Expekt

Här hittar du vår kompletta reseguide för dig som är intresserad av att åka till Rom i Italien för att uppleva fotbolls EM 2021 på plats. Förutom information om matcherna som kommer att spelas här har vi sammanställt hur du enklast tar dig hit, vad som finns att uppleva på plats och andra handfasta tips som förhoppningsvis kan maximera din EM-resa.

Om Rom

Den italienska huvudstaden Rom är en stad som bär på otroligt mycket historia. Av de antika romarna kallades den för den eviga staden och än idag finns en mängd byggnader och monument kvar från den tiden. För den historieintresserade är denna stad någonting som måste upplevas.

Förutom det historiska arvet är fotboll någonting som italienarna håller varmt om hjärta. Klubblagen AS Roma och S.S. Lazio har båda sina säten i huvudstaden och matcherna mellan lagen brukar bjuda på en enorm derbykänsla. Överlag håller den nationella ligan Serie A mycket hög klass och lagen här har ofta nått långt i internationella sammanhang.

EM-matcherna som spelas i Rom

Sammanlagt kommer det att spelas fyra matcher på Roms Olympiastadion under turneringens gång, där den första matchen öppnar hela turneringen. Tre av gruppspelsmatcherna i grupp A kommer att hållas här, samt att en av de viktiga kvartsfinalerna spelas på arenan.

  • Fredag 11 juni kl. 21:00: Turkiet-Italien

  • Onsdag 16 juni kl. 21:00: Italien-Schweiz

  • Söndag 20 juni kl. 18:00: Italien-Wales

  • Lördag 3 juli kl. 21:00: Kvartsfinal 4

Olympiastadion i Rom

Roms Olympiastadion är det största idrottsarenan i staden och har som man kan höra på namnet bland annat varit med och hållit i olympiska spelen 1960. Förutom detta har fotbolls-EM arrangerats här på 80-talet, samt att man stått som värd för flera finaler i Champions League. Sedan invigningen 1953 har den renoverats flera gånger och rymmer idag en publik på 68 000 åskådare under en fotbollsmatch. Till vardags är det de två klubblagen Lazio och Roma som båda huserar här, men tanken är att lagen framöver ska få varsin ny arena att spela på.

Arenan ligger nordväst om centrala Rom och det enklaste sättet att ta sig hit under EM är via lokaltrafiken. Den stora anledningen till detta är att att man inte kommer erbjuda någon parkering utanför arenan i samband med matcherna. Det kommer däremot finnas bussar som går raka vägen från centrum till arenan och tillbaka för dig som ska se på en match.

Adress: Viale dei Gladiatori, 00135 Roma RM, Italien
Koordinater: 41.934923, 12.454639

Fan Zone i Rom

Italienska fotbollsfans

Foto: Bildbyrån

Den stora samlingsplatsen för fotbollsfans i Rom är ännu inte spikad, men så fort denna information finns kommer vi att lägga upp det här på sajten. Här hittar man såväl det officiella fan zone-området, där matcher ifrån turneringen kommer att visas på storbilds-tv. Fram till dess så följ oss gärna på vår egen “fan zone” på Facebook.

Att ta sig in på Fan Zone är gratis och området är öppet för alla. På samma plats i staden kommer även Football Village finnas beläget, där man dagligen kan ta del av musikunderhållning, titta på matcher och utöva aktiviteter för alla åldrar.

 

Res till Rom

Här har vi sammanställt information kring hur du kan resa till Rom antingen med tåg eller flyg. Vi har lagt fram förslag på resor från några av de största svenska städerna så att du enkelt kan se vilken rutt som passar dig allra bäst.

Res med tåg

  • Första steget på din resa är att ta dig till Köpenhamn och dit kan du komma genom att använda SJ.se.

  • Därefter bokar du resa från Köpenhamn till Hamburg med Deutsche Bahn.

  • Nästa steg på resan blir att åka nattåg från Hamburg till Zürich genom att boka nattåg hos på ÖBB Nightjet.

  • Fortsätt från Zürich till Rom med ÖBB.

Res med flyg

I Rom finns två olika flygplatser att resa till. Leonardo da Vinci Airport, även kallad Fiumicino Airport ligger 30 km från centrum, samtidigt som Ciampino Airport ligger 15 kilometer från staden.

Reser du ifrån Stockholmsflygplatsen Arlanda erbjuder SAS och Norwegian resor ifrån Arlanda flygplats direkt till Fiumicino Airport.

Du kan även välja att resa ifrån Skavsta flygplats, där Ryanair erbjuder lågpris-resor till Ciampino Airport.

För den som vill flyga ifrån Göteborg är Ryanair det enda bolaget som flyger direkt från Landvetter till Ciampino Airport. Utöver detta finns det en mängd bolag som kan ta dig till den italienska huvudstaden, men då får du räkna med mellanlandningar i antingen Stockholm eller andra europeiska städer.

Inte heller ifrån Malmö flygplats finns det direktresor till Rom, men åker du över sundet till Köpenhamn kan du med flera olika bolag göra en direktresa.

Boende i Rom

Rom är fyllt av hotell i olika standarder, vilket gör att du kommer kunna hitta ett boende som passar just dig. Att boka ett boende i närheten av stadens större sevärdheter kostar ofta mer, men man kan göra fynd även här. Du kan antingen välja ett boende nära stadion eller mer centralt, där restauranger och andra nödvändigheter finns runt hörnet. Under mästerskapet lär hotellen snabbt bli fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid om man vill få tag på just det som man är ute efter.Booking.com

Bra att veta om Italien

Språk: Italienska
Valuta: Euro, dessa går enkelt att växla sig till hos närmaste växlingskontor
Visum:
Man behöver inget visum för att som svensk medborgare resa till Italien
Tidszon: GMT+2 under sommaren, dvs samma tid som Sverige

Användbara fraser

Hej – Ciao
Hur mår du? – Come stai?
Jag pratar inte italienska – Non parlo italiano
Heja Sverige! – Forza Svezia!

Ta dig runt i staden

Rom är en stad som de flesta väljer att utforska till fots, främst på grund av de många små gränder och torg som finns att promenera på. Ska man däremot ta sig en längre sträcka så har staden ett väl utbyggt system med tunnelbana och bussar med vilka du kan ta dig till de flesta platserna i staden.

Ett annat alternativ om man vill uppleva staden precis som italienarna gör är att hyra en vespa under sin vistelse. Majoriteten av fordonen på stadens gator är just mindre mopeder som smidigt kan passera längsmed gatorna som ofta är trånga och krokiga.

Sevärdheter

Var du än vänder blicken finns det någonting att se i Rom. Staden är välkänt för monument som Colosseum, Fontana di Trevi, Spanska trappan och Pantheon, som alla har kopplingar till den antika tidsåldern. Förutom dessa står statyer och ruiner av gamla byggnader kvar på var och varannan gata.

Mitt i staden ligger dessutom mikrostaten Vatikanstaten där Peterskyrkan och Petersplatsen är det stora turistmålet. Förutom detta finns här museum och det Sixtinska kapellet med Michelangelos världsberömda takmålningar.

Källor: UEFA.com, Google.se/maps, Google.se/flights

Uppdaterad 17 mars, 2022