Uppdaterad 13 juni, 2022

HÀr hittar du all information om slutspelet i det europeiska mÀsterskapet i fotboll, som 2024 spelas i Tyskland. Till slutspelet gÄr de 16 frÀmsta lagen ifrÄn turneringens gruppspel. För att ta sig hela vÀgen till den slutliga kampen om guldet mÄste man först ta sig förbi Ättondelsfinalen, kvartsfinalen och semifinalen. Slutspelet inleds med de första Ättondelsfinalerna den 26 juni och avrundas med den stora EM-finalen pÄ Berlins Olympiastadion den 14 juli 2024.

>> HĂ€r hittar ni allt om slutspelet i damernas fotbolls EM 2022

SLUTSPELSTRÄD FOTBOLLS EM 2021

I vÄrat slutspelstrÀd nedan kan du följa lagens vÀg mot finalen.

Laddar...

SlutspelstrÀdet och spelschemat för samtliga matcher under slutspelet kommer att uppdateras nÀr det stÄr klart vilka lag som avancerar till respektive möte. UtifrÄn UEFA:s fÀrdiga mall Àr det redan nu klart hur de lag som gÄr till slutspelet kommer att möta varandra i Ättondelsfinalerna. DÀrefter Àr det lagens egna insatser som avgör framtida motstÄnd.

SPELSCHEMA SLUTSPELET EM 2024

Datum Lag VĂ€rdstad
29 juni 2024 TvÄa grupp A-TvÄa grupp B Berlin
29 juni 2024 Etta grupp A-TvÄa grupp C Dortmund
30 juni 2024 Vinnare grupp C-Trea grupp D/E/F Gelsenkirchen
30 juni 2024 Vinnare grupp B-Trea grupp A/D/E/F Köln
1 juli 2024 TvĂ„a grupp D-TvĂ„a grupp E DĂŒsseldorf
1 juli 2024 Vinnare grupp F-Trea grupp A/B/C Frankfurt
2 juli 2024 Vinnare grupp D-TvÄa grupp F Leipzig
2 juli 2024 Vinnare grupp E-Trea grupp A/B/C/D MĂŒnchen
5 juli 2024 Kvartsfinal 1 Hamburg
5 juli 2024 Kvartsfinal 2 Stuttgart
6 juli 2024 Kvartsfinal 3 Berlin
6 juli 2024 Kvartsfinal 4 DĂŒsseldorf
9 juli 2024 kl. 21:00 Semifinal 1 MĂŒnchen
10 juli 2024 kl. 21:00 Semifinal 2 Dortmund
14 juli 2024 kl. 21:00 Final Berlin

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i Fotbolls EM 2021

I slutspelet Àr det vinna eller försvinna som gÀller i varje enskilt möte. De 16 lag som lyckas ta sig hela vÀgen hit har alla den stora EM-finalen som slutliga mÄl, men hit Àr det endast tvÄ landslag som kan ta sig. PÄ den hÀr sidan hittar du all information om hur slutspelet i fotbolls EM 2021 gÄr till.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna Ă€r fördelade i Ă„tta olika vĂ€rdstĂ€der, vilket innebĂ€r att lagen som tar sig vidare fĂ„r fortsĂ€tta sin resa runtom Europa. Inför semifinalerna flyttas dock hela turneringen till London och pĂ„ nationalarenan Wembley Stadium avgörs de sista matcherna fram till den stora finalen.

⚜ Vilka lag gĂ„r till EM-slutspelet?

Att ta sig hela vÀgen till ett EM-slutspel Àr inte alltför enkelt. Först mÄste man prestera tillrÀckligt bra i de tre gruppspelsmatcherna och fÄ med sig den mÀngd poÀng som krÀvs för att klÀttra förbi sina motstÄndare. För att garantera sig om en slutspelsplats gÀller det att man blir ett av de tvÄ frÀmsta lagen i sin grupp.

