Dam EM 20222022-07-05T12:27:27+02:00

Uppdaterad 5 juli, 2022

Året efter att herrarnas mästerskap hålls så är det dags för Europas damlandslag att ställas mot varandra. Europeisk damfotboll ses som en av de bästa i världen och den kontinentala turneringen brukar hålla mycket hög nivå.


Mellan 6-31 juli 2022 hålls nästa upplaga av damernas fotbolls EM och då kommer matcherna att spelas i England. Detta blir det trettonde mästerskapet i raden och Sverige är en av de kvalificerade nationerna. Här hittar du all information om turneringen.

Damernas Europamästerskap i fotboll skulle ursprungligen ha ägt rum under 2021, men på grund av pandemin och flytten av herrarnas mästerskap spelas turneringen istället under sommaren 2022.

Läs mer om Dam EM 2022

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Tabellställning

podium

Resultat

resultat

Slutspel

slutspel

Biljetter

Senaste nytt från damernas fotbolls EM

⚽ Hur spelas turneringen?

Sammanlagt finns det idag plats för 16 nationer i damernas mästerskap. Dessa lottas inför turneringen in i fyra grupper om fyra, där lagen möter varandra en gång under mästerskapets första del. De två lag ur vardera grupp som får med sig flest poäng avancerar till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler mot motstånd som man inte mött tidigare. Segrarna här går sedan till semifinal, där final-lagen utses. Man spelar ingen match om bronset i turneringen, utan lagen som förlorar semifinalerna delar på placeringen. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga femton lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

Lagen som deltar i fotbolls EM 2022 är:

 • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England
 • 🇩🇪 Tyskland
 • 🇳🇱 Nederländerna
 • 🇩🇰 Danmark
 • 🇳🇴 Norge
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇧🇪 Belgien
 • 🇮🇸 Island
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇫🇮 Finland
 • 🇦🇹 Österrike
 • 🇮🇹 Italien
 • 🇨🇭 Schweiz
 • Nordirland
 • 🇵🇹 Portugal*

*Ersätter Ryssland som officiellt diskvalificerades från turneringen den 2 maj

Läs mer om lagen i EM 2022 här

🌍 I vilka städer spelas fotbolls-EM 2022?

För andra gången har England fått äran att hålla i damernas europeiska mästerskap. Totalt är det åtta städer med nio arenor som kommer att vara platserna där matcherna utspelas.

De fyra grupperna kommer hålla till i två städer vardera och först under slutspelet får lagen resa för varje match. Här listar vi städerna och EM-arenorna.

 • Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)
 • London (Brentford Community Stadium och Wembley Stadium)
 • Manchester (Manchester City Academy Stadium)
 • Milton Keynes (Stadium MK)
 • Rotherham (New York Stadium)
 • Sheffield (Bramall Lane)
 • Southampton (St Mary’s Stadium)
 • Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

🔥 Kvalet till damernas fotbolls EM

Att få en av de 16 åtråvärda platserna i Europamästerskapet är en kamp i sig, då alla lag förutom värdnationen behöver kvala för att få vara med.

EM-kvalet pågick mellan september 2019 och februari, där lagen gjorde upp i grupper varifrån samtliga gruppvinnare avancerade till mästerskapet tillsammans med de bästa grupptvåorna.

Samtidigt fick övriga grupptvåor en ny chans i den efterföljande playoffen. Sverige gick vinnande ur sin grupp och säkrade därmed en plats i mästerskapet.

📆 När spelas Fotbolls EM 2022?

Onsdagen den 6 juli inleds turneringen med de allra första mötena i gruppspelet, som pågår till den 18 juli. Mästerskapet avrundas sedan med den stora finalen på söndagen den 31 juli.

🌍 Var spelas Fotbolls EM 2022?

England är värdnation för damernas Europeiska mästerskap i fotboll och matcherna kommer spelas i åtta olika städer. Finalen äger rum på Wembley Stadium - precis som herrarnas final året innan!

