Expekt

Förutom EM i fotboll arrangeras även ett europeiskt mästerskap i futsal med jämna mellanrum. Sporten är en mer okänd variant av fotboll som spelas inomhus och på flera andra vis skiljer sig från den världskända sporten. Mästerskapet spelas på både herr- och damsidan, allt under UEFA:s ledning och intresset för sporten växer ständigt.

På herrsidan spelas futsal EM numera var fjärde år samtidigt som damernas turnering arrangeras vartannat år. Tidigare hölls även herrarnas turnering med samma intervall, men detta ändrades för att inte krocka med världsmästerskapet.

⚽ Så spelas Futsal EM

Inför herrarnas turnering lottas de 16 deltagande nationerna in i fyra grupper, där alla lagen möter varandra. När dessa matcher är avklarade går de två bästa lagen ur vardera grupp till kvartsfinal, vilka sedan följs av semifinaler och slutligen final och bronsmatch.

I damernas turnering är det endast fyra lag som är med och då lottas lagen in i semifinalerna, varifrån segrarna sedan gör upp om guldet.

Kvalet till futsal EM

Inför mästerskapet spelas ett långt kval där en stor mängd nationer deltar. Kvalet inleddes med att de lägst rankade lagen spelade gruppspel där de bästa går vidare till ett nytt gruppspel tillsammans med de högst rankade. På damsidan kvalificerar sig alla gruppvinnarna i den andra rundan till den slutliga turneringen, samtidigt som man på herr-sidan har ett ytterligare steg i kvalet i form av playoff-matcher för grupptvåorna.

🇸🇪 Sverige i futsal EM

Det svenska landslaget i futsal är ett relativt nytt sådant, då laget spelade sin första landskamp i slutet av 2012. Hittills har man inte lyckats ta sig in i turneringen någon gång, men varit med och kvalat vid flera tillfällen. Vid fleras tillfällen har man dock åkt ut redan under den första kvalomgången.

EM 2014: Vinnare i första kvalomgången, fjärdeplats och utslagna i andra kvalomgången
EM 2016: Andraplats och utslagna i första kvalomgången
EM 2018: Andraplats och utslagna i första kvalomgången
EM 2022: Tredjeplats och utslagna i första kvalomgången

På damsidan har laget funnits ännu kortare tid och kastades rakt in i kvalet till EM 2019 efter att bara ha spelat enstaka landskamper innan. Laget lyckades avancera ifrån den första kvalomgången, men fick sedan se sig utslagna. Därefter har kvalformatet gjorts om något och laget har därmed varit direktkvalificerade till den andra kvalomgången.

EM 2019: Vinnare i första kvalomgången, tredjeplats och utslagna i andra kvalomgången
EM 2022: Tredjeplats och utslagna i andra kvalomgången
EM 2023: Andraplats och utslagna i andra kvalomgången

📖 Tidigare upplagor av mästerskapet

Det europeiska herrmästerskapet i futsal har funnits sedan 1996 och spelades då vartannat år. Från och med 2018 kom turneringen istället att spelas vart fjärde år. Från början var turneringen endast tillgänglig för sex landslag, men har under åren utökats vid flera tillfällen till dagens 12 platser. Från och med 2022, då turneringen hölls i Nederländerna kunde turneringen växa ytterligare och bjuda in hela 16 landslag.

Damernas första mästerskap hölls så sent som 2019 och har än så länge plats för fyra landslag.

Hittills är det Spanien som överlägset har flest segrar av turneringen, men även Ryssland och Italien har tagit hem segern. När turneringen spelades 2018 kunde Portugal för första gången ta sig högst upp på prispallen.

1996: Spanien, 1999: Ryssland
2001: Spanien, 2003: Italien, 2005: Spanien, 2007: Spanien
2010: Spanien, 2012: Spanien, 2014: Italien, 2016: Spanien, 2018: Portugal
2022: Portugal

På damsidan är Spanien det enda laget som tagit hem titeln. Förhoppningarna är att turneringen ska kunna växa framöver i och med att fler nationer visar ett intresse för att delta och kvala till mästerskapet, vilket kan ge en större konkurrens kring titeln.

2019: Spanien
2022: Spanien, 2023: Spanien

Uppdaterad 28 mars, 2023