EM kval

EM kval2024-05-17T12:03:23+02:00

Under alla år så har de deltagande nationerna i fotbolls-EM tagits fram via ett klassiskt kvalspel. Kvalet till fotbolls EM 2024 i Tyskland inleddes under mars 2023 och avrundades först ett år senare, då det stod klart vilka 24 lag som fick delta i turneringen.

Nu under 2024 är det istället dags för damerna att kvalificera sig till sitt mästerskap. På den här sidan hittar du all information du behöver inför kvalet till damernas fotbolls EM 2025. Kvalificeringen inleds med ett gruppspel, som följs upp av en playoff där de sista pusselbitarna för mästerskapet läggs.


Borussia Dortmund - Real Madrid

Läs mer om kvalet till EM 2025

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Tabellställning

podium

Resultat

resultat

Biljetter

Senaste nytt om EM-kvalet 2024

Borussia Dortmund - Real Madrid

⚽ Hur spelas kvalet till fotbolls EM 2025?

Under kvalet till fotbolls EM deltar nästan samtliga europeiska fotbollslandslag, vilka uppgår till 55 stycken. Schweiz kommer dock inte att delta i kvalet, då de redan är klara för mästerskapet i form av värdnation. Detta samtidigt som Ryssland är avstängda från UEFA:s tävlingar och deltar i och med detta inte i EM-kvalet mot Europamästerskapet 2025. Inte heller har Gibraltar, Liechtenstein eller San Marino valt att delta i kvalificeringen.

Gruppspel under våren och sommaren 2024

Under perioden april-juli 2024 kommer de kvalande nationerna att möta varandra inom sina kvalgrupper. Sammanlagt är det tretton kvalgrupper som bildats där lagen ställs mot motstånd på en liknande nivå som dem själva. Detta sker genom ett upplägg med tre olika divisioner – A, B och C – där Sverige ingår i den första och högsta. Kvalgrupperna består av tre till fyra lag som alla möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

För varje division finns olika regler för vilka lag som avancerar direkt till EM, alternativt tar sig till den efterföljande EM-playoffen. För lagen i division A står direktplatser på spel, samtidigt som lagen i division B och C måste ta sig förbi ytterligare ett steg för att slutligen ta sig till mästerskapet.

 • I division A ingår 16 lag som delats upp i fyra grupper med fyra lag i varje. Alla gruppettor och grupptvåor blir direktkvalificerade till EM, samtidigt som grupptreorna och gruppfyrorna får spela EM-playoff.
 • I division B ingår 16 lag som delats upp i fyra grupper med fyra lag i varje. Alla gruppettor, grupptvåor och grupptreor får spela EM-playoff. Gruppfyrorna är ute ur kampen om EM-platser.
 • I division C ingår 19 lag som delats upp i fyra grupper med fyra lag i varje, samt en grupp med tre lag. Alla gruppettor samt de tre bästa grupptvåorna får spela EM-playoff. Resterande lag är ute ur kampen om EM-platser.

Playoff i två steg tar fram de sista EM-lagen

Sammanlagt är det 28 nationer som får delta i damernas EM-playoff, där lagen möts i dubbla matcher för att avgöra vem som avancerar. Sammanlagt behöver lagen ta sig förbi två dubbelmöten för att slutligen hamna i mästerskapet.

I den första playoff-omgången lottas de åtta lagen från division A mot de åtta lagen från division C, vilket gör det otroligt tufft för lagen ifrån division C att nå EM. Samtidigt blir de tolv lagen från division B lottade mot varandra. Efter att dessa möten spelats kommer fjorton segrare gå vidare till den andra playoff-rundan där lagen återigen lottas in i par där två nya matcher väntar. I slutändan kommer EM-playoffen leda till att sju nationer kvalificerar sig till mästerskapet.

⚽ Hur spelades kvalet till herrarnas EM 2024?

Kvalmatcher och gruppspel under hela 2023

20 av de 23 EM-platserna tilldelades de lag som placerade sig bäst i det föreliggande kvalet, som  spelades mellan mars och november 2023. Lagen hade under den här perioden ett stort antal matcher att se fram emot, som i stort sätt fyllde årets landslagskalender. I kvalet mötte lagen varandra i matcher på både hemma- och bortaplan, där den totala poängen som lagen fick med sig avgjorde vilka som fick resa till Tyskland under sommaren 2024.

Här delades lagen in i tio kvalgrupper med fem eller sex lag, där de två bästa lagen ur vardera grupp belönades med varsin direktplats till turneringen. Kvalgrupperna lottades fram den 9 oktober 2022, där Sverige hamnade i Grupp F tillsammans med Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland. Laget placerade sig på en tredjeplats och missade därmed Europamästerskapet. Grupperna i EM-kvalet lottades fram utifrån olika seedningspotter som blev framtagna utifrån Nations League-insatsen under just hösten 2022.