🏆 Vem kommer vinna EM-guld?

Vilket lag som slutligen kommer lyfta pokalen efter EM-finalen är svårt att säga, men flera lag har oddsen på sin sida för det hela. Sveriges chanser är inte alltför knapra, men först måste de ta sig igenom gruppspelet, kvartsfinalen och semifinalen.

🇸🇪 Sverige i dam-EM

Det svenska damlandslaget har varit med i flera upplagor av mästerskapet och även tagit hem ett antal medaljer. I den allra första upplagan kunde man utses till segrare efter att ha vunnit finalen mot England på straffar.

Året därpå stod man åter i final, men då fick man nöja sig med ett silver. Sammanlagt har man ett guld, tre silver och ett brons i samlingen. Då man inte spelar om tredjepris i mästerskapet längre har laget dessutom ett flertal delade tredjeplatser efter att ha tagit sig vidare ifrån kvartsfinalerna.

Utöver att vinna medaljer har man vid två tillfällen stått som värd för mästerskapet, vilket senast hände så sent som 2013. Då var bland annat Solna, Göteborg, Norrköping och Halmstad med som värdstäder för matcherna.

1997 delade man arrangörskapet med Norge, där Karlskoga och Karlstad fick hålla i ett antal gruppspelsmatcher. Här listar vi alla lagets placeringar i tidigare fotbolls EM.

EM 1984: EM-Guld
EM 1987: EM-Silver
EM 1989: EM-Brons
EM 1991: Deltog ej
EM 1993: Deltog ej
EM 1995: EM-Silver
EM 1997: Delad tredjeplats
EM 2001: EM-Silver
EM 2005: Delad tredjeplats
EM 2009: Ut i kvartsfinal
EM 2013: Delad tredjeplats
EM 2017: Ut i kvartsfinal

🥇 Sveriges EM-guld 1984

Den allra första upplagan av damernas europeiska mästerskap i fotboll inkluderade endast fyra lag, som alla kvalificerat sig genom ett gruppspel för att ta sig hit. Sverige toppade sin grupp efter att ha mött Norge, Finland och Island i dubbla möten. Även turneringens semifinaler bestod av dubbla möten med matcher på respektive lags hemmaplan.

Här fick de svenska damerna ta sig an Italien och i det första mötet på bortaplan lyckades man vända en italiensk ledning till en svensk seger. Även returen på Folkungavallen i Linköping resulterade i vinst efter att Pia Sundhage blev tvåmålsskytt. Sverige var därmed klara för EM-final.

I den stora medaljkampen väntade inga mindre än England som motståndare och på Ullevi kunde Sundhage återigen ta hem segern för Sverige efter att ha gjort matchens enda mål. Returen i England resulterade i att England jämnade ut ställningen och Europamästaren fick därmed tas fram genom en straffläggning. Här kunde återigen Sundhage kliva fram som stor hjälte när hon satte den sista och direkt avgörande straffen.

Målvakter: Elisabeth Leidinge och Inger Arnesson
Försvarare: Anette Börjesson, Angelica Burevik, Karin Åhman-Svensson, Catarina Gjellan, Anette Hansson och Anette Nicklasson
Mittfältare: Ann Jansson, Mia Kåberg, Anna Svenjeby, Eva Andersson, Camilla Andersson, Gunilla Axén och Doris Uusitalo
Anfallare: Lena Videkull, Pia Sundhage, Helen Johansson och Karin Ödlund
Förbundskapten: Ulf Lyfors

📖 Tidigare upplagor av mästerskapet

Det europeiska fotbollsmästerskapet för damer är en turnering som har funnits sedan 1984, då den gick under namnet European Competition for Women’s Football. På den tiden hölls turneringen inte på en och samma plats, utan matcherna spelades på borta- och hemmaplan runtom i vår världsdel. Dessutom hölls turneringen så ofta som vartannat år fram tills 1997 då man började spela mästerskapet var fjärde år.

