Expekt

Tyskland och England ska spela final i Europamästerskapet 2022. Nedan hittar du allt du behöver veta inför den spännande finalen.

På söndag spelas den match som ska avgöra vilket fotbollsland på damsidan som är bäst i Europa år 2022. Värdnationen England ställs mot mesta mästaren Tyskland. Avspark 18:00. England kommer att agera hemmalag och bära sina vita tröjor i finalen, Tyskland spelar med stor sannolikhet i grönt.

När spelas EM-finalen?

Söndagen den 31 juli sparkas finalen igång på Wembley. Matchen startar en bra tid, med avspark 18:00.

Var sänds EM-finalen?

I Sverige kommer matchen att visas i Sveriges Television. Sändningen startar på SVT2 klockan 17:00 och avsparken tar vid 18:00. Matchen sänds dessutom på SVT Play. Räkna med Chris Härenstam och Markus Johannesson som kommentatorer i finalen.

Var spelas EM-finalen?

Herrarnas EM-final 2021 spelades på Wembley Stadium i London, det gör även damernas. Denna stora finalarena tar 90 000 åskådare och är en av världens mest kända arenor. Det tidigare publikrekordet för en EM-final på damsidan var när Tyskland och Norge möttes på Friends Arena i Solna 2013. Då satt drygt 41 300 personer i publiken, räkna med en betydligt högre siffra på Wembley.

Hur avgörs finalen?

Som bekant spelas matchen i 2×45 minuter. Om ingen vinnare har korats efter dessa 90 minuter (ordinarie tid) så väntar förlängning. Förlängningen spelas i 2×15 minuter och ska fullföljas. Ett mål i förlängningen avgör alltså inte matchen, utan hela förlängningen ska spelas. Om inte heller förlängningen har skiljt lagen åt så väntar straffläggning. Båda lagen skjuter fem straffar till att börja med och sedan väntar ”sudden death-straffar” om inget av lagen har vunnit efter de inledande fem straffarna. Då slås alltså en straffomgång i taget, där en vinnare kan koras om ett lag missar och det andra gör mål.

Vem dömer?

Ukrainas Kateryna Monzul kommer att blåsa i pipan under EM-finalen 2022. Tillsammans med två assisterande domare från Ukraina respektive Polen. Hon dömde Sveriges kvartsfinal mot Belgien.

Har England och Tyskland mötts i EM-final förut?

Ja, det är faktiskt så att dessa stora bjässar har ställts mot varandra förut i en stor final i Europamästerskapet. År 2009 anordnades mästerskapet i Finland, där England och Tyskland tog sig till final. Finalen blev en ojämn historia där Tyskland vann med 6-2 till slut efter två mål vardera av Birgit Prinz och Inka Grings bland annat.

Tidigare medaljer

England har aldrig tagit EM-guld och vad skulle passa bättre än att ro hem det första på hemmaplan? I medaljkolumnen finns dock två silvermedaljer och två bronsmedaljer för England.

Tyskland är, som kanske många känner till, det land som tagit flest guld i historien. Och detta överlägset. Faktum är att Tyskland aldrig har tagit någon annan medalj än guld i ett EM. Åtta gånger har Tyskland vunnit EM, men man har inget silver eller brons i medaljskåpet. De gånger som Tyskland åkt ut ur EM så har det skett i ett tidigare skede än semifinal. Men när Tyskland tar sig till final: ja, då vinner Tyskland.

Lagens resultat i EM

England:
Österrike-England, 0-1 (gruppspel)
England-Norge, 8-0 (gruppspel)
Nordirland-England, 0-5 (gruppspel)
England-Spanien, 2-1 (kvartsfinal)
Sverige-England, 0-4 (semifinal)

Tyskland:
Danmark-Tyskland, 0-4 (gruppspel)
Tyskland-Spanien, 2-0 (gruppspel)
Finland-Tyskland, 0-3 (gruppspel)
Tyskland-Österrike, 2-0 (kvartsfinal)
Frankrike-Tyskland, 1-2 (semifinal)

Bästa målskyttar

Passande nog så är hela EM:s skyttedrottningar hittills Beth Mead (England) och Alexandra Popp (Tyskland). Med sex mål vardera i turneringen så har spelarna burit fram sina respektive länder, inte minst sistnämnda Popp. Frågan är om någon av dessa spelare kommer att få kröna finalen med en ensam skytteligaseger, och möjligen med en guldmedalj runt halsen.

Finns det andra saker du vill veta om EM-finalen? Kommentera nedan så kan vi ge svar på frågorna alternativt uppdatera artikeln. Viss information finns inte på plats ännu och kan uppdateras löpande innan söndagens final.

Uppdaterad 29 juli, 2022