Året efter att herrarnas mästerskap hålls så är det dags för Europas damlandslag att ställas mot varandra. Europeisk damfotboll ses som en av de bästa i världen och den kontinentala turneringen brukar hålla mycket hög nivå. År 2021 hålls nästa upplaga av turneringen och då kommer matcherna att spelas i England. Detta blir det trettonde mästerskapet i raden och innan turneringen drar igång kommer Europas nationer att kvala om en plats.

Läs mer om Dam EM 2021

EM Kval

fotboll logga

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll på tv ikon

Tabellställning

podium ikon

Resultat

resultat ikon

Slutspel

slutspel ikon

Hur spelas turneringen?

Sammanlagt finns det idag plats för 16 nationer i damernas mästerskap. Dessa lottas inför turneringen in i fyra grupper om fyra, där lagen möter varandra en gång under mästerskapets första del. De två lag ur vardera grupp som får med sig flest poäng avancerar till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler mot motstånd som man inte mött tidigare. Segrarna här går sedan till semifinal, där final-lagen utses. Man spelar ingen match om bronset i turneringen, utan lagen som förlorar semifinalerna delar på placeringen. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga femton lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

I vilka städer går fotbolls EM 2021?

För andra gången har England fått äran att hålla i damernas europeiska mästerskap. Totalt är det åtta städer med nio arenor som kommer att vara platserna där matcherna utspelas. De fyra grupperna kommer inte att spela sina matcher i några specifika städer, utan reser runt i landet under turneringens gång. Här listar vi städerna och EM-arenorna.

Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)
London (Brentford Community Stadium och Wembley Stadium)
Manchester (Manchester City Academy Stadium)
Milton Keynes (Stadium MK)
Rotherham (New York Stadium)
Sheffield (Bramall Lane)
Southampton (St Mary’s Stadium)
Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

Sverige i dam EM

Det svenska damlandslaget har varit med i flera upplagor av mästerskapet och även tagit hem ett antal medaljer. I den allra första upplagan kunde man utses till segrare efter att ha vunnit finalen mot England på straffar. Året därpå stod man åter i final, men då fick man nöja sig med ett silver. Sammanlagt har man ett guld, tre silver och ett brons i samlingen. Då man inte spelar om tredjepris i mästerskapet längre har laget dessutom ett flertal delade tredjeplatser efter att ha tagit sig vidare ifrån kvartsfinalerna.

Utöver att vinna medaljer har man vid två tillfällen stått som värd för mästerskapet, vilket senast hände så sent som 2013. Då var bland annat Solna, Göteborg, Norrköping och Halmstad med som värdstäder för matcherna.

Tidigare upplagor av mästerskapet

Det europeiska fotbollsmästerskapet för damer är en turnering som har funnits sedan 1984, då den gick under namnet European Competition for Women’s Football. På den tiden hölls turneringen inte på en och samma plats, utan matcherna spelades på borta- och hemmaplan runtom i vår världsdel. Dessutom hölls turneringen så ofta som vartannat år fram tills 1997 då man började spela mästerskapet var fjärde år.

Antalet deltagande lag har även det växt markant under åren. Från början deltog endast fyra lag, men 1997 växte siffran till 8 och 2009 utökade man med ytterligare fyra lag.

Senast som mästerskapet spelades var sommaren 2017, då man även valde att öka antalet lag från 12 till 16. Sverige var ett av de deltagande länderna vid EM 2017 där man lottades in i samma grupp som Tyskland, Ryssland och Italien. Som grupptvåa gick man till slutspel där man dock åkte ut redan i kvartsfinalen. Slutligen var det Nederländerna som på hemmaplan tog hem mästerskapet.

Störst framgångar har utan tvekan Tyskland haft i mästerskapet. Under åren har laget vunnit åtta guldmedaljer och var regerande mästare från 1995 fram tills Nederländernas seger.