Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Baku i Azerbajdzjan för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Baku

Baku, Azerbajdzjan

Foto: Pixabay


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Baku är den mest östliga av EM-städerna och även huvudstaden i västasiatiska nationen Azerbajdzjan. Staden ligger i landets asiatiska del och ses av många som en av de mer exotiska platserna att besöka under fotbollsmästerskapet.

Hela fyra av lagen i nationens högstaliga Azerbaijan First Division har sina säten i huvudstaden, vilket gör att det ständigt finns spännande matcher att följa. MOIK Baku är laget som hittills skördat störst framgångar.

EM-matcherna som spelas i Baku

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Baku Olympiastadium under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp A kommer att hållas här, samt att en av de viktiga kvartsfinalerna spelas på arenan.

  • Lördag 12 juni kl. 15:00 : Wales-Schweiz

  • Onsdag 16 juni kl. 18:00: Turkiet-Wales

  • Söndag 20 juni kl. 18:00: Schweiz-Turkiet

  • Lördag 3 juli kl. 18:00: Kvartsfinal 3

Baku Olympiastadium

Baku Olympiastadium kan vid namnet låta som en tidigare olympisk stadium, men sanningen är att OS aldrig utspelat sig på platsen. Däremot arrangerade man kort efter öppningen 2015 mästerskapen European Games, vilket är en europeisk turnering som i likhet med OS arrangerar tävlingar inom flera olika idrotter. Idag är arenan hemmaplan för nationens fotbollslandslag och sammanlagt ryms det 69 000 fans på läktarplats.

Arenan ligger 12 kilometer nordöst om stadskärnan och det enklaste sättet att ta sig hit under EM är via lokaltrafiken. UEFA kommer även sätta upp speciella resor från centrum för den som ska gå på någon av matcherna.

Adress:
Koordinater: 48.219212, 11.624483

Fan Zone i Baku

Azerbajdzjan fans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Baku är ännu inte bestämd, men vi kommer att uppdatera mer om detta så fort informationen finns tillgänglig. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till Baku

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Baku antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

Mer information kommer snart

Res med flyg

Mer information kommer snart

Boende i Baku

En resa till Baku kan ge dig möjligheten till att unna dig ett lyxigare boende än vanligt. Priserna för hotell är väldigt låga och du kan få ett rum på ett femstjärnigt hotell till samma pris som du betalar för ett standardrum i andra EM-städer. Samtidigt finns möjligheten att bo väldigt billigt om man hellre vill spara in på pengarna. Då hotellen snabbt lär bli uppbokade kan det vara bra att redan nu göra en reservation hos det hotell som man är intressera av.Booking.com

Bra att veta om Azerbajdzjan

Språk: Azerbajdzjanska
Valuta: Azerbajdzjansk manat, denna går att beställa hos närmaste växlingskontor
Visum:
Du behöver ett visum för att resa till Azerbajdzjan. UEFA uppger att ett speciellt visum för EM-turister kommer att upprättas
Tidszon: GMT+4 under sommaren, vilket innebär två timmar före Sverige

Användbara fraser

Hej – Salam
Hur mår du? – Necəsən (bokstaven ə uttalas som ett ä)

Ta dig runt i staden

I Baku finns det en tunnelbana som trots att den endast har tre linjer tar dig mellan de större delarna av staden. Utöver detta finns det ett betydligt bredare nät av bussar som kan komplettera din resa till en mer exakt destination.

Om man vill åka taxi i staden så känns dessa tydligt igen i trafiken tack vare den unika designen. Bilarna liknas på många sätt vid de som kör runt i Englands huvudstad London, med sin rundade design och sitt stora passagerarutrymme bak.

Sevärdheter

När man besöker Baku är den Gamla Staden en del som man inte går missa. Platsen har klassificeras som världsarv av Unesco och ligger innanför en hög mur som byggdes i samband med den ryska erövringen på början av 1800-talet. På området ligger såväl Sjirvansjahernas palats som Jungfrutornet, vilka båda är magnifika byggnader att beskåda.

En mer modern, men minst lika enastående byggnad är Flame Towers, som rymmer såväl lägenheter som hotellrum och kontor. Huset består av tre skyskrapor som alla är fyllda med LED-skärmar som kan lysa upp i olika färger.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 17 mars, 2022