Expekt

Efter att ha spenderat några dagar på plats i Frankrike, där jag upplevt fantastiska fans och stämning är jag nu hemma igen för att hemifrån reflektera och följa detta mästerskap.

Fredag är det dags för svensk match igen denna gång mot Italien, ett Italien som imponerade mot Belgien. Sverige däremot imponerade inte mot Irland, första 50 minuter var direkt dåliga och inte ett enda skott på mål är inte hållbart.

Det man ska komma ihåg är att Irland inte är ett dåligt lag, i kvalet t ex tog man 4/6 poäng mot regerande världsmästaren Tyskland. Det imponerar och man var lätt värda 3 poäng i premiären mot Sverige.

I matchen mot Italien kommer allt ställas på sin spets, tre poäng är nästan ett måste ifall man vill gå vidare ifrån gruppen.

Enligt obekräftade uppgifter ifrån Fotbollskanalen kommer Albin Ekdahl ta plats på mittfältet istället för Oscar Lewicki. Ett klokt beslut då Lewicki inte riktigt kom upp till nivå mot Irland, spelet var lite för snabbt. Ekdahl spelar till vardags i Serie A och känner till många av de italienska spelarna.

Det kommer bli en helt annan matchbild än mot Irland, ett Italien som är väldigt disciplinerade där man tight försvar och mittfält. Det kan konstateras att genom åren är det erkänt svårt att göra mål mot Italien. Senaste segern för Sverige mot Italien kom 1987, sedan dess har det varit 4 segrar för Italien och så den oavgjorda matchen i 2004 där Zlatan kvitterade med sin klassiska klack…

För Sverige imorgonn gäller följande:
* Ett tight försvar
* Effektiva när väl lägena dyker upp
* Att svenska spelarna gör sitt livs match

Guidetti eller Berg?
Om de Svenska yttermittfältare och ytterbackar kommer upp i en bra nivå kan man absolut tänka sig att spela med en hårt arbetande Guidetti, i annat fall behöver du en Berg som löper i djupled och hotar bakom backlinjen. Det gäller att ställa om snabbt och utnyttja ytorna bakom Italiens 3-backs linje. Jag tror och hoppas att Sverige gör en mycket bättre match än senast, men jag är dock inte säker på att det kommer räcka…

Min startelva:

Isaksson

Olsson Granqvist Johansson Lindelöv

Forsberg Källström Ekdahl Larsson

Ibrahimovic Berg

Mitt tips: Italien vinner med 2-0

Jerry Andersson

Uppdaterad 6 oktober, 2021