Betsson

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till London i England för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om London

London, England

Foto: Pixabay

London är en av de största städerna i Europa och för många en självklar stad när man talar om fotboll. I England generellt är fotboll en mycket stor sport som engagerar miljontals fantaster varje vecka och i inhemska ligan Premier League huserar några av de allra största namnen.

Förutom detta är nationen och främst dess huvudstad en plats som besöks av turister ifrån alla världens hörn, då staden bjuder på en hel del historia och kultur i kombination med shopping och matupplevelser.

EM-matcherna som spelas i London

Sammanlagt kommer det att spelas hela åtta matcher på Wembley Stadium under mästerskapet. Förutom turneringens stora final kommer matcher mellan lagen i grupp D att äga rum här, samt två av åttondelsfinalerna och båda semifinalerna.

 • Söndag 13 juni kl. 15:00: England-Kroatien

 • Fredag 18 juni kl. 21:00: England-Skottland

 • Tisdag 22 juni kl. 21:00: Tjeckien-England

 • Lördag 26 juni kl. 21:00: Åttondelsfinal 2 (Vinnaren grupp A-Tvåan grupp C)

 • Tisdag 29 juni kl. 18:00 Åttondelsfinal 7 (Vinnaren grupp D-Tvåan grupp F)

 • Tisdag 6 juli kl. 21:00: Semifinal 1

 • Onsdag 7 juli kl. 21:00: Semifinal 2

 • Söndag 11 juli kl. 21:00: Final

Wembley Stadium

Englands nationalarena rymmer en publik på 90 000 åskådare och har tidigare hållit i en mängd stora möten, däribland EM-finalen 1996.

Arenan ligger nordväst om stadskärnan och enklast är att ta sig hit med antingen tunnelbana eller buss. Rekommenderat är då att kliva av vid någon av stationerna Wembley Park eller Wembley Stadium, varifrån man kan promenera till arenan.

Adress: London HA9 0WS, Storbritannien
Koordinater: 51.556051, -0.279530

Fan Zone i London

Engelska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i London är ännu inte spikad, men så fort denna information finns kommer vi att lägga upp det här på sajten. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv. Fram till dess så följ oss gärna på vår egen ”fan zone” på Facebook.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan ta del av musikunderhållning, titta på matcher och utöva aktiviteter för alla åldrar.

 

Res till London

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till London antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

 • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

 • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn till Bryssel med Deutsche Bahn. Förslagsvis att du övernattar i Hamburg.

 • Sista steget på resan blir att åka från Bryssel till London genom att boka på Eurostar. Tänk att incheckningen är likt den vid en flygplats, så var där i god tid för att inte missa tåget.

Res med flyg

Omkring London finns ett flertal olika flygplatser. Vilken flygplats du kommer till beror på vilket flygbolag du väljer att resa med, samt från vilken svensk stad du reser. En flygresa till London tar lite mer än 2 timmar och går ofta att hitta till bra pris.

Från Arlanda kan du resa till London med flera olika flygbolag, däribland SAS, Norwegian och British Airways. Det förstnämnda bolaget flyger till London Gatwick, medans övriga landar på den stora flygplatsen Heathrow.

För dig som bor i Stockholms-området kan du dessutom resa från Skavsta flygplats som via budget-bolaget Ryanair erbjuder flyg till London Stansted.

Bor du på västkusten och vill resa från Landvetter flygplats så kan du resa till Heathrow med British Airway, med Ryanair till Stansted och med Norwegian till Gatwick.

Tyvärr erbjuds inga flyg ifrån Malmö till London, utan då får man bege sig till Köpenhamn varifrån flera flygbolag erbjuder resor från Kastrups flygplats.

Boende i London

London är en stad fylld med hotell med olika standard och i olika prisklasser. Du kan antingen välja ett boende nära stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om England

Språk: Brittisk engelska
Valuta: Brittiska pund, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till England
Tidszon: GMT+1 under sommaren, dvs en timme efter Sverige

Användbara fraser

Hej – Hello
Hur mår du? – How are you?
Jag pratar inte engelska – I do not speak english
Heja Sverige! – Go Sweden!

Ta dig runt i staden

London är en vältrafikerad stad där taxibilarna och de ikoniska röda dubbeldäckarna rullar frekvent på gatorna. Förutom detta har staden även ett stort tunnelbanenät med en mängd olika linjer och zoner.

Du kan under din vistelse köpa speciella tunnelbanekort som låter dig resa fritt under en viss tid, vilket brukar vara väl värt pengarna om man vill utforska staden ordentligt. Att ta en taxi behöver inte heller bli en dyr utgift, men det kan i rusningstrafiken hända att man blir stående i långa köer.

Sevärdheter

För den som vill uppleva mer än bara fotboll har London någonting att erbjuda alla. För den som vill shoppa finns en mängd kända butiker längsmed Oxford Street och dess sidogator, samtidigt som staden har en mängd olika museum att besöka. Bland de mest kända finns Madame Tussauds med sina vaxfigurer av såväl kända atleter och kändisar som kungligheter och politiker.

Utöver detta har London en mängd välkända landmärken som många gärna besöker. Big Ben, Westminister Abbey, Tower Bridge, Picadilly Circus, Hyde Park och Buckingham Palace är bara ett axplock av allt som finns att välja mellan.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights