Spelschema damernas Nations League 2023/2024

Spelschema damernas Nations League 2023/20242023-10-02T11:09:32+02:00

Här presenteras spelschemat för damernas fotbollsliga Nations League under säsongen 2023/2024. I den allra första upplagan på damsidan deltar 51 av Europas landslag i den ultimata kampen om såväl en titel som avancemang mellan de olika divisionerna. Matcherna ger värde till de annars oviktiga träningslandskamperna, som numera blir en del av den nya ligans gruppspel. Gruppspelsmatcherna spelas under perioden september-december 2023.

De fyra gruppsegrarna ifrån division A avancerar sedan till slutspelet som avgörs i februari 2024. Här avgörs den stora finalen där den första kvinnliga ligavinnaren ska krönas. I vårat spelschema nedan listar vi samtliga matcher som äger rum under den stundande säsongen av Nations League.


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

KOMPLETT SPELSCHEMA NATIONS LEAGUE

Spanien - Frankrike
Nederländerna - Tyskland
Sverige - Bosnien & Hercegovina

SPELSCHEMA SLUTSPELET NATIONS LEAGUE

Datum Tid Match
TBA TBA Semifinal 1
TBA TBA Semifinal 2
TBA TBA Match om tredjeplats
TBA TBA Final

Senaste nytt från Nations League

Samtliga tider i vårat Nations League spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i Nations League schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att EM-fotboll.se ej ansvarar för detta.

Den första upplagan av damernas Nations League spelas under säsongen 2023/2024, där de europeiska landslagen gör upp mot varandra för äran att ses som det främsta landslaget i Europa. Här får de vanliga träningslandskamperna, som tidigare brukade hållas under perioder då inget mästerskap eller kval väntar, ett högre värde där lagen kämpar för att hålla sig kvar i sin tilldelade division.

Framtida matcher i Nations League

Upplägget för Nations League sträcker sig över en längre tidsperiod än de vanliga turneringarna. Gruppspelet spelas under hösten, följt av ett slutspel för de allra bästa lagen under våren året därpå. För den här säsongen har man valt att dra igång gruppspelet i september, som sedan rundas av i början av december. Slutspelet hålls sedan redan i februari, vilket skiljer sig åt från tidigare upplagor där slutspelet skett i mitten av juni.

Under samma tidsperiod som slutspelet äger rum spelas även ett antal playoff-matcher, där lag kämpar för nå ett avancemang till en högre division. Dessa matcher spelas främst mellan de lag som slutat tvåa eller trea i sina grupper.

📅 Fullständigt Nations League spelschema

Under den period som Nations League pågår har vi hundratals spännande fotbollsmatcher framför oss. Den 21 september 2023 spelas de allra första matcherna i gruppspelet, som sedan fortskrider fram till och med den 5 december samma år. Först då vet vi hur resultaten blir i de tre divisionerna, där samtliga gruppvinnare säkrar ett avancemang till en högre division. Samtidigt får de lag som förlorat sina grupper förbereda sig för spel i en lägre division under nästkommande säsong.

Segrarna i division A kan inte avancera till någon högre division, men får istället äran att mötas i Nations League-slutspelet som äger rum den 21-28 februari 2024. Här väntar fyra spännande möten för att kröna den andra mästaren i fotbollsligan. Vårat Nations League schema kommer att uppdateras med lag i slutspelet så fort lagen blir klara dit.

📆 Schemat för Nations League-gruppspelet

Turneringen inleds med gruppspelsmatcher, där tre eller fyra lag turas om att möta varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Dessa matcher spelas under perioden september-december 2023 enligt följande schema:

 • 21-22 september 2023
 • 26 september 2023
 • 26-27 oktober 2023
 • 31 oktober 2023
 • 30 november-1 december 2023
 • 5 december 2023

🏅 Schemat för Nations League-slutspelet

Den 21 februari 2024 inleds Nations Leagues slutspel, där de fyra gruppsegrarna ifrån division A gör upp om ligatiteln. Slutspelet inleds med två semifinaler, var och när matcherna äger rum är ännu inte klart.

Vinnarna i dessa matcher går sedan vidare till finalen som avrundar slutspelet. Samma dag får de förlorande lagen i semifinalerna göra upp om tredjeplatsen i bronsmatchen. Inte heller för dessa matcher är plats eller datum klart ännu.

Vilka lag som möts i semifinalerna avgörs vid en lottning, där alla fyra lag placerades i en och samma pott. Härifrån lottas sedan lagen in i två par.

