Expekt

Att få se en match under fotbolls EM på plats är en mycket unik upplevelse som många fotbollsfantaster drömmer om att få vara med om. För att kunna få tag på biljetter till fotbolls EM 2024 så är det till UEFA:s hemsida som man får vända sig. I den här guiden hittar du mer information om hur biljettförsäljningen till Europamästerskapet i fotboll går till.

Det finns inga möjligheter att köpa biljetter via EM-fotboll.se, all försäljning sker hos UEFA eller andra ombud

Såhär får du tag på biljetter till fotbolls EM 2024

De lag som kvalificerar sig till EM tilldelas en specifik pott med supporter-biljetter som köps via lagens egna förbund.

Nu när Sverige inte lyckats kvalificera sig in till Europamästerskapet, får de svenska fotbollsfantaster som trots detta vill se turneringen på plats i Tyskland göra upp om biljetterna med fans från alla världens hörn.

Biljetter kommer att säljas i flera olika omgångar och nedan guidar vi dig igenom dessa. Sammanlagt kommer 2,7 miljoner biljetter finnas tillgängliga.

Allmänna biljettförsäljningen startar 3 oktober 2023

Tisdagen den 3 oktober 2023, alltså innan hela EM-kvalet är färdigt, öppnar UEFA upp sin biljettportal där supportrar kan ansöka om biljetter till fotbolls EM 2024. Här är det inte först till kvarn som gäller, utan istället kommer en lottning att ske där utvalda får möjligheten att köpa de biljetter som man visat intresse för.

Det är möjligt att ansöka om dessa biljetter fram till och med den 26 oktober 2023 och sammanlagt kommer 1,2 miljoner biljetter finnas tillgängliga under denna fas.

De som blivit utvalda för att köpa biljetter kommer sedan bli kontaktade via mail av UEFA, men vidare instruktioner för hur själva köpet av biljetten går till. Här har man då en viss tid på sig att göra sitt köp innan biljetten makuleras.

Om du inte blir utvald till att köpa biljetter i lottningen så står du dock inte helt utan chans att uppleva EM på plats. De som inte får chansen i det första lotteriet placeras nämligen i en speciell Fans First-grupp, där man kan få en andra chans till biljetter som de framlottade köparna inte köper.

Nytt biljettfönster efter EM-lottningen

Lördagen den 2 december lottas de sex EM-grupperna fram, där det blir tydligare vilka lag som spelar i vilken match samt mot vilket motstånd. I samband med denna lottning kommer en ny försäljnings-fas att inledas, där fansen till de 21 klara nationerna får möjligheten att säkra sina biljetter.

Efter att EM-playoffen där de tre sista lagen blir klara har spelats i mars 2024, kommer en liknande chans finnas för deras supportrar.

Biljettkategorier och priser

Till samtliga matcher finns biljetter tillgängliga i tre olika priskategorier, där kategori 1 är den dyrare och kategori 3 är den billigare. Kategorierna är uppdelade utifrån var på arenan man vill sitta och svenska supportrar har blivit tilldelade biljetter i alla prisklasser:

Kategori 1: Platser på långsidan
Kategori 2: Platser på arenans hörn
Kategori 3: Platser bakom målen

Priserna för en matchbiljett skiljer sig något mellan de olika mötena, men ligger mellan 30 och 200 Euro under gruppspelet. För kvartsfinalbiljetter får man betala 60-300 Euro beroende på kategori, samtidigt som semifinalerna kostar mellan 80-600 Euro att se. För den stora finalen på Olympiastadion i Berlin ligger de dyraste biljetterna på 1 000 Euro.

Så kan svenska fans följa Sverige under EM

Nu har Sverige inte kvalificerat sig till fotbolls EM 2024, men under tidigare år då laget har lyckats nå turneringen har de svenska fansen blivit tilldelade ett visst antal biljetter som man kunnat ansöka om hos UEFA.

För att kunna ansöka om biljetter krävs det att man är medlem i Supporterklubben. Hälften av de biljetter som Sverige har tilldelats har gått till de medlemmar med flest lojalitetspoäng. Resterande biljetter lottades ut bland övriga medlemmar som ansökt om biljetter.

Detta krävdes för att ansöka om Sveriges biljetter till fotbolls EM 2022

  • Vara Guldmedlem i Supporterklubben (OBS! alla som är med på ansökan måste vara guldmedlemmar)
  • Ansök om biljetter hos UEFA under ansökningsperioden 29 oktober-1 november 2021 klockan 13:00.
  • Efter släppet återkommer UEFA till de som får möjligheten att köpa biljetter.
  • De som blivit utvalda har sedan fram till och med den 11 november 2021 klockan 19:00 på sig att köpa sina tilldelade biljetter på UEFAs hemsida.

Att du gör en ansökan om att få biljetter till EM garanterar inte att du faktiskt får en biljett till mästerskapet, utan visar endast att du är intresserad av biljetter. Efter att ansökningsperioden är över sker en lottning bland alla ansökningar, där ett utvalt antal personer får chansen att köpa biljetterna som de visade intresse för.

Är man då intresserad får man under en begränsad tid chansen att köpa biljetterna man ansökt om. Sammanlagt fanns det finnas drygt 3 miljoner biljetter tillgängligt under damernas EM 2022. För att ansöka om biljetter behövde man vara över 18 år och varje person kunde ansöka om högst 4 biljetter till en och samma match.

Biljetter till herrarnas fotbolls EM 2020

Det första biljettsläppet skedde redan under sommaren 2019 och under perioden 12 juni-12 juli 2019 kunde fans från hela Europa ansöka om att få tag på biljetter till matcherna. I och med att kvalet var i full gång kunde man inte veta på förhand vilka lag som skulle att mötas i de matcher som man ansökte om att få se, utan man fick istället utgå ifrån vilken av EM-städerna man var intresserad av att besöka.

I slutet av sommaren fick de som skickat in en ansökan reda på om de blivit utvalda till att få köpa biljetter eller inte och kunde om de fortfarande var intresserade då köpa dessa. Biljettsläppet slog stora rekord hos UEFA då det ansöktes om hela 19,3 miljoner biljetter, vilket var nästan dubbelt så många som vid samma släpp inför EM 2016. Utifrån dessa ansökningar blev 1,5 miljoner biljetter sålda.

Efter att EM-lottningen hölls i december 2019 ägde nästkommande biljettfönster rum, där fans ifrån de 20 nationer som lyckats kvalificera sig till turneringen igenom det vanliga kvalet kunde ansöka om biljetter. Det fanns då biljetter till de olika gruppspelsmatcherna, men även speciella Follow my team-biljetter, som gav möjligheten att se en slutspelsmatch med just din hemmanation. Skulle ens lag inte ta sig vidare till slutspelet återbetalades summan som man hade lagt ut för biljetten.

Trots att herrarnas mästerskap spelades mitt i en pandemi var det en mängd fans som fick möjligheten att se matcherna på plats. Hur stor publik som togs in på arenorna skiljde sig åt mellan länderna, där allt ifrån 22 till 100 procent av platserna fylldes. Under den stora finalen mellan Italien och hemmanationen England var det över 67 000 åskådare på plats på Wembley Stadium.

Uppdaterad 2 maj, 2024