Även som grupptrea har man möjligheten att avancera, men dĂ„ gĂ€ller det ocksĂ„ att man gjort bĂ€ttre ifrĂ„n sig Ă€n de andra grupptreorna. Det Ă€r nĂ€mligen bara fyra av de sex treorna som kan gĂ„ vidare. Vilka dessa blir avgörs genom att man stĂ€ller lagens insamlade poĂ€ng mot varandra, dĂ€r de fyra bĂ€sta lagen gĂ„r till slutspelet. Skulle lag ha hamnat pĂ„ samma poĂ€ng tittar man istĂ€llet pĂ„ mĂ„lskillnaden.

För att sÀkra en placering i tabellens övre del krÀvs det för det mesta att man fÄr med sig poÀng i minst tvÄ av sina spelade matcher. För att bli en av de bÀsta grupptreorna kan det i vissa fall rÀcka med en trepoÀngare, men samtidigt hÀnger det pÄ hur det gÄr för lagen i de övriga grupperna.

Grupptreornas avancemang i tidigare EM

Åttondelsfinaler och ett slutspel med 16 lag infördes till EM 2016 i Frankrike. Den gĂ„ngen blev det otroligt jĂ€mt mellan grupptreorna. BĂ„de Portugal och Nordirland tog sig vidare till Ă„ttondelsfinal tack vare att man hade en bĂ€ttre mĂ„lskillnad Ă€n Turkiet och Albanien, dĂ„ alla fĂ„tt med sig tre poĂ€ng vardera. Portugal tog sig sedan hela vĂ€gen till finalen pĂ„ Stade de France dĂ€r man i en spĂ€nnande final mot hemmanationen Frankrike kunde vinna hela EM med 1-0 efter att Eder gjort matchens enda mĂ„l i förlĂ€ngningen.

Ranking av grupptreor vid EM-2016
1. Slovakien 4p +/- 0
2. Irland 4p -2
3. Portugal 3p +/- 0
4. Nordirland 3p +/- 0
5. Turkiet 3p -2
6. Albanien 3p -2

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet?

KÀnns slutspelet i fotbolls EM svÄrt att förstÄ sig pÄ? Fullt förstÄeligt! Det Àr en mÀngd olika matcher och omgÄngar att hÄlla reda pÄ och hÀr har vi summerat allt du behöver veta om den slutliga uppgörelsen i EuropamÀsterskapet.

Åttondelsfinaler

Mellan 26-29 juni 2021 avgörs de Ätta Ättondelsfinalerna runtom i Europa. Alla matcher spelas i olika stÀder och vilka lag som tar sig till respektive match ÄterstÄr Ànnu att se. HÀr listar vi datum och tid för samtliga Ättondelsfinaler. Vinnarna i dessa matcher avancerar till kvartsfinalerna.

 • 26 juni kl. 18:00 Åttondelsfinal 1 (spelas i Amsterdam)
 • 26 juni kl. 21:00 Åttondelsfinal 2 (spelas i London)
 • 27 juni kl. 18:00 Åttondelsfinal 3 (spelas i Budapest)
 • 27 juni kl. 21:00 Åttondelsfinal 4 (spelas i Sevilla)
 • 28 juni kl. 18:00 Åttondelsfinal 5 (spelas i Köpenhamn)
 • 28 juni kl. 21:00 Åttondelsfinal 6 (spelas i Bukarest)
 • 29 juni kl. 18:00 Åttondelsfinal 7 (spelas i London)
 • 29 juni kl. 21:00 Åttondelsfinal 8 (spelas i Glasgow)

Kvartsfinaler

Efter tvÄ vilodagar Äterupptas slutspelet med kvartsfinalerna som avgörs 2 och 3 juli 2021 i de fyra stÀder som inte höll i nÄgon Ättondelsfinal. HÀr listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler. Vinnarna i dessa matcher avancerar till semifinalerna.

