Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Sankt Petersburg i Ryssland för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Sankt Petersburg

Sankt Petersburg, Ryssland

Foto: Pixabay


Borussia Dortmund - Real Madrid

Sankt Petersburg är den nordligaste av de elva EM-städerna och även en stad som är väl bekant med att hålla i stora fotbollsevenemang. Så sent som 2018 var man värd till flera matcher under fotbolls VM då Ryssland stod som värd för turneringen.

Staden är Rysslands näst största och även ett populärt resmål för turister, oavsett om man är intresserad av fotboll eller ej. Det lokala fotbollslaget Zenit är en av de främsta klubbarna i landet som till vardags spelar i högstaligan Russian Premier League.

❗ Detta gäller för inresa i Ryssland under EM 2021

Samtliga besökare som reser in i landet måste ha ett fan-ID, som fungerar som ett visum för alla fotbollssupportrar under perioden som turneringen pågår. Detta kan man ansöka om på fan-id.ru. Utöver detta ska man på flygplatsen kunna visa upp ett negativt covid-test som är gjort mindre än tre dygn innan avresa. Man behöver även fylla i ett speciellt dokument med information om sin resa.

EM-matcherna som spelas i Sankt Petersburg

Sammanlagt kommer det att spelas sju matcher på Sankt Petersburg Stadium under turneringens gång. Sex av gruppspelsmatcherna i grupp B och E kommer att hållas här, samt att en av de viktiga kvartsfinalerna spelas på arenan.

  • Lördag 12 juni kl. 21:00: Belgien-Ryssland

  • Måndag 14 juni kl. 18:00: Polen – Slovakien

  • Onsdag 16 juni kl. 15:00: Finland-Ryssland

  • Fredag 18 juni kl. 15:00: Sverige – Slovakien

  • Måndag 21 juni kl. 21:00: Finland-Belgien

  • Onsdag 23 juni kl. 18:00: Sverige – Polen

  • Fredag 2 juli kl. 18:00: Kvartsfinal 1

Sankt Petersburg Stadium

Sankt Petersburg Stadium byggdes upp inför världsmästerskapet i fotboll och rymmer en publik på 61 000 åskådare i samband med match. Den japanska arkitekten Kisho Kurokawa står bakom designen, som kan liknas med ett rymdskepp. Till vardags är det klubblaget Zenit som har arenan som hemma-borg.

Arenan ligger nästan en mil ifrån stadskärnan och precis som i de flesta EM-städerna kommer man inte tillåtas att parkera sin bil i närheten av arenan. Detta gör att lokaltrafiken blir det bästa sättet att ta sig hit i samband med match. Med tunnelbana är detta en resa på drygt 45 minuter.

Adress: Futbol’naya Alleya, 1, St Petersburg, Ryssland, 197110
Koordinater: 59.972927, 30.221405

Fan Zone i Sankt Petersburg

Ryskt fotbollsfan

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Sankt Petersburg är ännu inte spikad, men så fort detta blir klart kommer vi att uppdatera kring detta här på sidan. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

Res till Sankt Petersburg

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Sankt Petersburg antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Stockholm och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka båtresa från Stockholm till Helsingforgs med antingen Viking Line eller Silja.

  • Sista steget på resan blir att åka från Helgsingfors till S:t Petersburg genom att boka på Allegro. Tänk på att skaffa visum i god tid innan.

Res med flyg

Det finns flera olika flygplatser i Sankt Petersburg, där Pulkovo Airport är den största. Avståndet härifrån till centrum är 20 kilometer.

SAS är flygbolaget som erbjuder direktflyg till den ryska staden ifrån Arlanda flygplats i Stockholm. Samtidigt är det ett stort antal flygbolag som kan ta dig hit med mellanlandningar i Riga, Minsk eller Helsingfors.

Från Landvetter flygplats i Göteborg finns det inget bolag som erbjuder direktresor, men däremot kan du resa hit via mellanlandningar i antingen Stockholm eller andra europeiska städer. Detsamma gäller för resor ifrån Malmö flygplats, Umeå flygplats och Luleå flygplats.

Boende i Sankt Petersburg

Sankt Petersburg är en stad fylld med hotell, men boende här är ofta något dyrare än i många andra europeiska städer. Ett gott tips är därmed att jämföra boenden i olika områden av staden, då priserna kan skilja sig en hel del åt. Du kan antingen välja ett centralt boende där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet, eller att bo nära stadion. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Ryssland

Språk: Ryska
Valuta: Rysk rubel, denna går att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Som UEFA-besökare får du ansöka om ett FAN ID, vilket du kan göra om du fått tag på biljetter till någon av matcherna.
Tidszon: GMT+3 under sommaren, dvs en timme före Sverige

Användbara fraser

Hej – Zdravstvuy!
Hur mår du? – Kak vashi dela?
Jag pratar inte ryska – YA ne govoryu po russki

Ta dig runt i staden

Att åka tunnelbana i Sankt Petersburg är en upplevelse i sig, då man lagt stor vikt på att skapa vackra stationer som tåget passerar längsmed resans gång. Totalt finns det fem olika linjer att välja mellan, som alla snabbt tar dig mellan stadens olika delar.

Förutom tunnelbana finns det gott om bussar, pendeltåg och spårvagnar. Under matchdagarna kommer man sätta in ytterligare resor där fansen enkelt kan ta sig till arenan och tillbaka.

Sevärdheter

Sankt Petersburg är en stad fylld med vackra byggnader, så att bara strosa runt i staden är en upplevelse i sig. Bland några av de mer kända landmärkena finns Vinterpalatset, Isakskatedralen och Uppståndelsekyrkan som alla är gigantiska byggnader som måste upplevas på plats. Vill man ta del av ett lugnare område kan man besöka Pavlovska parken som ligger en bit utanför stadskärnan.

I och med att staden ligger vid vattnet finns det även en del fina promenadstråk här och man kan med båt ta sig ut till ön Kronstadt som tillhör staden.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021