England är vinnare av Europamästerskapet 2022. Detta efter seger i förlängningen mot Tyskland i finalen. Chloe Kelly avgjorde EM-finalen till 2-1 i den andra förlängningskvarten, inför 87 000 åskådare på Wembley.

Under söndagskvällen spelades finalen i Europamästerskapet 2022 emellan Tyskland och England på Wembley Stadium i London. Inför matchen handlade mycket om de stora målskyttarnas match, där Englands Beth Mead och Tysklands Alexandra Popp stod i fokus. Men innan matchstart saknades Alexandra Popp i laguppställningen, vilket var en hård smäll på förhand för Tyskland. Målmaskinen fanns med i startelvan en timme före match, men någon händelse på värmningen måste ha hindrat Popp från spel i EM-finalen.

England började matchen bäst, med ett högt tempo, där Tyskland såg lite skakiga ut till en början. England var bäst under de första 25 minuterna, även om Tyskland skapade den farligaste målchansen i matchen efter en hörna. Efter lite flipperspel i straffområdet kunde dock Englands målvakt Mary Earps fånga bollen till slut.

Englands forward Ellen White var den som hade hemmanationens två bästa lägen, men med en nick mitt på målvakten och ett skott över blev det inga mål från Whites sida.

Den första halvleken skulle sluta mållöst. England ägde mest boll under den första halvleken men de inledande 45 minuterna kan anses ganska tillknäppt trots allt, utan några större målchanser.

Andra halvlek

Tyskland gjorde ett byte i paus där Jule Brand gick ut och Tabea Wassmuth kom in och tyskorna började bra under de första minuterna i andra halvlek, med en hög och intensiv press. Något som gav inbytte Wassmuth och även Lina Magull en varsin målchans under de första fem minuterna.

Trots den starka tyska starten så tog England ledningen i EM-finalen. En av Englands inhoppare, Ella Toone, sprang sig fri på en långboll och stod för ett fantastiskt avslut när hon lobbade in 1-0 över Merle Frohms i det tyska målet. Ett mycket vackert mål som fick de drygt 87 000 åskådarna på Wembley att jubla vilt.

Bara minuter senare fick Tyskland ett gyllene läge att kvittera när Lina Magull sköt en projektil upp i ribban, men utan att få med sig ett kvitteringsmål. Men en av matchens giganter, just Lina Magull, skulle få säga sitt. I matchminut 79 stod Tyskland för ett drömanfall där Magull avslutade med att vricka upp 1-1 i nättaket, och matchen var utjämnad.

Tyskland skapade sig något av ett momentum under den ordinarie matchtidens tio sista minuter, med en högre energi och fler skapade halvchanser. Men det blev inga fler mål under ordinarie tid. EM-finalen gick till förlängning, där 30 minuters förlängning skulle kunna skilja lagen åt.

Förlängningen

Det var många trötta spelare ute på plan, och den första förlängningskvarten innehöll inte direkt några målchanser då båda lagen inte vågade ge upp för mycket ytor.

Fem minuter in i en andra förlängningskvarten skulle avgörandet komma. Efter en hörna och lite konstiga situationer i Tysklands defensiva straffområde så kunde Englands Chloe Kelly skjuta in sitt andra landslagsmål till 2-1 för England, inför ett jublande Wembley Stadium.

Tyskland försökte gå fram med allt de hade för att nå en kvittering under förlängningens sista minuter men England slösade tid och behöll bollen på ett bra sätt, vilket minskade Tysklands målchanser. Det blev egentligen inga stora farligheter för Tyskland och efter 120 minuter fotboll gick det att konstatera att Englands damlandslag är bäst i Europa 2022.

England tar därmed sitt första EM-guld någonsin. För förbundskapten Sarina Wiegman innebär det hennes andra raka EM-guld. 2017 tog hon EM-guld med den dåvarande värdnationen Nederländerna.

Uppdaterad 31 juli, 2022