Uppdaterad 8 juli, 2021

Förutom EM i fotboll arrangeras även ett europeiskt mästerskap i futsal med jämna mellanrum. Sporten är en mer okänd variant av fotboll som spelas inomhus och på flera andra vis skiljer sig från den världskända sporten. Mästerskapet spelas på både herr- och damsidan och intresset för sporten växer ständigt. Mellan 19 januari och 6 februari 2022 kommer nästa upplaga av herrarnas EM i futsal gå av stapeln. Matcherna kommer spelas i nederländska städerna Amsterdam och Groningen, där totalt 16 landslag kommer medverka.


       

⚽ Så spelas Futsal EM 2022

Inför herrarnas turnering lottas de 16 nationerna in i fyra grupper, där alla lagen möter varandra. När dessa matcher är avklarade går de två bästa lagen ur vardera grupp till kvartsfinal, vilka sedan följs av semifinaler och slutligen final och bronsmatch.

I damernas turnering är det endast fyra lag som är med och då lottas lagen in i semifinalerna, varifrån segrarna sedan gör upp om guldet.

Här kommer vi inom kort att lista tabeller, spelschema och alla matchresultat för futsal EM 2022

Det europeiska herrmästerskapet i futsal har funnits sedan 1996 och spelades då vartannat år. Från och med 2018 kommer turneringen istället att spelas vart fjärde år, vilket innebär att nästa mästerskap spelas år 2022. Från början var turneringen endast tillgänglig för sex landslag, men har under åren utökats vid flera tillfällen till dagens 12 platser. Från och med 2022, då turneringen hålls i Nederländerna kommer däremot turneringen växa ytterligare och bjuda in hela 16 landslag.

Lagen som deltar i herrarnas futsal EM 2022 är Nederländerna, Kroatien, Ryssland, Azerbajdzjan, Bosnien & Hercegovina, Kazakstan, Spanien, Italien, Portugal, Georgien, Slovenien, Finland, Slovakien, Polen, Ukraina och vinnaren av EM-playoffen.

Kvalet till futsal EM

Inför mästerskapet spelas ett långt kval där en stor mängd nationer deltar. Kvalet inleddes med att de lägst rankade lagen spelade gruppspel där de bästa går vidare till ett nytt gruppspel tillsammans med de högst rankade. På damsidan kvalificerar sig alla gruppvinnarna till den slutliga turneringen, samtidigt som man på herr-sidan har ett ytterligare steg i kvalet i form av playoff-matcher för grupptvåorna.

🇸🇪 Sverige i futsal EM

Det svenska landslaget i futsal är ett relativt nytt sådant, då laget spelade sin första landskamp för lite mer än 10 år sedan. Hittills har man inte lyckats ta sig in i turneringen någon gång, men varit med och kvalat vid flera tillfällen. Vid kvalet till EM 2022 åkte man dock ut redan under den första kvalomgången.

På damsidan har laget funnits ännu kortare tid och kastades rakt in i kvalet till EM 2019 efter att bara ha spelat enstaka landskamper innan. Laget lyckades avancera ifrån den första kvalomgången, men fick sedan se sig utslagna. Laget kommer att medverka i kvalificeringen till EM 2022, som drar igång i oktober 2021.

📖 Tidigare upplagor av mästerskapet

Hittills är det Spanien som överlägset har flest segrar av turneringen, men även Ryssland och Italien har tagit hem segern. När turneringen spelades 2018 kunde Portugal för första gången ta sig högst upp på prispallen.

På damsidan är segrarna i 2019 års turnering, Spanien, det enda laget som tagit hem titeln i och med att detta var den första upplagan. Förhoppningarna är att turneringen ska kunna växa framöver i och med att fler nationer visar ett intresse för att delta och kvala till mästerskapet.