Playoffen avgjorde de sista EM-platserna

Först under våren 2024, bara månader innan själva mästerskapet drar igång, togs de tre sista EM-lagen fram. Detta skedde i form av en playoff där tolv nationer medverkade. Precis som seedningen till den vanliga kvalet låg Nations League till grund för vilka lag som fick möjligheten att delta i EM-playoffen. Det var nämligen de tolv bästa lagen ifrån division A, B och C som inte nått en plats i mästerskapet genom det vanliga kvalet som här fick en ny chans till detta.

Lagen delades in i tre olika playoff-grupper med fyra lag i varje. Här krävdes seger i två raka matcher, en playoff-semifinal och en playoff-final, för att knipa en av de sista EM-biljetterna. Trots att Nations League avrundades redan under hösten 2022 dröjde det ända till november 2023 innan vi fick veta vilka lag som fick delta i playoffen, som spelades på lagens hemmaplan.

🇸🇪 Sveriges grupp i EM-kvalet 2025

Blågults damer stöter på tufft motstånd i kvalgruppen. Två bättre rankade nation i form av Frankrike och England finns med i kvalgruppen. Rankingen till EM-lottningen baserades på resultatet i Nations League hösten 2023, där Sverige placerade sig på en tredjeplats i sin grupp i division A. Frankrike gick i sin tur vinnande ur sin grupp samtidigt som England slutade på en andraplats. Irland spelade i sin tur i division B, där deras starka insats ledde till en gruppseger och ett avancemang till toppdivisionen i EM-kvalet.

Gruppen:
Frankrike (pott 1)
England (pott 2)
Sverige (pott 3)
Irland (pott 4)

🇸🇪 Sverige i EM-kvalet

Svenska herrlandslaget

Det svenska herrlandslaget har deltagit i flera kval till det europeiska mästerskapet. Första gången som laget fick delta i turneringen var 1992 när man själva stod värd för det hela. Åtta år senare kvalificerade man sig som vinnare av sin kvalgrupp direkt till EM och sedan dess har man varit en återkommande deltagare. Två gånger har man gått vidare som vinnare av sin grupp, tre gånger som grupptvåa och en gång som grupptrea. Vid det tillfället fick man sin EM-biljett efter att ha besegrat Danmark i playoff-spelet.

Här summerar vi hur det har gått för laget under tidigare kvalificeringar till fotbolls EM.

EM 1960: Deltog ej i kvalet
EM 1964: Slogs ut av Sovjetunionen i kvalets sista omgång och missade därmed EM
EM 1968: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed vidare avancemang i kvalet
EM 1972: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed vidare avancemang i kvalet
EM 1976: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed vidare avancemang i kvalet
EM 1980: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed EM
EM 1984: Tvåa i sin kvalgrupp och missade därmed EM
EM 1988: Tvåa i sin kvalgrupp och missade därmed EM
EM 1992: Kvalificerade sig automatiskt till EM som värdnation
EM 1996: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed EM
EM 2000: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2004: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2008: Tvåa i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2012: Tvåa i sin kvalgrupp, men gick direkt till EM som bästa grupptvåa
EM 2016: Trea i sin kvalgrupp, men gick till EM efter att ha vunnit playoffen mot Danmark
EM 2020: Tvåa i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2024: Trea i sin kvalgrupp och missade därmed EM

Svenska damlandslaget

Det svenska damlandslaget räknas som ett av de främsta i Europa och är därmed självklara deltagare i kvalet. Första gången som man lyckades kvalificera sig till turneringen var 1984 när man vann sin kvalgrupp. I skrivande stund finns det endast två EM-kval där Sverige inte lyckats ta sig till den slutliga turneringen. Dessa gånger vann man sina grupper men föll sedan i den efterföljande playoffen. Sedan 1995 har Sverige lyckats kvala in till samtliga europeiska mästerskap som hållits. Hur det blir med EM 2025 återstår dock att se.

Här summerar vi hur det har gått för laget under tidigare kvalificeringar till fotbolls EM.

EM 1984: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 1987: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 1989: Tvåa i sin kvalgrupp, men gick till EM efter att ha vunnit playoffen mot Danmark
EM 1991: Slogs ut av Italien i EM-playoffen och missade därmed EM
EM 1993: Slogs ut av Danmark i EM-playoffen och missade därmed EM
EM 1995: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 1997: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2001: Tvåa i sin kvalgrupp, men gick till EM efter att ha vunnit playoffen mot Finland
EM 2005: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2009: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2013: Kvalificerade sig automatiskt till EM som värdnation
EM 2017: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM
EM 2022: Etta i sin kvalgrupp och gick därmed direkt till EM

🌍 Tidigare EM-kval

Upplägget för kvalet har förändrats vid flera tillfällen under åren, då ofta i samband med att antalet EM-platser ökat. En annan faktor som har spelat in är att turneringen vid vissa tillfällen haft flera värdnationer, som då har fått direktplatser.

