Expekt

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Dublin i Irland för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Dublin

Dublin, Irland

Foto: Pixaby

Dublin är Irlands huvudstad och även den största staden i landet. Det bor 1.8 miljoner människor i staden.

Det är ett mecka för Whisky och öl fantaster med mängder av gamla pubar. Gaelisk Fotboll som är en Irländsk variant av fotboll som får spelas med både händer och fötter är den populäraste sporten. Lagen består av 15 spelare och en målvakt. Rugby och vanlig fotboll är också två stora sporter på Irland. Den inhemska ligafotbollen är dock inte så stark internationellt och ligan är rankad på en 42 plats i Europa.

EM-matcherna som spelas i Dublin

Matcherna som skulle ha spelats i Dublin har flyttats!

Gruppspelsmatcherna kommer att äga rum i Sankt Petersburg, samtidigt som åttondelsfinalen spelas i London. Klicka dig vidare på länkarna ovan för att läsa mer om dessa EM-städer.

  • Måndag 14 juni kl. 18:00: Polen – Slovakien

  • Fredag 18 juni kl. 15:00: Sverige – Slovakien

  • Onsdag 23 juni kl. 18:00: Sverige – Polen

  • Tisdag 29 juni kl. 18:00: Åttondelsfinal (Vinnaren grupp D-Tvåan grupp F)

Aviva Stadium

Aviva Stadium är den näst största arenan på Irland. Croke Park som rymmer 82.300 personer är den största men där spelas endast rugby och Galisk Fotboll nu för tiden. Aviva Stadium renoverades mellan 2007 och 2010 och rymmer nu 51 700 personer.

Arenan ligger i den centrala delarna av Dublin, 2 kilometer från centrum. Det går bussar, pendeltåg och spårvagn till arenan från olika delar av Dublin. Är man i de centrala delarna är det vanligt att man även går en promenad till arenan. Arenan blir en bilfri zon med en radie på 1 km från arenan under matchdagar så att ta bilen till arenan är inget vi rekommenderar.

Adress:
Koordinater: 53.335349, -6.228492

Fan Zone i Dublin

Irländska fans

Foto: bildbyrån

Det kommer finnas en Fan Zone och Football Village tillgängliga i Dublin, dessa kommer vara öppna under alla dagar som det spelas matcher i Dublin. Exakta positionen för vart dessa ska placeras är fortfarande inte bestämt. Vi kommer gå ut med exakt position för Fan Zone när vi har mer information.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till Dublin

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Dublin antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn till Bryssel med Deutsche Bahn. Förslagsvis att du övernattar i Hamburg.

  • Nästa steg på resan blir att åka från Bryssel till London genom att boka på Eurostar. Tänk att incheckningen är likt den vid en flygplats, så var där i god tid för att inte missa tåget.

  • Från London till Dublin tar du dig enkelt med Raileurope.

Res med flyg

Dublin Airport är heter stadens flygplats. Den ligger 10 km norr om staden. Flygtiden från Sverige till Irland är 2 timmar och 45 minuter med direkt flyg från Stockholm.

Du kan även flyga från Landvetter i Göteborg med direktflyg till Dublin.

Från andra städer som Umeå, Malmö och Linköping går det att flyga till Dublin med en mellanlandning först, vanligast staden för mellanlandning till Dublin är via London.

Boende i Dublin

Dublin är en stad fylld med hotell, men boende här är ofta dyrare än i många andra irländska städer. Ett gott tips är därför att jämföra boenden i olika områden av staden. Du kan antingen välja ett boende nära stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.


Booking.com

Bra att veta om Irland

Språk: Engelska, Irländska
Valuta: Euro, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Irland
Tidszon: GMT +1 under sommaren, dvs en timme efter Sverige

Användbara fraser

Hej – Hello
Hur mår du? – How are you?
Jag pratar inte engelska/irländska – I do not speak english/irish
Heja Sverige! – Go Sweden!

 

Ta dig runt i staden

Dublin är en väldigt kompakt stad där det är relativt nära och korta avstånd till det mesta. Bussar, pendeltåg och Spårvagnar är alternativen för att ta sig runt i staden om du inte väljer att promenera.

Biljetter finns att köpa vid de olika stoppen alternativt kan du köpa ett DoDublin-kort som ger dig fritt tillträde till alla stadens bussar under en 3-dagars period.

Sevärdheter

Dublin har mycket historiska byggnader. Abbey Theatre är en känd teater, Guinness Store House ger dig en insyn i hur det tillverkar Guinness ölen och kan även passa på att njuta av utsikten över Dublin i deras skybar som har 360 graders utsikt. Old Jameson Distillery där får du testa olika sorters Whiskey eller varför inte få en guidad tur om Whiskey och ta sig en matbit i deras restaurang.