Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till München i Tyskland för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om München

München, Tyskland

Foto: Pixabay


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

München är Tysklands tredje största stad och även huvudstad i delstaten Bayern. Staden har en lång historia och är van vid att ta emot en stor mängd turister, då man årligen arrangerar sin världskända Oktoberfest som lockar tiotusentals besökare från alla världens hörn.

Tyskland är som fotbollsnation en stark aktör både när det kommer till landslag- och ligaspel. I den utvalda EM-staden har klubben FC Bayern München sin hemma-arena och därav är staden en naturlig samlingsplats för europeiska fotbollsfantaster.

EM-matcherna som spelas i München

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Allianz Arena under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp F kommer att hållas här, samt att en av de viktiga kvartsfinalerna spelas på arenan.

  • Tisdag 15 juni kl. 21:00: Frankrike-Tyskland

  • Lördag 19 juni kl. 18:00: Portugal-Tyskland

  • Onsdag 23 juni kl. 21:00: Tyskland-Ungern

  • Fredag 2 juli kl. 21:00: Kvartsfinal 2

Allianz Arena

Allianz Arena, som är den största arenan i staden tar en publik på 70 000 personer har tidigare arrangerat matcher under bland annat fotbolls VM 2006. När den färdigställdes 2005 var den allra först med att ha en utsida av LED-skärmar som gör att arenan helt kan ändra färg.

Arenan ligger norr om centrum och det bästa sättet att ta sig hit är via buss, pendeltåg eller tunnelbana. Med tunnelbana är det linje 6 som man ska resa med och enklast är att ta sig till stationen Fröttmaning, varifrån man kan promenera till arenan. Enligt UEFA:s hemsida kommer det även gå bussar mellan Fan Zone i Olympiapark och arenan.

Adress:
Koordinater: 48.219212, 11.624483

Fan Zone i München

Tyskla fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i München kommer vara Olympiapark, en historisk plats där bland annat olympiska spelen 1972 ägde rum. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv. Fram till dess så följ oss gärna på vår egen “fan zone” på Facebook.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till München

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till München antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn till Hamburg med Deutsche Bahn. Sedan kan du antingen övernattar i Hamburg och fortsätta resan med Deutche Bahn, eller…

  • Sista steget på resan blir att åka nattåg från Hamburg till München genom att boka nattåg hos på ÖBB Nightjet.

Res med flyg

Franz Josef Strauss är stadens stora flygplats dit man kan flyga ifrån en mängd olika platser i Europa. En flygresa hit tar drygt två timmar från Sverige och från flygplatsen tar du dig sedan enkelt in till staden via pendeltåglinje S1 eller S8.

Från Arlanda i Stockholm erbjuder både Lufthansa och SAS resor till München. För den som vill komma ner något i pris erbjuder även Norwegian resor på ett fåtal datum under EM-perioden.

Vill du hellre resa från Landvetter utanför Göteborg har SAS en linje som går flera gånger om dagen direkt till München.

För dig som bor i södra Sverige kan man även flyga ifrån den danska flygplatsen Kastrup med Lufthansa och SAS. Denna resa tar lite mer än en och en halv timme att göra.

Boende i München

München är en stad fylld med hotell, men boende här är ofta dyrare än i många andra tyska städer. Ett gott tips är därför att jämföra boenden i olika områden av staden. Du kan antingen välja ett boende nära stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Tyskland

Språk: Tyska
Valuta: Euro, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Tyskland
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Hallo
Hur mår du? – Wie geht es dir?
Jag pratar inte tyska – Ich spreche kein deutsch

Ta dig runt i staden

Lokaltrafiken är väl utbyggd i München och det finns en mängd olika alternativa resesätt. Förutom tunnelbana (U-bahn) finns både pendeltåg (S-bahn), spårvagn och buss med en mängd olika linjer.

Precis som i många andra städer är nätet uppbyggt på olika zoner, där avgiften du betalar beror på hur många zoner du ska åka igenom. Biljetterna kan enkelt köpas i telefonen via den officiella MVV-appen, eller i biljettmaskiner på stationerna.

Sevärdheter

I München finns en mängd gamla byggnader bevarade, så för den kulturella besökaren finns det en mängd att se. En bra plats att börja på är då Marienplatz där Frauenkirche och det nya rådhuset ligger beläget.Utöver historiska platser finns det en mängd olika museum att besöka i staden, där teknikmuseet Deutsche Museum är ett av de mest välkända.

För den som vill promenera är såväl Engelska trädgården som Olympiaparken platser som har mycket att erbjuda. I Olympiaparken finns förutom flera stora arenor ett högt utsiktstorn, varifrån man på 190 meters höjd kan se hela staden ovanifrån.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021