Expekt

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Bilbao i Spanien för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Bilbao

Bilbao är en hamn- och industristad som ligger vid Spaniens norra kust i regionen Baskien. Det är även landets femte största stad och kulturen här skiljer sig en hel del från de mer typiska resmålen i Spanien. Bland annat talar man här ett eget språk i form av baskiska.

Fotbollsmässigt är staden hemmaplan för La Liga-klubben Athletic, som under åren tagit hem flera ligatitlar. Spansk fotboll överlag brukar hålla en mycket hög kvalitet och när klubben har match kan du därmed se fram emot en högst fotbollsintresse i staden.

EM-matcherna som spelas i Bilbao

Matcherna som skulle ha spelats i Bilbao har flyttats!

Matcherna kommer istället att äga rum i spanska staden Sevilla.

  • Måndag 14 juni kl. 21:00: Spanien -Sverige

  • Lördag 19 juni kl. 21:00: Spanien – Polen

  • Onsdag 23 juni kl. 18:00: Slovakien – Spanien

  • Söndag 27 juni kl. 21:00: Åttondelsfinal (Vinnaren grupp B-Trean grupp A/D/E/F)

Estadio San Mamés

Den första versionen av Estadio San Mamés invigdes redan 1913, men revs hundra år senare för att göra plats åt arenan som nu står på platsen. Mellan den sista matchen på den gamla arenan och den första matchen på den nya passerade endast 102 dagar och därefter fortsatte utbyggnaden som numera tar 53 000 åskådare på läktarna. Utvändigt är arenan fylld av små lampor som lyser upp staden när solen lägger sig.

Avståndet från centrum till arenan är endast en kilometer, vilket gör att du smidigt kan promenera dig i samband med match. Det går även att ta tunnelbana eller spårvagn hit om man har en längre sträcka att resa.

Adress:
Koordinater: 43.264432, -2.949376

Fan Zone i Bilbao

Spanska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Det är ännu inte klart var den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Bilbao kommer att vara. Så fort denna information finns kommer vi att uppdatera mer kring detta. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till Bilbao

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Bilbao antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn till Hamburg med Deutsche Bahn. Sedan kan du antingen övernattar i Hamburg och fortsätta resan med Deutche Bahn, eller…
  • Fortsätta resan med nattåg från Hamburg till Basel genom att boka nattåg hos på ÖBB Nightjet.

  • Från Basel kan du sedan ta dig vidare till Henday (vid spanska gränsen) med byte i Paris med franska snabbtåget TGV.

  • Från Hendaye åker ni lokaltåget Euskotren till San Sebastian i Spanien. Därifrån fortsätter ni sedan med samma tågbolag till Bilbao.

Res med flyg

Bilbao flygplats ligger 13 kilometer utan för stadens centrum och är en flygplats där du kan flyga till flera andra städer i Spanien och Europa.

Att hitta direktflyg hit ifrån Sverige är inte så jättelätt, men från Arlanda flygplats kan du ta dig till Bilbao med flera olika flygbolag. Bland annat reser Brussels Airline, KLM och Lufthansa hit, men i samtliga fall får du räkna med minst en mellanlandning. Detsamma gäller ifrån Landvetter i Göteborg.

Från Malmö flygplats, Umeå flygplats och Luleå flygplats finns det inga flyg som går till Bilbao.

Boende i Bilbao

Bilbao är en stad fylld med hotell och du kan enkelt hitta boenden i flera olika prisklasser. I och med att staden är populär att besöka gäller det att vara ute i god tid om man vill få tag på just det boendet som man är ute efter. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det kan vara bra att redan nu titta på alternativen som finns att välja mellan. I och med att stadion ligger så pass nära centrum kan du ganska lägg hitta ett boende med bra läge.Booking.com

Bra att veta om Spanien

Språk: Spanska
Valuta: Euro, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Spanien
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – ¡Hola
Hur mår du? – Como estas
Jag pratar inte spanska – No hablo español
Heja Sverige! – vamos Suecia!

Ta dig runt i staden

I Bilbao är det nära till det mesta, vilket göt att du lätt kan ta dig från punkt A till punkt B till fots. Skulle du ändå vilja välja något av de lokala färdmedlen som finns är tunnelbana, buss och spårvagn de främsta alternativen. Stadens tunnelbanor har en mycket speciell design, där ingångarna tydligt syns på håll tack vare de stora glaskupolerna ovanför marken.

När du ska resa i stadens lokaltrafik kan du antingen köpa singelbiljetter för varje resa, eller så investerar du i ett rese-pass (barik card) som fungerar på samtliga resesätt. Kortet laddar du sedan med valfri summa.

Sevärdheter

Bilbao är en stad som erbjuder många olika museum för sina besökare, däribland Guggenheimmuseet som både har ett extravagant yttre som inre. Vid ingången stoltserar konstverket Puppy, en stor blomsterklädd hund som många väljer att fotografera sig vid. För den äventyrslystna kan man ta en promenad eller gondolfärd över Vizcayabron, som ligger 50 meter över marken. Man kan också ta en färd med bergbanan upp på berget Artxanda, där du får en magisk utsikt över staden och dess gröna omgivning.

För den matintresserade ligger saluhallen La Ribera, som är en av Spaniens största matmarknaden i stadens hjärta. På två plan hittar du mat i alla dess former och det finns även restauranger som serverar färdiga rätter på plats. Någonting som verkligen är värt att leta efter här är pintxos, som är Baskiens motsvarighet till klassiska tapas.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021