Här presenterar vi resultaten ifrån samtliga matcher som spelas i klubblagsturneringen UEFA Europa League under säsongen 2023/24. Matcherna i gruppspelet spelas under perioden september 2023 till december 2023. Slutspelet spelas mellan februari och slutet på maj 2024 för att få fram en segrare i Europa League.

🔢 Resultat Europa League 2023/2024 – Så fördelas poängen

Först inleds kvalspelet i turneringen, där alla lag ska kvalspela i juli och augusti månad. I gruppspelet av Europa League deltar sedan 32 lag i åtta grupper om fyra lag. Alla lag spelar minst sex gruppspelsmatcher, med hemma- och bortamöten. Gruppspelet pågår från september till december. Efter avslutat gruppspel går Europa League vidare till slutspelet som inleds i februari månad och pågår till maj.

Här på EM-fotboll.se hittar du resultaten från samtliga matcher som spelas under Europa League, kval som slutspel. Sammanlagt kommer hundratals möten att äga rum och vi hämtar alla våra resultat direkt från UEFA:s hemsida. Du kan därför räkna med korrekt och aktuell information på den har sidan.

För en vinst får lagen tre poäng, samtidigt som ett oavgjort möte ger bägge lagen en poäng. Under gruppspelet spelas det inga förlängningar på matcherna, utan alla möten avgörs efter de ordinarie 90 minuterna där noll, en eller tre poäng delas ut. Däremot kan förlängningar användas vid kval-matcherna och slutspelsmatcherna där man måste få fram en slutlig vinnare inför nästa omgång.

Kvalet – vilka går vidare?

Ett kvalspel till Europa League-gruppspelet spelas i bäst av två matcher. Två vinster ger avancemang, en vinst och en oavgjord match likaså. Alla matcher spelas i hemma- och bortamöten. Detta innebär att lagen får en hemma- och bortamatch att spela. Skulle man förlora borta och vinna hemma så har man då kanske skapat sig en chans för avancemang.

Tidigare har bortamål spelat roll, men detta är något som UEFA har tagit bort från alla sina tävlingar. Det innebär i grunden att fler kvalmatcher innehåller förlängning och straffläggning nu för tiden, då man desto mer sällan kan avgöra ett dubbelmöte efter 180 minuter fotboll. Ett dubbelmöte som slutar oavgjort efter två matcher i ordinarie matchtid kommer att gå till förlängning, alldeles oavsett hur många mål som har gjorts på vilken bortaplan eller ej.

⚽ Förlängning och straffläggning

Som vi nämnde ovan så kan det förekomma att kvalmatcherna eller slutspelsmatcherna kräver en förlängning, eller kanske till och med en straffläggning, för att kunna avgöras. Under gruppspelet ska inget av dessa scenarion behöva utspelas men när det drar ihop sig så är det dags att förbereda sig för att matcherna kan gå till förlängning (2×15 minuter) och sedermera straffläggning om inget lag vunnit under förlängningen.

Precis som i mästerskapen och fotboll i allmänhet består en förlängning av två halvlekar på 15 minuter vardera. Varje förlängningshalvlek får sedan sina tilläggsminuter precis som halvlekarna under ordinarie tid. Hur mycket tilläggstiden blir avgörs av domarna och beror på hur många och långa avbrott spelet fått under tiden.

Förlängningen spelas alltid fullt ut, oberoende av vad som sker på plan. Det är alltså inte det lag som gör det första målet som automatiskt vinner, utan flera mål kan förekomma under en och samma förlängning. Det spelas därmed inte ”Golden Goal” eller dylikt där första målet vinner.

Skulle inga mål ske under förlängningen, eller att båda lagen gör lika många mål, går matchen vidare till straffar där varje lag får skjuta fem skott. De två lagen turas om att lägga sina skott och om något lag intar en ledning som de andra inte kan tangera, så avrundas straffläggningen i förtid. Skulle lagen istället göra lika många mål fortsätter straffläggningen med ytterligare en straff per lag fram tills att man kan ta fram en vinnare.

⏰ När spelas Europa League?

Kvalspelet inleds i juli och augusti, gruppspelet inleds i september och spelas till december. Slutspelsmatcherna dras igång i februari året därpå.

📣 Var följer jag Europa League?

Antingen streamar du alla matcher hos Viaplay, eller så följer du vår liverapportering här på Em-fotboll.se

🏟 Finalarenan i Europa League 2024?

Irland och Dublin anordnar Europa League-finalen säsongen 2023/24. Arenan heter Aviva Stadium och är vanligtvis hemmaplan för Irlands herrlandslag.

📣 Följ hela Europa League i vår livescore

När kvalet till Europa League spelas och även sedermera i gruppspelet så är det en mängd matcher som äger rum på samma dag och med samma avsparkstid. Därför kan du på ett enkelt sätt kunna följa allt som sker via våra liveresultat från alla matcher här hos EM-fotboll.se.

I samband med att dagens matcher drar igång dyker dessa upp i vårat livescore-flöde, där du kan se hur långt matchen hunnit spelas samt hur många mål respektive lag har gjort. På så sätt får du en överskådlig bild för hur det går för de olika lagen som just nu gör upp om viktiga poäng i kvalspelet, gruppspelet eller slutspelet.

Livescore-resultaten uppdateras automatiskt samtidigt som du är inne på sidan, och därför behöver du själv inte uppdatera något för att hålla järnkoll på alla resultat från matcherna i Europa League.