 • Fredag 2 juli kl. 18:00 Kvartsfinal 1 (spelas i Sankt Petersburg)
 • Fredag 2 juli kl. 18:00 Kvartsfinal 2 (spelas i MĂŒnchen)
 • Lördag 3 juli kl. 18:00 Kvartsfinal 3 (spelas i Baku)
 • Lördag 3 juli kl. 18:00 Kvartsfinal 4 (spelas i Rom)

Semifinaler

Även efter kvartsfinalerna finns det tvĂ„ dagar utan nĂ„gra EM-möten, innan semifinalerna spelas den 6 och 7 juli 2021. HĂ€r listar vi datum och tid för samtliga semifinaler. Vinnarna i dessa matcher avancerar till finalen i fotbolls EM.

 • Tisdag 6 juli kl. 21:00 Semifinal 1 (spelas i London)
 • Onsdag 7 juli kl. 21:00 Semifinal 1 (spelas i London)

Spelas det ingen bronsmatch i EM?

Sedan 1984 spelar man inte lÀngre nÄgon match om tredjeplats i EuropamÀsterskapet i fotboll. IstÀllet fÄr de tvÄ lagen som förlorar semifinalerna dela pÄ bronset.

đŸ„‡ Final fotbolls EM 2021

Det allra sista och direkt avgörande mötet i mÀsterskapet kommer att spelas pÄ den berömda arenan Wembley Stadium i engelska huvudstaden London. Den 11 juli kommer vÀrldens blickar att riktas just hit och inför en publik pÄ 90 000 ÄskÄdare kommer en ny europeisk mÀstare att krönas. Matchen har avspark klockan 21:00 svensk tid och kommer att följas av mÄnga svenskar, Àven om det svenska laget inte tar sig hela vÀgen hit.

Wembley Stadium

Wembley Stadium Ă€r en arena med en anrik historia. 1923 stod arenan klar och under de första Ă„ren var publikkapaciteten pĂ„ hela 127 000 Ă„skĂ„dare. Efter att man byggde om arenan minskade man dock ner till 82 000 Ă„skĂ„dare. År 2000 stĂ€ngdes Wembley och tre Ă„r senare revs arenan. Mellan Ă„ren 2003-2007 byggde man upp en ny, modern arena pĂ„ platsen dĂ€r den gamla stod. Denna invigdes till slut i mars 2007.

Mellan 2016 och 2018 fungerade Wembley som hemmaarena Ät fotbollslaget Tottenham Hotspur, i samband med att deras arena Tottenham Hotspur Stadium byggdes om. Förutom fotboll sÄ har Wembley Stadium Àven fungerat som konsertarena, samt varit vÀrd för NFL-matcher och speedway-VM.

đŸ„… Vilka lag möts i EM-slutspelet?

Slutspelet Àr utformat pÄ ett sÀtt som gör att lag som spelat mot varandra i gruppspelet inte kan möta varandra pÄ nytt förrÀn det hela börjar dra ihop sig. Som tidigast kan tvÄ lag ifrÄn samma grupp mötas pÄ nytt i semifinalen och dessa möten brukar dÄ innehÄlla en del revanschlust ifrÄn laget som gick miste om poÀng i turneringens tidigare skede.

HÀr presenterar vi den nyckel som UEFA anvÀnder sig av för slutspelet i fotbolls EM 2021. Med hjÀlp av den kan du rÀkna ut möjliga möten i kommande matcher under slutspelet.

Åttondelsfinal 1: TvĂ„a grupp A-TvĂ„a grupp B
Åttondelsfinal 2: Vinnare grupp A-TvĂ„a grupp C
Åttondelsfinal 3: Vinnare grupp C-Trea grupp D/E/F
Åttondelsfinal 4: Vinnare grupp B-Trea grupp A/D/E/F
Åttondelsfinal 5: TvĂ„a grupp D-TvĂ„a grupp E
Åttondelsfinal 6: Vinnare grupp F-Trea grupp A/B/C
Åttondelsfinal 7: Vinnare grupp D-TvĂ„a grupp F
Åttondelsfinal 8: Vinnare grupp E-Trea grupp A/B/C/D

