Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Budapest i Ungern för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Budapest

Budapest, Ungern

Foto: Pixabay


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Budapest är Ungerns huvudstad, som delas upp i två delar av floden Donau. Buda, Pest och Óbuda slogs ihop till en enad storstad för drygt 150 år sedan och är idag ett populärt resmål för många turister.

När man talar om fotbollsnationer är nog Ungern inget land som man tänker på i första hand. Dock är inhemska toppligan OTP Bank Liga en av de äldsta i Europa och bara i huvudstaden har tre av ligans klubbar sina säten. Detta innebär att det flera gånger om året spelas derbyn i staden, som brukar locka stor publik.

EM-matcherna som spelas i Budapest

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Ferenc Puskás Stadium under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp F kommer att hållas här, samt att en av de viktiga åttondelsfinalerna spelas på arenan.

  • Tisdag 15 juni kl. 18:00: Ungern-Portugal

  • Lördag 19 juni kl. 15:00: Ungern-Frankrike

  • Onsdag 23 juni kl. 21:00: Portugal-Frankrike

  • Söndag 27 juni kl. 18:00: Åttondelsfinal 3

Ferenc Puskás Stadium

Puskás Aréna är en helt ny arena som beräknas stå klar under 2019 och tänkt att bli det ungerska landslagets nya hemmastadion. Publikmässigt ryms 68 000 åskådare på läktarna och namnet kommer ifrån en av landets mest kända spelare genom tiderna.

Arenan ligger 4 kilometer ifrån stadens centrum och under mästerskapets gång kommer vägar i närheten att stängas av, vilket gör lokaltrafik till det bästa alternativet för att ta sig dit.

Adress: Budapest, Istvánmezei út 3-5, 1146 Ungern
Koordinater: 47.503411, 19.096990

Fan Zone i Budapest

Ungerska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Budapest kommer vara Heroes Square, som är ett av de större torgen i staden. Här hittar man det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till Budapest

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Budapest antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

Mer information kommer snart

Res med flyg

Budapest Liszt Ferenc International Airport är namnet på stadens flygplats, som ligger 15 kilometer ifrån centrum.

Du kan flyga hit direkt ifrån Stockholmsflygplatsen Arlanda med flygbolaget Norwegian. Utöver detta är det många bolag som erbjuder resor härifrån, men då får man räkna med en mellanlandning. Ifrån Skavsta flygplats drygt en timme söder om Stockholm erbjuder Wizz Air direktresor till Budapest.

Ifrån Landvetter kan du resa direkt till Budapest med antingen Wizz Air eller Ryanair, samt att flera andra bolag erbjuder resor med mellanlandningar.

Reser du ifrån Malmö flygplats har Wizz Air även här direktflyg till den ungerska huvudstaden. Dessutom kan man härifrån ta sig dit via Stockholm med Norwegian.

Ifrån Umeå flygplats kan man inte göra direktresor, men däremot nå Budapest via mellanlandningar i antingen Stockholm eller Helsingfors. Flygbolagen som gör dessa resor är Norwegian och Finnair.

Boende i Budapest

Budapest är en budgetstad att resa till, där man kan hitta boende till mycket låga priser. Man får samtidigt räkna med högre avgifter än vanligt i samband med att EM arrangeras. Ett tips är  att jämföra boenden i olika områden av staden, där Zugló är området som ligger närmast arenan. Du kan antingen välja ett boende nära stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Ungern

Språk: Ungerska
Valuta: Forint, dessa går att beställa hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Ungern
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Szia
Hur mår du? – Hogy vagy?
Jag pratar inte ungerska – Nem beszélek magyarul

Ta dig runt i staden

I staden finns ett tunnelbanesystem med fyra linjer, där den äldsta togs i bruk redan på slutet av 1800-talet. Detta gör den till den näst äldsta tunnelbanelinjen i hela Europa, efter Londons tunnelbana. Linjerna är igång under större delar av dygnet och biljetter kan enkelt köpas i maskiner på stationerna.

Dessutom finns både spårvagn och buss, som likt tunnelbanan inte kostar speciellt mycket att resa med. En av spårvagnslinjerna kör dessutom dygnet runt och är för många ett självklart val när man ska ta sig hem på obekväma tider. Dessutom är detta ett roligt sätt att uppleva staden på.

Sevärdheter

Budapest är ett resmål som för många är känt för sina många spa-anläggningar, där man bland annat kan bada i stora uppvärmda utomhuspooler. Széchenyi Thermal Bath, Gellert Thermal Bath och St. Lukacs bath är bara några av de som finns att välja mellan, där man även kan avnjuta goda drinkar och trevligt sällskap.

Att uppleva staden från floden Donau som rinner igenom den är en klassisk turistattraktion, där man även kan boka speciella båtturer med middag inkluderat. När det kommer till ståtliga byggnader att utforska är Parlamentet och Slottsdistriktet två självklara val.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021