⚽ Lag och grupper i Nations League 2023/2024

Sammanlagt 51 europeiska damlandslag medverkar i årets upplaga av Nations League, vilket är samma antal som vid kvalificeringarna till VM eller EM. Här har dock alla lag en större chans till framgång, då de endast får möta på lag som ligger på en jämn nivå med dem själva. I de två högsta divisionerna delas lagen in i fyra grupper med fyra lag i varje. I division C spelar lagen i fyra grupper med fyra lag samt en grupp med tre lag.

Om ett lag presterar bra under en säsong och vinner sin grupp, flyttas de upp en division och får därmed en lite tuffar motstånd till nästa år. Hamnar ett lag istället sist i sin grupp flyttas de ner och får ett enklare motstånd.

Lagen som spelar i division A under Nations League 2023/2024 är:

Grupp A1: England, Nederländerna, Belgien och Skottland
Grupp A2: Frankrike, Norge, Österrike och Portugal
Grupp A3: Tyskland, Danmark, Island och Wales
Grupp A4: Sverige, Spanien, Italien och Schweiz

Lagen som spelar i division B under Nations League 2023/2024 är:

Grupp B1: Irland, Nordirland, Ungern och Albanien
Grupp B2: Finland, Rumänien, Slovakien och Kroatien
Grupp B3: Polen, Serbien, Ukraina och Grekland
Grupp B4: Tjeckien, Slovenien, Bosnien & Hercegovina och Belarus

Lagen som spelar i division C under Nations League 2023/2024 är:

Grupp C1: Malta, Moldavien, Lettland och Andorra
Grupp C2: Turkiet, Luxemburg, Litauen och Georgien
Grupp C3: Azerbajdzjan, Montenegro, Cypern och Färöarna
Grupp C4: Israel, Estland, Kazakstan och Armenien
Grupp C5: Nordmakedonien, Kosovo och Bulgarien

🇸🇪 Sveriges matcher i Nations League 2023/2024

Sverige återfinns i division A, där de lottats in i grupp A4 tillsammans med Spanien, Italien och Schweiz. Laget har ett hemmamöte och ett bortamöte med varje motståndare framför sig, där poäng är otroligt viktiga för att hålla sig kvar i den högsta divisionen. Sveriges spelschema i Nations League ser ut som följer:

 • 22 september kl. 18:30 Sverige-Spanien
 • 26 september kl. 17:45 Italien-Sverige
 • 27 oktober kl. 18:30 Sverige-Schweiz
 • 31 oktober kl. 18:30 Sverige-Italien
 • 1 december Schweiz-Sverige
 • 5 december Spanien-Sverige

⭐ Sveriges trupp till Nations League

Under Nations League-säsongen tar Peter Gerhardsson ut tre trupper som representerar laget vid de olika samlingarna. I och med att matcherna spelas relativt nära inpå varandra händer det att trupperna ser relativt lika ut under hela gruppspelet. Här listar vi den trupp som representerar Sverige i september månads matcher.

Målvakter

Tove Enblom, KIF Örebro
Jennifer Falk, BK Häcken
Zecira Musovic, Chelsea

Backar

Jonna Andersson, Hammarby IF
Emma Östlund, Linköping FC **
Magdalena Eriksson, Bayern München
Nathalie Björn, Everton
Amanda Nildén, Juventus
Josefine Rybrink, BK Häcken
Linda Sembrant, Juventus
Stina Lennartsson, Linköping FC *

Mittfältare/forwards

Kosovare Asllani, AC Milan
Filippa Angeldahl, Manchester City
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Lina Hurtig, Arsenal
Sofia Jakobsson, San Diego Wave
Madelen Janogy, Hammarby IF
Elin Rubensson, BK Häcken
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
Anna Anvegård, BK Häcken
Rosa Kafaji, BK Häcken
Julia Zigiotti Olme, Brighton

*Ersatte Anna Sandberg.
** Ersatte Amanda Ilestedt.

📺 Se Nations League på TV

Det är Nent Group som numera har sändningsrättigheterna till Nations League. Detta innebär att du kan följa Sveriges matcher i ligan i deras kanaler TV6 och TV10. Dessutom går det att streama samtliga matcher ifrån ligan hos Viaplay.

I vår tv-tablå för Nations League kan du se mer detaljer kring vilken kanal som visar de olika matcherna.

📆 När inleds Nations League 2023/2024?

I september 2023 spelas de allra första gruppspelsmatcherna i ligan. Här hos oss hittar du det kompletta spelschemat för hela säsongen.

🇸🇪 Vilka möter Sverige i Nations League

Sverige spelar i division A och har här lottats in i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz.

🏆 Vem vinner Nations League?

De fyra bästa lagen ifrån division A avancerar till slutspelet där man gör upp om den ultimata mästartiteln.

Uppdaterad 2 oktober, 2023

Till toppen