Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic2021-10-06T13:13:50+02:00

Zlatan Ibrahimovic tackade för sig i landslaget efter EM 2016. Men nu nästan fem år senare så har Zlatan valt att återvända till landslaget. Förbundskaptenen Janne Andersson har återigen tagit ut Ibrahimovic i landslaget med siktet inställt på framförallt EM 2021. Hur det blir sen för den tidigare lagkaptenen är osäkert och allt beror på vad hans kropp klarar av då han i oktober i år fyller 40 år.

—— Nyheter om Zlatan Ibrahimovic ——

Zlatan
Zlatan IbrahimovicPosition: Anfallare
Född: 3 Oktober 1981
Längd: 195 cm
Vikt: 95 kg
Klubb: AC Milan

Klubbkarriär
Zlatan Ibrahimovic föddes i Malmö den 3 oktober 1981. Zlatan växte upp i stadsdelen Rosengård, det var även där han började sin fotbollskarriär. När Ibrahimovic sedan var 14 år gammal så började han spela för Malmö FF och deras ungdomsverksamhet. Vid 18-års ålder blev han sedan uppflyttad till Malmö FF:s a-lag. Han fick debutera i MFF:s a-lag säsongen 1999. Hans första allsvenska mål kom mot Västra Frölunda. Men första säsongen i Malmös a-lag blev det mest inhopp för Ibrahimovic och det gick även tungt för Malmö FF på planen vilket ledde till att laget åkte ut allsvenskan. Det var sedan säsongen 2000 som Zlatan på allvar slog igenom i MFF. När klubben spelade i superettan noterades Ibra för tolv mål och var en bidragande faktor till att MFF tog steget tillbaka till allsvenskan. Och trots att Ibrahimovic inte hade slagit igenom ännu i allsvenskan så var det redan flera storklubbar runt om i Europa som fått upp ögonen för honom. När han sedan på försäsongen 2001 gjorde ett riktigt konstmål framför ögonen på flera olika scouter så ökade intresset än mer för Ibrahimovic. Efter en del förhandlingar stod det sedan klart att Ajax hade värvat Ibrahimovic för 82.5 miljoner vilket var den högsta summan någon spelare kostat från allsvenskan. Rekordet stod sig även ett bra tag efteråt och slogs inte förens AIK sålde Alexander Isak till Dortmund 2017 för 90 miljoner. Även om kontraktet var klart så lämnade inte Ibrahimovic Malmö FF förens sommaren 2001 och innan dess hann han med att spela sju matcher under våren i allsvenskan där han noterades för tre mål.

När Zlatan väl anlände till Nederländerna och Ajax sommaren 2001 så fick han till en början sporadiskt med speltid. Men när Ajax sedan bytte tränare och Ronald Koeman tog över klubben så fick Ibrahimovic direkt mer förtroende och mer speltid. Detta resulterade i att Zlatan noterades för sex mål under sin debutsäsong i Ajax där klubben vann både ligatiteln och cuptiteln. Säsongen efter så var Zlatan mer eller mindre ordinarie hela tiden i Ajax vilket resulterade i att han gjorde 13 mål säsongen 2002 dock lyckades inte Ajax försvara sin ligatitel utan slutade på en andra plats i ligan. Han gjorde även debut i Champions League den säsongen och direkt i sin första CL-match så gjorde Ibrahimovic två mål när Ajax mötte Lyon. Totalt blev det fem mål för Ibra i Champions League första året han spelade turneringen. Till säsongen 2003 blev Mino Raiola Ibrahimovic agent och det var även han som skulle hjälpa honom att senare flytta vidare till en större klubb. Men Zlatan spelade kvar i Ajax säsongen 2003/2004 och han gjorde återigen 13 mål i ligaspelet för Ajax när de tog tillbaka ligatiteln och vann serien. Det var även den här säsongen som Zlatan gjorde ett mål mot NAC Breda som blivit omtalat efteråt då han dribblade av flera spelare och sedan placerade in bollen i mål. Det målet blev även framröstat som årets snyggaste mål. Ibrahimovics insatser på planen i Ajax hade dragit till sig blickar från större klubbar i Europa och efter säsongen 2003/2004 så flyttade Ibra från Nederländerna till Italien när han skrev på för storklubben Juventus. Övergångssumman blev 175 miljoner kronor.