Kvartsfinal 1: Vinnare Ă„ttondel 6-Vinnare Ă„ttondel 5
Kvartsfinal 2: Vinnare Ă„ttondel 4-Vinnare Ă„ttondel 2
Kvartsfinal 3: Vinnare Ă„ttondel 3-Vinnare Ă„ttondel 1
Kvartsfinal 4: Vinnare Ă„ttondel 8-Vinnare Ă„ttondel 7

Semifinal 1: Vinnare kvartsfinal 2-Vinnare kvartsfinal 1
Semifinal 2: Vinnare kvartsfinal 4-Vinnare kvartsfinal 3

Vilka lag kan Sverige möta i slutspelet?

Att spÄna pÄ möjliga möten under slutspelet Àr alltid vÀldigt populÀrt. HÀr nedan har vi sammanstÀllt de möjliga motstÄndarna som Sverige kan fÄ i sina eventuella Ättondel- och kvartsfinaler.

1ïžâƒŁ Om Sverige vinner gruppen…
…sĂ„ hamnar man i Ă„ttondelsfinal 8 som spelas den 29 juni i Glasgow. MotstĂ„ndet i Ă„ttondelsfinalen blir i detta fall trean i grupp A, B, C eller D, vilket innebĂ€r att möjliga motstĂ„ndare blir Italien, Schweiz, Turkiet, Wales, Danmark, Finland, Belgien, Ryssland, NederlĂ€nderna, Ukraina, Österrike, Nordmakedonien, England, Kroatien, Skottland och Tjeckien.

I kvartsfinalen fÄr man sedan möta vinnaren ifrÄn Ättondelsfinal 7, vilket utifrÄn nyckeln ovan spelas mellan vinnare av grupp D (England, Kroatien, Skottland eller Tjeckien) och tvÄa i grupp F (Ungern, Portugal, Frankrike eller Tyskland).

2ïžâƒŁ Om Sverige kommer tvĂ„a i gruppen…
…sĂ„ hamnar man i Ă„ttondelsfinal 5 som spelas 28 juni i Köpenhamn. MotstĂ„ndet i Ă„ttondelsfinalen blir i detta fall tvĂ„an i grupp D, vilket innebĂ€r att man fĂ„r möta antingen England, Kroatien, Skottland eller Tjeckien.

Tar man sig sedan vidare till kvartsfinal hĂ€rifrĂ„n fĂ„r man möta vinnaren ifrĂ„n Ă„ttondelsfinal 6, vilket blir antingen vinnare av grupp F (Ungern, Portugal, Frankrike eller Tyskland) eller trean i grupp A, B eller C (Italien, Schweiz, Turkiet, Wales, Danmark, Finland, Belgien, Ryssland, NederlĂ€nderna, Ukraina, Österrike eller Nordmakedonien).

3ïžâƒŁ Om Sverige kommer trea i gruppen…
… sĂ„ hĂ€nger det möjliga motstĂ„ndet pĂ„ hur man rankas mot övriga grupptreor. Man kan fĂ„ möta vinnaren i grupp B eller C i sin Ă„ttondelsfinal, vilket innebĂ€r att Danmark, Finland, Belgien, Ryssland, NederlĂ€nderna, Ukraina, Österrike och Nordmakedonien Ă€r möjliga motstĂ„ndare.

I en kvartsfinal kan man dĂ„ fĂ„ möta vinnaren i grupp A, tvĂ„an i grupp C, tvĂ„an i grupp A eller tvĂ„an i grupp B, vilket innebĂ€r lagen Italien, Schweiz, Turkiet, Wales, Danmark, Finland, Belgien, Ryssland, NederlĂ€nderna, Ukraina, Österrike och Nordmakedonien.

🏆 Vilka vann Fotbolls EM 2016?

