Fotbolls EM 2016 i Frankrike2021-10-14T14:05:04+02:00

Betsson

Mellan den 10 juni – 10 juli 2016 så spelades det 15:e europeiska mästerskapet i fotboll för herrar. Turneringen ägde rum i Frankrike, vilket blev klart under en omröstning som ägde rum redan 2010. Mästerskapet spelades på tio olika arenor runtom i Frankrike, där den stora finalen avgjordes på Stade de France i Saint-Denis. Inför 75 000 åskådare på läktaren tog Portugal hem sitt första EM-guld genom att besegra hemmanationen i en mållös match som fick gå till förlängning.

🥇 Dessa lag stod på prispallen i EM 2016

Guld: Portugal
Silver: Frankrike

⚽ Kvalet till fotbolls-EM 2016

Totalt var det 53 europeiska nationer som hade förhoppningar som att få vara ett utav de numera 24 lag som tog sig till till turneringen. Kvalet inleddes i september 2014 och rundades av i november 2015 efter att lagen spelat gruppspel följt utav play-offspel om de sista EM-platserna. I de nio grupperna gick samtliga gruppvinnare och grupptvåor tillsammans med den bästa grupptrean direkt till mästerskapet, medans resterande grupptreor gjorde upp om de sista EM-platserna.

Det svenska landslaget mötte i grupp G Österrike, Ryssland, Montenegro, Liechtenstein och Moldavien i sin grupp, där man slutligen hamnade på en tredjeplats. I play-offmatcherna fick man möta Danmark som man besegrade i dubbelmötet.

Laddar...

Samtliga lag som gick vidare från kvalet från respektive grupp var:
Grupp A: Tjeckien, Island och Turkiet (bästa grupptrea)
Grupp B: Belgien och Wales
Grupp C: Spanien och Slovakien
Grupp D: Tyskland och Polen
Grupp E. England och Schweiz
Grupp F: Nordirland och Rumänien
Grupp G: Österrike och Ryssland
Grupp H: Italien och Kroatien
Grupp I: Portugal och Albanien

Från play-off spelet gick sedan Sverige, Ukraina, Irland och Ungern till EM.

⚽ EM-Gruppspelet

Gruppspelet i EM 2016 spelades mellan 10-22 juni och de 24 deltagande lagen spelade här i grupper om 4 lag, där alla mötte varandra en gång vardera. När dessa matcher var spelade gick de två bästa lagen ur varje grupp tillsammans med de fyra bästa treorna till slutspel. Sverige placerade sig sist i sin grupp och åkte efter gruppspelet ut ur EM.

Grupp A

Laddar...

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Laddar...

Grupp E

Laddar...

Laddar...

Grupp F

Laddar...

Laddar...

🏆 Slutspel

Åttondelsmatcherna i EM-slutspelet spelades 25-27 juni och här halverades antalet lag i mästerskapet snabbt minskades ytterligare. Efter åttondelsfinalerna spelades sedan de fyra kvartsfinalerna 30 juni – 3 juli

Resultaten i åttondelsfinalerna:
Italien-Spanien 2-0
England-Island 1-2
Frankrike-Irland 2-1
Tyskland-Slovakien 3-0
Ungern-Belgien 0-4
Schweiz-Polen 4-5 (efter straffar)
Wales-Nordirland 1-0
Kroatien-Portugal 0-1 (efter förlängning)

Resultaten i kvartsfinalerna:
Polen-Portugal 3-5 (efter straffar)
Wales-Belgien 3-1
Tyskland-Italien 6-5 (efter straffar)
Frankrike-Island 5-2

I den första semifinalen var det Portugal som ställdes emot Wales, som överraskade många med att ta sig hela vägen hit. Matchen var länge mållös, men i den andra halvleken gjorde Portugal två snabba mål och avgjorde matchen.
Den andra semifinalen spelades mellan regerande världsmästarna Tyskland och hemmanationen Frankrike. Frankrike gjorde matchens första mål i förlängningen utav den första halvleken och följde sedan upp det hela med ett ytterligare mål efter en straff utav Antoine Griezmann. Matchen slutade 0-2 och hemmalaget var klara för final.

Den stora finalen mellan Portugal och Frankrike var en match som bevakades utav fotbollsfantaster ifrån alla världens hörn. För första gången under mästerskapets historia såg det ut att bli en mål-lös historia. Men i den 109:e minuten gjorde inhopparen Éder det avgörande målet som tog Portugal hela vägen till guldet.
I Em spelas ingen bronsmatch och därmed fick Wales och Tyskland dela på mästerskapets inofficiella tredjeplats.

Nyheter från Fotbolls EM 2016

Till toppen