Fotbolls EM 2022 i England2024-01-15T13:04:17+01:00

Uppdaterad 15 januari, 2024

Under perioden 6-31 juli 2022 arrangerades den trettonde upplagan av damernas Europamästerskap i fotboll. Mästerskapet skulle ursprungligen ha spelats under sommaren 2021, men på grund av pandemin och flytten av herrarnas mästerskap fick damerna spela om titeln först under 2022. Med ännu en final på anrika Wembley Stadium i London lyckades England äntligen bärga hem guldet inför en extatisk publik.

🥇 Dessa lag stod på prispallen i EM 2022

Guld: England
Silver: Tyskland

UEFA Euro 2022 – Varför spelades damernas mästerskap 2022?

I samband med att Covid-19 pandemin spred sig över världen tog UEFA den 17 mars 2020 beslutet att flytta fram herrarnas Europeiska mästerskap i fotboll, som egentligen skulle ha spelats under sommaren 2020. På så sätt fick ligorna som var i full gång möjligheten att avslutas, samtidigt som man inte ville riskera att öka på smittspridningen om matcherna skulle ha spelats. Detta resulterade i att även damernas turnering flyttades fram ett år i kalendern, vilket ändå föll sig väl då 2022 års Världsmästerskap för herrar spelades under vinterhalvåret.

Namnet på damernas turnering var ursprungligen UEFA Women’s Euro 2021, men för att inte detta skulle blandas ihop med herrarnas turnering valde man att ändra året till 2022. Herrarnas turnering behöll dock fortfarande 2020 i sin titel, detta då turneringen flyttades fram med så pass kort varsel att alla trycksaker och logotyper redan var producerade med det gamla årtalet.

🏟 Värdstäder och arenor

Som enda nation att anmäla intresse för att arrangera turneringen stod det tidigt klart att vi skulle få se ett dam-mästerskap på engelsk mark. Efter ett lyckat mästerskap från 2005 i ryggen var det många som trodde på budet. Valet av nation innebar även att England fick den stora äran att hålla i EM-matcher för såväl herrar som damer inom loppet av ett år. Till exempel spelades båda finalerna på Wembley Stadium – bägge med hemmanationen på planen.

Här är städerna som höll Fotbolls EM 2022:

  • Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)
  • London (Brentford Community Stadium och Wembley Stadium)
  • Manchester (Manchester City Academy Stadium)
  • Milton Keynes (Stadium MK)
  • Rotherham (New York Stadium)
  • Sheffield (Bramall Lane)
  • Southampton (St Mary’s Stadium)
  • Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

⚽ Kvalet till fotbolls-EM 2022

Totalt deltog 47 landslag i EM-kvalet, där det endast var direktkvalificerade England som stod över detta. Lagen delades här in i nio grupper, där det var planerat att lagen skulle möta varandra i matcher på hemma- och bortaplan från hösten 2019 till hösten 2020. Det bästa laget i vardera grupp belönades tillsammans med de tre bästa grupptvåorna med en plats i mästerskapet samtidigt som resterade grupptvåor gick vidare till playoff.

Men på grund av pandemins inverkan på världen kunde inte alla matcher spelas som planerat, vilket gjorde att det dröjde först till februari 2021 innan gruppspelet var avklarat. Playoff-mötena som skulle ha spelats i oktober 2020 flyttades i sin tur till april 2021.

Sverige kvalade i grupp F, där man gjorde upp mot Island, Slovakien, Ungern och Lettland. Laget intog tidigt en position i tabellens övre skikt och gjorde här upp om EM-platsen med Island som även de plockade en hel del poäng, bland annat i det interna bortamötet som slutade 1-1. I övrigt lyckades Sverige ta sig igenom kvalet obesegrade och kunde efter hemmaseger mot just Island se sig klara för EM – detta med en match kvar att spela.

Laddar...

