Dam EM 2021

/Dam EM 2021
Dam EM 20212018-08-23T16:01:41+00:00

Året efter att herrarnas mästerskap hålls så är det dags för Europas damlandslag att ställas mot varandra. Europeisk damfotboll ses som en utav de bästa i världen och den kontinentala turneringen brukar hålla mycket hög nivå. År 2021 hålls nästa upplaga utav turneringen och vilket land som får stå värd då är ännu inte klart. Detta blir det trettonde mästerskapet i raden och innan turneringen drar igång kommer Europas nationer att kvala om en plats.

Läs mer om Dam EM 2021

EM Kval

Spelschema

TV-tider

Tabellställning

Resultat

Slutspel

Hur spelas turneringen?

Sammanlagt finns det idag plats för 16 nationer i damernas mästerskap. Dessa lottas inför turneringen in i fyra grupper om fyra, där lagen möter varandra en gång under mästerskapets första del. De två lag ur vardera grupp som får med sig flest poäng avancerar till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler mot motstånd som man inte mött tidigare. Segrarna här går sedan till semifinal, där finallagen utses. Man spelar ingen match om bronset i turneringen, utan lagen som förlorar semifinalerna delar på placeringen. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga femton lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

Sverige i dam EM

Det svenska damlandslaget har varit med i flera upplagor av mästerskapet och även tagit hem ett antal medaljer. I den allra första upplagan kunde man utses till segrare efter att ha vunnit finalen mot England på straffar. Året därpå stod man åter i final, men då fick man nöja sig med ett silver. Sammanlagt har man ett guld, tre silver och ett brons i samlingen. Då man inte spelar om tredjepris i mästerskapet längre har laget dessutom ett flertal delade tredjeplatser efter att ha tagit sig vidare ifrån kvartsfinalerna.

Utöver att vinna medaljer har man vid två tillfällen stått som värd för mästerskapet, vilket senast hände så sent som 2013. Då var bland annat Solna, Göteborg, Norrköping och Halmstad med som värdstäder för matcherna.

Tidigare upplagor av mästerskapet

Det europeiska fotbollsmästerskapet för damer är en turnering som har funnits sedan 1984, då den gick under namnet European Competition for Women’s Football. På den tiden hölls turneringen inte på en och samma plats, utan matcherna spelades på borta- och hemmaplan runtom i vår världsdel. Dessutom hölls turneringen så ofta som vartannat år fram tills 1997 då man började spela mästerskapet var fjärde år.

Antalet deltagande lag har även det växt markant under åren. Från början deltog endast fyra lag, men 1997 växte siffran till 8 och 2009 utökade man med ytterligare fyra lag.

Senast som mästerskapet spelades var sommaren 2017, då man även valde att öka antalet lag från 12 till 16. Sverige var ett utav de deltagande länderna vid EM 2017 där man lottades in i samma grupp som Tyskland, Ryssland och Italien. Som grupptvåa gick man till slutspel där man dock åkte ut redan i kvartsfinalen. Slutligen var det Nederländerna som på hemmaplan tog hem mästerskapet.

Störst framgångar har utan tvekan Tyskland haft i mästerskapet. Under åren har laget vunnit åtta guldmedaljer och var regerande mästare från 1995 fram tills Nederländernas seger.

9 Comments

 1. Svenskaspel.se 25 juli, 2017 at 21:18 - Reply

  Sverige visar ingen gnista mot italien😑

 2. Thomas 25 juli, 2017 at 19:30 - Reply

  Uppladdning för svenskorna 1 1/2 timme före match då står dom och leker med mobilerna bra jobbat inte undra på att dom inte klarar 3 passningari följd och spelar höns fotboll

  • Lenne 27 juli, 2017 at 13:41 - Reply

   3 passningar i följd = höga krav må jag säga (skriva)!

 3. Emelie Olsson 19 juli, 2017 at 21:33 - Reply

  Jag håller med Stefan, saknar också övriga lags uppställning!

  • Redaktören 20 juli, 2017 at 09:51 - Reply

   Hej Emelie,
   För herrarna så har vi fått trupperna av Elitfootball. För damernas mästerskap så har vi tyvärr inte detta samarbete.

   Men vi ska ändra på detta till nästa mästerskap.
   / Redaktionen

 4. Christer Pehrsson 17 juli, 2017 at 18:22 - Reply

  Spelartruppen damernas EM 2017 saknas – dåligt

  • Redaktören 18 juli, 2017 at 08:39 - Reply

   Hej Christer,

   Här hittar du damernas EM-trupp https://em-fotboll.se/sveriges-trupp-till-dam-em/

   /Redaktionen

   • Stefan 18 juli, 2017 at 21:20 - Reply

    Övriga trupper då? Jmf med herrarnas som finns i högra kolumnen!

    • Redaktören 20 juli, 2017 at 09:50 - Reply

     Hej Stefan,
     För herrarna så har vi fått trupperna av Elitfootball. För damernas mästerskap så har vi tyvärr inte detta samarbete.

     Men vi ska ändra på detta till nästa mästerskap.
     / Redaktionen

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsätter att använda denna sajt så godkänner du användningen av Cookies. Mer info

Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

Stäng