Expekt

Uppdaterad 23 januari, 2023

Sverige vill arrangera damernas Europamästerskap i fotboll 2025. Svenska Fotbollförbundet (SvFF) meddelar att Sverige tillsammans med Danmark, Finland och Norge har lämnat in en ansökan för att få arrangera spektaklet.

I somras spelades EM för damlandslag i England, en turnering som kom att bli den största EM-turneringen någonsin sett till publikstöd och arrangemang. Om tre år ska nästa Europamästerskap arrangeras, och där vill Sverige stå som en av arrangörerna till den sommarens stora händelse.

På sin hemsida meddelade Svenska Fotbollförbundet redan i april att man tillsammans med Norge, Danmark och Finland (med stöd av Island och Färöarna) lämnat in en preliminär ansökan om att få hålla i tyglarna under Europamästerskapet 2022.

– Alla nordiska fotbollsförbund är överens om att det är viktigt att arrangera stora mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, sade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida då.

SvFF meddelade på sin hemsida att tänkta värdstäder i Sverige är Göteborg och Stockholm. I den ansökan som gjorts till UEFA så är detta stöttepelarna alltså, med Gamla Ullevi (Göteborg) och Tele2 Arena (Stockholm) som tilltänkta spelarenor i Sverige. Med reservation för att Friends Arena kan komma att anordna den stora EM-finalen.

Länderna hade sex månader på sig att förfina sin ansökan med base camps, värdstäder och så vidare. Och nu är ansökan officiell. Onsdagen den 12 oktober meddelar Svenska Fotbollförbundet att den gemensamma ansökan om Europamästerskapet 2025 är inskickad, där man tillsammans med sina nordiska grannar vill anordna det största EM-slutspelet någonsin på damsidan.

Sverige kommer alltså att ha en stor del i själva slutspelet, om deras ansökan går igenom, i och med att finalen spelas på Friends Arena i sådana fall. Den arena som är den största i Norden sett till åskådarantal.

Det slutgiltiga beslutet om huruvida Sverige tillsammans med Norge, Danmark och Finland (med visst stöd av Färöarna och Island) kommer att anordna EM 2025 eller ej kommer att bestämmas av UEFA:s exekutiva kommitté den 25 januari 2023. Övriga kandidater är Frankrike, Schweiz och Polen.