Zlatan Ibrahimovic gjorde succé direkt i sin nya klubb Juventus och stod för 16 mål i sin debutsäsong där Juventus vann Serie A 2004/2005. Hans insatser under säsongen prisades även med att han blev utsedd till årets spelare i Juventus samt årets bästa utländska spelare i Serie A. Det var även 2005 som Zlatan fick mota sin första guldbollen som den bästa svenska fotbollsspelaren under året. Säsongen 2005/2006 blev inte lika framgångsrik för Zlatan, även om Juventus gick och vann ligan så så gjorde Ibra ”enbart” sju mål under säsongen. Efter att ha vunnit två raka ligatitlar med Juventus så lämnade han klubben inför säsongen 2006/2007. Detta efter en skandal där flera klubbar anklagades för att ha mutat domare och andra inom fotbollen som kunde påverka resultaten. Detta resulterade i att bland annat Juventus blev degraderade till Serie B och Zlatan valde då att inte följa med klubben utan lämnade och skrev på för Inter som köpte honom för 230 miljoner kronor.

Även första säsongen i Inter blev en succé för Zlatan där laget vann ligan och han stod för 15 mål under säsongen vilket gjorde att han vann den interna skytteligan i Inter. Zlatan fick även de året ta emot sin anda guldbollen. Han följde upp sin första säsong med att återigen leverera en fin säsong 2007/2008. Inter vann återigen Serie A och Zlatan gjorde under säsongen 18 mål i Serie A. Han fick även flera priser som årets spelare, årets mål och årets utländska spelare i Serie A. Samt att han vann guldbollen för tredje gången i sin karriär. Säsongen 2008/2009 blev ytterligare ett lyft för Zlatan, Inter vann ligan för tredje gången i rad och Zlatan gjorde under säsongen hela 25 mål vilket ledde till att han vann skytteligan i Serie A. Ibrahimovic valde efter den säsongen att lämna Inter och nästa klubbadress blev FC Barcelona som betalade 46 miljoner euro samt att Samuel Etó ingick i bytesaffären.

Det blev dock enbart en säsong i FC Barcelona för Ibrahimovic, även om han levererade på planen där han stod för 16 mål under säsongen i La Liga och var med och hjälpte Barcelona till att vinna både ligatiteln och cuptiteln så var det annat som störde. Zlatan och tränaren Pep Guardiola gick aldrig ihop och det hela ledde till slut till att Ibrahimovic lämnade Barcelona. 2010 skrev han istället på för AC Milan.

I Milan blev det återigen succé direkt för Zlatan som var med och förde Milan till ligatiteln 2010/2011. Han bidrog med 14 mål under säsongen. Han fick även för femte gången i karriären ta emot guldbollen som den bästa svenska fotbollsspelaren. Men det var hans andra säsong i Milan som var den stora succén. Han vann skytteligan med totalt 28 mål och han bar Milan på sina axlar. Det räckte dock inte hela vägen utan Milan slutade på en andra plats i Serie. Zlatan Ibrahimovic valde efter den säsongen att lämna Milan och nästa klubbadress blev hård satsande Paris Saint Germain.

