Idag startar åttondelsfinalerna i EM 2021. Senast det begav sig fanns 14 av 16 åttondelsfinallag med i Europamästerskapet 2016 i Frankrike. Nedan kan du läsa hur det gick för samtliga länder under det mästerskapet.

Danmark:

Deltog inte i EM 2016. Blev utslaget av Sverige i playoff-matcherna till EM, efter att Zlatan Ibrahimovic avgjort med två mål på Parken i Köpenhamn i den andra matchen.

Wales:

Gjorde succé under mästerskapet. Leddes av den dåvarande förbundskaptenen Chris Coleman och tog sig hela vägen till semifinal, där Portugal blev för svåra. Slog ut Nordirland i åttondelsfinal och sedan Belgien i kvartsfinalen. Detta i sin mästerskapsdebut.

Italien:

Italienarna var sågade på förhand, men Antonio Conte och hans Italien visade att laget var större än stjärnorna den här gången. Slog ut Spanien i åttondelsfinal, men förlorade på straffar mot Tyskland i kvartsfinalen. Men ändå en bra turnering för Italien, som blev sågade som det sämsta italienska landslaget någonsin innan turneringen. Vann Sveriges grupp.

Österrike:

Åkte ut i gruppspelet. Kom sist i Grupp F bakom gruppvinnarna Ungern samt Island och Portugal. Lyckades endast knipa en poäng under mästerskapet.

Nederländerna:

Deltog inte under EM 2016. Nederländerna kom fyra (!) i sin kvalgrupp till EM, där man släppte förbi sig Island, Turkiet och Tjeckien som alla tre gick till EM.

Tjeckien:

Fick en svår grupp till EM, där man slutade sist i gruppspelet bakom Turkiet, Spanien och Kroatien. Spelade till sig en poäng i mästerskapet efter oavgjort mot Kroatien.

Belgien:

Åkte överraskande ut mot Wales i kvartsfinalen. Belgien fanns bland förhandsfavoriterna inför mästerskapet men lyckades inte nå hela vägen. Fanns i Sveriges grupp, där man kom tvåa.

Portugal:

Vann hela mästerskapet 2016. Gick vidare som ”sämsta” bästa trea efter att ha kryssat tre matcher i gruppspelet. Tog sig sedan vidare till final via Kroatien, Polen och Wales. I finalen vann man mot Frankrike på deras hemmaplan efter att Eder gjort matchens enda mål i förlängningen.

Kroatien:

Åkte ut mot Portugal i åttondelsfinalen. Hade gjort ett starkt mästerskap i gruppspelet men åkte på nitlotten att möta Portugal, som till sist skulle vinna EM.

Spanien:

Åkte lite överraskande ut mot Italien i åttondelsfinal redan. Spanien kom tvåa i sin grupp bakom Kroatien, men nådde aldrig riktigt någon hög höjd under mästerskapet.

Frankrike:

Gick hela vägen till final i sitt hemma-EM. Många trodde att Frankrike skulle ta hem finalen, då man såg ruskigt heta ut mästerskapet igenom. Men Portugals stabilitet satte stopp för ett franskt guldfirande på hemmaplan. Istället blev det en silverpeng.

Schweiz:

Tog sig till åttondelsfinal där Polen blev för svåra efter straffläggning. Schweiz tog sig vidare som grupptvåa bakom Frankrike i Grupp A, men nådde inte längre än till åttondelsfinal alltså.

England:

Engelsmännen stod för ett stort fiasko inpräntat i deras historieböcker. Man tog sig till åttondelsfinal, men där åkte man ut mot Lasse Lagerbäcks Island. Något som skapade stora rubriker i England.

Tyskland:

Tog sig till semifinal under mästerskapet där Frankrike till slut blev för svåra. Men Tyskland imponerade med en enkel seger mot Slovakien i åttondelen följt av straffseger mot Italien i kvarten. Topp fyra i turneringen trots allt godkänt.

Sverige:

Det blev inget roligt mästerskap för Sverige. Erik Hamrén och hans lag var upphaussat inför turneringen. Ett väl genomfört EM-playoff mot Danmark följdes av ett riktigt bra svenskt genrep mot Wales. Men i EM stämde inte någonting. Sverige lyckades göra ett mål på tre matcher, vilket i sin tur var ett självmål av Irland. Spelade 1-1 mot Irland i premiären men förlorade sedan mot Italien och Belgien med 1-0, och kom sist i Grupp E.

Ukraina:

Slutade på noll poäng i Grupp C bakom Nordirland, Polen och Tyskland. Det blev inget lyckat mästerskap alls för Ukraina som faktiskt blev det enda laget i EM som blev utan poäng i gruppspelet.

Uppdaterad 6 oktober, 2021