Uppdaterad 2 augusti, 2022

Damernas Europamästerskap är över för den här gången, men vi behöver inte vänta alltför länge innan nästa upplaga går av stapeln. Sommaren 2025 kommer Europas främsta damlandslag att återigen mötas för att göra upp om titeln.

Den fjortonde upplagan av damernas EM kommer precis som årets upplaga att inkludera sexton landslag, som behöver kvalificera sig för att nå en plats i turneringen. Ännu är inga datum för mästerskapet satta, men utifrån de datum som gällt vid tidigare upplagor kommer matcherna att spelas under juli månad.

Annons: ⇢ Bet365- 1250 kr i bonus på Fotbolls-EM här

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Var kommer mästerskapet spelas?

Inte heller någon värdnation har utsetts, men med största sannolikhet kan ett beslut kring detta tas innan årsskiftet. Det är flera länder som anmält intresse för att anordna mästerskapet, däribland Sverige som lämnat in ett gemensamt bud med de övriga nordiska länderna Danmark, Finland och Norge. Totalt skulle nio arenor nyttjas, där Sverige ställer upp med Gamla Ullevi, Tele2 Arena och Friends Arena där finalen skulle spelas.

Anda länder som visat intresse för att hålla i matcherna är Polen, Frankrike samt Schweiz med draghjälp av Liechtenstein. Även Ukraina ska ha lämnat in ett bud, men om detta fortfarande är aktuellt i och med kriget i landet återstår att se.

När drar kvalet igång?

Det finns ännu inga spikade datum för när damernas nästkommande EM-kval drar igång. Men utifrån tidigare upplägg så bör hösten 2023 vara startskottet för detta. Matcherna kommer sedan pågå till hösten 2024, följt av en sista playoff under våren 2025, bara månader innan turneringen går av stapeln. Lottningen till kvalet kan komma att äga rum under början av 2023.

Kommer Sverige delta i fotbolls EM 2025?

Detta återstår att se. Om de nordiska ländernas bud går igenom kan det bli så att laget får en fribiljett till turneringen och därmed inte behöver spela några kvalmatcher. Annars krävs det en stark insats i kvalificeringen för att nå mästerskapet.