Sveriges matchresultat ifrån EM-kvalet:

3 september 2019: Lettland-Sverige 1-4
4 oktober 2019: Ungern-Sverige 0-5
8 oktober 2019: Sverige-Slovakien 7-0
17 september 2020: Sverige-Ungern 8-0
22 september 2020: Island-Sverige 1-1
22 oktober 2020: Sverige-Lettland 7-0
27 oktober 2020: Sverige-Island 2-0
1 december 2020: Slovakien-Sverige 0-6

Dessa länder tog sig vidare till EM genom kval-gruppspelet:
Grupp A: Nederländerna
Grupp B: Danmark och Italien
Grupp C: Norge
Grupp D: Spanien
Grupp E: Finland
Grupp F: Sverige och Island
Grupp G: Frankrike och Österrike
Grupp H: Belgien
Grupp I: Tyskland

De tre sista lagen i turneringen togs sedan fram genom en playoff, där de sex sämsta grupptvåorna deltog. Här gjorde lagen upp i dubbla möten där den sammanlagda poängen avgjorde vilka som gick till EM.

Såhär gick det i playoffen till EM 2022:
Ukraina-Nordirland 1-4 (1-2 samt 0-2)
Portugal-Ryssland 0-1 (0-1 samt 0-0)
Tjeckien-Schweiz 2-3 efter straffar (1-1 samt 1-1)

I april 2022, bara månader innan mästerskapet skulle dra igång,  tog UEFA beslutet av stänga av Ryssland från allt internationellt spel på grund av invasionen av Ukraina. Detta gjorde att Portugal tog deras plats i turneringen.

🗳️ EM-lottningen

Den 28 oktober 2021 hölls den stora EM-lottningen där lagen tilldelades sitt motstånd för turneringens inledande del.

Det svenska landslaget placerade sig i pott 2 och kunde därmed inte ställas mot lag som Spanien och Norge i gruppspelet. Såhär såg samtliga seedningsgrupper ut när kvalet var avklarat:

Pott 1: England, Nederländerna, Tyskland och Frankrike
Pott 2: Sverige, Spanien, Norge och Italien
Pott 3: Danmark, Belgien, Schweiz och Österrike
Pott 4: Irland, Ryssland, Finland och Nordirland

Seedningen gjordes utifrån lagen prestationer i EM 2017, VM 2019 samt kvalet till årets mästerskap. En sammanlagd poäng gav laget en ranking som utgjorde de ovanstående potterna. Endast England var på förhand klara att hamna i pott 1 i form av värdnation.

⚽ EM-Gruppspelet

Gruppspelet i EM 2022 spelades mellan 6-18 juli och de 16 deltagande lagen spelade här i grupper om fyra lag, där alla mötte varandra en gång vardera. När dessa matcher var spelade gick de två bästa lagen ur varje grupp till slutspel.

Här listar vi de fyra EM-grupperna 2022:

Grupp A: Österrike, England, Nordirland och Norge
Grupp B: Danmark, Finland, Tyskland och Spanien
Grupp C: Nederländerna, Sverige, Schweiz och Portugal
Grupp D: Belgien, Frankrike, Island och Italien

Sverige placerade sig i tabellens topp i och med en bättre målskillnad än Nederländerna, som även de hamande på sju poäng efter delad poäng i det interna mötet.

Grupp A

Laddar...

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Laddar...

🏆 Slutspel

Åtta landslag deltog i EM-slutspelet som inleddes med de första kvartsfinalerna den 20 juli. Lagen fortsatte sedan att halveras till antalet fram tills den stora finalen, då England och Tyskland gjorde upp om titeln. I och med att det inte spelas någon bronsmatch i EM fick Sverige och Frankrike dela på tredjeplatsen.

Laddar...

🇸🇪 Sveriges trupp till fotbolls EM 2022

Peter Gerhardssons trupp till EM presenterades den 7 juni och laget spelade ett EM-genrep mot Brasilien på Friends Arena den 28 juni, bara dagar innan avresan till England. I denna match lyckades Johanna Rytting Kaneryd och Lina Hurtig vända ett 0-1 underläge till en 2-1 ledning inom loppet av ett par minuter. Även Stina Blackstenius skrev in sig i målprotokollet när hon fastställde slutresultatet 3-1. Utöver detta slog damerna nytt rekord med publiksiffran 33 218, den högsta för en landskamp på hemmaplan.

