biljetter till fotbolls EM 2022. Ansökningsperioden sträcker sig då endast fram till och med måndagen den 1 november, där man dram till och med klockan 13:00 kan anmäla sitt intresse. Svenska Fotbollsförbundet rekommenderar att man i god tid inför detta datum går med i Supporterklubben, för att ens medlemskap ska ha hunnit registrerar.

Om man även är intresserad av att se andra matcher än Sveriges, kan man även anmäla sitt intresse till UEFA:s internationella dragning av biljetter. Denna öppnar upp direkt efter lottningen den 28 oktober och man har då till tisdagen den 16 november på sig att anmäla sitt intresse. Det som skiljer denna ansökan åt mot den som nämns ovan är att man här ansöker om biljetter i konkurrens med internationella fans, samt att man då inte är garanterad att få sitta tillsammans med andra svenska supportrar.

De som blivit utvalda för att köpa biljetter kommer sedan bli kontaktade via mail av UEFA, men vidare instruktioner för hur själva köpet av biljetten går till. Här har man då en viss tid på sig att göra sitt köp innan biljetten makuleras. Detta gäller både för sig som ansökt om biljetter till Sveriges och andra lags matcher.

Lyckas man inte få tag på biljetter i detta relativt korta biljettfönster så får alla fans en andra chans till våren. Den 28 mars 2022 kommer nämligen den allmänna biljettförsäljningen öppna, där alla har möjligheten att köpa de biljetter som blev kvar efter det första släppet. Att det kommer finnas platser kvar till Sveriges matcher vid det här läget är inte garanterat, utan hänger helt på hur många supportrar som ansöker om biljetter under hösten. Vid det publika biljettsläppet är det först till kvarn som gäller.

Biljettkategorier och priser

Till samtliga matcher finns biljetter tillgängliga i tre olika priskategorier, där kategori 1 är den dyrare och kategori 3 är den billigare. För barn under 17 år finns speciella barnbiljetter som kostar ungefär hälften så mycket som en vuxenbiljett. Kategorierna är uppdelade utifrån var på arenan man vill sitta och svenska supportrar har blivit tilldelade biljetter i alla prisklasser:

Kategori 1: Platser på långsidan
Kategori 2: Platser på arenans hörn
Kategori 3: Platser bakom målen

Priserna för en matchbiljett skiljer sig något mellan de olika mötena, men ligger mellan 10 och 79 pund under gruppspelet, där Englands matcher är de allra dyraste. För kvartsfinalbiljetter får man betala 10-59 pund beroende på kategori, samtidigt som semifinalerna kostar mellan 15-79 pund att se. För den stora finalen på Wembley ligger de dyraste biljetterna på 99 pund.

När det gäller biljetter i den svenska kvoten kan man ansöka om fyra biljetter per ansökan, medans man i den internationella lottningen kan ansöka om upp till tio biljetter.

Biljetter till herrarnas fotbolls EM 2020

Det första biljettsläppet skedde redan under sommaren 2019 och under perioden 12 juni-12 juli 2019 kunde fans från hela Europa ansöka om att få tag på biljetter till matcherna. I och med att kvalet var i full gång kunde man inte veta på förhand vilka lag som skulle att mötas i de matcher som man ansökte om att få se, utan man fick istället utgå ifrån vilken av EM-städerna man var intresserad av att besöka.

I slutet av sommaren fick de som skickat in en ansökan reda på om de blivit utvalda till att få köpa biljetter eller inte och kunde om de fortfarande var intresserade då köpa dessa. Biljettsläppet slog stora rekord hos UEFA då det ansöktes om hela 19,3 miljoner biljetter, vilket var nästan dubbelt så många som vid samma släpp inför EM 2016. Utifrån dessa ansökningar blev 1,5 miljoner biljetter sålda.

Efter att EM-lottningen hölls i december 2019 ägde nästkommande biljettfönster rum, där fans ifrån de 20 nationer som lyckats kvalificera sig till turneringen igenom det vanliga kvalet kunde ansöka om biljetter. Det fanns då biljetter till de olika gruppspelsmatcherna, men även speciella Follow my team-biljetter, som gav möjligheten att se en slutspelsmatch med just din hemmanation. Skulle ens lag inte ta sig vidare till slutspelet återbetalades summan som man hade lagt ut för biljetten.

Trots att herrarnas mästerskap spelades mitt i en pandemi var det en mängd fans som fick möjligheten att se matcherna på plats. Hur stor publik som togs in på arenorna skiljde sig åt mellan länderna, där allt ifrån 22 till 100 procent av platserna fylldes. Under den stora finalen mellan Italien och hemmanationen England var det över 67 000 åskådare på plats på Wembley Stadium.