Antalet deltagande lag har även det växt markant under åren. Från början deltog endast fyra lag, men 1997 växte siffran till 8 och 2009 utökade man med ytterligare fyra lag.

Senast som mästerskapet spelades var sommaren 2017, då man även valde att öka antalet lag från 12 till 16. Sverige var ett av de deltagande länderna vid EM 2017 där man lottades in i samma grupp som Tyskland, Ryssland och Italien. Som grupptvåa gick man till slutspel där man dock åkte ut redan i kvartsfinalen. Slutligen var det Nederländerna som på hemmaplan tog hem mästerskapet.

Störst framgångar har utan tvekan Tyskland haft i mästerskapet. Under åren har laget vunnit åtta guldmedaljer och var regerande mästare från 1995 fram tills Nederländernas seger.

Här listar vi alla tidigare vinnare av damernas fotbolls EM:

1984: Sverige
1987: Norge
1989: Västtyskland
1991: Tyskland
1993: Norge
1995: Tyskland
1997: Tyskland
2001: Tyskland
2005: Tyskland
2009: Tyskland
2013: Tyskland
2017: Nederländerna

🏅 Medaljligan i dam-EM

Här kan du se hur många medaljer som respektive nation har fått med sig ifrån turneringen. Sedan 1995 så räknas de som förlorat semifinalerna som bronsmedaljörer, så även i medaljligan nedan.

Land Guld Silver Brons
1. Tyskland 8 0 0
2. Norge 2 4 3
3. Sverige 1 3 4
4. Nederländerna 1 0 1
5. England 0 2 2
6. Italien 0 2 2
7. Danmark 0 1 5
8. Österrike 0 0 1
9. Spanien 0 0 1
10. Finland 0 0 1
Annons: ⇢ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus på Fotbolls-EM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

10 kommentarer

 1. Eleanore Svanerud 26 juli, 2022 vid 21:40 - Svara

  Kan man inte byta ut den kommentator som pratar halva ord med en märklig dialekt . Det är svårt att koncentrera sig då den tar överhanden . Det borde ställas krav på personer som skall vara kommentatorer. Det är inte elakt men det förstör för oss. Tack !

 2. Svenskaspel.se 25 juli, 2017 vid 21:18 - Svara

  Sverige visar ingen gnista mot italien😑

 3. Thomas 25 juli, 2017 vid 19:30 - Svara

  Uppladdning för svenskorna 1 1/2 timme före match då står dom och leker med mobilerna bra jobbat inte undra på att dom inte klarar 3 passningari följd och spelar höns fotboll

  • Lenne 27 juli, 2017 vid 13:41 - Svara

   3 passningar i följd = höga krav må jag säga (skriva)!

 4. Emelie Olsson 19 juli, 2017 vid 21:33 - Svara

  Jag håller med Stefan, saknar också övriga lags uppställning!

  • Redaktören 20 juli, 2017 vid 09:51 - Svara

   Hej Emelie,
   För herrarna så har vi fått trupperna av Elitfootball. För damernas mästerskap så har vi tyvärr inte detta samarbete.

   Men vi ska ändra på detta till nästa mästerskap.
   / Redaktionen

 5. Christer Pehrsson 17 juli, 2017 vid 18:22 - Svara

  Spelartruppen damernas EM 2017 saknas – dåligt

  • Redaktören 18 juli, 2017 vid 08:39 - Svara

   Hej Christer,

   Här hittar du damernas EM-trupp em-fotboll.se/sveriges-trupp-till-dam-em/

   /Redaktionen

   • Stefan 18 juli, 2017 vid 21:20 - Svara

    Övriga trupper då? Jmf med herrarnas som finns i högra kolumnen!

    • Redaktören 20 juli, 2017 vid 09:50 - Svara

     Hej Stefan,
     För herrarna så har vi fått trupperna av Elitfootball. För damernas mästerskap så har vi tyvärr inte detta samarbete.

     Men vi ska ändra på detta till nästa mästerskap.
     / Redaktionen

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Till toppen