Truppen innehöll en mängd rutinerade spelare med många stora mästerskap i ryggen. Till exempel gjorde Caroline Seger sin trettonde turnering med laget och blev i och med detta den första svenska spelaren att göra fem Europamästerskap. Men det fanns även de som gjorde sitt första mästerskap med seniorlandslaget. Amanda Nildén med ynka tre landskamper i ryggen gjorde sitt första mästerskap, precis som Rytting Kaneryd som fått en mycket fin start i laget.

Sju av truppens spelare lyckades göra mål i turneringen, där Filippa Angeldahl blev lagets främste målgörare med två fullträffar.

Målvakter

1. Hedvig Lindahl, Atletico Madrid
12. Jennifer Falk, BK Häcken
21. Zecira Musovic, Chelsea

Backar

2. Jonna Andersson, Hammarby IF
3. Linda Sembrant, Juventus
4. Hanna Glas, Bayern München
5. Amanda Nildén, Juventus
6. Magdalena Eriksson, Chelsea
7. Emma Kullberg, Brighton & Hove Albion
13. Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain
14. Nathalie Björn, Everton

Mittfältare

9. Kosovare Asllani, Real Madrid
16. Filippa Angeldahl, Manchester City
17. Caroline Seger, FC Rosengård
20. Hanna Bennison, Everton
23. Elin Rubensson, BK Häcken

Forwards

8. Lina Hurtig, Juventus
10. Sofia Jakobsson, San Diego Wave
11. Stina Blackstenius, Arsenal
15. Rebecka Blomqvist, Wolfsburg
18. Fridolina Rolfö, FC Barcelona
19. Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken
22. Olivia Schough, FC Rosengård

Nyheter från Fotbolls EM 2022

Arenorna vid fotbolls EM 2022

Old Trafford, Manchester

Englands näst största fotbollsarena är Old Trafford, som fick äran att hålla plats för turneringens öppningsmatch mellan England och Österrike. Till vardags är det storklubben Manchester United som håller till här. Arenan invigdes 1910 och förstördes till stora delar under Andra Världskriget. Man byggde sedan upp den på nytt och den går ibland under namnet The Theatre of Dreams. Utöver att arenan användes under herrarnas EM 1996 har man även spelat VM här på 60-talet. Utöver detta har det spelats olympisk fotboll här under sommaren 2012, där damernas gruppspelsmatcher var de första internationella mötena på damsidan att äga rum just här.

Old Trafford
Stad: Manchester
Kapacitet: 75 000
Hemmalag: Manchester United

Matcher i EM 2022 som spelades på Old Trafford:

Onsdag 6 juli kl 21:00 England-Österrike

St Mary’s Stadium, Southampton

Southampton FC:s moderna stadion ligger idylliskt i södra England. Arenan från 2001 har en kapacitet på 32 384 åskådare, och kommer att ge ett positivt intryck på alla som har turen att se en match här. Sommarens fotbolls EM blev det första stora fotbollsmästerskapet som spelades på arenan, som tidigare hållit i såväl damernas VM-kvalmöten som matcher i herrarnas EM-kval.

St Mary’s Stadium
Stad: Southampton
Kapacitet: 32 000
Hemmalag: Southampton F.C.

Matcher i EM 2022 som spelades på St Mary’s Stadium:

Torsdag 7 juli kl. 21:00 Norge-Nordirland
Måndag 11 juli kl. 18:00 Österrike- Nordirland
Fredag 15 juli kl. 21:00 Nordirland-England

Falmer Stadium, Brighton and Hove

Falmer Stadium, även kallad Brighton & Hove Community Stadium, har sedan öppningen år 2011 varit hem för Premier League-klubben Brighton & Hove Albion. Damernas Europamästerskap blev den första stora turneringen som ägde rum på arenan, men tidigare har matcher i rugby-VM spelats här. Utöver gruppspelsmatcher fick arenan hålla i en av kvartsfinalerna.

