Expekt

Uppdaterad 30 september, 2021

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Amsterdam i Nederländerna för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna

Om Amsterdam

Amsterdam, Nederländerna

Foto: Pixabay

Amsterdam är en stad som turister ifrån alla världens hörn reser till. Nederländernas huvudstad är fylld av olika kanaler och byggnader av äldre slag som är otroligt vackra att se på. Här kan du avnjuta god match och dryck, en härlig cykeltur eller ett besök på något av stadens alla museum.

Fotboll är den populäraste sporten i Nederländerna och Eredivisie är namnet på landets högsta liga. Här har flera stora stjärnor spelat under åren och Amsterdams lokala klubb AFC Ajax är överlägset den mest framgångsrika.

EM-matcherna som spelas i Amsterdam

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Johan Cruijff Arena under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp C kommer att hållas här, samt att en av de viktiga åttondelsfinalerna spelas på arenan.

  • Söndag 13 juni kl. 21:00: Nederländerna-Ukraina

  • Torsdag 17 juni kl. 21:00: Nederländerna-Österrike

  • Måndag 21 juni kl. 18:00: Nordmakedonien-Nederländerna

  • Söndag 26 juni kl. 18:00: Åttondelsfinal 1

Johan Cruijff Arena

Johan Cruijff Arena var när den byggdes 1996 den allra första arenan i Europa med ett tak som gick att öppna och stänga vid behov. Tidigare hette arenan som tar 54 000 åskådare Amsterdam Arena, men 2018 fick den sitt nya namn efter den nederländska stjärnspelaren och tränaren. Till vardags är det AFC Ajax som spelar på arenan, samt att landslaget håller sina hemmamatcher här.

Arenan ligger drygt en mil sydöst om centrum och det tar ungefär en kvart att åka med lokaltrafiken hit. Det är även detta resesätt som rekommenderas i samband med match.

Adress: ArenA Boulevard 1, 1100 DL Amsterdam, Nederländerna
Koordinater: 52.314575, 4.941986

Fan Zone i Amsterdam

Nederländska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Amsterdam kommer vara Amsterdams Olympiastadion, en historisk plats där bland annat olympiska spelen 1928 ägde rum. Här hittar man det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På Museumplein Square i stadens centrum kommer Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för fans i alla åldrar. Även Football Village är öppet för allmänheten och har gratis inträde.

Res till Amsterdam

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till München antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn, via Hamburg & Duisburg till Amsterdam med Deutsche Bahn. Förslagsvis att du övernattar i Hamburg. Men det går att nå Amsterdam strax efter midnatt om du vill åka direkt.

Res med flyg

Schiphol Airport är namnet på flygplatsen i Amsterdam, som ligger 13 kilometer utanför staden.

Norwegian, KLM och SAS erbjuder alla direktflyg till Amsterdam från Arlanda flygplats i Stockholm. Även ifrån Landvetter i Göteborg erbjuder KLM dessa direktresor.

Från Malmö flygplats finns det inga direktflyg som går till Amsterdam, men däremot erbjuder både Norwegian och SAS med en mellanlandning. Ifrån Umeå flygplats och Luleå flygplats gäller samma sak, men då kan man även resa med Finnair om man hellre vill det.

Boende i Amsterdam

Hotellpriserna i Amsterdam är inte jättelåga, men du kan med lite tur ändå hitta boende till ett bra pris. Ett tips är att jämföra boenden i olika områden av staden. I och med att Amsterdam inte är en så stor stad går det enkelt att ta sig till centrum även om du bor en bit utanför. Under mästerskapets gång lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Nederländerna

Språk: Nederländska
Valuta: Euro, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Nederländerna
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Hi
Hur mår du? – Hoe gaat het?
Jag pratar inte nederländska – Ik spreek geen nederlands

Ta dig runt i staden

Den Nederländska huvudstaden är väl känd för sin cykelkultur och det sägs att det finns drygt 800 000 cyklar i staden. Dessa kan du enkelt hyra för att ta dig runt,  men det gäller också att man följer de regler som finns för cyklister i staden: använd hjälm, cykla endast på specifika cykelvägar och parkera cykeln på de markerade parkeringarna. Genom staden löper över 50 mil med cykelbanor.

När det gäller lokaltrafik är tunnelbana, buss, spårvagn och båt några av de alternativ som finns att välja mellan. Man kan enkelt köpa ett resekort som du fyller med valfri summa att spendera på dina resor.

Sevärdheter

Amsterdam är en stad som erbjuder ett brett utbud av turistattraktioner. Här finns en mängd olika museum som du kan besöka, där Anne Franks hus, van Gogh-museet och Rembrandtmuseet bara är några exempel.

Stadens äldre del är den största av alla gamla städer i Europa och här finns det massor att upptäcka. På kanalen som går igenom staden kan man med båt uppleva staden, eller så gör man som lokalbefolkningen och hoppar på cykeln för att ta sig fram. Ett annat mycket välkänt, men kontroversiellt område i staden är Red Light District.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights