Under alla Är sÄ har de 24 deltagande nationerna i fotbolls-EM tagits fram via ett klassiskt kvalspel. HÀr har lagen delats in i grupper dÀr man mött varandra pÄ sÄvÀl hemma- som bortaplan i kampen om att fÄ en tillrÀckligt bra placering i tabellen för att bli belönad med en EM-biljett.

Inför nÀstkommande mÀsterskap som spelas sommaren 2020 kommer det klassiska kvalupplÀgg kvarstÄ till viss del, men det kommer samtidigt att finnas ett flertal nya inslag. HÀr hittar du all information du behöver inför kvalet till fotbolls EM.

LĂ€s mer om kvalet till EM 2020

Spelschema

TV-tider

TabellstÀllning

Resultat

Biljetter

Sveriges EM-kval

Hur spelas kvalet till fotbolls EM 2020?

20 av EM-platserna kommer tilldelas de lag som placerar sig bÀst i det föreliggande kvalet, som kommer att spelas mellan mars och november 2019. HÀr delas UEFA:s 55 nationer in i tio kvalgrupper dÀr de tvÄ bÀsta lagen ur vardera grupp fÄr spela i EM. Hur dessa kvalgrupper ser ut tas fram vid en lottning som kommer att hÄllas den 2 december 2018.

Vid tidigare mÀsterskap sÄ har den eller de nationer som arrangerar EM fÄtt varsin direktplats in i mÀsterskapet. Men dÄ EM 2020 kommer att spelas i 13 olika europeiska stÀder behöver samtliga lag kvala för en plats.

Kvala till EM via Nations League

De sista fyra platserna kommer att tilldelas de lag som lyckas bÀst i den nya ligan Nations League, dÀr landslag stÀlls emot lag med liknande ranking som dem sjÀlva. Genom detta upplÀgg har nationerna som vanligtvis placerar sig i botten utav kval-grupperna en ytterligare chans att ta sig till mÀsterskapet dÄ de fÄr spela mot lag pÄ samma nivÄ som dem sjÀlva. Nations League kommer att börja under hösten 2018 och avslutas i mars 2020, dÄ vi vet vilka fyra lag som gÄr till EM.

Sverige i EM-kvalet

Det svenska landslaget har deltagit i flera kval till det europeiska mĂ€sterskapet. Första gĂ„ngen som laget fick delta i turneringen var 1992 nĂ€r man sjĂ€lva stod vĂ€rd för det hela. Åtta Ă„r senare kvalificerade man sig som vinnare av sin kvalgrupp direkt till EM och sedan dess har man varit en Ă„terkommande deltagare. TvĂ„ gĂ„nger har man gĂ„tt vidare som vinnare av sin grupp, tvĂ„ gĂ„nger som grupptvĂ„a och en gĂ„ng som grupptrea. Vid det tillfĂ€llet fick man sin EM-biljett efter att ha besegrat Danmark i playoffen.

Tidigare EM-kval

UpplÀgget för kvalet har förÀndrats vid flera tillfÀllen under Ären, dÄ ofta i samband med att antalet EM-platser ökat. En annan faktor som har spelat in Àr att turneringen vid vissa tillfÀllen haft flera vÀrdnationer, som dÄ har fÄtt direktplatser.

Ett steg som tidigare fanns med i kvalet, men som nu försvinner helt i och med Nations Leagues intÄg Àr playoff-matcherna. Hit tog sig de lag som inte riktigt nÄdde hela vÀgen till en direktplats och hÀr fick dessa lag en ny chans. Lagen parades dÄ in i par som möttes i ett dubbelt möte, dÀr det sammanlagda resultatet avgjorde vem som fick spela i EM.