Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Bukarest i Rumänien för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Bukarest

Bukarest är Rumäniens huvudstad och ligger i landets södra del. Alltfler upptäcker staden som numera blivit ett populärt resmål för den som vill göra en kortare weekendresa som ger mycket för pengarna.

Som fotbollsnation är Rumänien lite an ev doldis, men den inhemska högstaligan Liga 1 har en hel del duktiga lag. Såväl FCSB som Dinamo București har Bukarest som hemmaplan och delar till och med arena, vilket gör att trycket hos publiken blir enormt när lagen möts.

EM-matcherna som spelas i Bukarest

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på National Arena Bucharest under turneringens gång. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp C kommer att hållas här, samt att en av de viktiga åttondelsfinalerna spelas på arenan.

  • Söndag 13 juni kl. 18:00: Österrike-Nordmakedonien

  • Torsdag 17 juni kl. 15:00: Ukraina-Nordmakedonien

  • Måndag 21 juni kl. 18:00: Ukraina-Österrike

  • Måndag 28 juni kl. 21:00: Åttondelsfinal (Vinnaren grupp F-Trean grupp A/B/C)

National Arena Bucharest

Bukarests Nationalarena invigdes 2011 och står på den plats där den gamla nationalarenan från 50-talet tidigare fanns. 54 000 åskådare ryms här på läktarna och  till vardags är det klubblagen FCSB och Dinamo București som delar på arenan tillsammans med landslaget.

Arenan ligger drygt 5 kilometer öster om centrum och det bästa sättet att ta sig hit under mästerskapet är med hjälp av lokaltrafiken. Detta då man inte kommer att tillåta parkering för vanliga bilar eller taxi i närheten av arenan i samband med match.

Adress: Bulevardul Basarabia 37-39, București 077085, Rumänien
Koordinater: 44.437369, 26.152579

Fan Zone i Bukarest

Rumänska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Bukarest är ännu inte spikad, men så fort denna information finns kommer vi att lägga upp det här på sajten. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan ta del av musikunderhållning, titta på matcher och utöva aktiviteter för alla åldrar.

Res till Bukarest

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Bukarest antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Nästa steg är att boka resa från Köpenhamn till Hamburg med Deutsche Bahn.

  • Sedan åkar ni nattåg från Hamburg till Wien genom att boka nattåg hos på ÖBB Nightjet.

  • Från Wien åker ni tåg till Budapest med ÖBB. Sedan är det nattåg med CRF till Bukarest.

Res med flyg

Henri Coanda International Airport är namnet på flygplatsen i Bukarest, som ligger ungefär 20 kilometer ifrån stadens centrum.

Flygbolagen Blue Air och TAROM erbjuder båda direktflyg från Arlanda flygplats i Stockholm. Vill du hellre åka ifrån Skavsta flygplats kan du härifrån resa med Wizz Air.

Ifrån Göteborgs flygplats Landvetter går det inga direktflyg till Bukarest, men däremot kan du med flera olika bolag göra resor hit med mellanlandningar ute i Europa.

Malmö flygplats har direktresor med Wizz Air till Bukarest, men endast på måndagar och fredagar under sommaren.

Boende i Bukarest

Att bo i Bukarest är mycket billigt och det går lätt att hitta hostel- och hotellnätter för ett par hundralappar. Att bo hos de mer kända kedjorna kostar något mer än om du letar hos de lokala aktörerna och denna taktik kan också vara användbar när det gäller boende i samband med EM. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på rum mer såväl rätt läge som standard och pris.Booking.com

Bra att veta om Rumänien

Språk: Rumänska
Valuta: Rumänska Leu, dessa går att beställa hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Rumänien
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Bună
Hur mår du? – Ce mai faci?
Jag pratar inte ungerska – Nu vorbesc maghiara
Heja Sverige! – Salut Suedia!

Ta dig runt i staden

Bukarest har ett tunnelbanesystem med fyra olika linjer som täcker större delen av staden. Utöver detta finns såväl buss- och spårvagnar som täcker upp de områden där tunnelbanan inte går, vilket gör att du ändå kan ta dig runt i hela staden relativt enkelt.

Att åka taxi i staden kostar inga stora summor, utan kan bli ett mycket prisvärt alternativ om man är flera som åker. Det finns flera bolag som kör i staden och du kan om du bokar din resa via bolagets app se det fulla priset redan innan avresa.

Sevärdheter

Bukarest är en stad som passar att upplevas året runt. För den som är intresserad av shopping finns detta här i en stor mängd. Vill man istället ta in landets historia är Parlamentspalatset mitt i staden en byggnad som inte får missas. Byggnaden är världens näst största administrativa byggnad, där endast Pentagon i USA är större.

Ett område som de flesta tänker på när man talar om Rumänien är Transylvanien som ligger öster om huvudstaden och ofta förknippas med greve Dracula. Har du någon dag över under din vistelse kan en resa till Draculas Slott i Brasov bli en spännande upplevelse.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 30 september, 2021