Expekt

Uppdaterad 31 juli, 2022

England och Tyskland ska göra upp om guldmedaljen i Europamästerskapet 2022. Läs några av förutsättningarna inför finalen nedan.

EM:s sista dag är här och under söndagen ska allt avgöras. England eller Tyskland kommer att stå som Europamästare ikväll. Matchen startar 18:00 och sändningen börjar 17:00 på SVT2 och SVT Play.

Klicka här för att se annan information om EM-finalen.

Snackisarna

Kan Tyskland knipa sin nionde EM-titel eller är det dags för England att ta sin första? Alldeles oavsett så är nog många överens om att dessa två stornationer sätter ribban för framtida EM. Europamästerskapet har redan slagit alla rekord gällande publik, tv-tittare och allt detta. Och det land som vinner EM ikväll kommer nästan på så sätt bli historiskt. Ikväll spelas den största finalen någonsin för damlandslag, och det får nästan stå som den stora snackisen.

Dessa två länder imponerade mest i gruppspelet, där inget av länderna släppte in ett enda mål. För England sprack den sviten mot Spanien i kvartsfinalen och för Tyskland dröjde det till semifinalen innan man släppte in sitt första mål i turneringen. Det har varit de solklart bästa defensiva lagen i turneringen sett till statistiken. Ett varsitt insläppt mål har dessutom sköljts över av en väldig massa mål framåt. Det bäddar för en fartfylld final.

Tysklands Klara Bühl missar mötet. Bayern München-stjärnan satt isolerad på grund av covid-19 mot Frankrike och är inte tillräckligt frisk och redo för att spela EM-finalen. Ett tungt besked för både Bühl och det tyska laget, där Jule Brand dock är en stark ersättare.

Resultaten i EM

England:
Österrike-England, 0-1
England-Norge, 8-0
Nordirland-England, 0-5
England-Spanien, 2-1 e.förl
Sverige-England, 0-4

Tyskland:
Danmark-Tyskland, 0-4
Tyskland-Spanien, 2-0
Finland-Tyskland, 0-3
Tyskland-Österrike, 2-0
Frankrike-Tyskland, 1-2

Var sänds EM-finalen?

Matchen sänds i Sveriges Television för oss hemma i Sverige. SVT2 och SVT Play kommer att guida svensken genom försnacket och hela finalen. Sändningen startar 17:00 och avsparken är 18:00.

Tidigare möten i EM

EM 1991
Kvartsfinal 1: England-Tyskland, 1-4
Kvartsfinal 2: Tyskland-England, 2-0

EM 1995
Semifinal 1: England-Tyskland, 1-4
Semifinal 2: Tyskland-England, 2-1

EM 2001
Gruppspel: England-Tyskland, 0-3

EM 2009
Final: England-Tyskland, 2-6

Trupperna

Se Englands trupp till EM 2022.

Se Tysklands trupp till EM 2022.

Möjliga startelvor

England

Mary Earps

Lucy Bronze – Millie Bright – Leah Williamson (K) – Rachel Daly

Georgia Stanway – Keira Walsh – Fran Kirby

Beth Mead – Ellen White – Lauren Hemp

Tyskland

Merle Frohms

Giulia Gwinn – Felicitas Rauch – Marina Hegering – Kathrin Hendrich

Sara Däbritz – Lena Oberdorf – Lina Magull

Svenja Huth – Alexandra Popp – Jule Brand