Falmer Stadium
Stad: Brighton and Hove
Kapacitet: 31 800
Hemmalag: Brighton & Hove Albion

Matcher i EM 2022 som spelades på Falmer Stadium:

Måndag 11 juli kl. 21:00 England-Norge
Fredag 15 juli kl. 21:00 Österrike-Norge
Onsdag 20 juli kl. 21:00: Kvartsfinal 1

Brentford Community Stadium, Brentford

Arenan i Brentford, en förort till huvudstaden London, är en relativt ny sådan som invigdes så sent som hösten 2020. Förutom att stadens Premier League-lag håller till här så är arenan även hemmaplan för rugbylaget London Irish. Förutom att hålla i gruppspelsmatcher kunde även en av de fyra kvartsfinalerna äga rum här.

Brentford Community Stadium
Stad: Brentford, West London
Kapacitet: 17 000
Hemmalag: Brentford F.C.

Matcher i EM 2022 som spelades på Brentford Community Stadium:

Fredag 8 juli kl. 21:00 Tyskland-Danmark
Tisdag 12 juli kl 21:00 Tyskland-Spanien
Lördag 16 juli kl. 21:00 Danmark-Spanien
Torsdag 21 juli kl. 21:00 Kvartsfinal 2

Stadium MK, Milton Keynes

Till vardags är det inga lag på toppnivå som håller hus på Milton Keynes, så EM-matcherna kommer med stor sannolikhet att uppskattas av lokalbefolkningen. När England ansökte om att få hålla i fotbolls VM 2018 fanns arenan med i ansökan, som dock inte blev utvalt att få hålla i turneringen. Damernas EM blev den första stora fotbollsturneringen att spelas på arenan, som tidigare hållit i FA Women’s Cup-finalen 2014.

Stadium MK
Stad:Milton keynes
Kapacitet: 30 000
Hemmalag: Milton Keynes Dons herr- och damlag

Matcher i EM 2022 som spelades på Stadium MK:

Fredag 8 juli kl. 18:00 Spanien-Finland
Tisdag 12 juli kl 18:00 Danmark-Finland
Lördag 16 juli kl. 21:00 Finland-Tyskland
Onsdag 27 juli kl. 21:00 Semifinal 2

Bramall Lane, Sheffield

En av de äldsta arenorna i England är Bramall Lane, som stod klar redan 1855! Drygt tio år efter invigningen hölls Youdan Football Cup, som brukar ses som en av de allra första fotbollsturneringarna i historien, just på den här platsen. Under åren har arenan genomgått en mängd renoveringar och det här är platsen som av förklarliga skäl intresserade många svenska EM-fans, då de svenska damerna fick inleda sin turnering här med två gruppspelsmatcher.

Bramall Lane
Stad: Sheffield
Kapacitet: 32 000
Hemmalag: Sheffield United

Matcher i EM 2022 som spelades på Bramall Lane:

Lördag 9 juli kl. 21:00 Nederländerna-Sverige
Onsdag 13 juli kl. 18:00 Sverige-Schweiz
Söndag 17 juli kl. 18:00 Schweiz-Nederländerna
Tisdag 26 juli 2022 kl. 21:00 Semifinal 1

Leigh Sports Village, Wigan & Leigh

Arenan i Leigh är en av de mindre som användes under Europamästerskapet och ligger placerat i ett område som osar sport. Här finns faciliteter för en mängd olika idrotter och fungerade under OS 2012 som en plats där atleter kunde träna inför sina respektive tävlingar. Förutom att det regelbundet spelas fotboll här så är arenan även hemmaplan för rugbylaget Leigh Centurions.

Leigh Sports Village
Stad: Leigh
Kapacitet: 12 000
Hemmalag: Manchester Uniteds damlag och U23-lag

Matcher i EM 2022 som spelades på Leigh Sports Village:

Lördag 9 juli kl. 18:00 Portugal-Schweiz
Onsdag 13 juli kl. 21:00 Nederländerna-Portugal
Söndag 17 juli kl. 18:00 Sverige-Portugal
Fredag 22 juli 2022 kl. 21:00 Kvartsfinal 3

Till toppen