Precis som hos tidigare klubbar som blev Zlatans debutsäsong i PSG en succé. Laget vann ligan i överlägsen stil och Zlatan vann skytteligan på hela 30 mål. Debutsäsongen följdes sedan upp med ytterligare en ligatitel för PSG och att Zlatan vann skytteligan i Ligue 1, denna gång på 26 mål. Tredje säsongen i PSG gick enligt planen, laget vann återigen titeln men detta var första året som Zlatan inte vann skytteligan i Ligue 1, han fick istället nöja sig med tredje plats med 19 gjorda mål. Även om Zlatan hade haft stora framgångar i PSG under sina tre första år så var det hans fjärde säsong som var den som stack ut mest. PSG vann ligan för fjärde året i rad men det var framförallt Zlatans insatser som fick uppmärksamhet. Han noterades för hela 38 mål under säsongen i Ligue 1, han vann där med skytteligan i överlägsen stil hela 17 mål före tvåan Alexander Lacazette. Efter fyra säsonger i PSG så gick Zlatans kontrakt ut och han valde att lämna klubben, nästa klubbadress blev Manchester United.

I Manchester United så återförenades han med sin tidigare tränare Jose Mourinho. Hans tid i Manchester blev dock inte som Ibrahimovic hade tänkt sig då han ådrog sig en allvarlig knäskada som höll honom borta från spel i över 1 års tid. Men United valde ändå att förlänga hans kontrakt ytterligare en säsong och han kom tillbaka och spelade ett antal matcher för klubben innan parterna gemensamt kom överrens att bryta kontraktet i mars 2018.

En kort tid efter att kontraktet med United bröts så presenterades Zlatan Ibrahimovic för LA Galaxy i USA. I hans debutsäsong för LA Galaxy så missade klubben slutspelet i MLS men Zlatan slutade ändå tvåa i skytteligan i MLS på 22 mål. Den andra säsongen gick bättre för LA Galaxy och laget tog sig vidare till slutspelet, men fick lämna i semifinalen efter att ha förlorat mot lokalkonkurrenten Los Angeles FC. Zlatan slutade återigen två i MLS skytteliga den här gången på 30 mål. Efter andra säsongen i Galaxy så var det en hel del spekulationer om att Zlatan skulle avsluta sin fotbollskarriär, men istället så valde han att flytta tillbaka till Europa och i november 2019 så presenterades som spelare i sin tidigare klubb AC Milan.

I hans återkomst i Milan så har han varit med och byggt upp ett Milan som varit på dekis de senaste åren till att nu återigen vara med och slåss om topp placeringar i Serie A. Han har också varit tydlig med att han vill fortsätta spela i Milan även säsongen 2021/2022 något som även Milan varit öppna med att de vill och allt beror på om Zlatans kropp klarar av ytterligare en säsong då han snart fyller 40 år.

Landslagskarriär
Zlatan Ibrahimovic debuterade i det svenska A-landslaget mot Färöarna i en träningsmatch 2001. Hans första landslagsmål kom i VM-kvalet samma år mot Azerbaijan. Zlatan har sedan debuten i landslaget varit med vid flera EM och VM-mästerskap. 2014 blev han även landslagets bästa målskytt genom tiderna när han passerade Sven Rydell. Zlatan gjorde då sitt 50:e landslagsmål och har efter det noterats för ytterligare 12 stycken och har därmed utökat sin ledning som Sveriges bästa målskytt genom tiderna. Zlatan valde efter EM 2016 att tacka för sig i landslaget efter 116 landskamper. Men nästan fem år senare 2021 så valde Zlatan Ibrahimovic, nu 39 år gammal att göra comeback i landslaget. Detta gör att han därmed kan slå ytterligare rekord i det svenska landslaget, dels bli den äldsta svenska landslagsspelaren som spelar i landslaget men även den äldsta spelaren som gör ett mål i landslaget. Zlatans comeback ska primärt vara VM-kvalet till VM 2022 men framförallt EM 2021. Om Zlatan Ibrahimovic kommer att spela kvar i landslaget efter EM återstår att se och allt handlar om hur mycket hans kropp kommer orka då han om några månader fyller 40 år.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 116 62
U21 7 6
U18 4 1
U17 18 5

Uppdaterad 6 oktober, 2021

Till toppen