Dam EM 2021

/Dam EM 2021
Dam EM 20212018-08-23T16:01:41+00:00

Året efter att herrarnas mĂ€sterskap hĂ„lls sĂ„ Ă€r det dags för Europas damlandslag att stĂ€llas mot varandra. Europeisk damfotboll ses som en utav de bĂ€sta i vĂ€rlden och den kontinentala turneringen brukar hĂ„lla mycket hög nivĂ„. År 2021 hĂ„lls nĂ€sta upplaga utav turneringen och vilket land som fĂ„r stĂ„ vĂ€rd dĂ„ Ă€r Ă€nnu inte klart. Detta blir det trettonde mĂ€sterskapet i raden och innan turneringen drar igĂ„ng kommer Europas nationer att kvala om en plats.

LĂ€s mer om Dam EM 2021

EM Kval

Spelschema

TV-tider

TabellstÀllning

Resultat

Slutspel

Hur spelas turneringen?

Sammanlagt finns det idag plats för 16 nationer i damernas mÀsterskap. Dessa lottas inför turneringen in i fyra grupper om fyra, dÀr lagen möter varandra en gÄng under mÀsterskapets första del. De tvÄ lag ur vardera grupp som fÄr med sig flest poÀng avancerar till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler mot motstÄnd som man inte mött tidigare. Segrarna hÀr gÄr sedan till semifinal, dÀr finallagen utses. Man spelar ingen match om bronset i turneringen, utan lagen som förlorar semifinalerna delar pÄ placeringen. Laget som Àr vÀrdnation Àr alltid direktkvalificerad och övriga femton lag plockas ut genom kvalet, som Àven det avgörs genom ett gruppspel.

Sverige i dam EM

Det svenska damlandslaget har varit med i flera upplagor av mĂ€sterskapet och Ă€ven tagit hem ett antal medaljer. I den allra första upplagan kunde man utses till segrare efter att ha vunnit finalen mot England pĂ„ straffar. Året dĂ€rpĂ„ stod man Ă„ter i final, men dĂ„ fick man nöja sig med ett silver. Sammanlagt har man ett guld, tre silver och ett brons i samlingen. DĂ„ man inte spelar om tredjepris i mĂ€sterskapet lĂ€ngre har laget dessutom ett flertal delade tredjeplatser efter att ha tagit sig vidare ifrĂ„n kvartsfinalerna.

Utöver att vinna medaljer har man vid tvÄ tillfÀllen stÄtt som vÀrd för mÀsterskapet, vilket senast hÀnde sÄ sent som 2013. DÄ var bland annat Solna, Göteborg, Norrköping och Halmstad med som vÀrdstÀder för matcherna.

Tidigare upplagor av mÀsterskapet

Det europeiska fotbollsmĂ€sterskapet för damer Ă€r en turnering som har funnits sedan 1984, dĂ„ den gick under namnet European Competition for Women’s Football. PĂ„ den tiden hölls turneringen inte pĂ„ en och samma plats, utan matcherna spelades pĂ„ borta- och hemmaplan runtom i vĂ„r vĂ€rldsdel. Dessutom hölls turneringen sĂ„ ofta som vartannat Ă„r fram tills 1997 dĂ„ man började spela mĂ€sterskapet var fjĂ€rde Ă„r.

Antalet deltagande lag har Àven det vÀxt markant under Ären. FrÄn början deltog endast fyra lag, men 1997 vÀxte siffran till 8 och 2009 utökade man med ytterligare fyra lag.

Senast som mÀsterskapet spelades var sommaren 2017, dÄ man Àven valde att öka antalet lag frÄn 12 till 16. Sverige var ett utav de deltagande lÀnderna vid EM 2017 dÀr man lottades in i samma grupp som Tyskland, Ryssland och Italien. Som grupptvÄa gick man till slutspel dÀr man dock Äkte ut redan i kvartsfinalen. Slutligen var det NederlÀnderna som pÄ hemmaplan tog hem mÀsterskapet.

Störst framgÄngar har utan tvekan Tyskland haft i mÀsterskapet. Under Ären har laget vunnit Ätta guldmedaljer och var regerande mÀstare frÄn 1995 fram tills NederlÀndernas seger.

9 Comments

 1. Svenskaspel.se 25 juli, 2017 at 21:18 - Reply

  Sverige visar ingen gnista mot italien😑

 2. Thomas 25 juli, 2017 at 19:30 - Reply

  Uppladdning för svenskorna 1 1/2 timme före match dÄ stÄr dom och leker med mobilerna bra jobbat inte undra pÄ att dom inte klarar 3 passningari följd och spelar höns fotboll

  • Lenne 27 juli, 2017 at 13:41 - Reply

   3 passningar i följd = höga krav mÄ jag sÀga (skriva)!

 3. Emelie Olsson 19 juli, 2017 at 21:33 - Reply

  Jag hÄller med Stefan, saknar ocksÄ övriga lags uppstÀllning!

  • Redaktören 20 juli, 2017 at 09:51 - Reply

   Hej Emelie,
   För herrarna sÄ har vi fÄtt trupperna av Elitfootball. För damernas mÀsterskap sÄ har vi tyvÀrr inte detta samarbete.

   Men vi ska Àndra pÄ detta till nÀsta mÀsterskap.
   / Redaktionen

 4. Christer Pehrsson 17 juli, 2017 at 18:22 - Reply

  Spelartruppen damernas EM 2017 saknas – dĂ„ligt

  • Redaktören 18 juli, 2017 at 08:39 - Reply

   Hej Christer,

   HĂ€r hittar du damernas EM-trupp https://em-fotboll.se/sveriges-trupp-till-dam-em/

   /Redaktionen

   • Stefan 18 juli, 2017 at 21:20 - Reply

    Övriga trupper dĂ„? Jmf med herrarnas som finns i högra kolumnen!

    • Redaktören 20 juli, 2017 at 09:50 - Reply

     Hej Stefan,
     För herrarna sÄ har vi fÄtt trupperna av Elitfootball. För damernas mÀsterskap sÄ har vi tyvÀrr inte detta samarbete.

     Men vi ska Àndra pÄ detta till nÀsta mÀsterskap.
     / Redaktionen

Skriv en kommentar

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsÀtter att anvÀnda denna sajt sÄ godkÀnner du anvÀndningen av Cookies. Mer info

Vi anvÀnder cookies för att anpassa innehÄllet och annonserna till anvÀndarna, tillhandahÄlla funktioner för sociala medier och analysera vÄr trafik. Vi vidarebefordrar information om din anvÀndning av vÄr webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

StÀng