Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Köpenhamn i Danmark för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Köpenhamn

Köpenhamn, Danmark

Foto: Pixabay


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Den EM-stad som ligger närmst Sverige är helt klart den danska huvudstaden Köpenhamn. Redan idag är det många svenskar som ser staden som ett självklart resmål och när fotbollsturneringen kommer hit lär det inte vara färre som väljer staden som sommarens semesterdestination.

Danmark har flera skickliga klubblag som brukar kunna gå långt i de internationella ligorna. FC Köpenhamn har haft många stora framgångar och det händer ibland att deras lag spelar mot svenska klubblag, vilket brukar kunna bjuda på en näst intill derbyliknande upplevelse.

EM-matcherna som spelas i Köpenhamn

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Parken under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp B kommer att hållas här, samt att en av de viktiga åttondelsfinalerna spelas på arenan.

  • Lördag 12 juni kl. 18:00: Danmark-Finland

  • Torsdag 17 juni kl. 18:00: Danmark-Belgien

  • Måndag 21 juni kl. 21:00: Ryssland-Danmark

  • Måndag 28 juni kl. 18:00: Åttondelsfinal 5

Parken Stadium

Parken, som är den största fotbollsarenan i hela Danmark tar en publik på 38 000 personer och är till vardags hemma-arena för såväl landslaget som klubblaget FK København. Arenan stod klar 1992 och har flera gånger arrangerat finalmatcher i den europeiska cupen (numera Europa League).

Arenan ligger i den norra delen av staden och inte alltför långt ifrån flera kända landmärken. Om man redan befinner sig i centrum kan man enkelt ta sig till arenan till fots längsmed vattnet, eller så tar man tunnelbanan där man hoppar av vid stationen Triangeln.

Adress: Øster Allé 50, 2100 København Ø, Danmark
Koordinater: 55.702870, 12.572369

Fan Zone i Köpenhamn

Danska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Köpenhamn är ännu inte spikad, men så fort denna information finns kommer vi att lägga upp det här på sajten. Här hittar man det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv. Fram till dess så följ oss gärna på vår egen ”fan zone” på Facebook.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På Ofelia Beach i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan titta på matcher, ta del av musikunderhållning och andra aktiviteter för alla åldrar.

 

Res till Köpenhamn

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Köpenhamn antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

Du kan hitta resor till Köpenhamn om du använder SJ.se.

Res med flyg

Ifrån Landvetter i Göteborg finns möjligheten att flyga till Köpenhamn med SAS, som erbjuder flera resor per dag.

Om du reser ifrån Arlanda flygplats erbjuder både SAS och Norwegian direktflyg till den danska huvudstaden, som tar drygt en timme att åka.

Vill du resa ifrån norra Sverige kan man via Umeå flygplats eller Luleå flygplats nå Köpenhamn via mellanlandningar i Stockholm.

Boende i Köpenhamn

Köpenhamn är en stad fylld med hotell och man bör som turist inte vara blyg för att titta på boenden en bit utanför stadskärnan. Staden är mycket enkelt att ta sig runt i och det krävs därmed inga långa resor för att nå stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Danmark

Språk: Danska
Valuta: Dansk krona, denna går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Danmark
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Hej
Hur mår du? – Hvordan har du det?
Jag pratar inte danska – Jeg taler ikke dansk

Ta dig runt i staden

Som vi redan nämnt är Köpenhamn en stad som mer än gärna kan utforskas till fots. Vill man anamma den danska livsstilen kan man hyra en cykel och ta sig runt staden precis som lokalbefolkningen gör.

Under hösten 2019 öppnades dessutom Köpenhamns nybyggda tunnelbanesystem med 17 nya stationer runtom i staden. Med hjälp av dessa fjärrstyrda tåg är det enkelt att ta sig mellan stadens olika stadsdelar. Utöver tunnelbana finns här bussar och pendeltåg, där en och samma biljett kan användas för flera olika färdmedel om du behöver göra byten. Detta gäller även stadens hamnbuss, som låter dig resa genom staden med båt.

Sevärdheter

Köpenhamn är en stad som många besöker utan några specifika mål. Här kan man strosa längsmed gatorna i Nyhavn, som är stadens hamn där mängder av restauranger och barer ligger med utsikt över vattnet. Är det shopping som man är ute är Ströget stadens mest kända gågatan där butiker av alla dess slag finns.

Statyn Den lille havefrue är nog det mest ikoniska symbolen för staden, där turisterna trängs för att få en bild ihop med statyn som står placerad en bit ut i vattnet. Mitt i stan ligger även nöjesfältet Tivoli som lockar såväl barn som vuxna. Området Christiania må vara kontroversiellt, men är ändå en palts om många väljer att uppleva när de befinner sig i staden.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021