Expekt

Imorgon, på onsdag, spelar Sverige sin sista gruppmatch och där ställs dem mot Belgien. Belgien, som på pappret, ska ha EM:s bästa trupp.

Det är mycket statistik som talar emot att Sverige ska vinna imorgon. Värderingen av Belgiens startelva är ca 6 ggr högre än Sveriges, Belgiens lön är ungefär dubbelt så hög, Svenska Spel ger oddset 4,7 på att Sverige ska vinna medan Belgien har 1,82 och så vidare.

Det är tur att det inte är siffror som avgör matchen utan spelarnas insatser.

Oavsett vad så är Sverige, i princip tvingade att vinna denna match för att kunna ta sig vidare i EM. Ett oavgjort resultat kommer, med stor sannolikhet, inte att räcka till avancemang som 1 av de 4 bästa 3:orna. Albanien och Nordirland har 3 poäng (Nordirland har 1 match kvar) & Slovakien har 4 poäng, så redan här krävs det minst 3 poäng för att komma upp bland de 4 bästa 3:orna (Sverige har 1 poäng nu).

Tjeckien möter Turkiet i sista omgången av grupp D, där Tjeckien har 1 poäng. Men det även om dem skulle spela oavgjort och Tjeckien hamnar på 2 poäng så har dem fler gjorda mål än Sverige. Då skulle Sverige behöva spela 2-2 mot Belgien för att placera sig före Tjeckien. Vinner Tjeckien eller Turkiet så räcker det inte med oavgjort mot Belgien.

I grupp F är allt fortfarande öppet. Portugal (med 2 poäng) möter Ungern (med 4 poäng) samt att Island (med 2 poäng) möter Österrike (med 1 poäng). Sannolikt är att Portugal vinner mot Ungern och att Island får till oavgjort mot Österrike.

För att Sverige ska ta sig vidare så är det bästa om Sverige vinner mot Belgien. Men om det skulle bli oavgjort så behövs det att Sverige spelar minst 1-1, att Tjeckien & Turkiet spelar oavgjort med 0-0 samt att Ungern vinner mot Portugal och att Island vinner eller spelar oavgjort mot Österrike.

Oavsett så blir det tufft, men inte omöjligt, för Sverige att ta sig vidare.

Uppdaterad 21 juni, 2016