Året efter att herrarnas mĂ€sterskap hĂ„lls sĂ„ Ă€r det dags för Europas damlandslag att stĂ€llas mot varandra. Europeisk damfotboll ses som en av de bĂ€sta i vĂ€rlden och den kontinentala turneringen brukar hĂ„lla mycket hög nivĂ„. År 2021 hĂ„lls nĂ€sta upplaga av turneringen och dĂ„ kommer matcherna att spelas i England. Detta blir det trettonde mĂ€sterskapet i raden och innan turneringen drar igĂ„ng kommer Europas nationer att kvala om en plats.

LĂ€s mer om Dam EM 2021

EM Kval

fotboll logga

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll pÄ tv ikon

TabellstÀllning

podium ikon

Resultat

resultat ikon

Slutspel

slutspel ikon

Hur spelas turneringen?

Sammanlagt finns det idag plats för 16 nationer i damernas mÀsterskap. Dessa lottas inför turneringen in i fyra grupper om fyra, dÀr lagen möter varandra en gÄng under mÀsterskapets första del. De tvÄ lag ur vardera grupp som fÄr med sig flest poÀng avancerar till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler mot motstÄnd som man inte mött tidigare. Segrarna hÀr gÄr sedan till semifinal, dÀr final-lagen utses. Man spelar ingen match om bronset i turneringen, utan lagen som förlorar semifinalerna delar pÄ placeringen. Laget som Àr vÀrdnation Àr alltid direktkvalificerad och övriga femton lag plockas ut genom kvalet, som Àven det avgörs genom ett gruppspel.

I vilka stÀder gÄr fotbolls EM 2021?

För andra gÄngen har England fÄtt Àran att hÄlla i damernas europeiska mÀsterskap. Totalt Àr det Ätta stÀder med nio arenor som kommer att vara platserna dÀr matcherna utspelas. De fyra grupperna kommer inte att spela sina matcher i nÄgra specifika stÀder, utan reser runt i landet under turneringens gÄng. HÀr listar vi stÀderna och EM-arenorna.

Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)
London (Brentford Community Stadium och Wembley Stadium)
Manchester (Manchester City Academy Stadium)
Milton Keynes (Stadium MK)
Rotherham (New York Stadium)
Sheffield (Bramall Lane)
Southampton (St Mary’s Stadium)
Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

Sverige i dam EM

Det svenska damlandslaget har varit med i flera upplagor av mĂ€sterskapet och Ă€ven tagit hem ett antal medaljer. I den allra första upplagan kunde man utses till segrare efter att ha vunnit finalen mot England pĂ„ straffar. Året dĂ€rpĂ„ stod man Ă„ter i final, men dĂ„ fick man nöja sig med ett silver. Sammanlagt har man ett guld, tre silver och ett brons i samlingen. DĂ„ man inte spelar om tredjepris i mĂ€sterskapet lĂ€ngre har laget dessutom ett flertal delade tredjeplatser efter att ha tagit sig vidare ifrĂ„n kvartsfinalerna.

Utöver att vinna medaljer har man vid tvÄ tillfÀllen stÄtt som vÀrd för mÀsterskapet, vilket senast hÀnde sÄ sent som 2013. DÄ var bland annat Solna, Göteborg, Norrköping och Halmstad med som vÀrdstÀder för matcherna.

Tidigare upplagor av mÀsterskapet

Det europeiska fotbollsmĂ€sterskapet för damer Ă€r en turnering som har funnits sedan 1984, dĂ„ den gick under namnet European Competition for Women’s Football. PĂ„ den tiden hölls turneringen inte pĂ„ en och samma plats, utan matcherna spelades pĂ„ borta- och hemmaplan runtom i vĂ„r vĂ€rldsdel. Dessutom hölls turneringen sĂ„ ofta som vartannat Ă„r fram tills 1997 dĂ„ man började spela mĂ€sterskapet var fjĂ€rde Ă„r.

Antalet deltagande lag har Àven det vÀxt markant under Ären. FrÄn början deltog endast fyra lag, men 1997 vÀxte siffran till 8 och 2009 utökade man med ytterligare fyra lag.

Senast som mÀsterskapet spelades var sommaren 2017, dÄ man Àven valde att öka antalet lag frÄn 12 till 16. Sverige var ett av de deltagande lÀnderna vid EM 2017 dÀr man lottades in i samma grupp som Tyskland, Ryssland och Italien. Som grupptvÄa gick man till slutspel dÀr man dock Äkte ut redan i kvartsfinalen. Slutligen var det NederlÀnderna som pÄ hemmaplan tog hem mÀsterskapet.

Störst framgÄngar har utan tvekan Tyskland haft i mÀsterskapet. Under Ären har laget vunnit Ätta guldmedaljer och var regerande mÀstare frÄn 1995 fram tills NederlÀndernas seger.