Portugal tog sig vidare ifrÄn gruppspelet som en av de bÀsta grupptreorna och nÄdde slutligen den stora finalen. HÀr mötte man Frankrike som man kunde besegra med 1-0 efter en spÀnnande förlÀngning.

🇾đŸ‡Ș Har Sverige vunnit Fotbolls EM?

Det svenska fotbollslandslaget har inte lyckats nÄ den stora EM-finalen. Laget har tagit hem en bronsmedalj i mÀsterskapet, vilket skedde vid EM 1992 pÄ hemmaplan.

âšœ Vilka kan Sverige stĂ€llas mot i slutspelet?

Vilket motstÄnd som vÀntar för Sverige vid ett eventuellt avancemang beror pÄ vilken placering man tar i gruppen. HÀr har vi summerat möjliga motstÄndare för Sverige i EM-slutspelet 2021

⭐ Tidigare finalmöten i Fotbolls EM

Finalerna i Fotbolls EM följs varje Ă„r av miljonpublik frĂ„n hela vĂ€rlden och Ă€ven hos de svenska supportrarna finns det ett stort intresse – oavsett vilka lag som spelar. Finalerna har flera gĂ„nger fĂ„tt avgöras i stor dramatik och hĂ€r har vi listat alla finalmöten som spelats under turneringens historia.

EM 1960 i Frankrike

Sovjetunionen och Jugoslavien vann sina semifinaler (vilka Àven var de enda matcherna som spelades under turneringen) och tog sig dÀrmed till den allra första EM-finalen pÄ Parc des Princes i Paris. HÀr tog Jugoslavien ledningen strax innan paus och nÀr lagen Äter kom ut pÄ planen kunde Sovjet kvittera. Matchen fick avgöras pÄ förlÀngning, dÀr Sovjetunionen kunde göra det avgörande mÄlet.

EM 1964 i Spanien

Sovjetunionen nÄdde Ànnu en gÄng finalen och fick den hÀr gÄngen ta sig an det spanska landslaget. Sex minuter in i mötet kunde Spanien ta ledningen, men kort dÀrpÄ kvitterade de regerande mÀstarna. Spaniens Marcelino kunde slutligen avgöra matchen i slutminuterna dÄ han spikade resultatet 2-1.

EM 1968 i Italien

Jugoslavien och vÀrdnationen Italien nÄdde EM-finalen, dÀr det sistnÀmnda laget vann sin semifinal efter att man singlat slant efter ett oavgjort möte med Sovjetunionen. Finalen slutade 1-1 efter full tid och för att fÄ fram en segrare spelades ett returmöte tvÄ dagar senare. HÀr var Italien de som presterade allra bÀst och vann matchen med 2-0.

EM 1972 i Belgien

Det sovjetiska landslaget nĂ„dde sin tredje EM-final dĂ€r man stĂ€lldes mot VĂ€sttyskland. Gerhard ”Gerd” MĂŒller blev tvĂ„mĂ„lsskytt för det tyska landslaget, som kunde vinna matchen med 3-0.

EM 1976 i Jugoslavien

Turneringens bÄda semifinaler fick tas till övertid, dÀr Tjeckoslovakien och VÀsttyskland kunde vinna sina möten efter att man gjort tvÄ mÄl vardera under tillÀggstiden. Finalen fick i sin tur avgöras pÄ straffar efter att VÀsttyskland kvitterat i den 89:e minuten. Tjeckoslovakien satte samtliga fem straffar och kunde ta hem Europa-titeln.

EM 1980 i Italien

För första gÄngen deltog 8 lag i turneringen, som inleddes med ett gruppspel dÀr lagen delades in i tvÄ grupper om fyra lag. VÀsttyskland och Belgien vann de tvÄ grupperna och kvalificerade sig dÀrmed direkt till EM-finalen. HÀr tog VÀsttyskland snabbt ledningen och Belgien kunde med hjÀlp av en straff kvittera mot slutet av matchen. Dock lyckades VÀsttysklands Horst Hrubesch sÀtta sitt andra mÄl för matchen och dÀrmed avgöra det hela.

