Expekt

På tisdag och onsdag spelas semifinalerna i EM, på Wembley. När mästerskapet spelades 2016, i Frankrike, spelades semifinalerna i Marseille och i Lyon. Nedan går vi igenom hur semifinalerna slutade i Europamästerskapet 2016.

Portugal – Wales 2-0

Den svenska domaren Jonas Eriksson fick äran att döma semifinalen mellan Portugal och Wales. Men det var inte domarinsatsen som skulle stå i rampljuset till semifinalen. Portugal hade haft ett dåligt gruppspel men växlat upp till slutspelet. Wales å sin sida hade varit turneringens skräll hela vägen, tillsammans med Island. Walesarna gjorde sitt första mästerskap och imponerade stort med sin kampvilja och defensiva styrka. Många var dock eniga inför denna semifinal, den stora matchen spelades dagen efter i den andra semifinalen mellan Frankrike och Tyskland.

Men visst skulle detta bli en spännande semifinal. Efter en mållös första halvlek, och ganska tråkig sådan, så växlade Portugal upp i den andra halvleken. Inom loppet av tre minuter i början av den andra halvleken hade Portugal förvandlat 0-0 till 2-0 efter mål av Cristiano Ronaldo och Nani. Efter målen blev Wales chockade och försökte skapa någonting framåt. Men orken tröt för Gareth Bale och hans lagkamrater. Portugal var närmare att utöka sin ledning än vad Wales var att reducera.

Portugal vidare till final efter några mardrömsminuter för Wales i början av den andra halvleken. Men Wales kunde hålla sina huvuden högt efter att ha gjort succé under hela mästerskapet igenom.

Frankrike – Tyskland 2-0

Den på förhand tuffa semifinalen mellan Frankrike och Tyskland gick av stapeln den 7 juli 2016. Drabbningen sågs som den tuffaste under turneringens gång, och värdnationen Frankrike skulle få jubla allra mest. Skyttekungen i EM 2016, Antoine Griezmann gjorde två mål för sitt Frankrike för att bärga segern och platsen i den stora finalen.

Griezmann prickade in ett straffmål precis innan pausvilan efter att Bastian Schweinsteiger fått en boll på handen i eget straffområde. Det dröjde sedan till Griezmanns andra mål och det avgörande i matchen. Efter 72 minuter kom tyska målvakten Manuel Neuer lite fel och Antoine Griezmann kunde peta in den lösa bollen till 2-0 för Frankrike. Fransmännen stängde sedan ned matchen och gick vidare till final, där Portugal väntade på Stade de France.