EM kval

/EM kval
EM kval2018-08-27T16:31:35+00:00

Under alla Är sÄ har de 24 deltagande nationerna i fotbolls-EM tagits fram via ett klassiskt kvalspel. HÀr har lagen delats in i grupper dÀr man mött varandra pÄ sÄvÀl hemma- som bortaplan i kampen om att fÄ en tillrÀckligt bra placering i tabellen för att bli belönad med en EM-biljett.

Inför nÀstkommande mÀsterskap som spelas sommaren 2020 kommer det klassiska kvalupplÀgg kvarstÄ till viss del, men det kommer samtidigt att finnas ett flertal nya inslag. HÀr hittar du all information du behöver inför kvalet till fotbolls EM.

LĂ€s mer om kvalet till EM 2020

Spelschema

TV-tider

TabellstÀllning

Resultat

Biljetter

Sveriges EM-kval

Hur spelas kvalet till fotbolls EM 2020?

20 av EM-platserna kommer tilldelas de lag som placerar sig bÀst i det föreliggande kvalet, som kommer att spelas mellan mars och november 2019. HÀr delas UEFA:s 55 nationer in i tio kvalgrupper dÀr de tvÄ bÀsta lagen ur vardera grupp fÄr spela i EM. Hur dessa kvalgrupper ser ut tas fram vid en lottning som kommer att hÄllas den 2 december 2018.

Vid tidigare mÀsterskap sÄ har den eller de nationer som arrangerar EM fÄtt varsin direktplats in i mÀsterskapet. Men dÄ EM 2020 kommer att spelas i 13 olika europeiska stÀder behöver samtliga lag kvala för en plats.

Kvala till EM via Nations League

De sista fyra platserna kommer att tilldelas de lag som lyckas bÀst i den nya ligan Nations League, dÀr landslag stÀlls emot lag med liknande ranking som dem sjÀlva. Genom detta upplÀgg har nationerna som vanligtvis placerar sig i botten utav kval-grupperna en ytterligare chans att ta sig till mÀsterskapet dÄ de fÄr spela mot lag pÄ samma nivÄ som dem sjÀlva. Nations League kommer att börja under hösten 2018 och avslutas i mars 2020, dÄ vi vet vilka fyra lag som gÄr till EM.

Sverige i EM-kvalet

Det svenska landslaget har deltagit i flera kval till det europeiska mĂ€sterskapet. Första gĂ„ngen som laget fick delta i turneringen var 1992 nĂ€r man sjĂ€lva stod vĂ€rd för det hela. Åtta Ă„r senare kvalificerade man sig som vinnare av sin kvalgrupp direkt till EM och sedan dess har man varit en Ă„terkommande deltagare. TvĂ„ gĂ„nger har man gĂ„tt vidare som vinnare av sin grupp, tvĂ„ gĂ„nger som grupptvĂ„a och en gĂ„ng som grupptrea. Vid det tillfĂ€llet fick man sin EM-biljett efter att ha besegrat Danmark i playoffen.

Tidigare EM-kval

UpplÀgget för kvalet har förÀndrats vid flera tillfÀllen under Ären, dÄ ofta i samband med att antalet EM-platser ökat. En annan faktor som har spelat in Àr att turneringen vid vissa tillfÀllen haft flera vÀrdnationer, som dÄ har fÄtt direktplatser.

Ett steg som tidigare fanns med i kvalet, men som nu försvinner helt i och med Nations Leagues intÄg Àr playoff-matcherna. Hit tog sig de lag som inte riktigt nÄdde hela vÀgen till en direktplats och hÀr fick dessa lag en ny chans. Lagen parades dÄ in i par som möttes i ett dubbelt möte, dÀr det sammanlagda resultatet avgjorde vem som fick spela i EM.

17 Comments

 1. Olsson 2 december, 2018 at 19:21 - Reply

  NÀr vet man vilka lag vi möter hemma?

 2. Fredrik 20 november, 2018 at 22:53 - Reply

  Vad hÀnder om samtliga tolv lag som ska kvala via Nations League lyckas kvala in i EM alternativt alla tre i samma grupp? Vem fÄr i sÄ fall dessa platser?

  • Redaktören 22 november, 2018 at 10:31 - Reply

   Hej Fredrik,
   Skulle lag som gÄtt vidare till playoffen redan ha fÄtt en plats i EM genom det vanliga kvalet ersÀtts dessa lag av det kvarvarande lag som placerade sig allra bÀst i divisionen. Detta innebÀr att det dÄ blir en av grupptvÄorna i samma division som fÄr spela playoff. Skulle det vara sÄ att det inte finns tillrÀckligt med lag att ta av inom divisionen, fÄr istÀllet ett lag ifrÄn den lÀgre divisionen möjligheten att spela.

   Mvh
   / Redaktionen

 3. Anders 9 september, 2018 at 16:17 - Reply

  Kommer de fyra lag som kvalificerar sig via Nations League ocksÄ spela EM-kval?

  • Redaktören 10 september, 2018 at 11:25 - Reply

   Hej Anders,
   Nations League kommer att ta en paus och spelas först klart i mars 2020. Den kommer inte att avgöras förrĂ€n efter EM-kvalet Ă€r fĂ€rdigspelat. Nations League blir dĂ„ som en “playoff” för EM-kvalet (eller kanske istf playoff) / Redaktionen

 4. Eliaso 2 augusti, 2018 at 20:38 - Reply

  Jag tror faktiskt att Island ta det hela

  • fileoscar 7 augusti, 2018 at 13:05 - Reply

   Ja Islands aktier har ju stÀrkts vÀsentligt sedan det nu stÄr klart att de fÄr stöd av Hamréns fasta hand

 5. TURKIET 26 mars, 2016 at 12:27 - Reply

  TURKIET ÄR BÄST!!!!!!!!!!!!

  • Eve 9 oktober, 2017 at 19:22 - Reply

   Eller inte!! 😀

  • Korv 6 januari, 2018 at 14:22 - Reply

   Elller inte

  • Ayberk Yilmaz 20 januari, 2018 at 15:48 - Reply

   Nej

 6. Bo 9 februari, 2016 at 14:34 - Reply

  Tyskland eller Sverige tar EM guld!!!!

  • Rose 28 juni, 2016 at 19:53 - Reply

   Tyskland Àr bÀsta landslagget jag vet de e bÀst

 7. Nisse 9 september, 2015 at 07:21 - Reply

  1-4 förlust ,, AvgÄ hamren,, nya trÀnare plus helt nytt lag , in med U21..

 8. Magnus Hammarwall 1 september, 2015 at 19:45 - Reply

  Hoppas Sverige vinner sina matcher!

  • LĂ€gg Ner Fotbollen 22 juli, 2018 at 08:38 - Reply

   Om Sverige vinner sina matcher…. sĂ„ blir det EM-guld.
   ÖnsketĂ€nkande.

Skriv en kommentar

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsÀtter att anvÀnda denna sajt sÄ godkÀnner du anvÀndningen av Cookies. Mer info

Vi anvÀnder cookies för att anpassa innehÄllet och annonserna till anvÀndarna, tillhandahÄlla funktioner för sociala medier och analysera vÄr trafik. Vi vidarebefordrar information om din anvÀndning av vÄr webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

StÀng