Herrarnas EM-kval

Ett steg som tidigare fanns med i kvalet, men som nu försvinner helt i och med Nations Leagues intåg är playoff-matcherna. Hit tog sig de lag som inte riktigt nådde hela vägen till en direktplats och här fick dessa lag en ny chans. Lagen parades då in i par som möttes i ett dubbelt möte, där det sammanlagda resultatet avgjorde vem som fick spela i EM.

Nu blir det istället de lag som gjort bra ifrån sig under den föregående säsongen som får spela i dessa matcher. Detta innebär att ett lag som gjort mycket bra ifrån sig under Nations League kan komma sist i sin kvalgrupp, men ändå få en ny chans att nå Europamästerskapet.

Damernas EM-kval

Precis likt herrarnas EM-kval har damernas upplägg förändrats en del. En mycket stor förändring skedde just inför kvalet till EM 2025, då kvalet numera sker inom olika divisioner med direkt koppling till Nations League. Skulle ett lag lyckas dåligt i Nations League och degraderas på verkar detta även lagets division i EM-kvalet, där lag i de lägre divisionerna har det svårare att slutligen nå mästerskapet.

Uppdaterad 17 maj, 2024

22 kommentarer

 1. Samson 9 september, 2023 vid 13:53 - Svara

  Vilka går vidare till playoffsen

 2. Lars Ramstedt 9 mars, 2021 vid 20:33 - Svara

  Inga tabeller! Lars Ramstedt

  • Sofie Hansson 12 mars, 2021 vid 09:36 - Svara

   Hej Lars,
   Vilka tabeller är det du söker? De för herrarnas kval eller damernas? Misstänker att det är damernas då dessa har kvalat mer nyligen, de hittar du här em-fotboll.se/kval-tabell-kvalgrupper-dam/

   Mvh / Redaktionen

 3. Olsson 2 december, 2018 vid 19:21 - Svara

  När vet man vilka lag vi möter hemma?

 4. Fredrik 20 november, 2018 vid 22:53 - Svara

  Vad händer om samtliga tolv lag som ska kvala via Nations League lyckas kvala in i EM alternativt alla tre i samma grupp? Vem får i så fall dessa platser?

  • Redaktören 22 november, 2018 vid 10:31 - Svara

   Hej Fredrik,
   Skulle lag som gått vidare till playoffen redan ha fått en plats i EM genom det vanliga kvalet ersätts dessa lag av det kvarvarande lag som placerade sig allra bäst i divisionen. Detta innebär att det då blir en av grupptvåorna i samma division som får spela playoff. Skulle det vara så att det inte finns tillräckligt med lag att ta av inom divisionen, får istället ett lag ifrån den lägre divisionen möjligheten att spela.

   Mvh
   / Redaktionen

  • Daniel Oxenwaldt 24 mars, 2019 vid 21:07 - Svara

   Hej! Har försökt hitta info om VAR används i kvalet, men har inte hittat något.. Är det något ni har kolla på?

 5. Anders 9 september, 2018 vid 16:17 - Svara

  Kommer de fyra lag som kvalificerar sig via Nations League också spela EM-kval?

  • Redaktören 10 september, 2018 vid 11:25 - Svara

   Hej Anders,
   Nations League kommer att ta en paus och spelas först klart i mars 2020. Den kommer inte att avgöras förrän efter EM-kvalet är färdigspelat. Nations League blir då som en ”playoff” för EM-kvalet (eller kanske istf playoff) / Redaktionen

 6. Eliaso 2 augusti, 2018 vid 20:38 - Svara

  Jag tror faktiskt att Island ta det hela

  • fileoscar 7 augusti, 2018 vid 13:05 - Svara

   Ja Islands aktier har ju stärkts väsentligt sedan det nu står klart att de får stöd av Hamréns fasta hand

 7. TURKIET 26 mars, 2016 vid 12:27 - Svara

  TURKIET ÄR BÄST!!!!!!!!!!!!

  • Eve 9 oktober, 2017 vid 19:22 - Svara

   Eller inte!! 😀

  • Korv 6 januari, 2018 vid 14:22 - Svara

   Elller inte

  • Ayberk Yilmaz 20 januari, 2018 vid 15:48 - Svara

   Nej

   • Jacob 23 mars, 2019 vid 18:36 - Svara

    Finns VAR i EM kvalet?

 8. Bo 9 februari, 2016 vid 14:34 - Svara

  Tyskland eller Sverige tar EM guld!!!!

  • Rose 28 juni, 2016 vid 19:53 - Svara

   Tyskland är bästa landslagget jag vet de e bäst

 9. Nisse 9 september, 2015 vid 07:21 - Svara

  1-4 förlust ,, Avgå hamren,, nya tränare plus helt nytt lag , in med U21..

 10. Magnus Hammarwall 1 september, 2015 vid 19:45 - Svara

  Hoppas Sverige vinner sina matcher!

  • Lägg Ner Fotbollen 22 juli, 2018 vid 08:38 - Svara

   Om Sverige vinner sina matcher…. så blir det EM-guld.
   Önsketänkande.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Till toppen