EM 1984 i Frankrike

Frankrike nÄdde EM-finalen pÄ hemmaplan efter att ha besegrat Portugal pÄ övertid i semifinalen. Spanien vann i sin tur sin semi-match mot Danmark pÄ straffar. Finalmötet mellan de tvÄ lagen var lÀnge mÄllöst, men en bit in i den andra halvleken kom matchens första mÄl frÄn franskt hÄll. Laget kunde sedan sÀtta punkt för mötet i matchens sista minut.

EM 1988 i VĂ€sttyskland

NederlÀnderna nÄdde för första gÄngen en EM-final, dÀr man stÀlldes mot vÀl erfarna Sovjetunionen. Det nederlÀndska landslaget var de enda som lyckades fÄ in fulltrÀffar under mötet, som slutade i siffrorna 2-0.

EM 1992 i Sverige

PÄ svensk mark kunde Tyskland ta sig till den stora finalen efter att ha slagit ut Sverige i semifinalen med 3-2. I den andra kampen kunde Danmark nÄ finalmatchen efter en strafflÀggning mot regerande mÀstarna NederlÀnderna. Det danska laget kunde slutligen vinna matchen med 2-0 och bli det första nordiska laget att ta hem EM-guldet.

EM 1996 i England

HÀr spelades EM för första gÄngen med hela 16 deltagande lag och ett slutspel som innehöll kvartsfinaler. De tvÄ semifinalerna mellan Frankrike och Tjeckien, samt Tyskland och England fick bÄda avgöras pÄ strafflÀggningar dÀr Tyskland och Tjeckien nÄdde finalen. Det blev en dramatisk final som slutade 2-1 efter att tyska Oliver Bierhoff avgjort finalen med sitt Golden goal-mÄl i förlÀngningen.

EM 2000 i Belgien och NederlÀnderna

Frankrike nĂ„dde EM-finalen efter att ha avgjort sin semifinal mot Portugal via ett Golden goal. Italien tog den andra platsen efter att ha besegrat NederlĂ€nderna pĂ„ straffar. Även i den stora finalen blev det ett gyllene guld som fick avgöra mötet som slutade 1-1 pĂ„ ordinarie tid. Frankrikes David Sergio Trezeguet var stjĂ€rnan som satte punkt för mötet i den 103:e minuten.

EM 2004 i Portugal

Stornationen Portugal tog sig till final efter att ha besegrat NederlÀnderna i semifinalen. I det andra mötet var det Grekland och Tjeckien som gjorde upp och mötet gick mÄllöst till förlÀngning. HÀr gjorde Grekland det enda mÄlet och nÄdde guldmatchen. HÀr gjorde laget det enda mÄlet och kunde nÄgot överraskande ta hem guldet i sin EM-Äterkomst efter 24 Är.

EM 2008 i Österrike och Schweiz

Tyskland och Spanien var lagen som gjorde upp i EM-finalen, efter att ha besegrat Turkiet och Ryssland i semifinalerna. Det spanska landslaget var de enda som lyckades nÀta under finalens 90 minuter och kunde slutligen vinna mötet med 1-0.

EM 2012 i Polen och Ukraina

De regerande mÀstarna Spanien gick Äterigen till EM-final efter att ha vunnit semin mot Spanien pÄ straffar. Italien vann i sin tur den andra semin mot Tyskland efter en tidig tvÄmÄlsledning. Finalen pÄ Kievs Olympiastadion blev en spansk storfest och laget lyckades försvara guldet efter en 4-0 seger.

EM 2016 i Frankrike

MÀsterskapet utökades ytterligare till 24 lag och lagen som gjorde upp i den stora finalen var Portugal och hemmanationen Frankrike. Matchen var lÀnge helt mÄllös och fick avgöras pÄ förlÀngning. Efter 19 minuter lyckades Eder fÄ in en fulltrÀff och ta hem guldet till Portugal.